SVERIGE – STOCKHOLM, PALMEMORDET

Ja, så blev det! Jag åkte till Sverige och familjen i Stockholm. Detta är mitt första stopp för min tid i Sverige. Fortsättning följer!

Det kommer att bli en blandning av inlägg från Sverige, Wales och Spanien de kommande veckorna.

Mordet på Olof Palme 28 februari 1986

Detta har ju blivit extra aktuellt på det senaste genom serien Den osannolika mördaren på Netflix.

Vem var mördaren?

28 februari 1986 en dag som alla vi som var vuxna då kommer ihåg var vi var, vad vi gjorde och hur vi fick beskedet. Liksom man minns mordet på John F Kennedy, när ryssarna gick in i Tjeckoslovakien, eller 11 september. Händelser som satte spår i våra liv och förändrade världen eller vår värld.

Jag har varit lite allmänt intresserad av Palmemordet fram till för ca 2 år sedan, men jag visst egentligen inte så mycket.

Så började jag lyssna på poddar och trillade över podden Palmemordet. Vid samma tid hade jag ibland svårt att somna och började lyssna på den på kvällen. Podden är väldigt ingående och jag somnade bra till den, men började samtidigt bli intresserad av alla teorier och misstänkta gärningspersoner och blev fast i podden, utan att somna. Jag hade blivit en Palmemordetnörd!!!! Så spännande det är. Trodde aldrig jag skulle fastna så, men det gjorde jag.

Vem är då mördaren? Ja, lyssna på podden och bilda er själva en uppfattning!!! Jag har mina teorier efter att ha lyssnat på all information under flera 100 timmar, men mina teorier håller jag för mig själv än så länge. Jag låter er få chansen att bli lika nördiga som jag och få er egen teori.

Det finns ca 300 avsnitt nu. Jag rekommenderar er att först börja med de första avsnitten om själva mordet och sedan följa ett spår i taget, t ex Victor Gunnarsson, Christer A/GH, Hans Holmer, Swedenborgskyrkan, Polisspåret. Då blir det inte så rörigt.

Västerlånggatan i Gamla Stan är ett riktigt turiststråk…

…med mängder av souvenirbutiker…

…Västerlånggatan 31 i Gamla Stan, Palmes sista adress…

…vid slutet av Västerlånggatan ligger riksdagshuset. Inte långt till jobbet för Palme…

…Korsningen Sveavägen – Tunnelgatan med entrén till Brunkebergstunneln i bakgrunden, det var här det hände…

…Brunkebergstunneln som leder till närheten av Humlegården. Den stod klar 1886 och går 15 till 20 m under Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan. Det var här mördaren flydde upp för trappan, kanske…

Olof och Lisbeth Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård vid Sveavägen. Här ligger många kända personer begravda, bl a :

Johan Tobias Sergel, bildhuggare och målare.

Sven Hedin, upptäcktsresande och författare, känd för sina nazistsympatier.

Hjalmar Branting, socialdemokratisk statsminister.

Ander de Wahl, skådespelare och läsare av Nyårsklockan på Skansen.

Thor Modén, skådespelare och komiker.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till SVERIGE – STOCKHOLM, PALMEMORDET

 1. Blomsterbönan skriver:

  Jag vet exakt var jag var under två av dessa händelser, ja egentligen tre då jag låg och skvalpade runt i magen augusti – 68 i väntan på att komma ut mars året efter 🙂 Det finns ytterligare sådana händelser då världen stannade och man exakt minns var man var.

  Palmemordet var jag på pjäxdans på torget i Karlskoga när nyheten kom och ingen riktigt trodde på det. Då kunde man ju inte ta fram nyheterna i nån mobil. 11 september hade jag jobbat natt och slog på nyheterna när jag vaknat och trodde det var trailer på en ny film.

  Jag tror att det här är en sån händelse som kommer att stötas och blötas i evig tid. Fruktansvärt för barnen att aldrig få ett avslut.

  Varenda gång jag ser trappen så tänker jag att mördaren kan inte ha varit i alltför dåligt skick om han lyckades rusa uppför den, ganska brant, eller så hade han väldigt långa ben….

