SPANIEN – MAT, CHURROS och utflykter

Onsdag och bloggdags. Idag lite om en godsak från Spanien och om lite utflykter.

Churros

Det finns många churromaner i Spanien och det finns gott om ställen som säljer dem, caféer och churrerías.

Churros äts framförallt till frukost idag eller som mellanmål. Mycket populärt, speciellt på söndagarna. De kan också ätas sent på natten, när man går hem från en fest.

Churros doppas i varm choklad, inte en tunn chokladdryck, utan gärna smält, tjock choklad.

Recepten på churros varierar, men huvudingredienserna är vatten, mjöl och salt. De mer exklusiva innehåller också t ex ägg och smör. De friteras alltid i mycket olja.

Egentligen är churro en fårras vars päls inte innehåller mycket lanolin, vilket innebär att den kan göras ren utan att man behöver så mycket vatten. Tidigare, och även delvis nu, var det viktigt i Spanien p g a vattenbristen.

De churros man äter idag är en latinsk variant av den munk som brukade göras av churroherdarna i början av 1 000-talet. Herden gjorde en klump av gammalt bröd som han doppade i olja och sedan stekte den över elden. Sedan strödde han socker över hela härligheten.

Mer om spansk mat kan du läsa här!

Utflykter som guide

I fredags blev det lite jobb, en halvdag…

…vi åkte till en mycket intressant apelsinodlare och fick vet massor om apelsiner, citroner m m…

…sedan fortsatte vi in till Málaga. Jag har skrivit om Málaga lite här och där, men har börjat samla på mig fler bilder och kommer att skriva mer om denna underbara stad…

…till lunch blev det lite god tapas. Jag valde friterad aubergin med miel, som brukar översättas som honung, fast det mer är typ lönnsirap här och min väninna friterad ”pannkaksfisk”, en slags smet med fiskbitar som sedan friterat. Dessa båda delade vi på och båda var mycket goda…

…i söndags var en hel jobbdag med utflykt till den trevliga bergsbyn Frigiliana..

…och vidare till Nerja. Numera mest känt bland svenskar för att familjen Wahlgren håller till här…

…där hälsade jag på min kompis kung Alfonso XII.

Sedan vidare till…

…den trevliga staden Almunecar.

Jag har ju inte jobbat som guide på två år nu under pandemin, så det kändes lite spänt. Hur är det att prata i en mikrofon, hur gör jag? Vad ska jag tala om? Det räckte att jag tog mikrofonen i handen och allt kändes nästan som vanligt igen, bara lite ringrostig. Så roligt att få jobba lite igen!

Middag vid stranden

I förrgår besökte vi en trevlig strandbar. Det finns många att välja på i min by, men denna är en av favoriterna…

…min väninna och jag med ett glas vin i handen i väntan på resten av gänget ska slå sig ner.

Vad blev det för mat? Paella, förstås. De gör en så god paella på detta ställe. Något foto på maten? Som vanligt börjad jag äta innan jag tänkte på att fotografera.

De senaste dagarna har det varit mellan 26 och 28 grader i skuggan. Nu i mitten-slutet av oktober är det lite varmare än vanligt, men ingen större skillnad. Man kan sitta ute fram till småtimmarna i bara t-shirt eller en liten tunn jacka över…

…kl 19.45 och solen börjar gå ner…

…kl 19.55 och solen är nästan borta, men fortfarande en behaglig temperatur.

Som jag skrivit tidigare tycker jag oktober månad är en perfekt månad att besöka Costa del Sol.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till SPANIEN – MAT, CHURROS och utflykter

  1. Madame skriver:

    Det er meget smukke billeder, og temperaturen med 26 til 28 grader lyder skøn. Hvor er det dejligt, at du er begyndt som guide igen.
    Her er det virkelig blevet høst nu og tidligt mørkt.
    Ha’ det godt.

  2. Anita skriver:

    Vilket härligt, soligt inlägg Lena! Så trevliga dagar med din väninna, god mat och lagom med jobb. Bilden på er med varsitt glas vin i handen är jättefin! Och de två nedersta bilderna med solnedgången, helt ljuvliga!
    Intressant att läsa bakgrunden om churros. Har hört talas om det men aldrig själv ätit det. Egentligen visste jag inte alls vad det var, kände bara igen namnet men nu vet jag allt om churros, tack vare dig 🙂

    Kram och fortsatt fin vecka till dig Lena!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, det har varit härliga dagar med bra väder, god mat och trevligt sällskap.
      Churros är så gott, men fullt av kalorier, men härligt med lite gott ibland.
      Kram och ha det skönt!

