SPANIEN – CALAHONDA, en ort längs Costa del Sol

Lördag och dags för ett blogginlägg. Denna gång från Spanien, där jag befinner mig…

…vi har en väninna på besök, så vi passade på att ta en promenad på stranden en tidig kväll. Precis lagom väder för detta. Naturligtvis avslutades promenaden med ett besök i en strandbar också. I förrgår blev det lunch på en trevlig restaurang.

Calahonda

Orten Calahonda ligger på båda sidor om den stora dubbelfiliga vägen mellan Fuengirola och Marbella i Andalucía i södra Spanien.

Varje söndag har man här längs den stora vägen en rastro, 2:ahandsmarknad, där man ibland faktiskt kan fynda lite…

…området började utvecklas i början av 1960-talet. Det känns som om man inte hade någon speciell plan bakom byggandet och därför är allt spritt lite här och där med vägar som inte är sammanbundna och olika små bar- och affärscentrum.

I Calahonda bor inte många spanjorer, de flesta är utlänningar bl a från UK, Tyskland och Skandinavien…

…bland affärerna finns British Supermarket, så man kan få sina älskade vita bönor i tomatsås istället för någon konstig, utländska mat som tapas och paella. Faller många britter i smaken…

…vid födelsedagar kan man köpa kort i det brittiska Card Land, så det står Happy Birthday på korten istället för Feliz cumpleaños, så den som fyller år förstår att den fyller år och inte undrar varför den får ett kort helt plötsligt.

Nej, nu får jag sluta med elakheterna, men jag blir lätt störd emellanåt av britternas enkelspårighet och ovilja att acklimatisera sig till där man är och landets språk och kultur…

…på min lilla vandring i Calahonda försöker jag med ljus lykta att hitta något vackert och positivt och hittade då denna målade båt med växter i, bättre än inget…

…finns det då inget positivt att säja? Ja, man har en fantastisk promenadväg av trä längs vattnet. Den går några km österut och är fantastisk att promenera på…

…rondeller har vi fina i Spanien och denna är i alla fall godkänd, nästan…

…lite barer och några affärer…

…jag blev i alla fall glad när jag hittade en kyrka, inte gammal och inte speciellt vacker, men roligt att det inte bara är barer och affärer…

…kakelbänken utanför är vacker, men lite för mycket av lidande i bilden…

…man kan inte anklaga kyrkan för att vara alltför prålig, vilket kanske är en bra kontrast till många riktigt pråliga kyrkor i Spanien…

…ljusen här ser ut som de flesta i spanska kyrkor. Här finns inga levande ljus att tända av miljöskäl, men jag måste säja att det inte ger samma känsla att stoppa ner en peng i en skåra och ett slumpmässigt ljus tänds, som när man andäktigt tar ett stearinljus, placerar det där man önskar och sedan stilla står och tänker på någon som inte längre finns bland oss. Men av miljöskäl godtar jag detta…

…bebyggelsen är inte bara längs den dubbelfiliga vägen, utan också upp mot bergen bakom. Jag måste säja att det här finns en hel del fina områden och vackra utsikter…

…uppe bland villorna finns också detta inköpscentrum. Det är varken det ena eller det andra, ser ut som på många andra ställen.

Ja, detta var allt om Calahonda. Kanske har jag varit för negativ och andra känner kanske annorlunda.

Var ligger Calahonda?

Önskar er en fin weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till SPANIEN – CALAHONDA, en ort längs Costa del Sol

 1. Själv tycker jag det är tråkigt när finska vänner skickar svenska födelsedagskort till mig… jag vill ju ha finska födelsedagskort från Finland! Och när jag i Göteborg letar efter födelsedagskort till en vän i bokaffären. är de på engelska… från Sverige vill jag skicka svenska hälsningar…
  Idag får man hålla i hatten på strandpromenad, ha en bra dag.

 2. Znogge skriver:

  Är vi utomlands så är jag intresserad av landets traditioner, mat och kultur. Det är en stor del av nöjet för vår del. En del verkar vilja bo utomlands men mat och annat ska vara den från det egna landet. Ärligt talat så är det nog inte så konstigt för många invandrare i Sverige fungerar på samma sätt. Kanske ger det någon form av trygghet eller anknytning till hemlandet. Bara en tanke.

  Ha en fin lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   För mig är också detta del av nöjet, maten och kulturen, men inte för alla.
   Däremot när man bor utomlands är det gott att ibland få lite svenska smaker som kaviar, sill m m. Det är lite skillnad på att vara turist och boende.
   Trevlig lördag!

