WALES – HAY-ON-WYE, en bokstad

Onsdag igen. Idag om en intressant bokstad.

Hay-on-Wye

Dessa bilder är från våren 2016 då jag besökte staden tillsammans med svenska vänner och en liten repris.

Hay-on-Wye är en liten stad med ca 1 900 invånare och ca 25 bokhandlare…

Photo2663
Mar_1478

…Hay är vackert omgiven av bergen Brecon Beacon och Black Mountains.

På waleiska heter staden Y Gelli. Det engelska namnet kommer från det gamla engelska ordet haeg, som betyder ingärdat område. Hage på svenska och naturligtvis kom det hit med vikingarna.

Hay-on-Wye betyder att staden ligger vid floden Wye.

Hur kommer det sig då att Hay har blivit bokstaden nr 1 i UK?..

Mar_1525
Mar_1526

…bibliofilen Richard Both, född i Hay och utbildad i bl a Oxford, fick ärva en bokhandel i staden…

Mar_1529
Mar_1537

…böcker i skåp och i hyllor på entréplanet…

Mar_1532
Mar_1534

…och i hyllor en trappa upp…

Mar_1536

…vill man bara sätta sig ner och läsa i några av böckerna finns det några gamla skinnfåtöljer här och där.

1977 förklarade Both staden självständig, med sig själv som kung. Genom denna plojgrej var hans mål att göra staden till ett eldorado för bokhandlare och han lyckades. Publiciteten han sökte fick han direkt och med detta som utgångspunkt finns det tack vare detta ca ett 25-tal bokhandlare här. De flesta antikvariat…

Mar_1496
IMGP2149

…här är några fler handlare…

Mar_1488
Mar_1487

…med stora eller små fönster…

Mar_1486
Mar_1483

…ute på gatan finns böcker och små boklådor överallt…

Mar_1501
Mar_1505

…redan på 1000-talet fanns här en betydelsefull fästning med boningshus. Med åren kom mycket att förändras. Kvar finns boningshuset, delvis i ruiner…

Mar_1507
Mar_1504

…slottet innehåller idag, ja natuligtvis, en bokhandel med böcker mer eller mindre överallt, inomhus liksom utomhus…

Mar_1509

…finns det ingen till hands att betala till lägger man pengarna i denna ”ärlighetslåda”…

Mar_1499

…denna banderoll kan man verkligen förstå i denna stad. För vad kommer att hända med staden när böckerna försvinner och tekniken tar över?  En hemska tanke!…

Mar_1546

I mitten av staden finns den gamla marknadshallen, där det fortfarande är marknad några dagar i veckan och några ”vanliga” affärer, fast inte många. Är det inte bokhandlare, så är det antikaffärer. Hay har många besökare per år.

Varje år hålls också Hay Festival, en årlig litteraturfestival. Den brukar hållas i slutet av maj och har ung 100 000 besökare under 10 dagar. Hit kommer kända och okända författare för att läsa ur sina böcker och signera. Första festivalen hölls 1988, så den är välkänd i UK.

Som svensk kanske man förundras över så många besökare, men tänk på att det är inte mer än ca 1 timma till Birminghamområdet med ca 3 milj invånare, en tredjedel av Sveriges befolkning. Från Cardiff-Bristol området med ca 3 milj invånare är det ca 2 timmar. Från London med hela Sveriges befolkning, 9 milj, är det ca 3 timmar. Ett lämpligt dagsutflyktsmål eller helgutflyktsmål med en övernattning. Vi är snart uppe i dubbla befolkningen av Sverige som har möjlighet att enkelt ta sig till Hay.

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till WALES – HAY-ON-WYE, en bokstad

 1. Veiken skriver:

  Hoppsan en Walesisk stad med många fler bokhandlare än PUB-ägare. Det såg man inte komma! Så otroligt trevligt och viktigt! Ett bra utflyktsmål helt enkelt!

 2. Anita skriver:

  För en bokälskare som jag så var det en ren fröjd att läsa om denna stad. Vilken häftig plats! För mig slår inget en riktig bok. Ljudet när man bläddrar, doften. Känslan att sitta i favoritstolen med en riktig bok. Många laddar ner och läser på sina läsplattor men det klarar inte riktigt mina ögon så riktiga böcker är fortfarande det som gäller för mig. Ljudböcker har jag testat men tappar koncentrationen. Antikviteter gillar jag också så det här vore definitivt en plats för mig att besöka.

