SVERIGE – NÄÄS SLOTT

Onsdag och bloggdags! Förra inlägget från Wales, detta från Sverige, där jag fortfarande befinner mig, renoverande mitt svenska hus, bara några km från Nääs slott!

Sverige – Nääs slott (repris och nytt med nya och gamla bilder).

Om spöken och historia

Nääs slott ligger vid sjön Sävelången mellan Göteborg och Alingsås.

Här har jag jobbat som guide under drygt 10 år, så jag har gått igenom slottet ett antal gånger med 1 000-tals gäster. Ett fantastiskt och mycket intressant jobb!

Man vet att det redan på 1500-talet fanns ett slott här, men exakt hur det så ut vet man inte med säkerhet.

Den siste ägaren var August Abrahamson, född 1817 i Karlskrona, död 6 maj 1898.

Han var en svensk judisk affärsman främst i korta varor (tyger, band, knappar, underkläder, handskar m m). För er med några visa år på nacken, kommer kanske ihåg kortvaruaffärerna som fanns förr? Jag minns dem.

Vid 13 års ålder flyttade han till Göteborg.

1859 gifte han sig med Euphrosyne Leman som var operasångerska och hade studerat musik i Stockholm och även i Paris. Förutom att ha uppträtt i Sverige hade hon också stora framgångar i bl a Madrid och Wien. I samband med giftermålet med August Abrahamson gav hon upp sin karriär. Under tiden jag jobbade som guide på slottet fascinerades jag av henne som kvinna och varför hon gifte sig med August och gav upp sin karriär. Kärlek eller pengar? Jag ville så gärna tro att det var romantik och äkta kärlek, men tyvärr tror jag att jag hade fel.

Paret bodde på Stora Nygatan 17½ i Göteborg. Stora Nygatan var på den tiden en paradgata. Om ni inte riktigt vet var gatan ligger, så ligger den inom vallgraven, vid kanalen, mitt emot Trädgårdsföreningen, bredvid synagogan. Mig veterligt finns det ingen annan fastighet i Sverige med halvnummer. Någon som vet?

I slutet av 1860-talet köpte paret Nääs slott och började renovera, men bara knappt ett år efter köpet dör den unga Euphrosyne plötsligt, troligen i det som då kallades kräfta, alltså cancer. Äktenskapet var barnlöst.

August Abrahamson äger slottet fram till sin död 1898, då egendomen doneras till August Abrahamsons Stiftelse, som fortfarande har hand om skötseln.

Sedan Abrahamsons död står slottet med inredning kvar som när han lämnade det, nästan i alla fall. Tyvärr såldes en del av p g a pengabrist i stiftelsen i mitten av 1900-talet, men mycket är kvar som det en gång var när han lämnade jordelivet. Här finns salongerna fyllda med möbler, tavlor, prydnadsföremål, mattor o s v. Vissa textilier har bytts ut p g a att tidens tand har nött dem, även om det inte användes. T o m Euphrosynes sovrum står kvar,  knappt använt!

Slottet är öppet för allmänheten under sommaren och vissa helger vår och höst.

Till slottet hör också mycket mark och detta är den gamla ladugården. Idag stall…

…det gamla stallet, sädesmagasinet och kortsidan av slottet. Stallet är idag restaurang.

Jag minns när det fanns kor i ladugården, hästar i stallet och café i sädesmagasinet i slutet av 1960-talet.

Finns det spöken på slottet?

Vilken var den vanligaste frågan man fick som guide? Jo, finns det spöken här? Vad ska man svara på den frågan? Jag är inte synsk och har egentligen aldrig sett ett spöke, men… Ja, vissa konstiga saker hände där. Jag gick ju omkring mycket ensam i slottet, gjorde i ordning för öppnandet varje förmiddag och slog igen för natten varje eftermiddag. Under vissa år hade vi guider tidstypiska kläder på oss, en lång klänning. I ett visst rum, berättar inte vilket, hände det flera gånger att det drog i min klänning. Första gångerna tänkte jag inte mycket på det, utan trodde att en tråd kommit lös och fastnat i skon, men efter några gånger började jag undra, men har ingen lösning på mysteriet. Jag tror att det var någon där, men tänkte också att om jag behandlar slottet väl och pratar väl om de människor som bott där (fanns inget ont att säja), varför skulle någon då vilja mig illa? Så jag ignorerade det bara, utan rädsla. Varje morgon jag kom in i Augusts sovrum sa jag gomorron och varje eftermiddag godnatt. Detta trodde jag också skulle skydda mig. Sängen stod alltid bäddad, men ibland var det liksom lite ihopsjunkit i sängen, som om någon legat i den, men det var bara att släta till lite.