 3. Marit skriver:

  Den båten med planter i var virkelig flott, og hvilken god idé!
  Ha en herlig helg i varmen i Spania! Her fikk vi høstens første frostnatt, så her går det mot vinter.

 4. Märtha skriver:

  Ja, när det blir alltför ”turistigt” förloras en hel del. Det finns folk från många länder som aldrig lär sig sitt nya hemlands språk, jag har försökt hitta många förklaringar till sådant, men ingen helt hållbar. Är bara förvånad och förundrad. Men kort får faktiskt komma på vilket språk som helst, det är ju enbart roligt. De stora kortfirmornas skapelser är inte tilltalande för mig, jag satsar på att köpa speciella kort som jag håller i lager – och ”mina” små kortproducenter har sällan text. Förutom svenska gladakossan, men där finns härliga ordlekar… Klar solig dag idag, bra för vedarbete…

  • Lena i Wales skriver:

   Genom för mycket turism kan det förlora sin charm, men turismen är också en bra inkomstkälla för många.
   Jag har också ett litet lager med kort, varav de flesta jag producerat själv.
   Ha det bra!

 5. Anita skriver:

  Så trevligt med besök av en väninna. Det ser ut som en skön kvällspromenad på stranden i skön temperatur. Här har vi haft höstens första markfrost, vitt i gräset imorse. Men frisk, klar och skön luft och vi njöt av morgonpromenaden.
  När jag semestrar utomlands så vill jag definitivt ta del av landets traditioner när det gäller mat och annat. Jag tror inte att det är unikt med britterna, att dom vill hålla fast vid sitt eget. Det är likadant i vårt land och framför allt i vår stad där det finns områden där det knappt pratas någon svenska och knappt finns någon svensk affär. Det blir kanske så när tillräckligt många samlas på samma plats, en form av trygghet kanske … eller bekvämlighet, jag vet inte.
  Men åter till dina bilder. Promenadvägen vid vattnet tycker jag ser väldigt fin ut. Där skulle jag kunna tänka mig att gå långa promenader, morgon, middag och kväll!
  Hoppas du får fortsatt fina dagar med din väninna!

  Kram och fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jättetrevligt.
   Härligt med en kvällspromenad på stranden.
   Jag tar gärna del av kulturen dit jag kommer, men det är lite skillnad om man är på semester en kortare tid eller om man bor utomlands, då vill man ibland vill ha hemlandets smaker då och då, men bara då och då, inte alltid.
   Vi har det så skönt här nu. Ska snart äta Medelhavsfisk och räkor och drick lite vitt vin, mums!
   Lördagskramar till dig!

 6. Madame skriver:

  Hvor er det smukt med en træpromenade langs vandet – det er fine billeder! Jeg tænker straks på, at der boede min moster og min morbror i 20 år og elskede det sydlige Spanien. 
  Ønsker dig en rigtig god weekend!

 7. Blomsterbönan skriver:

  Känns lite som att du inte är direkt förtjust i Calahonda, tur att du hittade ekan med växterna! 🙂

  When in Rom…. Det blir ju lite roligare då tycker jag.

  Ser ut som ni har det varmt och gött i alla fall, i Närke är det frost.

 8. mamma C skriver:

  Där har jag varit en snabbis och lossat gods när jag jobbade faktiskt.
  Ha en fin lördag.
  Carin

 9. Anette skriver:

  Du som alltid brukar skriva positivt om de platser du besökt, inte idag.
  Jag litar på ditt omdöme och kommer därmed inte att åka dit.
  Varmt och skönt verkar du ha det iallafall 😀

 10. Ingrid skriver:

  Så trevlig med ett besök och så skönt att kunna strosa längs stranden.
  Jag måste säga att jag inte är så hemskt förtjust i engelska turister efter ett besök på Cypern för några år sedan. Fy så illa de betedde sig och det var inga ungdomar det rörde sig om, utan medelålders kvinnor och män.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 11. Så härligt att få vara i Spanien ❤ Börjar längta efter att få resa igen och vi kanske kan göra en läsarresa med tidningen hösten 2022 – beror förstås helt på hur pandemin utvecklar sig.
  Kakelbänken är fin – älskar allt de har med kakel där nere!

 12. Ja, det där var verkligen en sparsmakat inredd kyrka. Inte alls vad man är van vid. Systemet med att tända elektriska ljus har jag inte träffat på, blir det verkligen milövänligare…kanske det.
  Härligt ändå att vara i Spanien, varmt och gott kan jag tänka mig 🙂
  Må gott och ha en fortsatt fin helg!
  Christina

 13. motionochfritid skriver:

  Vackert med båten och blomster, får södern känsla. Strandpromenaden ser inbjudande ut. Här blåser det kyliga höstvindar.
  Trevlig söndag!

