SVERIGE – NÄÄS SLOTT, SELMA LAGERLÖF och SOFIE ELKAN och MOSAISKA BEGRAVNINGSPLATSEN

Lördag och nytt blogginlägg!

Jag är kvar i Tollered utanför Göteborg. Snön har smält bort, tyvärr, men det är vackert i alla fall. Skönt med lite promenade då och då i den vackra omgivningen. Efter att ha träffat familjen i helgen så träffar jag ännu ingen annan inomhus, men utomhus känns okej.

Selma Lagerlöf och Sofie Elkan, Nääs slott och Mosaiska begravningsplatsen

Hur hänger allt det där ihop?

Läs först om Nääs slott och Nääs slöjdseminarium, om ni inte gjort det tidigare!

Sofie Elkan föddes 1853 i Göteborg och dog i samma stad 1921. Hon var född Salomon och fadern var Alexander Salomon och modern Henrietta Abrahamson, som var syster till Nääs slotts siste ägare August Abrahamson. Sofie var alltså systerdotter till August. Hennes bror var Otto Salomon, Nääs slöjdseminariums grundare och dess rektor. Så Sofie hade mycket samband med Nääs slott och var ofta där på besök.

1872 gifte hon sig med Nathan Elkan och de fick dottern Kerstin…

…år 1879 är familjen på Europaresa och befinner sig i Pizza då hennes man och 2-åriga dotter drabbas av tuberkulos och avliden dagarna efter varandra. (I vissa källor säjs att de var i Nice och att de dog med en dags mellanrum, men jag tror mer på gravstenen). En tragedi som följer Sofie genom hela livet och hon kom för resten av sitt liv att gå klädd i svart.

Sofie hade alltid varit intresserad av litteratur och började göra några översättningar. Hon började också skriva egna berättelse under pseudonymen Rust Roest och fick dem publicerad i tidningar. Sedan började hon också skriva noveller.

1894 träffade hon Selma Lagerlöf och de förblev oskiljaktiga till döden delade dem. De reste tillsammans, bl a till Italien och även till Egypten och Palestina, där Selma fick idén till romanen Jerusalem. De gjorde också många resor i Sverige tillsammans.

Med romanen ”John Hall – en historia från det gamla Göteborg”, gjorde hon succé 1899. Kring sekelskiftet runt 1900 var hon en mycket populär författarinna och hade flera stora litterära framgångar. Mest känd blev hon för sina historiska romaner.

Idag är det nog inte så många som läser hennes verk, utan hon är mest känd som Selma Lagerlöfs livskamrat.

Hon är begravd på judiska begravningsplatsen i Göteborg. Sina tillhörigheter testamenterade hon till Selma och på Mårbacka har hon ett eget rum.

Det var längesedan jag besökt Mårbacka. Jag var inbjuden dit när jag jobbade som chefsguide på Nääs slott eftersom det fanns ett samarbete mellan dessa ställen genom anknytningen till Sofie och Selma. Skulle gärna åka tillbaka dit igen. Dessutom var jag medlem i Selma Lagerlöfsällskapet i många år.

Mosaiska begravningsplatsen i Göteborg

Den ligger vid Svingen och syns tydligt när man kommer med tåg in till Göteborgs central, på vänster sida precis innan bebyggelsen vid tågspåren börjar och strax efter att man sett Skansen Kronan på en höjd till höger…

…begravningsplatsen färdigställdes 1793 och utvidgades 1814…

…kapellet är från 1864, i morisk stil. Det är förklarat byggnadsminne sedan 2019.

1780 bildades Mosaiska församlingen i Göteborg, bl a på initiativ av familjen Salomon.

Många kända Göteborgare är begravda på denna kyrkogård, bl a :

David Felix Bonnier, bokhandlare och medgrundare av Göteborgs Posten.

Pontus och Göthilda Furstenberg, mecenater och stora konstsamlare.

N J Gumpert, känd bokhandlare i Göteborg.

Aron Jonason, känd Göteborgsfotograf.

Teodor Mannheimer, bankir.

Euphrosyne Abrahamson, gift med August Abrahamson, ägaren av Nääs slott, och därmed ingift moster till Sofie Elkan. Hennes gravsten står ut med sin höjd och vita färg och står precis vid järnvägsspåret.

Selly Abrahamson, syster till August Abrahamson, om jag minns rätt.

Nya Mosaiska kyrkogården finna nära Östra kyrkogården och invigdes 1915.

Trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

63 kommentarer till SVERIGE – NÄÄS SLOTT, SELMA LAGERLÖF och SOFIE ELKAN och MOSAISKA BEGRAVNINGSPLATSEN

  1. Sofie Elkan har så vacker gravsten, många göteborgska kändisar i den judiska trädgården, åkte buss förbi i går…. hem från yngste sonen som bjöd på lunch, hälsa på yngsta barnbarn,

    • Lena i Wales skriver:

      Skrev en kommentar, men den verkar ha försvunnit.
      Visst är Sofies grav vacker och passande med en bok.
      Platsen ger också en bra inblick i Göteborgs intressanta historia. Jag vandrar ibland bara omkring där och försöker ta in allt.
      Lunch med familjen, härligt.

  2. Märtha skriver:

    Jag har alltid undrat över Sofie Elkan, efternamnet alltså. Nu fick jag förklaringen, ett judiskt efternamn. Orden ”mosaisk” känns ”gammalt”, används inte i dagligt tal i Finland, undrar varför man hänvisar till Moses i stället för att säga judisk. Ganska intressant. Mera gammalt: när jag lärde mig Europas geografi på 1960-talet hette den franska staden Nizza, så tänker jag ännu – men säger inte. Har också övergått till det nutida Nice, men behöver det inte alltför ofta, hihi. Har aldrig riktigt på riktigt varit i Frankrike, för Strasbourg är ju liksom lite mittemellan. Hälsningar från sol, -0,9, lite blåst och HALKA i minst kubik! Inget promenadväder, precis…

    • Lena i Wales skriver:

      Jag har kollat lite inför detta inlägg och det verkar som man använder mosaisk istället för judisk vad gäller kyrkogården. I dagligt tal kallar jag det judiska kyrkogården.
      Ja, staden hette Nizza på Sofie Elkans tid och jag tror att även i barndom kallads staden så. Jag har varit en hel del i det området och besökt staden några gånger, intressant och vacker stad.
      Sol och moln här på morgonen och frost under natten. Ska ut på en promenad i skogen på förmiddagen tillsammans med vänner.

  3. Marit skriver:

    Jeg bar en perlargonia som heter ‘Mårbacka’, og de tror jeg opprinnelig kommer fra Sverige og Mårbacka. Ja, etternavnene på kirkegården avslører hvor de kom i fra. Her er det også isete og veldig glatt. Hålka kaller vi det her.
    God helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Pelargonian Mårbacka är så fin. Jag har också haft denna.
      Frost här i natt. Ska ut på skogspromenad på förmiddagen, tar med broddar, så får vi se hur det går.
      God helg!

  4. iamittilivet skriver:

    Henne kände jag inte till så tack för info! Mårbacka har jag besökt. Och även platsen där Gösta Berlings saga utspelar sig (har glömt namnet).
    Ha det gott!

  5. Znogge skriver:

    Vilken tragisk historia att förlora sin make och sitt barn dagarna efter varandra. Hennes vänskap med Selma Lagerlöf är ju väldigt omtalad.

    Ha en fin lördag!

    • Lena i Wales skriver:

      Javisst är det fruktansvärt det hon råkade ut för.
      Det har debatterats mycket om hur deras förhållande var och jag har studerat detta en hel del p g a mitt jobb på slottet, men jag kallar dem neutralt för livskamrater och det räcker.
      Har haft en så fin dag och hoppas du får en fin kväll och söndag.

  6. Blomsterbönan skriver:

    Mårbacka har jag besökt många gånger men nu är det längesen. 2002,jag var ganska rejält gravid och det var kokhett inomhus så jag höll på att svimma i Selmas arbetsrum. Måste nog ta en tur dit i sommar om viruset tillåter.

    Läste att någon funderade var Gösta Berling ska utspela sig och det är på Ekeby gård i närheten av Frykensjöarna i Värmland

    Nu ska jag gå en promenad i solen med min lilla hund! Trevlig helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Mårbacka är så fint och litteraturhistoriskt intressant också. Skulle gärna vilja återvända.
      Tack för svaret ang Gösta Berling.
      Jag har varit på en så härlig skogspromenad på 2 timmar idag.
      Ha det bra!

  7. åsa skriver:

    Intressant. Jag läste nyligen om Sofie och Selma Lagerlöf, det är inget man får lära sig i skolan.

  8. Den begravningsplatsen har jag varit nyfiken på länge efter alla gånger jag sett den från tågfönstret. Kul att få titta närmare på den i ditt inlägg.

    • Lena i Wales skriver:

      Vad kul att du uppmärksammat den från tåget. Nästa gång du passerar så får du en annan känsla för den och kolla in Euphrosynes grav lite extra, den står ut. Och skänk mig en tanke😊.

  9. Ditte skriver:

    Intressant! Sofie Elkan kände jag till som Selma Lagerlöfs livskamrat och har sett hennes rum de gånger jag varit på Mårbacka.
    Däremot har jag aldrig besökt den mosaiska kyrkogården i Göteborg. Däremot har jag besökt ett par av dem i Stockholm.
    Önskar dig fortsatt fina dagar i Tollered.

