SVERIGE – FLODA 1, en liten stationsort

Härlig svensk vinter har vi fått. Så känner jag som inte riktigt upplevt det på många år. Jag har lärt mig att använda broddar och vara lite mer försiktig i svenskt vinterväglag, hoppas jag i alla fall. Även om snön nästan töat bort de senaste dagarna..

..jag är i mitt gamla hus i Tollered utanför Göteborg. Så glad att vara här i Sverige och att få träffa familjen och vänner efter den långa tiden av pandemi och ingen chans att träffas. Missat så mycket i barnbarnens utveckling. Den jobbiga tiden av lockdown och Brexit kunde jag också varit utan. ..

…alla dessa vackra upplysta fönster med elljusstakar och stjärnor, inte mörka fönster med fördragna gardiner som i Wales. Vackra upplysta städer, inte bara några få färgade lampor på en lyktstolpe som i Wales. Finns kanske ställen som är upplysta, men inte där jag bor. Det kostar för mycket…

…i måndags såg jag på luciafirandet från Tällberg, så vackert och stämningsfullt. Jag åt också en god lussekatt. Så svenskt och fint, firas inte i UK.

Idag ett inlägg från grannorten Floda med bilder från i somras.

Floda 1, samhället

Floda ligger i Lerums kommun vid sjön Sävelången. Bara några km från min gamla hemort Tollered. Jag har jobbat på högstadiet i Floda under många år, så sett det mesta, men också insett att det är vissa bitar jag inte visste så mycket om, så det var verkligen kul att göra detta inlägg och lära mig mer och också repetera kunskaper som försvunnit ur min gamla hjärna.

Åker du tåg mellan Göteborg och Alingsås stannar lokaltåget här och åker du mellan Göteborg och Stockholm susar tåget förbi.

En liten ort med ca 8 000 invånare…

… här finns en ny stor lekpark. Man verkar ha rustat upp samhället en hel del de senaste åren,,,

…intill sjön och lekplatsen finns Floda Kraftstation som är i full gång…

…till höger om kraftstationen finns en gångbro mot stationen. Här finns också luckor för att reglera vattnet…

…Säveån rinner genom orten och är ca 13 mil lång. Börjar vid sjön Säven mellan Borås och Vårgårda, rinner genom Alingsås och sjöarna Mjörn, Sävelången och Aspen och mynnar ut i Göta älv, nära Tingstadstunneln i Göteborg…

… Floda centrum tillkom någon gång på 70-talet och var enligt min åsikt ett av de fulast i landet. Kanske lite hårt sagt, men inte så långt från sanningen. Det ligger nära både sjön Sävelången och ån Säveån och har egentligen stora potentialer, som tyvärr inte utnyttjades…

…för några år sedan började man göra det lite trivsammare och jag måste tillstå att de lyckades över förväntan. Idag kan jag känna en liten känsla av glädje att komma hit.

Den gamla fula läkarcentralen, tandläkarmottagning och apotek har har ändrat yttre skepnad och ser ganska fint ut idag. Lite blomkrukor och bänkar gör också sitt till…

…fasaden här har också moderniserats med bl a balkonger till lägenheterna och ett rejält lyft för affärerna med nya större fönster och…

…affärer med lite högre klass än tidigare, bl a ett charkuteri och en fiskaffär…

…på torget finns denna staty av Sven Robert Lundquist från 1984. Den påminner om det järnbruk som fanns i Floda 1738 till 1858…

…gångbron över ån har funnits några år men alltid sett lite tråkig ut. I somras hade man fina blomsterarrangemang här och det ser genast mer inbjudande ut…

…det vackra gula huset var en gång en livsmedelsaffär och bostad…

…vy mot stationsområdet och Säveån där den kommer in från Sävelången…

…detta hus kallas Jernbruket. Fast det har visat sig att järnbruket inte alls var här, utan längre upp längs Säveån mot Sävelången…

…idag är här en trevlig och populär pub/restaurang, vilket också ger området mer liv…

…mellan järnvägen och Säveån ligger det gamla Garveriområdet.