  3. Znogge skriver:

    Churros är gott men frågan är hur nyttiga de är… Nåja, ibland måste man unna sig. Även om du inte jobbat på två år så tror jag att du blir varm i kläderna snabbt igen.
    Vilka härliga bilder!

    Ha en fin dag!

    • Lena i Wales skriver:

      Churros är got, men säkert inte nyttigt, men som du säjer, ibland får man unna sig det.
      Det kändes bra att ha gjort några enkla utflykter, så man kommer igång i alla fall.
      Ha det bra!

  4. mamma C skriver:

    Churros är smaskens och det händer att vi köper en påse på marknadsdagen ibland.
    Alla ställen du guidade i har jag besökt men aldrig varit kvar över natt. Utan bara när jag jobbade, men de är vackra platser allihopa.
    Ha en fin onsdag.
    Carin

  5. skåningen skriver:

    Soliga bilder. Alfonso XII tycker jag är stenkall!
    Jag har fixat alla mina diabilder och satt in på extern dator!
    Ha en bra dag!
    Kram!

  6. wiolettan skriver:

    Så mycket vackert, på dessa härliga bilder.
    Förstår att det kändes lite ovant efter så lång bortovaro, men vanan sitter tydligen i och det förstår jag är skönt.
    Fina bilder av dig också, det ser varmt ut, om jag jämför med hur vi har det nu.
    En katt fick du med också och en snabb kram med Alfonso.
    Roligt att få följa med på turen.
    Kram!

  7. Veiken skriver:

    Churros, nja….. lite för mycket fett, läs olja, för min smak. Paella är inte heller någon favorit eftersom jag har blivit magsjuk för många år sedan efter den rätten.
    Så härligt för dig och oss alla att det händer saker i positiv riktning!
    Grattis till att guidejobben har dragit igång igen! 🙂

  8. Ingrid skriver:

    Det låter helt underbart att det ännu är så varmt och skönt. De där ljumma härliga kvällarna och nätterna får vi ju nästan aldrig uppleva i Sverige.
    Churros har jag aldrig ätit vare sig på Kanarieöarna eller Mallorca – de kanske inte finns där?
    Kul att du fått guida igen!
    Kram, Ingrid

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, här är fortfarande varmt, varmare än vanligt nu.
      Jag har varit så lite på dessa öar att jag inte vet om de finns där eller ej, men typiskt spanska är det.
      Ja, så roligt att kommit igång med jobbet igen.
      Kram!

  9. Violen skriver:

    Kul att få stifta bekantskap med churros! Säkert mycket gott med varm choklad till (och kaloririkt).
    Det kändes väl skönt att få börja med lite guideuppdrag igen. Gillar när du berättar om olika platser (och mat), det blir som en liten miniresa nu när man gärna håller sig hemmavid!
    Ha det gott! Här regnar det och är 14 plusgrader.., inte så illa.

  10. Karin skriver:

    Men åh så härligt det ser ut! Och vad kul att du kan jobba igen! Känner igen den där ”premiärkänslan” när man inte varit i gång på ett tag. Men bara man står där med sin grupp så är det lätt att komma igång igen. Tack för en fin utflykt!

  11. Spanska churros kan man hitta i Göteborg, man behöver egentligen inte resa 🙂

  12. Blomsterbönan skriver:

    Ååh, suck, stön, pust! Så härligt det ser ut! Här blåser det smådjävlar och duggregnar.

    Churros har jag ätit, gott men lite flottigt.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, vädret är härligt här nu, det måste jag tillstå.
      Visst är churros flottigt, men ibland är det gott med dessa flottiga bakverk, fast inte så bra för hälsan kanske.

  13. Vad gott det lät med nåt mer exotiskt än vår svenska husmanskost! 🙂 Den kan visserligen vara god den med, men jag har tröttnat redan efter 2 dagar. Först var det dillkött och ikväll isterband – fast med äpple, purjolök och persilja och så stekt i ugnen – allt för att det skulle bli lite roligare…..
    Så i morgon ska jag inte bry mig om vad Rolle vill ha utan göra nåt mexikanskt med massor med kryddor!! 🙂 🙂
    KRAM/Susie

    • Lena i Wales skriver:

      Jag kan längta efter svensk husmanskost ibland. Det är oftast inte förrän man är ifrån den som man längtar efter den. Längesedan jag åt isterband, det får bli på nästa Sverigebesök.
      Mexikansk mat, låter gott.
      Ha det bra och stora kramar!

  14. motionochfritid skriver:

    Apelsinodlingen hade varit någonting för mig, något jag brukar besöka på resor. Tycker det är så intressant med fina frukter och träd. Det brukar vara så, vanan är inte vara så lång borta, fast det varit lång paus, 5 min så känns det som vanligt igen.
    Må gott!

