WALES – REMEMBRANCE DAY, POPPY DAY, STILLESTÅNDSDAGEN

Det har blivit onsdag, därmed också dags för ett nytt blogginlägg eller snarare en repris om 1:a världskriget.

Jag är kvar i Spanien än så länge, men vem vet var jag dyker upp.

Poppy  Day – Remembrance Sunday 14 november och Stilleståndsdagen 11 november

Den 14 november 2021 är det 103 år sedan 1:a världskrigets slut. Kanske uppmärksammas det inte så mycket i Sverige eftersom landet var neutralt, men i UK tas det upp mycket varje år.

14 november och 11 november, varför båda datum? I UK gör man med denna dag som man gör med midsommar i Sverige, flyttar firandet till närmste helg. Så i år firas 11 november söndag 14 november…

…Vallmodagen – Hågkomstdagen. Kallas i Sverige också Stilleståndsdagen och är en minnesdag för att hedra de som dog under I:a världskriget. Uppkom efter kriget som tog slut 11 november 1918, 11:te timman, 11:te dagen, 11:te månaden.
I UK bär många en röd pappersvallmo i knapphålet eller som brosch, alla från folk på gatan till nyhetsuppläsare i TV…

…vallmons betydelse kommer från dikten ”På Flanderns fält”. Den valdes också därför att den blommade på några av de värsta slagfälten i Flandern under 1.a världskriget och dess röda färg symboliserar blodet från slagfälten. Vallmon ses också av många som hoppets symbol!
Man brukar också ha 2 min tystnad kl 11…

 

 

    

…runt omkring i Europa och på många ställen i UK finns dessa typ av monument över stupade i olika krig. Något vi är förskonade från i Sverige…

1:a Världskriget

28 juli 1914 – 11 november 1918

Ett fruktansvärt krig med alla världens stormakter inblandade. Alla har vi läst om detta i skolan, men med tiden har vi också glömt bort mycket av 1:världskriget i skuggan av det andra.

Mer än 70 miljoner soldater, varav 60 miljoner européer gick ut i strid. Varför? Ja, det finns inget enkelt svar, men jag ska ta upp några anledningar här.

Världen hade krympt genom kolonialiseringen och man hade mer och mer kontakt med tidigare främmande länder långt borta. De europeiska makthavarna stred om landområden långt utanför Europa och man såg sig själva som mer värda än människor i andra delar av världen. Detta bidrog till att hela världen kom att stå i brand.

Den utlösande faktorn var mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike utfört av den serbiske nationalisten Princip. Detta var ju inte anledning till krig, men den sista lilla gnistan som fick elden att brinna.

Det hade jäst länge bland dåtidens stormakter med ständiga mindre krig mer eller mindre hela tiden. Makthavarnas girighet efter mer makt och mer landområden fick en hel värd att lida.

Med olika mer eller mindre inkompetenta regenter på tronerna i Europa kungahus sköttes ländernas politik på ett mycket dåligt sätt. Regenter som trodde sig var gudar och maktfullkomliga vill ha mer och mer. Dessutom var många av dem släkt med varandra, så inaveln bland kungahusen gjorde kanske också sitt till med mindre intelligenta beslut.

I Storbritannien sitter kung George V på tronen, i Tyskland kejsare Wilhelm II och i Ryssland Nikolaj II. Kung George var kusin med dem båda och utseendemässigt är de skrämmande lika. Nikolajs mamma Dagmar och Georges mamma Alexandra var systrar och danska prinsessor. Wilhelms mamma var Victoria som var brittisk prinsessa och hennes bror var Georges pappa. Rörigt? Javisst, men detta var inte de enda släktskap de hade!

De stora länderna kom att dela upp sig i grupper som hjälpte varandra. Ententen med Storbritannien, Frankrike och Ryssland och Trippelalliansen med Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. Andra mindre länder höll ofta på någon av dessa grupperingar och kommer med i kriget.

Mer än 9 miljoner soldater dödas under kriget. Många av dem i skyttegravarna i Verdun och Somme, dessa helvetens träsk med avföring, blod och döda människor och stanken därifrån säjs varit hemsk.

Det man gärna också glömmer bort är att även på de förlorades sida fanns mammor som miste sina söner. Ofta fokuseras allt på den vinnande sidan eftersom det alltid har varit vinnarna som skrivit historian. Om man nu kan säja att det finns vinnare i något krig, alla är egentligen förlorare.

Detta fasansfulla krig på alla fronter trodde man skulle bli en varning att inte upprepas, men vad lär vi oss människor av historian? Bara 21 år senare startar 2:a världskriget!

