ENGLAND – FOREST OF DEAN 1, VAD FINNS DÄR?

Onsdag igen och dags för ett nytt blogginlägg.

Jag är kvar i mitt hus i Tollered i Sverige. Känner inte för att resa någonstans som coronaläget är just nu, men har det bra här. Träffar vänner utomhus.

Vädret har varit blandat, mest fint. Vi har ett litet snötäcke som lyser upp och det är så vackert…

…i söndags fick jag finbesök av mina söner och alla fyra barnbarnen. Vilken lycka!

Här på bilden är två av dem och de leker med…

…min julstad, som dagen efter besöket togs bort. Nu har hela julen, förutom de elektriska ljusstakarna i fönstren, åkt ut. Roligt så länge det varade!

Forest of Dean 1

Detta är första inlägget i en serie från Forest of Dean. Kan gissa att serien kommer att bestå av sådär 8 inlägg. Så fortsättning följer!

Forest of Dean är en geografisk, historisk och kulturell region i västra delen av grevskapet Gloucestershire i England, precis vid gränsen till Wales, mellan floderna Wye och Severn. Ett område på ca 110 kvadratkilometer.

Stora delar av området var kunglig jaktmark före slaget vid Hastings 1066 och var den näst största kungaägda skogen i England.

Traditionellt sett har de flesta arbetstillfällena varit skogsbruk, träkolsframställning, järnbrytning och kolbrytning…

…romarna satt också sina spår på området genom järnbruk, kolbrytning m m .

Ekarna i skogen var betydelsefulla för skeppsbyggandet från 1500-talet och en tid framåt. Framför allt skepp till den enorma flottan Storbritannien hade.

Freeminer är en gammal titel på kol- och järngruvarbetare i Forest of Dean. Rätten till freemining tillkom på 1300-talet och gäller även idag. Den innebar att män över 20 år födda i Forest av Dean och hade jobbat i en gruva i 1 år och 1 dag, fritt kan bryta kol i skogen. Idag finns ca ett 100-tal freeminers och antalet går ständigt ner eftersom det idag inte finns några kol/ eller järngruvor att arbeta i 1 år och 1 dag. Allt är nedlagt.

De som fortfarande finns kvar bryter mest för eget bruk, men man kan också åka till dem med egna säckar och köpa kol. De går då ner i sina små gruvor och fyller dina säckar med egen bruten kol.

Who killed the Bears? Ett uttryck som länge använts som en förolämpning för befolkningen i området där detta hände:

Björnhistorian inträffade 1889. Fyra fransmän kom till Forest of Dean för att uppträda med sina två ryska dansande björnar. Snart kom ryktena igång att björnarna dödat ett barn och skadat en kvinna i en närbelägen ort. De icke sanna ryktena startade på en pub av några överförfriskade män. Männen gav sig ut för att jaga bort fransmännen och deras björna från bygden och fick med sig flera män från orten för att leta reda på dem. De kom ikapp fransmännen och björnarna, dödade björnarna och misshandlade två av de fyra fransmännen. Polisen kom efter många timmar till platsen och arresterade de 14 lokala män som dödat björnarna och angripit männen.

I Forest of Dean finns…

…samhällen och städer…

…här finns herrgårdar…

…pubar…

…kyrkor…

…vandringsleder…

…turistattraktioner och mycket mer!

Kända personer från Forest of Dean:

J K Rowling, Harry Potters ”mamma” är född och uppvuxen i Forest of Dean.

Dennis Potter föddes 1935 i en liten ort i Forest of Dean. Han var pjässkrivare, författare och journalist. Hans mest kända verk är TV-serierna Pennies from Heaven, Den sjungande detektiven och Lipstick on your Collar.

Fortsättning följer!

Sköt om er och ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till ENGLAND – FOREST OF DEAN 1, VAD FINNS DÄR?

 1. Helena skriver:

  Verkar vara ett spännande område. På en bild såg jag blommande klockhyacinter. Jag drömmer om att en gång få se det i verkligheten. När blommar de?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har skrivit om dem vid flera tillfällen. De är så fina och finns i massor.
   Högt upp på bloggen, till höger, finns en sökruta, slå in bluebells, så hittar du flera inlägg.
   Ha det bra!