Den ladaliknande byggnaden är Equmeniakyrkans lokaler. Märket i somras att jag varit från Sverige lite för länge för att hänga med i all utvecklingen. Kände inte alls till kyrkan, vilket jag annars skulle gjort…

…Equmeniakyrkan är ett samfund bildat 2011 av tre frikyrkosamfund; Svenska Baptistsamfundet, Metodistkyrkan i Sverige och Svenska Missionskyrkan. De har sammanlagt ca 67 000 medlemmar i Sverige och ca 750 lokala församlingar.

Equmeniakyrkan är också huvudman för flera folkhögskolor och tillsammans med Svenska Alliansmissionen driver man biståndsorganisationen Diakonia och man är också med i studieförbundet Bilda. Man har också internationellt samarbete i ett 30-tal länder.

Ovan kyrkosalen…

…ett fönster från den gamla Missionskyrkan, numera riven…

…vi kommer nu in i det gamla garveriområdet.

Garveriområdet ligger mellan järnvägen och Säveån.

På 1870-talet grundade grosshandlaren Johan Wennerberg ett sullädersgarveri här. 1898 övertog Nestor Brodin och man började också tillverka smorläder (äldre typ av grovt vattenavvisande läder) och vattentätt smidigt läder. Verksamheten lades ner 1971…

…sedan dess har det varit olika verksamheter i de gamla garveribyggnaderna…

…utsikt över området från balkongen på bilden ovan.

Den gula villan, byggd ca 1900, var bostadshus…

…idag finns här ett äppelmusteri och…

…en blomsteraffär, samt lite andra verksamheter…

…Säveån nedan för industriområdet.

Bilderna är tagna sommaren 2021, då det var skördefest i orten.

Fortsättning från Floda kommer senare!

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till SVERIGE – FLODA 1, en liten stationsort

 1. åsa skriver:

  Sommar hos Dig 😅 jo jag såg det var från sommaren som var 👍
  Härligt Du kan vara i Sverige med nära och kära.

 2. Anita skriver:

  Så trevligt att läsa om Floda och att se härliga sommarbilder. Fantastiskt att där finns både fiskaffär och charkuteri. Något vi saknar här. Här finns nu bara de stor matmarknaderna kvar. Centrum håller på att tyna bort känns det som. Och pandemin gjorde det inte lättare för dom som har affärer.
  Förstår att det är annorlunda med julbelysningen i Sverige mot i Wales, du har ju skrivit om det i tidigare inlägg. Här satsas det nog mer och mer i städerna och där måste jag säga att vår stad har mycket vacker julbelysning.

  Kram och fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Tyckte vi behövde lite sommaruppmuntran.
   Det finns igen stor affär alls där, visserligen en ICA, men inte stor.
   Här satsar vi verkligen på att muntra upp folk under den mörka tiden, i Wales skyller man på att det kostar för mycket och folk verkar inte bry sig. Jag älskar både ute- och innebelysningar vid denna tid.
   Onsdagskramar i massor!

 3. Floda kör vi väl mest förbi, tror inte jag direkt känner någon där… …affärer med lite högre klass, jag som gärna stannar vid ett loppis 🙂 Synd att snön har töat, vi som hade så fint, snön gör allt ljusare. Vad har du gjort av maken? Har han lärt sig svenska nu?

  • Lena i Wales skriver:

   De flesta kör förbi Floda.
   Jag gillar också loppis och det finns ett stort loppis innan du kommer fram till Floda, vänster sida när du kommer från Göteborg. Ljungbergs textiltrycks gamla lokaler.
   Ja, så tråkigt nu när snöt töat bort.
   Mannen är just nu i Spanien.
   Ha det bra!

 4. P.S.
  Varje kvarter nästan på Hisingen har en egen fiskaffär

 5. motionochfritid skriver:

  Lucia är så stämningsfullt och fint. Lika viktig här i Finland som Sverige, firas överallt. Jag gick och nynnade Lucia sånger hela dagen.
  Här har vi också blidväder nu.
  Ha det bra!