Detta blev en liten enkel sammanfattning, det har ju skrivits hyllmeter om detta krig och det ska vi inte göra här. Men kanske denna lilla inledning kan inspirera att läsa vidare på andra ställen. Det finns så många anledningar till krig, jag har bara skrivit om några få som jag själv tycker är viktiga. Alla siffror som nämns stämmer kanske inte heller exakt. Det finns så många olika uppgifter.

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till WALES – REMEMBRANCE DAY, POPPY DAY, STILLESTÅNDSDAGEN

 1. Märtha skriver:

  Hej! Här har vi blåsigt och grått, +7 grader. Jag måste göra lite utearbete idag, oberoende av om jag vill eller inte… 11 november uppmärksammas inte alls i Finland, men då, 1918, hade landet en hel del annat att tänka på med den färska självständigheten som överskuggade allt annat. Inte heller var vi direkt drabbade (dock livsmedelsbrist och oroligheter i stora mått) av Första Världskriget – men vi utkämpade ett blodigt inbördeskrig (benämningarna varierar) i början av 1918. Sen, 21 år senare, blev det etter värre. Vi delar upp den tiden i Vinterkriget och Fortsättningskriget. Pappa var med, i nästan fem år… Ja mer, om man också räknar med beredskapstiden… Jobbar nu med trädgårdsföreningshistoria som börjar 1951… Ha en bra dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Finland har verkligen råkat illa ut i många krig. Jag har mer och mer intresserat mig för er historia, mycket p g a inspiration från dig. Lyssnar på en del historiska poddar och inhämtat mer kunskap och ju mer jag känner till, ju värre blir det.
   Lycka till med de olika projekten!

 2. Trumpetblommor är fina, jag har gjort några tafatta försök… Vi var i London och såg 1914 – 2014 Chelsea Flower Show, där köpte jag två stora emalj-vallmon som minne

 3. Eva skriver:

  Som stor fan av engelsk PL fotboll såg jag ett flertal matcher på TV under helgen. Samtliga inleddes med en hyllning till de stupade med trumpetsolo och varma applåder. Jag förundras varje gång över hur respektfullt den engelska publiken uppträder. Det är knäpptyst på läktarna. De flesta står nästan i givakt och deras inlevelse går inte att ta miste på. Fint sammanfattat inlägg om kriget!

 4. Ingrid skriver:

  Vi firar minsann den 14 november vi också, för då är det Fars dag, i alla fall i år.
  Nog har både första och andra världskriget skördat enormt många offer. Hoppas att man slipper uppleva något liknande. Det räcker bra med det kalla kriget på 50-talet. Syrran gömde smörgåsar lite varstans i huset som hon skulle ha ”när kriget kom”.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Bra påminnelse om Fars dag. Hade jag glömt.
   Många yngre tror jag inte är medvetna om kalla kriget. Gotland var ju också extra utsatt, så förstår att rädslan fanns.
   Torsdagskram!

 5. Blomsterbönan skriver:

  Väl fina änglatrumpeter!

  Ja detta krig ”försvinner” liksom i historien eftersom det blev helt vansinnigt bara några årtionden efteråt. Jag tänker att de som var med och drog igång det andra kriget måste vara äldre än 21 och borde komma ihåg hur jävligt det första kriget var.

  Jag och min mamma roade oss vid några tillfällen med att gå igenom den svenska kungalängden med fruar, barn, kusiner osv och konstaterade att vansinne och andra defekter kanske inte var så konstigt. Måste ha varit väldigt inavlat. Ibland tog de in lite fräscht blod från nåt annat kungahus som det troligen var lika illa ställt med. Tack för en intressant lektion till matlådan!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar änglatrumpeter, så vackra.
   1:a världskriget har kommit lite i skymundan av det andra.
   Tänk att det kan finnas så elaka krafter.
   Vad kul att gå igenom hela kungahuset, det ska jag ta mig tid till någon gång. Inaveln var stor.
   Historia är viktigt och man kan bara hoppas att man lär sig något inför framtiden.

 6. åsa skriver:

  Tänk vad jag lär mig genom att läsa Din blogg 🙂
  Tror Du är bättre på att berätta och informera än vad skolan var.

 7. Karin skriver:

  Popping up on Poppy day:)
  Tack för bra historisk genomgång!
  Och de där kungahusen … att någon kan hålla reda på allt imponerar. Just nu tittar jag på ”The Crown” och det hjälper ju lite, i alla fall när det gäller Elisabeth II och hennes familj.