    • Lena i Wales skriver:

      Gissade att du skulle gilla detta inlägg.
      Om du är i Göteborg, så gå gärna dit, det är värt ett besök.
      Jag har varit på judiska museet i Stockholm för 8-9 år sedan, vilken upplevelse. Tror de har flyttat nu. Har däremot inte besökt någon judisk kyrkogård i Stockholm. Var finns de? Skulle hemskt gärna vilja gå dit.
      Fortsatt trevlig kväll och helg!

  10. motionochfritid skriver:

    Vacker bild där du står, ser ut som senhöst. Vintrarna är väl milda i Göteborgstrakten. Så mycket historia du kan.
    Trevlig kväll!

    • Lena i Wales skriver:

      Det kändes som senhöst då, för 2 dagar sedan. Samma idag, ingen snö och runt 0, men så vackert. Har varit på en lång skogspromenad och bara njutit.
      Historia är mitt stora intresse och har jobbat med just denna del av historian som guide på Nääs slott.
      Fortsatt trevlig kväll och fortsatt helg!

  11. wiolettan skriver:

    Mycket snygg bild av dig där framför vattnet
    Intressant läsning och fina foton till. Vänskapen mellan Selma Lagerlöf och Sofie Elkan har jag läst om.
    Pampig gravplats och så passande med boken i mitten.
    Fruktansvärd att förlora man och barn så tätt inpå varandra. Tragiskt.

    Var rädd om dig.
    Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Jag och faktiskt Nääs slott i bakgrunden, på andra sidan sjön, glömde skriva det. Det var en härlig promenad med kär väninna.
      Det har skrivits och debatterats mycket om dessa kvinnors förhållande, jag har studerat mycket kring detta genom mitt jobb, men nöjer mig här med att kalla dem livskamrater.
      Jag strosar gärna runt här när jag är i Göteborg.
      Vad glad jag blev när du skriv sköt om dig, tack för omtanken.
      Kramar!

  12. Monica skriver:

    Det finns så många intressanta livsöden. När vi var på Mårbacka var det så sur guide så vi blev alldeles överraskade, inte kunde hon berätta särskilt bra heller. Så synd det inte var du. Många hade rest långt och blev bestörta.
    Sedan lika hos Carl Larsson, som att de avskydde folk, vi skulle kanske meddelat styrande egentligen men vi är väl för snälla. Och folk stod knäpptysta och vågade varken röra sig eller ställa en fråga. Alla pustade ut i friska luften sen. Och tråkigt, många besökare var litteratur- konstälskare och belästa och trevliga på alla sätt.
    Aldrig varit med om liknande i varken Sverige eller annat land. Och lite liknande på fler ställen så vi fick en konstig bild av ack Värmland du sköna och Dalarna.
    Har läst allt jag kan komma på av Selma Lagerlöf men inte av Sofie Elkan.
    Ha det fortsatt fint och bra nu Lena, vädret varierar men skönt om det inte är så kallt.

    • Lena i Wales skriver:

      Vad tråkige med sura guider. Även om man har en dåligt dag, så får man inte i detta jobbet ta det med sig till sin arbetsplats.
      Jag tycker det är bra att man säjer till om man inte tycker att det inte bra, inte bara för ens egen del, utan främst för kommande gäster. Men ibland orkar man inte, så är det.
      Visst är Selma fantastisk.
      Ha det bra!

  13. Anita skriver:

    Intressant inlägg Lena och här kom alltså en koppling till Nääs slott. Ja på den tiden hette ju Nice just Nizza och det finns en sång av Evert Taube som heter ”Tango i Nizza som är en fortsättning på ”Fritiof och Carmencita”. Vi har sjungit båda sångerna i kören. Nice har jag besökt flera gånger och vandrat på ”Promenad des Anglais. Vi har en bekant som vägrar att säga Nice, han säger alltid Nizza och egentligen är det vackrare tycker jag.
    Vilken tragik att förlora först maken och sedan dottern. Vänskapen mellan Selma Lagerlöf och Sofie Elkan är ju välkänd. Mårbacka har jag besökt och vem har inte ägt en Mårbackapelargon. Har ett praktexemplar i uterummet. Mosaiska begravningsplatsen hade jag aldrig hört talas om men nu vet jag, tack vare dig, mer om även den.
    Tack för återigen ett intressant inlägg som fick tankarna att vandra lite vidare.

    Kram och fin helg till dig!

