SVT serie EN BRITTISK SKANDAL, SKOTTLAND, INVERARAY CASTLE, CAMPBELL, ARGYLL och SKOGSPROMENAD i SVERIGE

Onsdag, ja då är det ju bloggdags!

Idag om SVTs serie En brittisk skandal och var delar utspelar sig, en hel del text och sedan bilder från en fin skogspromenad här i Tollered.

En Brittisk Skandal

Jag har tittat på SVT serien En brittisk skandal och gillade den. Rekommenderar er att se den, om ni inte redan gjort det redan. Så brittiskt, trots att den utspelar sig på 1960-talet, så skulle det nästan kunna vara idag, många samma tankar. Utvecklingen går långsamt fram och man är inte mycket för att ändra sig. Klassamhället finns till stor del kvar, många ser fortfarande upp till och beundrar adeln och överklassen, man gör skandaler gång på gång och fortfarande accepteras, man slösade pengar och skuldsatte sig över öronen och trodde att någon annan skulle betala, vilket är mindre vanligt nu än då, att det var simpelt och tillhörde de undre klasserna att tala om pengar. En egen liten värld i världen. Många av de politiker som styr landet idag kommer från denna miljö.

Inveraray och Inveraray Castle

Jag har många, många gånger besökt Inveraray och Inveraray Castle där delar av serien utspelas. Även bott på hotell där två gånger. Jag har tagit många bilder i Inveraray och när jag tittar igenom alla mina 1000-tals bilder, hittar jag bara några få från ett av hotellen. Jag har sparat alla på antingen USB-minne eller på en separat disk. Vissa USB-minnen vet jag har slutat fungera och bilderna finns helt enkelt inte. Jag är mycket ledsen och besviken över detta, men har spenderat flera timmar för att hitta dem.

Bron som flera gånger visats i serien har jag åkt över med buss många gånger. Där finns trafikljus eftersom bron är så smal att man inte kan mötas. Från bron ser man slottet tydligt.

Inveraray är en liten och turistisk stad med ca 600 invånare. När vi kommer dit med buss erbjuder jag alltid en bussrundtur i staden och säjer att det tar 1 minut, kanske lite längre om vi får stoppa vid det enda övergångstället staden har. Detta brukar stämma. På denna tur får man se huvudgatan som är ca 150 m lång och ett gammal fängelse som numera är museum.

Staden ligger vackert vid Loch Fyne, en havsvik…

…som ni kan se delar av på bilden ovan. Taget från utsidan av hotellet…

…och detta tagit från mitt rum.

Hotellet ligger i utkanten av den lilla staden och man kan skönja en liten del av stadens utkant till vänster.

Inveraray Castle och Campbells

En av huvudpersonerna är Campbell, en anrik och omtalad klanfamilj. Han kallas också Duke of Argyll, det är hans titel som hertig av detta grevskap och han bor i klanens huvudslott Inveraray Castle. Detta slott byggdes på 1740-talet, men redan flera århundraden innan fanns här ett slott. Idag är delar av slottet öppet för visningar och nuvarande hertigfamiljen bor i en lägenhet i slottet. Tiderna ändras lite, trots allt.

Glencoe

Glencoe-dalen tillhör de vackraste platserna i Skottland. Naturligtvis stannar alla bussar på parkeringen för att låta gästerna ta foton och lyssna på säckpipeblåsaren som spelar för oss och naturligtvis tar han gärna emot en liten penninggåva, han är ju skotte!!

I Glencoe-dalen har det också hänt mycket historiskt, bl a den stora massakern i januari 1692, då den engelsk kungen beordrade kapten Campbell att förgöra klanen MacDonald och man dödade många av medlemmarna, inkl kvinnor och barn. En fruktansvärd händelse som inte är glömd bland skottarna och särskilt inte hos MacDonalds. Det säjs att fortfarande kan det hända att när någon från klanen MacDonald möter någon från klanen Campbell vänder de på klacken och går iväg. Skottarna har gott minne!

Gå in på följande Youtube och lyssna på sången om Glencoe och se de vackra bilderna. Varje gång (och det är många gånger!) jag hör denna låt ryser jag. I sången berättas hela händelseförloppet.

De senaste resorna jag gjort har jag haft samma bussbolag och samma underbare chaufför under mina Skottlandsresor. Vi jobbar bra ihop och har samma tankar vad gäller våra jobb. Men ofta är det så att man inte har mött chauffören man ska samarbeta med under resan förrän på flygplatsen tillsammans med passagerarna. Och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. För flera år sedan hade jag en chaufför som när vi först kvällen gick igenom resan tyckte att den där Glen Coe dalen kunde vi skippa, det var ju ändå inget att se. Jag stod på mig att åka dit eftersom det fanns med i programmet och han fick ge med sig, men glad var han inte. Först när vi närmade oss, och jag ville ha hjälp med att sätta in CDn i spelaren för att spela musiken om massakern i Glen Coe och han sa att den inte funkade så bra, trots att en funkat bara några timmar innan, slog det mig varför. Han tillhörde klanen Campbell! Nu var det värst gjort och resten av resan gick bra!