  Kram och fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   En verkligt häftig stad, så annorlunda och intressant.
   Det finns mycket att njuta av med en bok, allt det du beskriver, inte bara orden. ambiencen är också viktig.
   Jag använder inte heller ljudböcker, när jag lyssnar, lyssnar jag på intressanta poddar.
   Onsdagskramar!

 3. skogsnuvan skriver:

  Men du så spännande med alla gamla hus och alla böcker. Det är annat än här där det är minst 10 mil till närmaste bokhandel och två mil till biblioteket som bara har öppet någon timme då och då. Det blir att skicka efter via datorn om man vill ha eller också som vi som har en bokcirkel och lånar böcker av varandra. Jag läser minst en bok i veckan ibland fler om dom är bra.

 4. Eva skriver:

  Underbart med alla bokhandlare. Där skulle jag trivas!

 5. Thalassa skriver:

  Detta var (ytterligare) ett härligt besök. Hit skulle jag också gärna åka på utflykt även om jag numera hör till dem som enbart läser på platta. Min syn klarar tyvärr inte längre av tryckta böcker med normalstorlek på texten. Men att besöka dessa små bokhandlare vore häftigt – för att inte tala om festivalen! Men, nja, 100.000 besökare – även om de sprids ut över tio dagar – det låter lite trångt… Tänket har förändrats hos de flesta av oss den senaste tiden. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   En underbar plats.
   Tråkigt med synen, men tur att det finns alternativ numera.
   Det är trångt på många platser i UK, så tätbefolkat. Jobbigt ibland, tycker jag.
   Ja, så vi förändrats under denna pandemin. Jag undviker fortfarande folk.

 6. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Vilket härligt ställe. Där skulle jag gärna gå omkring. Vi blev av med vår bokhandel för många år sedan. Det lönar sig helt enkelt inte att bara sälja böcker på en mindre ort. Näthandeln tar över det mesta, men det är inte samma sak. Vill gärna vända och vrida på en bok, och känna doften av en nytryckt bok. Ha det gott /Marika

 7. Märtha skriver:

  Här i huset är vi galna och uttalar och översätter från och till olika språk på konstiga sätt. Den här staden blev ”Hö på väg”, och jag sen en massa hölass efter varandra… Måste ändra höet till böcker – då blir det ännu roligare… Undrar om något liknande vore möjligt i Finland – knappast. Men visst vore det ett paradis att vandra i, även om jag är dålig på att läsa böcker på engelska. Är så nyfiken, det måste gå med fart, skall inte behöva fundera på betydelser… Och här fortsätter vintern… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Fördelar med att var två språkiga och flerspråkiga.
   Tror varken att det skulle fungera i Sverige eller i Finland, för glest befolkat, på gott och ont.
   Kan vara svårt att läsa en hel roman, men det finns så mycket annan intressant litteratur som trädgårdsböcker, reseböcker, konstböcker, med mindre text och fler bilder och då har språket inte så stor betydelse.
   Ha det bra!

 8. Bara brittiskt skriver:

  En stad jag länge haft på listan men den är ju lång. Under ett normalt år har besöksantalet till Bokmässan i Göteborg legat på runt 85 000 så jag tycker det låter rimligt med några till i ett mycket större land. Det är ju samma typ av författarbesök m.m.
  Tryckta böcker bara minskar men jag tror inte de dör ut. Folk vill ha något att läsa i sängen där ljuset från elektronik innan sovdags kan störa sömnen, många tycker skärmar är jobbigt för ögonen, inte minst om du redan jobbar med skärm hela dagarna…

  • Lena i Wales skriver:

   En stad väl värd att besöka.
   Jag brukade förr alltid besöka bokmässan i Göteborg, nu är det längesedan.
   Jag tror inte heller de tryckta böckerna dör ut. Kanske får de ett nytt liv, liksom vinylskivor.
   Ha det bra!