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att du tycker inlägget är intressant.
      Jag minns när staden kallades Nizza.
      Jag har också besökt Nice några gånger och t o m druckit ett glas vin på Hotel Negresco, en svindyr upplevelse.
      Ja, vilken tragik.
      Kyrkogården är mycket intressant och väl värt ett besök.
      Kramar och skön söndag!

  14. Violen skriver:

    Väldigt intressant läsninig med fördjupning om mina kunskaper om de båda kvinnorna! Vilket omfattande arbete du har lagt ner Tack!
    Ha det gott!

  15. Imponerande med denna gravplats i Göteborg!

  16. Titti skriver:

    Ännu en intressant historia! Alla dina inlägg är som en liten bok i sig…
    Varm fram från Titti

  17. Monica skriver:

    Jag skrev en kommentar och den skulle gå in stod det men efter granskning, så brukar det aldrig stå och den gick upp i rymden kanske. Ha det fortsatt bra i vintersverige.

    • Lena i Wales skriver:

      Jag vet inte vad som hänt, men din kommentar kom inte in direkt som vanligt, utan jag måste godkänna den. Det blir så ibland, även om jag bara ska behöva godkänna först gången man skriver.

  18. Veiken skriver:

    Jag blir nästan alltid lite beklämd när jag passerar den kyrkogården med spårvagn eller vid Svingeln. Den ligger så inklämd på något sätt. Man ska ju vila i frid, men undrar hur mycket vilofrid det finns därinne!
    En vän till mig lär ha ett brev från Sofie Elkan. Jag har aldrig grävt vidare i det, men ska kolla upp det vid ett tillfälle!
    Ha det fint på rätt sida Sverige!

  19. Mamma C skriver:

    Kommer ihåg att det gick någon serie för väldigt länge sedan som handlade om Selma när hon reste runt med Sofie.
    Verkligen en vacker gravsten.
    Ha en fin söndag.
    Carin

  20. Monica skriver:

    Kommentarer försvunnit så testar igen på lite annan inställning och plats i inlägget. Ha det fortsatt bra!

  21. snicksnack71 skriver:

    Kul med lite svensk historia. Selma Lagerlöf har man ju hört om.
    Kram Kajsa
    https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  22. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Tack för ett intressant inlägg. Av någon konstig anledning tycker jag det är intressant att gå på speciellt gamla kyrkogårdar och läsa på gravstenar och fundera över , vem och vika de var. Så många livsöden. Otroligt vacker gravsten, som en öppen bok.
    Ha det gott/Marika

  23. farfar hebbe skriver:

    Tack för den infon.Selma Lagerlöf hade jag lite koll på,men Sofies tuffa historia blev en nyhet för mig.Ja Pierce är ju en renlevnadsmänniska som inte behöver ta till konstgjorda metoder,han är nog nöjd med den han är..Haé Kram.

  24. skåningen skriver:

    Tack för all info!
    SV…Sms har vi skickat i många år!
    Ha en bra dag!
    Kram!

  25. Åke skriver:

    Jag har inte varit på dom platser du beskriver. och visar i bilder på här. Men på Mårbacka har jag varit ett par gånger.

  26. Intressanta inlägg från Sweden. Spökeriet på Nääs slott minns jag mest från inlägget som jag läst och njutit av tidigare. Samma här. Det hade varit intressant att se Mårbacka igen. Jag var inte speciellt mogen för det under vår familjesemester. Inte ens tonåring. Inget lugn på den begravningsplatsen. Jag hade gärna botaniserat där bland alla namn. Några timmar kunde lätt runnit iväg.

    • Lena i Wales skriver:

      Var sak har sin tid. Vi är många som inte varit mogna för inför kultur, under ungdomen, jag vet.😉.
      Inget lugn på denna plats, men var är det som säjer att man måste söka lung?!
      Så intressant att vandra kring där.

  27. Det är helt klart i Nizza (Nice) hennes man och barn dog i. För om man tittar på stenen så är ”Pizza” stavat med ett N i början, november har exakt samma tecken för N i början också! Och även jag vet att Nice hette Nizza förr…..
    KRAM/Susie

  28. Biggeros skriver:

    Tack för ett intressant inlägg! Alltid roligt med historia och ingående. Så du är kvar I Sverige =) Du har varit där nu ett bra tag. Kul att ta igen det du har missat. Ha det så bra och ta hand om dig ♡

  29. Anni skriver:

    Ser att Susie skrivit det jag tänkte – det står ju på gravstenen att de dog i Nizza = Nice.

    Du gör mig sugen att läsa den tjocka bok jag köpt om Selma. Anar att Sofie Elkan dyker upp i den. Som författaren sa på presentationen; Ingen reagerade på att två kvinnor var tillsammans, det ”fanns” ju ingen kvinnlig sexualitet på den tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s