ENGLAND – LUDLOW 3, staden med dess hus och gator

Lördag igen! Dags för ett nytt blogginlägg. Jag är kvar i Spanien, men idag blir det som en omväxling en fortsättning från staden Ludlow i England, nära gränsen till Wales…

…det är fortfarande varmt här, ca 26 till 28 grader i skuggan. Nu när vi börjar kommat till slutet av oktober är det varmare än vanligt här. Normalt kanske bara 20 till 24 grader här, men värmen håller i sig.

Räkor, havskräftor och ett glas bubbel är inte fy skam!

Ludlow 3, staden med dess hus och gator

Här kan du läsa från tidigare inlägg om Ludlow1 och 2!

Inne i den gamla staden är en blandning av korsvirkeshus, som jag visar i Ludlow 1, och tegel- och stenhus. Gatorna är smala och en del av medeltida mönster…

…längs denna lilla smala gata sätter handlarna ut sina frukt och grönsaker…

…en liten öppen plats med två smala gator. Vissa av gatorna har biltrafik, andra är bilfria.

Fram till 1970-talet gick all genomfartstrafik genom staden, vilket ofta blev problematiskt, men så byggde man en efterlängtad bypass, förbifartsled. Däremot är det fortfarande svårt med parkering i staden, även om man numera har en Park and Ride, en stor parkering utanför staden med bussar som stup i kvarten tar folk in till stadskärnan. Det är många gamla städer som har detta system och jag tycker det funkar väldigt bra, förutom under pandemin förstås…

…alla typ av hus samlade, korsvirkes, sten och tegel. Stenhuset i mitten är ett gammal marknadshus där man ofta på övervåningen hade lager och nedervåningen var öppet i bågarna, inte inglasat som idag. Så man hade tak över huvud, men halvöppet runt…

…detta hus är inget särskilt med jag gillade den annorlunda arkitekturen…

…i UK har vi ju inga lösa brevlådor utanför husen, utan all post kommer in genom en springa i ytterdörren. Hur det fungera här förbryllade mig, en mur utan hus bakom. Alla lösningar är bra, utom de dåliga…

…små och stora radhus. Det längst till vänster ser ståtligt ut, men har ingen front garden, framsideträdgård, utan man går rätt ut i gatan som på lite billigare hus…

…detta hus har tidigare varit ett kapell, se bågarna till höger. Idag är det ett boningshus…

…ett ”strykjärnshus”, får mig att tänka på Norrköping. Stadsplanen i staden är lite lustig, men jag gillar detta oregelbundna.

Det finns också många små individuella affärer i staden. Med det menar jag inte tillhörande stora kedjor vilkas affärer ser likadana ut var än man är. Jag gillar dessa små affärer, även om jag inte är en shoppare av stora mått…

…en stad utan en slaktare har jag nog aldrig besökt, även många mindre orter har en slaktare. Ofta har de bra service och god kvalité, det är det enda de kan konkurrera med de stora varuhusen med…

..huset är från 1102 och har innehållit puben Rose and Crown sedan 1200-talet, vilket betyder att det är en av de äldsta pubarna i England på samma plats. Puben är lite anonym…

… man måste nämligen gå in på gården för att hitta entrén. Naturligtvis står det lite öltunnor uppradade också…

…detta är det som kallas almshouses, närmaste översättningen jag kan komma på är fattighus. Ofta drevs dessa i kyrkans regi och ligger därför oftast nära en kyrka.

Idag är det fina äldreboenden här, mitt i stadens hjärta. Gillar alla krukor, bänkar, figurer och annat man dekorerat med, piggar upp…

…kyrkan som ligger mittemot är Church of St Laurence från slutet av 1100-talet med lite nyare tillbyggnader. Tornet är 48 m högt…

…stupstockar finns i i princip varje gammal stad. Normalt sett bukar jag alltid tycka det är roligt att sätta in armarna och se dum ut inför fotograferingen, men till min besvikelse var det ett stängsel framför denna.

…en bred gata går ner från torget vid fästningen…

…i mitten hade man tidigare marknader…

…husen längs gatan är ganska pampiga och…

…man kan se att det en gång var en rik och välmående stad…

…längst ner på gatan finns detta gamla, lilla hus. Så annorlunda mot det stora radhusen längre upp på gatan.

Fortsättning från Ludlow kommer senare!

Trevlig helg till er alla!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

51 kommentarer till ENGLAND – LUDLOW 3, staden med dess hus och gator

 1. Blomsterbönan skriver:

  Jag gillar också det oregelbundna, gammalt och nytt blandat, krukor, bänkar och tunnor om varann. Det är lite brokigt och väldigt charmigt!

  Det här med ytterdörren precis ut i gatan har jag sett på många ställen och det är så obehagligt tycker jag! Tänk om man glömmer sig och kliver rätt ut och en lastbil kommer dundrande. Vår ”hundfrisör” (han trimmas var tredje månad) har ytterdörren precis ut i en cykelbana. Ibland kommer det mopeder och sådana här eländiga elsparkcyklar i full fart.

