WALES – SWANSEA 2 – DYLAN THOMAS

Att jag är i Stockholm går inte att ta miste på med alla dessa elsparkcyklar liggande överallt. Jag kommer att röra mig i Stockholmstrakten ett tag till.

I veckan fick jag min 3:dje dos av Covidvaccin och blev urdålig. Var dålig vid min första dos (Astra Zenica) och lite dålig vid min andra dos av samma vaccin, men denna tredje dos av Pfizer slog ut mig totalt. Var mer eller mindre borta första hela eftermiddagen och följande dag vet jag inte mycket vad som hände, totalt utslagen. Skönt att ha det gjort, men inte roligt att bli så dålig.

Swansea 2  – Dylan Thomas

Här kan du läsa Swansea 1!

I början av juni 2019 var jag vid huset där Dylan Thomas växte upp!!!!!!

Jag kan knappast tro det är sant, en dröm sedan länge tillbaka hade gått i upplevelse, se var Dylan Thomas vuxit upp. Kanske för att bättre förstå var han fick inspiration från eller helt enkelt bättre förstå honom.

Huset är under vissa tider öppet för allmänheten. Det bebos nu av andra människor, men i vissa rum har man återställt det till hur det ung såg ut på hans tid. Just vid mitt besök passade det inte att gå in, men utanför var tillräckligt för mig…

…så här ser gatan ut. En brant gata från kullen bakom centrum av Swansea. Ett typiskt medelklass område med ganska stora hus med små trädgårdar framför och stora trädgårdar bakom…

…mitt emot huset står denna låda med Dylan Thomas målad på den.

Vem var då Dylan Thomas?

Jag har skrivit om honom tidigare, men måste bara skriva mer! Vilket liv och så kort det blev!

Dylan Thomas var walesisk poet och författare. Född i Swansea i södra Wales 1914. Död i New York 1953, endast 39 år gammal. Båda Dylans föräldrar var både walesisk- och engelsktalande, men Dylan endast engelsktalande.

Dylan Thomas räknas av många som en av 1900-talets stora författare, men jag vet inte om han är så känd i Sverige. Vad säjer ni?

Utöver poesi skrev han noveller och manus för film och radio.

Till hans mest kända verk hör Under Milk Wood (Intill mjölkhagen), som hade urpremiär för BBC 1954 och filmatiserades 1973.

Hans kanske mest kända dikt är ”Do not go gentle into that good night”.

Här nedan finns ett Youtube clip där man själv läser dikten. Det ryser i hela ryggraden när man hör hans röst!

Vid 16 år ålder slutade han skolan och började jobba som journalist under en kort tid. Redan som tonåring publiceras hans första verk, men det var inte förrän han var 20 år som han blev riktigt upptäckt.

1937 gifter han sig med Caitlin Macnamara, vilken han var gift med hela sitt korta liv. De levde ett kringflackande bohemliv och pengar fattades ofta. Dylan började då göra inspelningar för BBC och hans röst blev känd och populär.

Under en tid var de bosatta i den lilla fiskebyn Laugharne i södra Wales, där han också hade sin skrivarstuga vid havet. Idag turistattraktion.

Äktenskapet med Caitlin blev stormigt på många sätt. Det största problemet för dem båda var alkoholen och de var båda tidigt kraftigt alkoholiserade, vilket inte heller hjälpte deras ständiga ekonomiska problem. Dylans notoriska kvinnoaffärer hjälpte inte heller till att göra äktenskapet lyckligare. Han var vad man i engelskan säjer ” A ladies´ man”.

1950 inbjöds Dylan till att föreläsa och läsa högt i USA, där han var mäkta populär. Han läste en del, men största delen av tiden ägnade han sig åt att dricka, gå på partyn och umgås med kvinnor.

Trots framgångar både i UK och USA hade paret ständigt pengaproblem och bodde ofta under väldigt dåliga omständigheter. De hade nu också 3 barn.

1952 blev det ytterligare en USA-turné, denna gång tillsammans med hustrun, som var våldsamt svartsjuk. De båda drack intensivt och Dylan blev fysiskt allt sämre med olika alkoholrelaterade problem. Mitt upp i allt detta fortsatte han skriva.

1953 blev det ytterligare en USA-turné, denna gång utan hustrun. Där drack han och umgicks flitigt med sina älskarinnor. Han bröt också armen när han var ”drunk as a skunk” och trillade ner för en trappa. Han fick också allt fler blackouts. Han blev sämre och sämre och gick under stark medicinering, men fortsatte att dricka intensivt. Slutligen hamnade han på sjukhus, men det fanns inte mycket att göra för honom. Hans hustru fick höra att han tagits in på sjukhus och flög direkt över till New York. När hon asberusad ragglande ur flygplanet ropade hon ut : ”Is the bloody man dead yet?” Vilket han ännu inte var, men straxt efter hennes ankomst dog han, den 9 november 1953, endast 39 år gammal.

Dylan är begravd i Laugharne.