 14. Anita skriver:

  Härliga bilder 🙂

 15. Ditte skriver:

  Tycker britter och svenskar här kan likna varandra. ”Man vill ju ha det som hemma” har jag hört svenskar uttrycka här i Torrrevieja. Har då haft svårt att inte säga; ”Men stanna hemma då”. Calahonda har vi besökt men som du skriver, ”mycket brittisk”.
  Visst är det sedan skillnad på att bo och vara turist men om man bor någonstans bprde man ju också anamma lite av ett lands kultur. Att man sedan kan längta efter speciella smaker eller mat är ju helt ok. Men just detta med att ta till sig andra sedvänjor och lära sig lite språk verka för en del vara oöverstigligt. Även utan att ha försökt.
  Stort tack för besök, fina bilder och bra info.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror jag har ganska liknande erfarenheter som du har och har lust att säja samma sak ibland.
   Både du och jag har ju erfarenheter av att bo utomlands, så även där känner vi samma.
   Ha det bra!

 16. Titti skriver:

  Härliga bilder och strandpromenaden ser underbar ut! Ja inte så kul med de där orterna som tappat det där genuina, förstår vad du menar 🙂
  Nåja, det ser varmt och skönt ut hos dig…här blåser höstiga vindar!
  Kram från Öland & Titti

 17. Elisabet skriver:

  Fint att se en annan verklighet! Ibland kan man tro att ”fula” ställen bara finns i Sverige när idyller och tjusiga vyer visas upp från andra länder. Men, som du säger, den som tittar noga kan oftast se något vackert även bland det trista och fula.

 18. Thalassa skriver:

  Ja, inte skulle jag välja Calahonda om jag skulle skaffa semesterboende även om jag själv då skulle vara turist…. Detta med britternas motstånd mot att anamma andra länders språk, kultur m m ser vi ju på nära håll – på Kreta. Vi umgås med en liten grupp britter, och trots att några bor permanent på ön har VI tolkat grekiskan åt dem när vi varit ute på vischan. Och vår grekiska är – minst sagt – stapplande. Ett belgiskt par flyttade till byn för ett par år sedan, och väldigt snart började de hanka sig fram på grekiska! Så’n skillnad!
  Ny vecka börjar med nollgradig morgon och blå himmel. Ha det fint!

 19. Biggeros skriver:

  Ja jag funderar och funderar om jag har varit här…..
  Jag känner till namnet på orten=)
  Visst känns det igen och varför kan man inte anpassa sig till kulturen i det land man vistas i. Visst längtar man efter svenska delikatesser men inte så mycket att jag far rike för en produkt. När jag skickar julkort vill jag verkligen att det ska stå Feliz Navidad!
  Tack för en fin tur med bilder. Ha det gott ♡

 20. Inger Hansson skriver:

  Nu har jag läst i kapp lite i din blogg. Härligt att läsa att du är i Spanien igen. 🙂

 21. Kanske inte stället man åker till för att lära känna landet utan mer för att uppgradera klimatstatusen. Det ser i alla fall trevligt ut uppe i bergen.
  Ha det jättegott!
  /Anette

 22. Ama de casa skriver:

  Jag kände igen Calahonda, men kollade i bloggen och där har vi aldrig varit (fast troligtvis kört förbi). Möjligen har stan varit med i ”En plats i solen” där det ju är många engelsmän som deltar.
  Känns inte riktigt som det är ett ställe vi kommer att leta upp… Om det inte blir en ”mellanlandningsplats” vill säga 🙂

  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Gissar att ni kört förbi när ni åkt mellan Marbella och Fuengirola. Kan också har varit med i En plats i solen, mycket troligt.
   Man måste verkligen inte åka dit, finns andra bättre ställen.
   Ha det bra!

 23. iamittilivet skriver:

  Jag undrar om elljus/batteriljus är så mycket mer miljövänliga än stearinljus! har stött på det här i Italien, men här i Grekland kör vi med stearinljus.
  Britter är roliga! Kanske är lite imperietänk som slår igenom: varför ska de anpassa sig… Roliga är de också med ord: immigrants är alla andra, själva är de expats! 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Jag betvivlar miljötänkandet där, men det är vad jag fått berättat för mig.
   Troligen väldigt mycket imperietänkande, tyvärr. Jag måste säja att jag är så himla trött på allt detta översitteri, så tråkigt.
   Så bra beskrivit med immigranter och expats, typiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s