WALES – CWMBRAN 2, nya staden och The Square

Cwmbran 2, Nya staden och The Square

Nya staden

Läs gärna Cwmbran 1 först, så får du ut mer av detta inlägg!

Vi lämnade den mysiga och trevliga stadsdelen Old Cwmbran och tog oss till den moderna staden centrum. Ingen speciellt trevlig upplevelse.

Den nya staden Cwmbran som tillkom i slutet av 1940-talet var då en modern stadskedja utan biltrafik och karaktär. Stora parkeringar ligger vid sidan om stadskärnan.

Anledningen till byggandet av den nya staden var att ersätta de hus i Newport som var bombade under 2:a världskriget och att bli av med slummen i Newport. Och Newport hade stora slumområden där folk levde under mycket fattiga förhållanden. De gamla fattiga områdena i de svenska storstäderna vore en dröm för de som bodde i slummen i Newport…

…här finns flera varuhus, t ex Primark, ett mycket billigt varuhus för kläder. Många ser ner på denna affär, men jag gillar den. Ibland vill man ha god kvalité som varar länge, men ibland kanske bara en t-shirt att ha hemma eller barnkläder som barnen växer ur inom någon månad…

…House of Fraser är en stor varuhuskedja med 54 varuhus i UK och Irland. Kedjan grundades i Glasgow i Skottland 1849 och var från början ett familjeföretag. Senare kom det att köpas upp av Al Fayed-familjen, som bl a också äger anrika Harrods i London och Hotel Ritz i Paris. Familjen är kanske mest känd för att sonen Dodi omkom tillsammans med prinsessan Diana i Paris 1997.

Idag är ägarna Sport Direct International. De har lagt ner flera av varuhusen p g a dålig ekonomi…

….mitt bland affärerna finns ett modernt litet torg och ett typiskt fult 60-talshus som skymtar til höger på bilden.

Här finns också en teater…

…och en klocka med några figurer bredvid…

…en ganska stor busstation finns också i anslutning.

Nära centrum finns också en järnvägsstation med tåg som går mot Cardiff och Manchester.

I förra avsnittet om Old Cwmbran skrev jag att jag ju så gärna ville komma till Cwmbran och alla tyckte jag var tokig, för det inte var ett trevligt ställe och har de bara varit i den moderna stadens centrum, så har de rätt, men det jag skrev om i förra inlägget från Cwmbran bevisar motsatsen, Cwmbran har också mycket fint att se.

The Square

The Square, betyder ju torget, men detta The Square är nog inte som man tänker sig ett torg…

…The Square ligger långt utanför staden, uppe bland kullarna och har troligen fått sitt namn av den gröna plätt som finns framför husen.

Husen hyrdes av arbetarna vid den då närbelägna kolgruvan.

Husets nummer längst till vänster började med nr 4 och gick sedan upp i nummer, nr 6, nr 8, nr 9, nr 10, nr 12. Konstiga nummer, men tittar man på huset i mitten består de fortfarande idag av två lägenheter, medan de övrig har slagits ihop. Så delvis är mysteriet löst, men varför börja med nr 4?…

…förklaringen till detta kom vid gaveln, nästan. Här syns tydligt att det tidigare funnits ytterligare hus längre ner i raden. Så 1, 2 och 3 saknas, men det innebär ett och ett halvt hus, så mysteriet är fortfarande inte helt löst. Men jag tror jag får nöja mig med detta och sluta vara så svenskt petig och korrekt. Troligen finns det ett brittiskt logiskt svar, som troligen inte alls är logiskt för mig…

…vid toppen av The Square finns ytterligare några hus.

Cwmbran har en lång historia ända sedan bronsåldern, men det man ser här idag är spår av den så betydelsefulla kolgruvedriften som också finns i hela detta område…

…och på andra siden av The Square finns detta lilla kapell, Upper Cwmbran Methodist Church. Metodismen har ju varit stor i Wales och är delvis så fortfarande…

…bredvid The Square finns denna äng med utsikt över kullarna runt. Vackert!

Ja, detta var allt från Cwmbran. Under veckoslutet ska jag ta ledigt från målande och reparerande som jag skrev om i onsdag och istället var barnvakt till mina barnbarn. Så mycket roligare!

Trevligt Weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till WALES – CWMBRAN 2, nya staden och The Square

 1. Blomsterbönan skriver:

  Jag friskade upp minnet med första inlägget, det är EGENTLIGEN en fin stad om man hamnar på rätt plats. Vacker natur alldeles runt knuten. Den småstad jag växte upp i ”vann” pris (minns inte vilken plats på prispallen) i Sveriges fulaste stad ett år men tar man sig från det industriella och det fula som byggdes på 60/70-talet så är det väldigt fint beläget vid en sjö med gröna skogar runt omkring.

  • Lena i Wales skriver:

   Det gäller att komma till de vackra bitarna, vilken stad man än kommer till.
   Undrar vilken svensk stad du tänker på!?

   • Blomsterbönan skriver:

    Jag googlade, stan fick inte medalj utan kom femma. Karlskoga. En av motiveringarna var att ” E18 skär som ett öppet sår genom denna sargade stad”. Så illa är det inte tycker jag. Man ser ju bara de fula delarna när man åker igenom.

 2. skulle gärna flanera där, tror inte många ser ner på billiga affärer, tiderna förändras 🙂
  Ha en bra dag.

 3. Ditte skriver:

  Intressant med The Square som ju inte alls är ett torg och som också har sin historia med sig.
  Tack för besöket!
  Önskar dig en fin helg. Men jag antar att det är mycket jobb….

 4. Märtha skriver:

  The Square och husnumren skulle kunna utgöra grund för en mysterieroman… Marknadsgumman har kommit hem, är nöjd med sin dag – och beställde biljetter till en härlig revy på Wasa Teater till 18 november! Premiär ikväll och nästan allt slutsålt redan. ”Bara” 450 kilometer dit, men våldgästar min svåger…

 5. snicksnack71 skriver:

  The square var ju mer charmigt än mitt I staden. Stadsdelar dom är nya med stor varuhus är ju ofta inte lika tilltalande. Dit vill man bara flr att shoppa.
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 6. skogsnuvan skriver:

  Det var minsann en stad med både riktigt fult och så gammalt och ganska fint.

 7. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Det finns alltid flera sidor av saken. Bor själv i en liten mysig stad, men de som åker förbi ser inte det vackra. Ofta går motorvägen i ytterkanten där det bara finns nybyggda shoppingcenter. Husen och grönskan vid the Square ser riktigt fina ut.
  Ha det gott / Kram Marika

 8. Eva skriver:

  Det var en annorlunda stad. Intressant. Tack för besöket!

 9. Geddfish skriver:

  Tack för besöket! Allt i Storbritannien är annorlunda, tycker jag, mycket gammalt.
  Hoppas du har det gott med barnbarnen nu.
  Kram, Gerd

 10. farfar hebbe skriver:

  En stad som är både vacker och ful,jag gillar bebyggelsen som följer marken där vid ”Torget”,rena radhusen..Fint..Haé Kram.

 11. Jo nog såg det ut som radhus – ”torget” men fina! Jag är imponerad över dina enorma kunskaper. Att Dodis familj ägde varuhuset etc – det är inte bara att snyta sådant ur näsan.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Vänligen,
  LEna

 12. Intressant som vanligt att läsa. Umgås med livets efterrätt låter mysigt.

 13. Pingback: WALES – CWMBRAN 2, nya staden och The Square — Lena i Wales och Spanien – Webbplatsrubriksuzana monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s