När jag vid ett tillfälle besökte Inveraray Castle blev jag stannande vid entrén och pratade med en i personalen och han undrade vad vi skulle göra mer den dagen och jag berättade att vi skulle till Glen Coe, varpå han tittade på mig med en skarp blick, men kanske lite med glimten i ögat, svårt att avgöra och sa att dit var helt onödigt att åka, inget att se. Nästa gång jag kom dit berättade jag inte vart vi var på väg.

En skogspromenad 15 januari 2022 tillsammans med vänner

Efter en massa text kommer nu bilder och bara lite text.

I angränsning till mitt hus i Tollered ligger skogen och en bit in går dessa ledningar och sedan fortsätter…

…ett stor skogsområde…

….delar av stigen tillhör Götaleden eller som det står på skylten Gotaleden. Jag var ute med vänner och vi som är lokala följer inte leden, utan tar våra egna stigar och ibland går de ihop…

…efter en stunds promenad kommer man till en liten sjö, Angsjön…

…till störst delen var sjön öppen, men vid kanten fanns lite is

…vidare in i nästa del av skogen. Denna lilla å måste man ta sig över och…

…som tur är finns det några sammanbundna stockar att balansera över till andra sidan på…

…en trollsk del som får mig att tänka John Bauer.

Min väninna sa att man sagt på TV att man måste fråga markägaren om man får plocka mossa. Vem tror ni gör det här? Mossa i överflöd. Vi är mitt inne i en skog full av mossa och utan människor. Vi skrattade lite åt det hela…

…det finns massor av olika sorters mossa, bl a björnmossa, vitmossa, husmossa kvastmossa och dessutom lavar som många kallar mossa fick jag lära mig av mina vänner. Så härligt att vandra runt i skogen med kunniga vänner. Vilken sort bilden ovan visar kommer jag inte ihåg. Minnet är bra, men kort…

…vi hittade också spår av vildsvin, tror vi i alla fall och…

…lämningar av en räv (tror vi) och…

…kristaller. Ser ut som snö på håll..

…ris som ska ge lingon i sommar och…

…ris som ska ge blåbär…

…så ut ur skogen och ut på vägen en bit.

Här betar hästarna lugnt och fridfullt. Vad som fanns att äta var för oss oklart. Något måste de i alla fall fått i sig för de fick ur sig en del medan vi tittade på dem också…

…efter en liten stund kommer vi till nästa sjö, den vi bor intill.

Så lugnt och vackert och stolar kvar från sommaren…

…vid denna lite avsides brygga har jag badat många gånger. Man får gå en liten stig för att nå den och den ligger några hundra meter från den allmänna, väl frekventerade och stojiga badplatsen.

Här behöver man inga kläder på sig och det var bara några få familjer som använde den och vi hade en tyst överenskommelse att prata högt eller sjunga när vi närmade oss bryggan för att de som var där skulle ha tid att ta fram kläder eller handduken, men det var väldigt sällan man inte var ensam…

…solen spelar sig så vackert över sjön, en fin dag.

Bara några hundra metar och så var jag hemma igen efter en skön skogspromenad.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till SVT serie EN BRITTISK SKANDAL, SKOTTLAND, INVERARAY CASTLE, CAMPBELL, ARGYLL och SKOGSPROMENAD i SVERIGE

 1. Veiken skriver:

  Tusen tack för tipset om Skandalen. Den ska jag titta på!
  Jag har någonstans någon gång hört om massakern där två klaner var inblandade. Låten är helt underbar både i text och melodi!
  Jag googlade och läste historien, men jag kan tycka att man är långavig in absurdum, men jag är inte heller skotte!
  Jag ser att du har kalla dagar i Sverige oh Tollered!

  • Lena i Wales skriver:

   Värd att se.
   Kanske hört om den på er Skottlandsresa?
   Ja, det kan tyckas långsint, men har man råkat ut för det känns det kanske inte så.
   Det har varit runt 0 de senaste dagaran.
   Ha det bra!