Nedan finns ytterligare ett Youtube clip där det är en annan känd walesare, Richard Burton, som läser en Dylan Thomas dikt:

Mitt emot huset han växte upp i finns parken Cwmdonkin…

…stora gröna ytor…

…en liten damm…

…och en paviljong med boulebana framför…

…och flera minnen tillägnat Dylan Thomas, som t ex denna sten med en del från en av hans verser och…

…en litet skjul, där man kan sitta ner och fundera och dessutom komma undan solen (läs regnet)…

…The Dylan Thomas Memorial Shelter…

…i närheten av parken finns också detta f d kapell, Llanerch. I detta hus hade BBC sin studio 1942-52 och det var här som Dylan Thomas gjorde sina sändningar under kriget.

Laugharne (repris)

Laugharne är en lite stad med ca 2 000 invånare i södra Wales. Den har sina vackra delar, men hade troligen inte varit speciellt känd och välbesökt om det inte varit för att Dylan Thomas hade bott där.

Här levde han mellan 1949 och 1953.

Fästningen fanns redan innan den normandiska erövringen av Storbritannien år 1066 och den tillhörde då Prinsen av Wales.

Under åren har den haft flera olika ägare….

…bland annat bodde han i detta hus som heter Sea view…

…så även i detta hus nedanför klippan mot havet…

…och strax ovanför klippan hade Dylan Thomas sin skrivarstuga.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till WALES – SWANSEA 2 – DYLAN THOMAS

 1. farfar hebbe skriver:

  Morsning..Men oj,nästan så jag skäms lite nu,,Har aldrig hört något om Dylan Thomas…Det var stjärnklart och fullmåne i morse,så det kan bli en fin dag idag..Haé Kram.

 2. Tack så hemskt mycket att du visar Dylan Thomas trakter, intressant författare… som kanske inte var så lycklig i slutet, han finns i min bokhylla, ha en fin dag.

 3. Blomsterbönan skriver:

  Vad sorgligt! Så många bortkastade liv pga alkohol. Jag känner inte till honom sen innan, nu måste jag söka på honom. Stackars barnen, undrar hur det gick för dom? Vet du nåt om barnen?

 4. Anita skriver:

  Jag kände till Dylan Thomas men inte så mycket mer och visste absolut inget om hans liv mer än att han dog ung. Men … jag bara ryser, att kasta bort sitt liv på det viset. Och det som känns värst är att dom hade 3 barn. Vad kan ha hänt med dom, mamman var ju inte bättre, hon drack ju lika mycket hon.
  Jag lyssnade på klippet där han läser ”Do not go gentle into that good night” och håller med … vilken röst!

  Kram och fin lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ett mycket tragiskt livsöde, men man kan också undra hur han varit som poet om hans liv inte blev som det blev?! Knepig fråga.
   Jag vet faktiskt inte hur det gick för barnen, men kunde inte varit en bra start i livet.
   Hans röst är magisk.
   Lördagskram!

 5. åsa skriver:

  Dylan Thomas har jag hört talas om tidigare och kanske även Du har berättat om honom tidigare?
  Alkohol verkar följa med kreativitet och skapande, en röd tråd i många kreativa människors liv.

 6. skogsnuvan skriver:

  Jag har aldrig hört talas om den mannen eller läst något av honom men han verkar ha haft ett mist sagt rörigt liv. Den där gamla borgen som du visar gick mig direkt i hjärtat. Den såg rent hemskt mystisk ut och hade en stark aura som riktigt fångade mitt intresse. Undrar vad som förekommit där en tid för så länge sedan. Här snöade det stora flingor igår men regnade bort det mesta men det är fortfarande vitt på backen tyvärr och glashalt.

  • Lena i Wales skriver:

   Ett otroligt rörigt liv, men kreativt, trots allt eller p g a allt.
   Vi har så många borgar i Wales som triggar fantasin, otroligt.
   I Stockholmstrakten molnigt och blåsigt.
   Ta det varligt i halkan!

 7. Znogge skriver:

  Dylan Thomas är bekant förvisso men jag visste inte så mycket om hans liv. Intressant att få veta mer.
  Ja, nog syns det på elsparkcyklarna var du är. Även när man kommer in till Malmö ser det lika illa ut tyvärr. Dags att ta efter hur man har styrt upp det i Danmark kanske…

  Ha en fin lördag!

 8. Ingrid skriver:

  Jag fick Pfizers vaccin alla tre gångerna och kände just ingenting av dem.
  Dylan Thomas var en ny bekantskap för mig, men det var intressant att läsa om honom.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 9. Dylan Thomas är ju ett välkänt namn, iaf för oss som är anglofiler, men man visste ju inte så många detaljer om hans liv. Att han var alkoholist och att han dog ung, men kanske inte så mycket mer. Intressant att få veta lite mer och att få höra hans röst läsa den kanske mest kända dikten av honom…..
  KRAM/Susie

 10. Anette skriver:

  Vad bra att du fått din tredje dos även om det var jobbigt.
  Tragiskt liv, som tyvärr många konstnärliga kreativa människor.