  Trevlig lördag! Det ska jag ha. Vi ska fira sonen som fyller 19 på måndag. Vad hände, han kom ju nyss ut!?

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det charmigt, denna blandning.
   Jag förstår vad du menar med att kliva rätt ut i gatan, jag känner samma.
   Grattis till sonen! Ja, tänk vad tiden går fort ändå. Min äldste är 40 år, var tog tiden vägen?
   Trevlig lördag med kalas!

 2. Elisabet skriver:

  Tack för att du tar oss med på den här resan!

 3. Stupstocken såg så gammal ut, bra att skydda med stängsel, skönt att slippa trafik genom staden, fortfarande plus men inte så varmt, ha en bra dag.

 4. Marit skriver:

  Så fine de gamle husene er! Det er så mange flotte steder du viser i fra. Det er utrolig at det finnes en så gammel pub!
  God helg!

 5. Märtha skriver:

  Där i staden finns verkligen hus av så många typer att man nästan blir yr! Huset ”som det inte är något speciellt med” tilltalar mig. Sen undrar jag hur ofta man möblerar om, köper nya stora saker och skall bära i trapporna… Äldreboendet ser verkligen trivsamt ut. Jag är ingen stadsbo, skulle inte klara av att gå ut hemifrån rakt på en trafikerad gata. Här hör jag knappt de få bilar som kommer in på vår gård! Grått, fuktigt, +2,3 klockan halv elva på förmiddagen. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här är det en blandning av olika material, från olika tider i olika stilar.
   Trapporna är i UK är dessutom smalare och brantare än vad vi är var vid i Norden.
   Jag gillar storstadsliv med brus. Gjorde det inte förr, men nu tilltalar det mig allt mer, konstigt.
   Ha det bra!

 6. mamma C skriver:

  Mycket charmig stad tycker jag med olika vackra hus som fängslar en.
  Ha en fin lördag och här på Costa Blanca regnade det rejält igår och graderna sjönk även de.
  Carin

  • Lena i Wales skriver:

   Det skulle bli regn här i ´Marbella också, men jag har inte sett något av det. Kanske kom det lite under natten, men terrassen är torr på morgonen, så det kunde inte varit mycket.
   Ha det skönt!

 7. Geddfish skriver:

  Många fina gamla hus med sina historier bakom och krusiduller. Inget hus det andra likt. Häftig gammal stupstock, usch vad hemskt egentligen.
  Tack för resan genom det gamla och pittoreska!
  Solig lördagskram 😀

 8. Anita skriver:

  Så trevligt det är att promenera med dig i Ludlow Lena. Huset som ”inte var något speciellt” blev faktiskt mitt favorithus. Har alltid tyckt det känts märkligt med hus där man får kliva rätt ut på vägen eller trottoaren. Skulle väl inte fungera så bra här där dörrarna öppnas utåt men visst öppnas dom väl inåt i UK? Öppnas dom utåt skulle man ju kunna slå till någon med dörren.
  Här är det minsann inte så varmt som hos dig. Imorse var det nollgradigt och det blåser en kall nordanvind. Men solen skiner och med rätt kläder så är det skönt ändå att gå ut på promenad.

  Kram och fin helg till dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar, Anita!
   Det är inte bara kända hus som är vackra.
   Ytterdörrarna öppnar alltid inåt i UK, tillskillnad från i Sverige. Annars hade det blivit lite tokigt på trottoaren eller vid vägen.
   Nollgradigt redan, inte så kul. Här är det svalare, men därmed inte kallt.
   Kram och härlig helg!

 9. Helena skriver:

  Åh, önskar mig lite av din värme, avskyr att frysa. Vilken charmig, härligt oregelbunden stad! Ha det så bra!

 10. wiolettan skriver:

  28 grader i skuggan, det var varmt, mycket varmt. Vi hade i morse inte en endaste grad. Plus minus noll och det blåste nordanvindar så inget skönt väder.
  Tack för denna guidning ibland fina gamla hus. Det gillar jag. Korsvirkeshus är charmiga.
  Så fint de har dekorerat äldreboendet utanför. Så mycket med vackra blommor.
  Stupstock har jag nog inte sett i verkligheten. Stängsel för, så tråkigt.
  Trevlig helg.
  Kram!

 11. Nåt som jag alltid beundrat – anglofil som jag är – är att det mesta av den gamla bebyggelsen finns kvar i GB. Råkade dom aldrig ut för det som hände i Sverige på -50/-60 talen. Alltså att dom som bestämde rev allt och byggde nytt?
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket av bebyggelsen är kvar.
   Sverige hade råd att riva och bygga nytt på 60-talet, det hade man inte i UK, så snart efter kriget. Det tog lång tid för UK att ta sig ekonomiskt efter detta krig. Om de egentligen någonsin har tagit sig. Allt handlar om ekonomi.
   Kramar!