 2. Tyvärr har jag lyckats missa den här TV-serien. 😦 Vi har haft fel på TV-mottagningen ett tag, alltså sen den sista stormen som gjorde att parabolen vred sig på sitt fäste. Vi ringde naturligtvis vår serviceman, men han hade fullt upp redan och skulle höra av sig så fort han har en tid ledig. Vilket alltså inte skett ännu….. 😦 😦
  Vilken underbar skog och sjö i Tollered! 🙂 Bilderna gjorde att jag längtade otroligt efter våra skogs-prommisar med Penny/Santos. Eftersom jag numera knappt kan gå längre än 50 m på grund av diskbråck & ischias, så är det inte att tänka på ens. Men jag har ännu inte riktigt kommit över hoppet att till våren så kanske…..
  KRAM/Susie

 3. Härliga bilder! En brittisk skandal har jag tittat på, sista delen ikväll. Vi har ändrat vår inställda Paris-London-resa till Skottland, se Tattoo i Edinburgh, vår son spelar säckpipa, på storebrors bröllop i augusti. Fast just nu har det inte varit så mycket tillställningar. Ha en bra dag

  • Lena i Wales skriver:

   Visst var den värd att se och kanske ge lite förklaring till dagens situation.
   Tattoo har jag sett många gånger, en fantastisk föreställning. Vi får se när evenemang kan komma igång igen.
   Ha det bra!

 4. Märtha skriver:

  Intressant inlägg, speciellt första delen! Tyvärr kan jag inte se serien, svtplay fungerar inte här. Och de två klanerna upprätthåller agget, även om det finns en glimt i ögat… Egentligen helt otroligt, men många krig handlar ju om att en grupp skall hämnas en oförrätt som är hundratals år gammal. Och så hästar… experter på att dra i sig fibrer som de sen skickar ut. De lär äta gräsrötter också, om annat inte bjuds. Jag har ägt endast bortskämda hästar, som kunde trampa ner givet hö bara för att det inte passade ”damens” eller ”herrens” mun. Varför har jag haft flera bortskämda djur? Begriper inte… Hälsningar från +1,5, halka som sjutton, nu snö ovanpå isen…

  • Lena i Wales skriver:

   Tycker det är så tråkigt att de inte kan ha någon slags uppgörelse mellan de nordiska länderna ang statligt ägda kanaler. Jag skulle gärna vilja se program från de andra länderna också.
   Grått, småregnigt och några grade plus här. Håller mig inomhus idag.
   Ha det bra!

 5. Eva skriver:

  Håller på och ser En brittisk skandal så det var ju väldigt intressant både med dina jättevackra bilder och med busschauffören.

 6. Ingrid skriver:

  Jag har sett en ” En Brittisk Skandal” och jag tog alla tre avsnitten på raken.
  Vilken fin skogspromenad ni var ute på.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

 7. mamma C skriver:

  Vackra bilder både från Skottland och Sverige.
  Ha en bra onsdag.
  Carin

 8. farfar hebbe skriver:

  Oki,det var en fin historiebeskrivning,både på den Brittiska och Svenska sidan,håller med om att tanken går till John Bauer..Popcorn är väl ok,men varför har Sten Stures ben en egen dag??.Haé Kram.

 9. skåningen skriver:

  Tack för tipset.
  SV..Den ser inte så bekväm ut ,men efter ett tag så märker man nog inte det.
  ha en bra dag!
  Kram!

 10. Ann skriver:

  Fantastiska bilder!
  Jag inser hur himla gärna jag vill resa mer i Skottland när jag ser dina bilder 🙂

 11. Anita skriver:

  Jag har inte sett serien än men planerar att göra det på play. För övrigt var det roligt att läsa om Inveraray som jag besökte 2006. Vet du att headerbilden på min blogg är just därifrån. Och jag har vandrat vid Glencoe och hört om klanerna Campbell och MacDonald. Det var intressant att höra om busschauffören. Sången känner jag igen, har lyssnat på den förut och jag undrar om det kan vara hos dig.
  Och så förflyttades jag raskt till Sverige och dina hemtrakter. Visst är det fint med sagoskogar med dessa mossmattor. Ja mossor finns det massor men jag är dålig på vad dom heter. Så trevligt det var att läsa om bryggan där du brukade bada.

  Kram och fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Serien är väl värd att se.
   Jg har ju sett din headerbild, men inte tänkt på var den är ifrån. Har nog lite frö bråttom att få läsa dina inlägg och se övriga bilder 😉.
   Glencoe är också så fint och historian så hemsk.
   Jag har haft med sången förut i ett inlägg från Glencoe.
   Skogen bakom mitt hus är så fin och när jag inte varit i den på ett tag, blir intrycket ännu starkare.
   Kram!

 12. Znogge skriver:

  Jag tackar också för tipset. Det är märkligt att man 2021 fortfarande ser upp till adeln. Man borde ha kommit längre än så tänker jag.
  Med tanke på att det gått så många år sedan massakern så borde inte nu levande människor hysa agg mot varandra men vissa saker sitter väldigt djupt. Min förrförra chef hette förresten MacDonald…

  Ha en fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Man har inte kommit längre, många lever fortfarande kvar i en svunnen tid, tyvärr.
   Detta sitter djupt i den skotska själen och försvinner inte så lätt. Det var ett fruktansvärt brott.
   Din chef hörde då till denna klan, aktivt eller inte aktivt.
   Fin torsdag önskar jag dig.