 6. farfar hebbe skriver:

  Fint inlägg om den gamla/nya orten Floda..Ja nu är dagarna korta,om en vecka vänder det,skönt..Ska det forsätta med blidväder,så rinner nog den lilla snön jag har bort..Men det är farligt halt ute,man känner sig som Bambi på hal is..Det gäller att ha tungan i rätt mun..Haé Kram.

 7. Marit skriver:

  Så fine bilder med snø på! Her i Norge har vi adoptert Luciafeiring fra Sverige, og det er så koselig når barn feirer Lucia i barnehagen.

  Ha det godt.

 8. Blomsterbönan skriver:

  Känns som att Floda borde finnas med på listan med tänkbara besöksmål. Vackra gula huset är verkligen jääättevackert! Det skulle jag vilja se hela. Vilket burspråk! 💕

 9. Märtha skriver:

  Floda och Dala Floda, nu fick jag orterna ordnade i min hjärna. Jag är inte så förtjust i tätorter som ”byggts upp med våld”, tänk så mycket gamla stadsdelar på olika orter drar. Där finns en helt annan charm, och man kan gå där utan karta, det finns ändå något system.###Jag såg också luciaprogrammet från Sverige, här i Finland är det stark tradition med enbart flickröster, och jag vill ha mera ”djup” i sångframträdanden. Högklassigt program! Host, host atjoo, har ett hemmacovidtest på bordet… Tror ändå att det bara är förkylning, den beter sig som de förkylningar jag brukar ha, senast för över två år sedan. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns flera Floda i Sverige, men detta är orten med namnet som postadress.
   Floda är ett uppbyggt samhälle, har funnits länge som en liten stationsort, men närheten till Göteborg och järnvägen har gjort det attraktivt och byggts ut.
   Lussefirandet på TV var så fint.
   Hoppas det ”bara” är en vanlig förkylning.
   Krya på dig!

 10. Thalassa skriver:

  Om man ”glömmer bort” vad mycket fint vi har här hemma ska man lyssna på utlandsboende svenskar! Så fint inlägg. Jag gillar också lucia, och tyckte det var väldigt fint program från Tällberg. Lussekatt och pepparkaka hör till!
  Allt gott!

 11. Znogge skriver:

  Kan förstå att det är mysigt att vara i Sverige lite längre och ta igen tiden med nära och kära.
  Det finns verkligen mycket fint i Sverige och mycket att se. Floda har jag aldrig besökt.

  Ha en fin onsdagskväll!

 12. Ditte skriver:

  Förstår att det är fint för dig att vara i Sverige nu en längre tid och inte minst att träffa nära och kära. Vad trevligt med ett besök i Floda. Jättefina bilder. Här har jag vänner som bor så det har blivit några besök så det var roligt att nu via dig komma tillbaka.
  Ha det fortsatt bra.

 13. Ingrid skriver:

  Vilket trevligt reportage från Floda och alla de vackra sommarbilderna därifrån. Jag har rest väldigt lite i Sverige och i Floda har jag aldrig varit.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 14. mamma C skriver:

  Roligt när man ser att ett fult område har blomstrat upp till något fint till slut.
  Har aldrig varit i Floda själv.
  Carin

 15. Åh, såg ut som ett riktigt trevlig besök i Floda! Jernbruket såg så himla mysigt ut 🙂

 16. Therese Bjärstig skriver:

  Så vackert i Floda, har aldrig varit där men blev sugen på en tripp dit i sommar efter dina fina bilder. Och visst är det vackert med alla dessa ljusslingor och stakar i juletid, det lyfter verkligen vintermörkret och gör denna tid på året så mysig. Ha en fortsatt fin vecka!