 12. Znogge skriver:

  Vilka fina bilder från staden och så många vackra och personliga hus det finns. Jag kan tänka mig att det är populärt att fotografera sig i stupstocken 😀 Ett fängslande minne helt enkelt 😉

  Ha en fortsatt fin lördag!

 13. Thalassa skriver:

  Tack för ännu en trevlig stadsvandring! Vad mycket det finns att titta på i dessa gamla brittiska städer. Så otroligt många vackra hus – men jag vet att många inte alls vore så mysiga att bo i under några vintermånader.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så många fina hus i denna lilla stad och i många andra städer också.
   Fast som du säjer bo i UK vintertid är inte alltid roligt. Många är så snåla med värme, så man fryser och fryser inomhus.
   Skön söndag!

 14. Underbara miljöer, fina hus, och murar! Och skönt med värme.
  Vi har iskallt med regn, blåst och +3 grader.
  Njuter av att ”resa med dig”!

 15. Ditte skriver:

  Spännande med dessa små städer där gammalt och nytt blandas. Härliga miljöer som gjord aför att strosa runt och se alla detaljer.
  Tack för besöket och fin guidning.
  Önskar dig en fin helg.

 16. Ser lika mysigt ut som korthusen jag blev så förtjust i. Tack för visningen av denna mysiga stad.

 17. motionochfritid skriver:

  Ser skönt ut i Spanien.
  Tack för sightseeing! Många varianter av hus. Men så speciellt det ena röda huset med svarta taket var. Det gillar jag med.
  Trevlig helg!

 18. Jag hade gärna strosat omkring i Ludlow. Gått in en sväng i den stora kyrkan. Tagit en kall öl någonstans där det fanns mycket att titta på. Mina tankar gick till att det borde finnas Park and Ride även på många ställen i Sverige där det blir igenkorkat på sommaren. Vi har ju lyckats bo på/nära sådana ställen genom åren. Hjo, Falkenberg, Båstad, Ystad m.m. Stupstockar är svårt att låta bli att testa och bli fotograferad i. Men leken är bara kul en kort stund. Sedan kan den bli en aning instängd.

  • Lena i Wales skriver:

   En stad som gjord för att strosa kring i och upptäcka.
   Park and Ride är en jättebra idé och borde också finnas i Sverige. Tror inte det gör det, men vet inte.
   Vi tyckts ha samma intresse för stupstockar😉.

 19. Det verkar vara en mysig stad 🙂
  Vad skönt du verkar ha det i Spanien också. I Stockholm var det minusgrader i natt 🙂

 20. Ama de casa skriver:

  Ser fint ut där i Ludlow, men jag föredrar nog den första bilden trots allt 🙂

  Ha det fortsatt gott!

 21. snicksnack71 skriver:

  Som så många byar du presenterar här I bloggen är fyllda med sådan charm.
  Hade dessutom inte alls haft något emot ditt spanienväder just nu
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 22. skåningen skriver:

  Tack för en guidad tur!
  Jag hoppas att du har haft en bra söndag!
  Kram!

 23. Anni skriver:

  Vill bara säga att jag har läst aaaalla dina inlägg även om jag inte skriver separat kommentar hos alla. Det är så mysigt att se ställen jag känner igen, som Nääs, Tollered och Calahonda och samtidigt fundera över om jag inte har varit i Ludlow eller varför jag känner igen det så väl? Tänk att du ska sälja ditt hus i Tollered! Jag hade en nederländsk man inne i butiken en dag i somras, han ville så gärna flytta till Sverige och i efterhand tänkte jag att är det någon plats jag skulle rekommendera honom så är det just Tollered – charmigt, vackert, levande och med nära till både kultur, storstad och kontinenten!
  Åh, vad jag längtar till värmen på Costa del Sol och öppna spisar i mysiga brittiska pubar och väninnan i Tollered …
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att ha dig med mig.
   Det är kanske inte helt otroligt att du varit där, en fin stad.
   Tollered är verkligen en fin plats, kultur, nära till Göteborg och väldigt när till sjöar och skog.
   Idag är det lite molnigt, fast ändå 24 grader, bra klimat.
   Ha det bra!

 24. dom gamla små städerna i GB är underbara och det är inte nåt fel på byarna heller. När vi för första gången åkte genom Hemse så sa jag till Rolle att jag tyckte det liknade ett ställe i England. Tror att det var en bidragande anledning till att vi blev så förtjusta i ön och flyttade hit….. *fniss*
  KRAM/Susie

 25. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Tack för en härlig stadsvandring. Det är något speciellt med de brittiska småstäderna. Byggnaderna och affärerna. Miljön är speciell.
  Ha det gott /Marika

 26. Pingback: ENGLAND – LUDLOW 4, DINHAM HOUSE | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s