 13. Blomsterbönan skriver:

  Tack för tipset, låter som en serie för mig!

 14. yfronten skriver:

  Jag är långsint men har förlåtit vad som hände för trehundra år sedan. Vad tråkigt med USB-minnena. Jag visste inte att de kunde gå sönder. Ha det bra!

 15. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Underbart vackra vyer i Scotland. Gillar säckpipsmusik och min stora dröm är att uppleva Edinburgh Tattoo live någon gång. Har besökt Scotland men det var väldigt länge sedan. Du har fina vyer i din omgivning också, vilken vacker skog med all fin mossa och en härlig sjö.
  Ha det gott /Marika

 16. motionochfritid skriver:

  Tack för tipset, ska kolla Skandalen. Så härligt med skogspromenad och så nära du har till vattnet.
  God fortsättning!

 17. Så intressant, du har verkligen mycket att berätta för oss! 🙂
  Så fin skogspromenad, underbara bilder!
  Tack för din omtanke om mig! Kram tillbaka!
  /Maria

 18. Ama de casa skriver:

  Härliga bilder! Men aldrig i livet att jag skulle ge pengar till en säckpipeblåsare. Jag betalar inte för sånt oljud… 😉

  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är Skottland vackert.
   Många uppskattar mannen i kilt och hans säckpipa, de känner verkligen att de är i Skottland som turister. Själv kan jag bli lite trött på det ibland.
   Ha det bra!

 19. Violen skriver:

  Har inte sett ”EN brittisk skandal” men ska gärna se den. Gillar det brittiska, det är ibland som att komma in i det förgångna. Vi har just köpt ny TV och letar upp en del program som vi har missat. Underbara bilder från skogen! Det är inte särskilt vackert med säckblåsemusik men jag lyssnar ändå.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   I denna serie kommer man verkligen in i det förgångna, även om det bara är lite drygt för 50 år sedan, tiden står mycket stilla.
   Det är fint i ”min” skog, gillar all denna mossa.
   Säckpipemusik är i alla fall speciell
   Ha det bra!

 20. wiolettan skriver:

  Tack för tipset om serien. Jag tycker mycket om engelska serier och brukar följa en del om de går på ”rätt” tid för mig.
  Intressant det du berättade idag, mycket fascinerande på många olika sätt. Förstår att du har och har haft ett innehållsrikt liv som guide. Fått se mycket och träffa många nya människor och människor kan ju vara otroligt intressanta.
  Härliga och vackra bilder att titta på. Inte minst de svenska, som du säger, trolskt.
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kram och sköt om dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns många bra brittiska serier. Har du inte Svtplay?
   Jag har sett och upplevt så otroligt mycket genom mitt jobb.
   Jag gillar ”min” trollskog bakom huset.
   Fredagskramar!

 21. Ditte skriver:

  Har sett serien och minns med glädje den tur vi gjorde med dig hit till Skottland och med flera stopp här i Glen Cloe. Har en liknande fin bild av denne säckpipsblåsare. Verkligen em minnsevärd resa och givetvis var det du som guide och reseledare som var en väsentlig del av det hela.
  Trevligt också att gå med på en vacker skogspromenad i dina trakter.
  Önskar dig ett fint slut på veckan.

  • Lena i Wales skriver:

   Det var så härligt att ha med er till Skottland, gemensamma minnen.
   Tack för de fina orden ang mitt yrkesutövande, det gör mig glad.
   Det är fint i skogen bakom huset.
   Trevlig fredag!

 22. Geddfish skriver:

  Jag lyssnade på ditt youtube inlägg nu. Vacker sång, melodi, men hemsk historia.
  Jag har aldrig varit i Skottland, har ofta önskat det. Får vara glad över att ha varit på Irland och i Wales 😀
  En sån fin skogsvandring ni gjorde. Ja, Sverige är vackert.
  Fredagskram!

 23. Anni skriver:

  Jag har inte sett En brittisk skandal än, men ska göra det. Så mycket jag vill se och så ont om tid (speciellt nu när det är skidåkning och hockey och OS och snart Göteborgs filmfestival …). Tipsar också om En engelsk skandal med Hugh Grant om du inte sett den – tror att den också finns på SVTPlay. Lätt att blanda ihop serierna.
  Längtar så till Skottland när jag ser dina foton!

  • Lena i Wales skriver:

   En serie väl värd att se. Gissar att den finns kvar ett tag.
   Sport, där skiljer sig våra tankar. Kan gärna hoppa över detta.
   En engelsk skandal har jag sett och när jag i programtablån såg en brittisk skandal , så trodde jag det var jus den med Hugh Grant. Så jag hade blandat ihop dem.
   Skottland är fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s