  15. Anette skriver:

    Churros har jag aldrig ätit, vet inte om jag skulle gilla dem men kanske.
    Middagen vid stranden och bilderna på solnedgången är något jag definitivt gillar 😀

  16. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Det ser så härligt ut med sol och fint väder. Här hemma är det regn och rusk och någon enstaka dag som solen tittar fram.
    Ha det bra /Marika

  17. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Ser alldeles underbart ut med soligt väder och behaglig temperatur.
    Här har hösten blivit både grå och ruggig. De soliga dagarna tittar fram emellanät.
    Ha det gott /Marika

  18. farfar hebbe skriver:

    Kul att du blev kompis med mikrofonen på direkten,skönt att vara igång igen..Jag skulle gärna byta grader med dig,dina är ju snudd på 20 grader varmare än mina..Ha det fortsatt skönt i värmen..Haé Kram.

  19. Therese Bjärstig skriver:

    Härligt att kika in här och konstatera att vi lever i skilda världar, här VRÄKER nu snön ner… Som ett julkort utanför fönstret omän bara några cm ännu. Men churros ska jag kalasa på i morgon, för har just bokat bord på Pinchos och de har helt ok churros 🙂 Ha en trevlig helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Oj, snöar det nu. Ja, vilken skillnad.
      Fast för mig låter snö och julkortsstämning rätt bra. Måste nog åka till Sverige snart.
      Pinchos har jag besökt i Borås, trevligt spanskinspirerat ställe. Vad kul att de har churros också.
      Ha det bra!

  20. Ann-Louise skriver:

    Så härligt du ser ut att ha det! Churros är något av det godaste jag vet, men jag gillar inte att äta dom med choklad utan äter dom bara som dom är utan nånting till.

  21. skogsnuvan skriver:

    Men hörrö du, nu sitter jag här och dräglar över den goda maten och värmen och fina vyer och du ser ut att må väldigt gott i solen. Snygg är du också. Drömjobb måste du haft den här veckan. Ska inte dra ner humöret med snö och regn och hagel och 7 grader kallt nattetid. Attans.

  22. iamittilivet skriver:

    ”Har man en gång lärt sig cykla så…” – måste vara skönt att få guida igen! Det är ju ett tecken på att vi så sakteliga börjar ta oss ur det här eländet.

  23. Märtha skriver:

    Nu är jag inne tredje gången på det här inlägget, och ännu har jag inte kommenterat! Slarvmaja. Chokladen verkar vara huvudsaken i churros, ingredienserna är inte precis speciella… Till och med jag har varit i Nerja, en av mina goda vänner tillbringade några vintrar i den staden – två gånger bodde de i en vattenreservoar – omgjord till ett runt hus, förstås. Med avocado- och citronträd i trädgården… Väninnans favoritplats var vid badstranden, skyddad från vind, alltid varm.###Jag känner igen det där med ”gammal cirkushäst”. Bara jag ställer mig framför en grupp människor så kopplas lämpligt röstläge in, och jag trivs. 38 år som lärare i gymnasium sätter sina spår… Hälsningar från stormbyar och regn, plus fem grader…

    • Lena i Wales skriver:

      Churrosen smakar lite som donuts, chokladen är ”kryddan”..
      Kul att du varit i Nerja och verkligen bott i ett annorlunda hus, spännande.
      Ja, på något sätt sitter gammal rutin kvar, även om man tvivlar varje gång. Känner också igen det från min tid som lärare.
      Burrr, inget bra väder hos dig. Du får tänka på dina fina minnen från Nerja!

  24. Ditte skriver:

    Churros smakar jag lite på ibland. Men det är väl fett och sött för mig. Men typiskt spanskt. Jätteroligt att du är i gång med lite jobb. Förstår känslan av ringrost men det blev ju kortvarig. Kände också lite av det i somras när jag var på jobbresa till Höga kusten. Men den försvann ganska fort.
    Malaga är ju en fantastisk stad med mycket av det mesta. En levande stad året om.
    Gamla Nerja är så fint. Inga höghus i stadskärnan heller. Och fint att ta Frigiliana samtidigt. Nu i oktober är det förhoppningsvis inte heller lika trångt som under högsäsong.
    Härliga bilder att njuta av.
    Ha det fortsatt bra.

    • Lena i Wales skriver:

      Jag är äter dem inte heller ofta, men gott när det blir av.
      Ja, som tur var kom den gamla rutinen tillbaka igen, skönt.
      Det är skönt att var här i oktober, inte så mycket folk och fina platser.
      Ha det skönt i Torre!

  25. Börjar längta efter att resa – men vågar inte riktigt än – så mycket kring coronan som känns osäkert.
    Men kan resa lite via din blogg. Se underbara stränder och sol.
    Och churros, alltid SÅÅ gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s