 11. Märtha skriver:

  ”Äntligen hemma” och ”äntligen över” för mig nu. Förklarar kanske närmare så småningom. Dylan Thomas minns jag att du skrivit om tidigare, funderade då över vilket namn som var förnamn… Å andra sidan har jag en bekant som kallar sig ”utan efternamn”, eftersom hon hette Sten i efternamn tills hon gifte sig med en med efternamnet Antti…Hon hade ingen bror, inte någon son heller – det hade kunnat bli roliga namnkombinationer.###Jag har fått två covid-19-sprutor, med lite ömhet i muskeln där det stacks – om jag riktigt kände efter. Den tredje kan komma i juletid. Värst är att reservera tid… Ha det gott i Stockholm! Lite snöpuder på marken, temperaturen hoppar kring noll, sett de första skidtävlingarna i TV… Det tar sig!

  • Lena i Wales skriver:

   Tänk på att nästan alla walesiska efternamn slutar på s, då blir det lättare att komma ihåg ordningen.
   Tack för namnhistorian.
   För mig gick det inte att reservera tid, så det blev drop in.
   Minusgrader och sol här idag.
   Ha det bra!

 12. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Trist med sprutan! Jag var ju jättedålig efter första, illamående from hell i 4-5 dagar…2:a samma men i ca 2 dagar. Vill inte ha 3:e 😀 Fast man måste väl…Folk smittas ändå i massor! Tvivel.
  Dylan har jag nog inte hört nåt om. Men vilket öde! Söp ihjäl sig alltså. Frun också kanske?
  Hoppas inte baren ärvde ”genen”…
  Kram P ♥♥

 13. Åh, du är ”hemma” i Sthlm? Trist att du blev så dålig av dina vaccinationer. Jag fick ont i armen av första dosen, och av andra fick jag feber och var sänkt ett dygn. Samma för min man, med hans andra dos.
  Så fint inlägg om Saltsjöbaden, jag har inte varit där men blev sugen på att bo på hotellet!
  Jag var bara knappt 15 år när Olof Palme mördades, men även jag minns EXAKT… vi hade varit på ett skoldisco, jag och ett par vänner och när ena vännens äldre bror hämtade oss med bill, strax innan midnatt så hörde vi om det på radion i bilen. Minns att min mamma ”påstod” att jag ljög för henne när jag berättade det på morgonen (hon hade inte hört nyheten där på natt-kvisten, de sov). Hon trodde INTE på mig och sa ”Ja, de säger det väl på Tv om det är sant” … så slog hon på TV´n och vi hörde väl knappt något annat på TV den dagen… Vi har precis börjat titta på serien på Netflix, jag och mannen.
  Ha det nu så fint i Sverige!
  //Maria

 14. Barbro S skriver:

  Intressant om en för mig nästan okänd poet även om jag känt till namnet. Har det inte gjorts någon film eller serie om honom? Eller så tänker jag på någon annan med liknande namn. Hoppas du återhämtat dig efter tredje sprutan. Jag har bara fått två än, men snart så.

 15. Rosor och ruiner skriver:

  Vad roligt att du är hemma i Sverige! Blir du kvar till jul månnetro?
  Dylan Thomas hade jag inte hört talas om…
  Intressant att du blivit så intresserad av Palmemordet, och man blir ju nyfiken på vem du tror det är.
  Ha det fint!
  Kram Gunilla

 16. iamittilivet skriver:

  Jag har snubblat över ”Do not go gentle into that good night” tidigare på youtube, det är ju några stycken som läst in den, men visste inget om D Thomas så tack för detta!

 17. snicksnack71 skriver:

  Dessa jää…la elsparkcyklar, ja de ligger överallt i Malmö också. Även usch till att tredje nockade dig totalt, men skönt att fått en tredje dos.
  Den poeten är inte jag välkänd med, men visst blir man nöjd när man uppfyller din dröm och önskan och besöker något man vill. Läste att i Stockholm har Monica Z en bänk som spelar, dit vill jag.
  Kram Kajsa

  • Lena i Wales skriver:

   Jag fick reda på i ovan kommentar att de finns i Malmö också, visst det inte sedan tidigare.
   Skönt att få dosen, men ingen kul dag dagen efter.
   Bänk som spelar i Stockholm, det måste jag undersöka.
   Kram!

 18. Anni skriver:

  Namnet känner jag igen, men inte så mycket mer. Förstår att du kände dig lite euforisk när du fick röra dig i hans domäner!
  Trist att du blev så dålig av tredje sprutan, undrar om det var för att du fick ett annat märke? Men tack för varningen, jag ska planera in min tredje dos när jag får ta den, så att inget viktigt ska ske dagarna efter.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en sådan stor upplevelse att se den miljön han vuxit upp i .
   Kanske beror det på att det var ett annat märke, vet inte, men jobbigt var det.
   Bra att ha dagen efter fri ifall det slår till.
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s