 9. Ingrid skriver:

  Det ser ut att vara en fantastisk stad för bokälskare. och den där bokhandeln ser ut som rena biblioteket.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 10. Blomsterbönan skriver:

  Vilket Mecka för en boktok som jag!! Fantastiskt att det går runt för alla, oj vad jag skulle vilja sitta i en sliten fåtölj, dricka kaffe och läsa! Finns säkert nån gammal tant eller farbror som hänger där som jag kan surra med en stund.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen ett Mecka för bokälskare.
   Många affärer kämpar nog, men staden har så många besökare, vilket naturligtvis hjälper.
   Gemensamma intressen förbrödrar människor.
   Trevlig onsdag!

 11. Ditte skriver:

  Spännande och intressant! Här skulle jag gärna göra ett nedslag och gärna med dig som ciceron.
  Tack för besöket och de fina bilderna.

 12. Violen skriver:

  Otroligt att en så liten stad har så många bokhandlar! Där skulle det vara roligt att gå runt och kolla, alltid brukar man hitta något intressant vid sådana besök.
  Intressant liten stad!
  Ha det gorr!

 13. Härliga bilder, där skulle jag stortrivas! 📚

 14. Geddfish skriver:

  Häpnadsväckande med så många bokhandlare! Man undrar hur de finansierade sina liv. Jag gillar att besöka en bokhandel, känns så mysigt, men det här gånger 25, wow!
  En lite sömnig dag för mig, blå och vit himmel och en hel del blåst.
  Onsdagskram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack vare alla denna mängd av bokhandlare så kommer massor av folk hit, ett stort turistställe och turism ger inkomster.
   Lite sol här idag, men mest moln och blåst.
   Onsdagskramar!

 15. Monica skriver:

  Vad många roliga och spännande städer det finns, kul att läsa. Och jag kollar igen invånarantalet, sådan skillnad mot här, en sån liten plats här har ju i regel noll av allt. Inte ens en mataffär.
  Och fascinerande med slott i minsta stad. Men det är ju som du säger storstäder runt om så folk finns som rör på sig. Fanns det nån liten tehörna hos någon av bokhandlarna? Det har jag upplevt och gillat. Och faktiskt att det fanns i City i Stockholm men vet inte om den är kvar.
  Ha det fortsatt så bra Lena.

  • Lena i Wales skriver:

   Detta är en annorlunda stad, lite roligt.
   Så stor skillnad att bo i ett tätbefolkat land jämfört med Sverige, på gott och ont.
   Nej ,minns inte att det fanns någon servering i bokhandlarna, men flera i staden.
   Ha det bra!

 16. mamma C skriver:

  Är man bokälskare 🤓 så är detta en underbar plats.
  Ha en bra torsdag.
  Carin

 17. Oj wow! Första huset i bild, vilket hus! Och vilken bokhandel innanför den vackra fasaden!
  Jag läser gärna böcker, men kanske inte är en riktig ”boknörd” som många andra. Men… jag vill läsa böcker i pappersform och inte digitalt, så jag hoppas verkligen det kommer finnas kvar!
  Ha en fin helg!
  /Maria

 18. Karin skriver:

  Åh vilket härligt inlägg från en stad som jag länge tänkt att jag ska besöka!

  När jag var på en litteraturfestival i Nairobi för många år sedan (Kan det vara tio år sedan, rentav?) träffade jag flera personer från Hay-on-Wye och vi kom överens om att jag måste komma på deras festival också. Det finns fortfarande på min to-do-lista.

 19. yfronten skriver:

  Vilken härlig bokstad! Jag tycker att det är kul med UK:s sätt att placera orter med hjälp av floder. Vi åkte ju tidigare till Southend-on-Sea som svärmor kommer ifrån. Jag älskar engelska pappershandlar och det finns det säkert också i Hay.

 20. motionochfritid skriver:

  Härliga bilder från bokhyllorna, där hade jag trivts!
  Trevlig fredagskväll!

 21. åsa skriver:

  Mycket böcker 🤩

 22. Men så härligt med alla de gamla böckerna och platserna som säljer dem. Tala om en vurm!

 23. Men åh, vad mysigt! Jag gillar verkligen böcker så det vore ju jättemysigt att besöka en sådan stad! 😀 Kul att läsa om bakgrunden till hur det blev så också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s