 2. Anita skriver:

  Mycket intressant läsning och jag ser fram mot övriga 7 inlägg från Forest of Dean, ett område jag aldrig hört talas om. Bild nummer två är ljuvlig med en blå matta av bluebells (gissar jag att det är). Intressant att läsa om freeminers. Tråkigt att läsa om björnarna. Tänk så mycket ett falskt rykte kan ställa till med. Tv-serierna kommer jag ihåg, i synnerhet ”Den sjungande detektiven”.

  Kram och fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns väldigt mycket inom detta lilla område, så fortsättning följer.
   Freeminers är väldigt speciellt och lite kul.
   Den sjungande detektiven har visats i Sverige också och jag tror den var ganska populär
   Onsdagskramar!

 3. Märtha skriver:

  Härliga regler! Ett år och en dag… Undrar om något motsvarande finns i hela världen… Min första tanke var att det handlar om en stor, sammanhängande skog. Så tänker en finländare. Skog = endast träd, buskar och ris. Bilden av dig är härlig, men bron på sista bilden ser onekligen bräcklig ut… Hälsningar från -1,7, blåst. I går morse var det cirka -17—

  • Lena i Wales skriver:

   Det säjs att det är en unik regel för Forest of Dean.
   Ja, vi nordbor ser lite annorlunda på begreppet skog. I UK räcker några träd för att det ska kallas en skog och innehåller ofta inte bar träd.
   Jag kommer att skriva om bron i senare inlägg.
   Några plus här och troligen är snö på väg att försvinna.

 4. Underbar julstad! Rykten om björnar förekommer i Ryssland med, läst en novell av av Vsevolod Garsjin. Varierande väder, regn och minus vartannat, man får vara försiktigt…

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar min julstad, men nu är husen i lådor redo för nästa år.
   Jag såg några av dessa dansande björnar när jag var där, hemskt.
   Den mesta snön har försvunnit här, men is på vägarna.

 5. Geddfish skriver:

  Din bild från Tollered säger mer snö än hos mig!
  Vilket fint julbord! Måste ju säga, vilket tålamod att bygga upp sånt, men barn och barnbarn älska sånt såklart.
  Intressant med historien och historian. Trolsk bild den ena där med ljuset och grönskan. Den sista med den bräckliga bron var fascinerande.

  Må väl, min vän och kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, men över natten har mycket försvunnit, tyvärr.
   Älskar min lilla julstad, men nu är den borta. Barnbarnen hade också jätteroligt.
   Mer om bron kommer senare.
   Onsdagskramar!

 6. World by Tina skriver:

  Så himla kul att vi delar Alingsås som hemort! Ah Ljungblads, det låter bekant. Viola var favoriten när jag var tonåring, minns att man fick röka där inne utan att dom kollade ålder haha. Café Ringen var min mormors favorit, där brukade hon träffas med sina vänner och äta grötfrukost och köttbullemackor. Statyn med handväskan är stadens nyaste sevärdhet och står utanför grand, på andra sidan vägen om entrén. Ett konstprojekt av Susanna arwin som gjort en skulptur av ett känt fotografi där en tant slår en väska mot en nazist i ett demonstrationståg, 85. Både Växsjö och Varberg tackade märkligt nog nej till den så den hamnade i Alingås. Hurra för det för Alingsås behöver verkligen mer konst! Typ det enda som saknas i staden.

 7. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Tack för intressant läsning. Härliga naturbilder. Vi har ungefär lika mycket snö här som hos dig. Känns ganska skönt att städa bort julen och invänta våren.
  Ha det gott /Marika

 8. Ingrid skriver:

  Vilken lycka för barnbarnen att få leka med din julstad och så härligt för dig att få träffa dem.
  Ha en fin fortsättning på det nya året!
  Kram, Ingrid

 9. mamma C skriver:

  Ett vackert och spännande område verkar det som.
  Ha en fin onsdag.
  Carin

 10. Åh jag är lite barnsligt förtjust i såna där julbyar! Har själv bara en liten uppe i fjällhuset men skulle verkligen vilja ha en större hemma. Men… de tar ju sådan plats de övriga elva månaderna… 😉
  Passa på nu och njut av dina nära och kära här hemma i Sverige tills du känner att du kan resa någonstans igen 🙂
  /Maria

 11. ÄLSKAR Forest of Dean där vi varit några gånger, men den bästa var när vi bodde i ett gammalt fint hotell som vi hamnat på – av misstag. Vi hade en massa förbetalda hotellcheckar, men man fick bara boka dag för dag. Alla ställen vi valde ut var fullbokade, utom just det här hotellet som inte låg där vi ville bo alls. Det var alldeles för nära där vi bott på natten. Men…vi var tvungna att boka där och då kom vi dit väldigt tidigt.
  Så vi gick ut och tog en promenad i den omgivande skogen. Där upptäckte jag till min häpnad massor av fina ovanliga träd. Dessutom efter en stund så såg jag att det satt små skyltar med deras latinska namn på bredvid träden. Mycket angenämt och det blev inte sämre av att middagen i en stor sal var jättegod och mycket trevlig.
  KRAM/Susie

 12. motionochfritid skriver:

  Julstaden är så fin, beundrar ditt tålamod som du har lagat den. Säkert uppskattat för barnbarnen. I dag har vi 0 grader och stormväder, det växlar snabbt.
  God fortsättning!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också min lila stad. Tycker det är roligt att sätta upp den.
   Barnbarnen tyckte mycket om detta eftersom de fick röra allt och leka med det.
   Den mesta snön har försvunnit i natt och idag, så tråkigt.
   Trevlig afton!

 13. Thalassa skriver:

  Vilken trevlig presentation av Forest of Dean – ser fram emot fler. Jag har aldrig varit där men hört talas om området av vännerna i New Forest. Ja, vår definition av skog skiljer sig lite från britternas. Likaså ”river” tror jag. När vi första gången på 70-talet besökte vännerna som då bodde i Cotswold fick vi tipset att gå ned till the river som en liten utflykt. Vi gick, såg oss undrande omkring och kom ned till en å som vi nästan kunde hoppa över.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns mycket inom detta område, något mindre än New Forest.
   Ja, det stämmer definitionerna av både forest och river är annorlunda mot vår svenska definition. Eftersom man har så lite skot så blir en liten dunge skog där.
   Ha det bra!

 14. Znogge skriver:

  Jag förstår mer än väl att du inte är road av att resa någonstans nu. Den enkla sanningen är nog att man har det bäst om man håller sig hemma.
  Tänk hur ett rykte kan ställa till det och att det slutade så illa för björnarna. Sedan har jag aldrig förstått vitsen med att uppträda med vilda djur. De passar bäst i naturen om man frågar mig.

  Ha en fin onsdagskväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, tyvärr känns det inte inbjudande och att t ex vandra runt i mask utomhus i Spanien är heller inte så attraktivt.
   Jag har sett flera dansande björnar när jag jobbade i Ryssland, gillade det inte.
   Trevlig torsdag!

 15. skåningen skriver:

  Vilken lycka för dig att få träffa barn och barnbarn..
  SV….Barn är finurliga i sina tankar!
  Kram!

 16. Karin skriver:

  Mej oj! … tänkte jag när jag såg den första bilden, det det ju precis ut som i Sverige, fast det är Wales. Sen insåg jag att det är Sverige.

  Spännande berättelse om Forest of Dean. Björnar och vargar väcker känslor, såväl i fångenskap som i det vilda.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag är i Sverige, vill inte resa nu.
   Det finns så mycket i Forest of Dean. Varken vargar eller björnar finns i Wales eller England, men man har pratat om att plantera in vargar.
   Ha det bra!

 17. Ditte skriver:

  Förstår att du gärna stannar där du är och så klart jättetrevligt att få besök av de dina.
  Vad roligt med en serie inlägg från och om ”Forest of Dean”. Kände inte alls till detta fina område. Jätteroligt att få veta mer.
  Stort tack!

 18. Läskig historia om björnarna, avskyr när folk viglar upp sig på det säätet, pöbelmentaliteten.

  Vackert ser det ut att vara där i skogen så det ser vi fram emot att se mer av.