  Trevlig lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, många av oss minns vad vi gjorde när vi fick reda på när något speciellt hänt.
   Tyvärr tror jag antingen att det kommer att dröja länge eller att man aldrig får något svar ang mordet på O P.
   Eller så har han tagit en annan väg än trapporna, ingen vet.
   Skön söndag!

 2. Helena skriver:

  Jag har börjat titta på Netflixserien. Man blir ju mörkrädd om det var så det sköttes!
  Trevlig helg!

 3. Åke skriver:

  Åh vad roligt du besöker Svedala 🙂 Jag såg klart serien i veckan och det är en mycket intressant teori. Den är mycket bra gjord och superba skådespelare dessutom. Sveriges bästa egentligen samlade sådär. Jag har precis som dig blivit intresserad av fallet. Jag väntar in en annan bok i sammanhanget. En kompis far har skrivit den, så den ska bli spännande. Tyvärr gick denne store profil bort så jag väntar ett tag till med spänning, jag önskade den signerad. Jag tror personligen att det aldrig kommer att klarar upp. Trevlig helg Lena!

 4. Dagen då Sverige förändrades, till och med jag grät, satt där med min nyfödda

 5. FREEDOMtravel skriver:

  Ja, Palmemordet har ju kommit på tapeten igen. Jag är inte så insatt, så jag vågar mig inte på någon teori, även om jag hört några olika. Men jag minns så väl den morgonen när jag vaknade av nyheten. Jag var barn då, men jag minns det ändå väldigt starkt.

 6. Thalassa skriver:

  Godmorgon o välkommen hit till Stockholm! Jag har varit dålig på att kommentera bloggar på sistone men har läst allt du skrivit.
  Barnen hade sportlov den veckan och vi hade övernattande kompis t sonen här. De väntade på något barnprogram på TV när vi klev upp och mötts av den hemska nyheten om mordet på Palme. Den 11 sept hade maken och jag landat på Heathrow ett par timmar innan planen flög in i WTC och Heathrow stängdes. Och när de hemska sprängdåden i Londons t-bana inträffade hade vi precis lämnat London …
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för välkomnandet!
   Ibland läser man, men inte kommenterar, det gör jag också ibland.
   Ja, vi är många som har minnen av dessa speciella händelser. Ni hade tut i oturen
   Ha det bra!.

 7. Geddfish skriver:

  Palmemordet har jag i starkt minne. Det var yngste sonen som satt framför TVn en morgon som kom in till oss i sovrummet och berättade. Några dagar därefter fanns jag på plats i Stockholm med min väninna. Vi hade sen tidigare en bokad bussresa och skulle fina oss i håret hos Björn Axén. Jag kommer ihåg att vi var rädda att gå på Stockholms gator.
  Jag vet att du lyssnar på poddar, men att du så intensivt har levt dig in i detta, det visste jag inte. Jag har haft mina teorier också.
  Trevlig lördag, kram!

 8. Visst kommer man ihåg var man var och vad man gjorde dom här datumen. När Kennedy blev mördad och vi fick reda på det så var Rolle & jag hemma hos oss – i min säng, mina föräldrar var bortresta. När Palme blev mördad så ringde mina föräldrar på morgonen och väckte oss med den hemska berättelsen. 11 september däremot så kommer jag inte riktigt ihåg när jag fick reda på det, men jag vet att jag satt som limmad framför TV´n och såg allt det hemska.
  Har läst en massa om Palmemordet, men inte blivit speciellt mycket klarare över vem som var mördaren – mer än att jag tyckte det sista utspelet om att peka ut en död person var lite väl magstarkt.
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för dina berättelser om hur du fick reda på dessa hemska händelser.
   Jag har också mina teorier och tycker att den som nu pekats ut för mordet är ett konstigt val.
   Kram!