Ibland var vi två guider som jobbade parallellt, men ofta var man ensam. Vid slutet av en guidning frågade en man mig var den andra guiden tagit vägen, hon i lång blå klänning som hela tiden gått sist i gruppen, helt plötsligt var hon borta. Då måste jag säja att jag blev helt kall. Jag jobbade nämligen ensam den dagen!

Mer från Nääs och dess slöjdseminarium kommer snart!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till SVERIGE – NÄÄS SLOTT

 1. Intressant historia, där satt Selma Lagerlöf på trappan med Sofia Elkan, ha en bra dag.

 2. Märtha skriver:

  Nääs – en liten klocka i min hjärna ringde. Jovisst, flera finlandssvenskar har också gått i utbildning där, bland annat minst en av de kvinnor jag själv skrivit om. Men vem… Det kommer senare, om hjärnan bara jobbar… Lärde mig också att Sophie Elkan var systerdotter till Abrahamsson, om nu inte hjärnan förändrat det på några timmar… Första lilla frosten här i natt, har ännu inte sett om dahliorna strök med… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du känner igen Nääs. Säkert många från Finland som gått på seminariet där. Nästa onsdag kommer om seminariet.
   Helt rätt Sofie Elkan var systerdotter till AA. Borde nog skriva ett eget inlägg om detta.
   frost, redan, inte roligt.
   Ha det bra!

 3. Anita skriver:

  Så roligt det var att läsa det här inlägget. Jag skulle verkligen velat varit med på en guidad visning med dig. Spännande med ”draget” i klänningen och än mer spännande med guiden i lång klänning. Och spännande att läsa om Nääs slott, vilka som bodde där etc.
  Hoppas det går bra med renoveringen och att du är rädd om dig. Och … att du hinner med lite annat också.

  Kram och fortsatt fin vecka till dig Lena!

 4. Ingrid skriver:

  Oj har du guidat där i 10 år så kan du slottet historia både utan och innan förstår jag.
  Slottsspöken finns givetvis även om väl inte jag heller tror på sånt, men det finns en hel del i tillvaron som man inte kan förklara. Snällt att du slätade till i sängen efter Augusta!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Ett så roligt jobb och då kunde jag mycket om slottet, nu inser jag att jag glömt en del.
   Det hände konstiga saker där, varför vet vi inte, gör livet lite extra spännande.
   Kram!

 5. Blomsterbönan skriver:

  Tack för en trevlig historia!

 6. Geddfish skriver:

  Fascinerande historia!
  Jag har aldrig varit inne på slottet vad jag minns, men utanför och i parken var jag som liten med mina föräldrar.
  Det där med spöken, det tror jag stenhårt på 😀 Ska vara så.
  Vill gärna läsa fortsättningen på detta! Ha det så fint, kram!

 7. Helena skriver:

  Åh, vad spännande att få höra lite ”inside information” om Nääs slott! Jag har bara promenerat i omgivningarna en gång. Ha det bra.

 8. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Oj så intressant, nu fick jag en hel historielektion om slottet, som jag undrat över så länge. Ser med spänning fram emot fortsättningen.
  Ha det gott /Kram Marika

 9. skogsnuvan skriver:

  Så spännande minsann. Har aldrig hört talas om det slottet så det var intressant att höra din berättelse. Här i Norrland finns inga slott vad jag vet i alla fall.

 10. wiolettan skriver:

  Så intressant och spännande.
  Det var trevligt att få veta och lära mig så mycket om Nääs slott.
  Jag har varit på många slottsvisningar i mina dar, men jag har aldrig varit på Nääs slott, så det var nytt allting för mig.
  Fina bilder, även de vintriga.
  Småspännande med spöken och draget i klänningen. Mycket som vi inte förstår, kanske inte är meningen heller. Många slott som jag har besökt har guiderna berättat om eventuella spöken, alltid roligt att höra deras historier.
  Ha det bra och trevlig helg.
  Kram!

 11. Wow! Vilket spännande inlägg. 🙂
  Förstår att du känner till varje vrå av det slottet. Självklart är det bäst att hålla sig väl med spöken.
  Är du på väg hem till Sverige? Eller rör det sig om ett sommarplace?
  Jag hade gärna besökt Nääs slott och tagit en egen sväng in i sovrummet. Sorgligt att hon dog så ung och gav upp sin karriär så tidigt.

  • Lena i Wales skriver:

   En så härlig arbetsplats och så intressant och spännande.
   Håller på att renovera huset jag har i Sverige, men som jag hyrt ut. Tänker sälja det, men man vet aldrig.
   Både sorgliga och soliga historier med detta slott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s