  Kramar från ett ruggigt Spanien, 12 grader och regnskurar. Inte skönt.

 19. Veiken skriver:

  Spännande värre! Feemining, här snackar vi gamla lagar.
  Tänk vad rykten och teorier kan ställa till. Forna dagars sociala medier och konspirationsteorier! Människan förnekar sig aldrig!
  Ha det fint – är inte avis på snön!

  • Lena i Wales skriver:

   Här gäller fortfarande många gamla lagar, samt mång nya. Kanske lite därför det är så snurrigt i landet.
   Ja, ryktesspridning kan verkligen ställa till det, både då och nu.
   Snön är tyvärr borta nu, försvann igår.
   Njut av värmen!

 20. wiolettan skriver:

  Den där julstaden gillar jag mycket. Det finns så många fina detaljer i den. Bortplockad? Synd, men julen är ju slut nu. Förstår att det var mysigt besök av barn och barnbarn.
  Klokt av dig att stanna här då smittan verkar breda ut sig så mycket nu.
  Intressant att läsa om Forest of Dean. Det verkar finnas allt där. Många vackra talande bilder bjuder du också på. Den där bron, skulle jag nog undvika att gå på. Tittar man ner så får man ju svindel.
  Kolbrytningen, så var det förr, spännande och också björnhistorien var spännande.
  Var rädd om dig.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar min lilla stad, skulle egentligen vilja ha den framme hela tiden, men då blir den ju inte heller så speciell.
   Jag gillar inte att resa för mycket i dessa tider.
   Mer från Forest of Dean kommer senare.
   Kram!

 21. farfar hebbe skriver:

  Härligt att få veta lite om nu och då,att man fick bryta kol på dom villkoren hade jag ingen susning om..Ja nu är det ett riktigt slaskväder ute +8,9 just nu och skithalt på småvägarna..Haé Kram.

 22. Ama de casa skriver:

  Härligt med sånt finbesök 🙂
  Ha det fortsatt gott i Sverige, själva stannar vi kvar i Spanien och försöker göra vårt bästa för att hålla avstånd.

 23. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Intressant om Forest of Dean som jag inte har hört talas om.
  Härligt att ha barn och barnbarn på besök! Det bästa!
  Kram P ♥♥

 24. skogsnuvan skriver:

  Å vilket spännande ställe och skogen med de blå blommorna som täcker marken är så fint. Ditt tomteland var också fint. Jag tar bort mitt idag för nu kommer nog inga fler barn och hälsar på. Coronan har ökat väldigt här då inte ens min fredagslunch med DansBritt blir av. Det är väldig halka på vägarna så jag blir sittande här i Fisksjön och lever på gamla rester så länge det går. Tur att vi inte bor i fjällen där det varit hemskt med både storm och översvämmningar. Det räcker med blåsten som hållit mig vaken hela natten.

  • Lena i Wales skriver:

   Nu är mina juldekorationer också, lite trist, men roligt att göra om lite också.
   Coronan härjar över hela landet och jag mer eller mindre isolerar mig för inomhuskontakter efter att ha träffat familjen.
   Såg på Tv att det varit besvärligt med stormar och översvämningar på flera ställen i norra delen av vårt avlånga land.
   Idag en lugn och solig dag här, härligt!

 25. åsa skriver:

  Jag tror (vet) att jag lärt mig mer om England- Wales- genom att läsa Din blogg än genom geografi och historia lektionerna i Skolan.
  Intressant 👍
  Jag förstår Duväljer att stanna i Sverige nu när Du har möjlighet, att ge sig ut och resa, även om det ör gör att åka hem är vanskligt.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Åsa! Vilken fin kommentar, roligt att min information går fram. Du gör mig glad!
   Har ingen lust alls att resa i detta läge, det är jobbigt nog att vara på en plats i detta coronaläge.
   Önskar dig en fin lördag!

 26. Du har ju rest väldigt mycket genom åren, inte sant? Så det kanske känns skönt att stanna lite i Sverige – och där finns ju hur mycket som helst att uppleva också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s