 9. Ingrid skriver:

  Så fina Stockholmsbilder!
  Ja utredningen av Palmemordet var verkligen en stor skandal och stor skuld i att det ännu inte klarnat var nog Holmér sätt att leda utredningen. Han hade gett sig den på att det låg en komplott bakom och kunde inte acceptera något annat.
  Jag har just sett Den osannolika mördaren på Netflix, Den kan jag rekommendera!
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 10. Märtha skriver:

  ”Kennedy har blivit skjuten och Brita har rymt hemifrån”. Så hälsades jag av kompisen när jag som vanligt kom till skolan alltför tidigt, på grund av busstidtabellerna. Kompisen kom cyklande och vi kunde kolla läxorna i en timme innan lektionerna började. Stora händelser. Palmemordet intresserar mig inte, för mycket prat och för lite substans. Trevligt med bilder från Stockholm, har inte flanerat där sen jag för cirka 20 år sedan blev så sjuk i fötterna att jag gick barfota i medeltidsmuséet… Nuförtiden har det endast varit bilfärd från Stadsgården till Älvsjömässan – senast våren 2019. Framtiden utvisar om det blir fler besök… Ha det gott! +2,2, novembergrått.

  • Lena i Wales skriver:

   Stockholm är en fin sta och mycket att upptäcka för mig som är göteborgare.
   Mordet har jag snöat in mig på, av någon konstig anledning. Har blivit ett stort intresse.
   Min svärdotter sa just att det var 6 grader här under dagen.

 11. Anette skriver:

  Jag minns också ögonblicket då jag hörde om Palmemordet och den11 septemberdåden. En annan hemskhet som fastnat i minnet är mordet på Anna Lindh.
  Det är lite konstigt att man minns de hemska händelserna tydligare än de bra och goda.

 12. Var inte född när Palme mördades men kan tänka mig att det var ungefär som när Anna Lindh mördades. Har för mig att vi avbröt allt arbete i skolan och fick se på tv för att hålla oss uppdaterade om händelsen.

 13. Znogge skriver:

  Utredningen av Palmemordet sköttes urdåligt minst sagt och massor med fel begicks. Jag har ingen teori men är ganska så övertygad om att det inte var Christer Pettersson i alla fall.

  Trevlig söndag och fars dag!

 14. Ditte skriver:

  Välkommen till Stockholm.
  Minns så väl mordet på Palme. Och visst sköttes utredningen illa. Verkligen- Och visst finns det de som vet vem som utförde det. Palme var ju inte uppskattad i alla kretsar.
  Tycker det känns trist med serien”Den osannolika mördaren” som ju bygger på en bok och är ganska långt från den verklighet som var. Tycke inte alls den tillförde något. Har även läst boken och gillade inte heller den.
  Har lyssnat en hel del på GW i sammanhanget och det har tillfört en hel del. Men att vare sig Skandiamannen eller Krister P skulle vara mördarna tror jag inte alls på.
  Men intressant är det.
  Och precis som med Estonia så är det några söm döljer mycket.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för välkomnandet. Som du vet är jag inte långt från dig nu.
   Otroligt dåligt skött. Javisst finns det de som vet, men jag vet inte vilka, men aningarna går åt ett visst håll.
   Jag har hört att det finns många faktafel i serien, vilket är trist.
   GW är bra och har mycket att ge, tycker jag. Jag tror inte heller på de du nämner.
   Här finns det mycket som döljs, mer än vad som borde.
   Ha det bra!

 15. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Kul att du är hemma i Svedala! Palmemordet är jag hjärtligt trött på och vill inte läsa ett ord till i pressen. Jag har alltid varit övertygad om att det var Christer Pettersson. Fanns alldeles för många indicier/bevis på att det var han. Han var ju bevisligen där också. Hade möjligheter…Var ju egentligen inget dumhuvud alls…
  Många har gjort sig pengar på händelsen och nu bok…
  Sönerna har ju alltid trott på vad deras mor sa.
  Ha det fortsatt bra! Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, skönt att var med familjen.
   Många är nog som du trötta på mordet, men jag har blivit tvärt om, kanske för att jag inte brydde mig så mycket i början.
   Ha det fint! Kramar!

 16. Anni skriver:

  Jo du, nog minns jag när mordet inträffade. Palme hade precis blivit farfar, det varav någon anledning det som kom först i mina tankar den natten.
  Har inte grottat mig ned i alla olika spår, bara suckat över polisens utredare och deras ”slutsatser”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s