 8. wiolettan skriver:

  Spännande att få en uppdatering av dessa krig och få veta lite mer. Vi i Sverige har verkligen blivit förskonade ifrån krigets fasor. Det är svårt att sätta sig in i hur många hade det denna tid och många har något liknande i nutid. Krig är fasansfullt och människan borde vara för klok för att starta ett.
  Intressant också med dina fina bilder.
  Ha det bra.
  Kram!

 9. Ja dessa krig… Är skrämmande att se alla gravar eller monument med dom dödas namn och tänka på hur många liv som gått till spillo för att ledare inte kunnat nöja sig med den yta dom redan har.

 10. snicksnack71 skriver:

  103 år sedan…oj ibland blir jag så förvånad över hur längesedan det var men ändå nära. Oavsett så är krig grymma företeelser som jag är livrädd för.
  Kram Kajsa

 11. skogsnuvan skriver:

  Som vanligt så lär jag mig mycket av din blogg. Det där med vallmon hade jag ingen aning om men jag älskar vallmo. Det är en blomma som är så säker. Den kommer upp och blommar länge. Jag samlar alltid frö av vallmo och sätter varje år för frön är svåra att få tag i trots att den finns i många färger och inte bara rött. Nå det var en utvikning. Vi har ju varit förskonad från krig så vi kan nog inte föreställa sig hur det var.

  • Lena i Wales skriver:

   Nu kanske du ser vallmon med nya ögon, inte bara är är den vacker, utan den har också en stor betydelse. Jag gillar också vallmo.
   Ja, vi har varit så förskonade här i Sverige, få förunnat.

 12. Elisabet skriver:

  Upptäcker att det är hela 7 år sedan jag var i UK senast. Det blev t o m två besök på hösten 2014. Under ett av besöken tillbringades några dagar i Folkestone. Då var det ju 100 år sedan ww1 bröt ut och överallt fanns det vallmoblommor (papper, virkade, stickade osv) som en påminnelse. Särskilt berörande var det just i Folkestone, att gå ner för backen mot hamnen där de tusentals unga männen och pojkarna gick 100 år tidigare för att skeppas över till dödens slagfält.

 13. Veiken skriver:

  Jag vet en del om början till WW 2, men kan nästan inget om när det exakt slutade. Jag har varit i Sarajevo och varit där minnesplatsen är. Då fick jag veta det mesta vad som hände, men inget eller så har jag glömt hur och när det slutade.
  Jag blev glad över ditt inlägg så nu har jag båda ändar!

 14. Den 14 november ska vi nog fira lite, alltså Rolle & jag. Han fyller nämligen 81 år då. Förra året när han fyllde 80 och jag fyllde 75 kunde vi inte fira alls på grund av pandemin. Jag hade bestämt året innan att vi skulle ha en gemensam födelsedag (jag fyller i juli) och bjuda alla våra vänner som brukar komma hit från Stockholm samt alla här nere, men det blev ju inte nåt av med det….. 😦
  Men Rolle var glad, han gillar inte att fylla år! 😦 😦
  Så ”festligeheterna” den 14:e blir nog bara att han ska få sin favoritmat Scampi Indiana samt lite gott rödvin och lite skumpa efter middagen. 🙂 Några barn har vi ju inte, så Fars Dag kan vi inte heller fira…..
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Nä det är mer än ett år som mer eller mindre gått bort i våra liv genom pandemin. Inga firanden, inga fester.
   Tycker ert firande verkar bra, god mat och gott vin, toppen.
   Grattis till Rolle i förskott!
   Kram!

 15. iamittilivet skriver:

  Tycker det är fint med Rememberance och vallmo! Vi borde också ”fira” 1:a och 2:a världskrigens slut i Sverige – om inte annat så för att påminna oss om vad vi sluppit!
  En annan faktor som låg till grund för 1:a världskriget var Ottomanska rikets sammanbrott. Det skapade mycket oro och tjafs om gränser. Och vem skulle bli ny stormakt? Verkligen oroliga tider.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en bra påminnelse och kanske en varning för framtiden.
   Ottomanska riket var ju enormt och inte lätt att hålla samman. De hade en enorm makt på sin tid. Säkert också en stor bidragande orsak.

 16. Anni skriver:

  Jag har just läst två böcker av Martha Hall Kelly som jag rekommenderar varmt. De som kommit ut på svenska handlar om första och andra världskrigen och om två kvinnor, mor och dotter, som gör stora insatser i var sitt krig. På engelska har en tredje del utkommit om deras anmoder som också gjorde stora insatser i amerikanska inbördeskriget. Känner som du att vi vet för lite om första kriget eftersom så mycket fokuseras på andra.

  Vallmon har varit en favoritblomma för mig sedan första gången jag var i England som ung tonåring. Symbolvärdet är så stort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s