 17. På bilderna såg det riktigt trevligt ut i Floda – inte alls så trist som det tydligen var tidigare! 🙂
  Nån Lucia har vi inte firat i år, har inte ens börjat ta fram några julsaker ännu. Ja, jo det som kom upp till 1:a advent. Men…det är allt! Alltså en droppe av vad vi (jag) brukar ha, men vi har fått besked om att våra två goda vänner här i Eksta som brukar fira julafton hos oss inte kan komma. Hon är alldeles för sjuk/gammal. Kan inte ta sig upp ur sängen och orkar inte sitta i nån rullstol längre. 😦 Så jag har inga andra än oss själva att dekorera åt, trots det ska jag nog ta fram några lådor ur julskåpet idag….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Floda har förbättrats mycket på de senaste åren.
   Det kan nog bli fler som får ändra sina julfiranden i år, så tråkigt.
   Jag dekorerar för mig själv och älskar det. Älskar julsaker.
   Kram!

 18. Ama de casa skriver:

  Visst är det fint med all julbelysning i fönster och på gator och torg. Jag älskar julen! 🙂

  Ha det gott!

 19. Violen skriver:

  Skönt att du kan vara i Sverige och umgås med din familj! Jul är ju en alldeles speciell högtid då man gärna vill vara tillsammans.
  Härliga sommarbilder från Floda! Kan inte påminna mig att jag har varit där men nu fick jag se lite av orten, tack!
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är så glad att vara i Sverige, med familjen och även nu när pandemin verkar komma igen.
   Floda är ingen turistort, men nära Nääs slott och Nääs fabriker också.
   Ha det bra!

 20. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Visst är det trevligt med snö och alla ljusstakar i fönstren. Nu har vi ingen snö kvar. Efter några halkiga dagar är gatorna bara igen. Jag tittade på Luciafirandet från Helsingfors, där är det riktigt stort. Var med i Luciakören i min ungdom och det var en upplevelse med konsert i Finlandiahuset. Lucia är en speciell högtid för alla finlandssvenskar. Floda har jag inte besökt, men säkert åkt igenom med tåg ett hundratal gånger. Ser riktigt trevligt ut.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Älskar dessa upplyst fönster. Snön är också bort här nu, men kanske kommer den tillbaka.
   Jag har hört från flera nu att Lucia är stort i Finland. Vad roligt att du sjungit i kören där. Måste varit speciellt.
   Sänd mig en tanke nästa gång du passerar, du hinner knappt blinka😉.
   Ha det fint!

 21. Anette skriver:

  Visst är det märkligt att saker man tidigare tagit för givna kommer i en annan dager när man bor utomlands.
  Jag måste erkänna att jag inte ens visste var Floda ligger, nu vet jag.
  Ska du fira jul i Sverige?

  • Lena i Wales skriver:

   Visst ser man mycket i Sverige med andra ögon när man bor utomlands. Allt är inte längre för givet.
   Floda är ingen känd plats, så inte konstigt att du inte känner till platsen.
   Ja, tanken är en jul med hela familjen i Sverige.

 22. Vad roligt att du kunde besöka hemtrakterna igen! Många fördelar med Sverige, dock är det där med is halka och broddar något jag gärna skulle slippa. Ha det gott! /Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är så glad att jag är här med familjen, inget flygande nu under den nya smittan.
   Jag gillar att broddar finns, men de är lite komplicerade att ta på, men jag vänjer mig väl snart.
   Ha det bra!

 23. Veiken skriver:

  Det var länge sedan jag var i Floda. Några av mina kusiner och goda vänner bodde här, men efter dom hade flyttat har vi inte varit där.
  Tack för alla fina bilder därifrån!

 24. Vad jag längtar till sommaren när jag ser bilderna från Floda. Grönskande natur vid flod och sjö är så himla vackert. Låter nästan lite deprimerande med bristen på ljus i Wales. Jag kan tycka att julljusen verkligen behövs så här års för att liva upp i mörkret.

 25. Anni skriver:

  Det är fina trakter, det där. Gissar att man satsar lite mer på området nu när många vill bo med pendlingsavstånd från större orter. Plus att fina Tollered och Nääs drar folk!

 26. iamittilivet skriver:

  Läste i en artikel skriven av en journalist om hans bror boende i Tyskland att det finns ingen som älskar Sverige och svenska traditioner som emigrerade svenskar. Och det är nog så för allt folk. Det är speciellt och djupt rotat i en var man kommer ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s