Onsdag, mars månad har börjat och bloggdags. Idag om Málagas historia, men också om Spaniens historia.

Málaga kort historik
Här kan du läsa Málaga 1, 2 och 3!
Varning, mycket text och lite bilder!
Staden grundades av fenicierna ca 1 000 f Kr under namnet Malaka. Namnet kommer troligen från feniciernas ord för salt, för här saltades fisk. Fenicierna kom från det som idag är Libanon och delar av Syrien och de var stora handelsresande på havet och bildade handelsstationer lite här och där.
Detta gör att Málaga tillhör en av de äldsta städerna i Europa. De äldsta ligger i Grekland. I Spanien är det den 3:dje äldsta efter Cádiz och Sevilla, alla belägna i Andalucía.
Sedan grundandet är det många olika folkslag som härskat här, bl a kartager…

…romare och morer. Stadens historia liknar till mångt och mycket Spaniens historia som jag skriver om här nedan.
Spanien – historia (en samlad repris)
Spaniens historia är komplicerad och så annorlunda från den svenska.
Det är så lätt att sitta i sitt eget lugn och döma hur andra länder fungerar. Många av svaren på hur ett land fungerar finns i dess historia. Vi har alla så olika förutsättningar p g a var vi kommer från och vad vår historia har varit. Hur vi ser på situationer beror så mycket på vad vi och våra förfäder har upplevt.
Även inom ett land ser man olika på olika saker. T ex kan någon från en storstad komma till glesbygd och konstatera; hur kan man bo så här öde med närmaste granne en halv timma bort? Medan en person från glesbygden kommer till en storstad och konstaterar; hur kan man bo i flera våningar på varandra och med så mycket folk omkring? Ingen har fel, utan man utgår bara från sina egna förutsättningar och erfarenheter.
Detta är betydelsefullt när vi lättvindigt fördömer ett annat lands beteende. Innan man dömer är det viktigt att verkligen ha en kunskap om landet och dess historia. Så här kommer lite om Spaniens historia.
När en historia börjar kan man inte riktigt säja, men man vet att det finns grottmålningar som är från ca 16 000 f Kr här på den Iberiska halvön.
Ibererna är också det första kända folket i Spanien. Under sekel har de blandats upp med andra folkslag. Kelterna var här ca 900-700 f Kr. Sedan kom bl a fenicier, greker , kartager, romare, vandaler, sveber och västgoter.
Fenicierna kom från östra Medelhavet. Det som idag är delar av Libanon och Syrien. Kartagerna kom från Nordafrika, mestadels från det som idag är Tunisien. Vandaler är ett germanskt folkslag som kom från det som idag är Frankrike och Belgien. Sveber är också ett germanskt folkslag som kom från det som nu är södra Tyskland. Västgoter kom också från norr om Spanien.
Om denna tidiga historia kommer jag inte att skriva mer om, utan nu kommer vi till det som vi idag kan se spår av i dagens Spanien, morerna…

…morerna krossar västgoterna i början av 700-talet och tar över stora delar av halvön och en kulturell storhetstid kommer. Morerna, eller berber som de också kallas, kom från norra Afrika och var muslimer. De grundar här staten Al-Andalus och härskar här i ca 600 år. De bygger upp byggnader och system som fortfarande finns kvar i Spanien.
Fundera gärna på hur vi levde, bodde och verkade i det som är Sverige idag mellan ca år 700 och 1 300 och så kommer jag tillbaka med hur det var i det som är Spanien idag under den tiden. Kanske var skillnaderna ganska stora!?!?!?
I och med att morerna kom till det som till vissa delar är Spanien idag, främst Andalucia, kom också en storhetstid i i den spanska historian. Morerna tog med sig nya örter, grönsaker, instrument och ett enormt kunnande.
De byggde städer..

…med moskéer och runt dessa kom också lärdomen genom präster, författare, filosofer och läkare. Kulturen är på topp.
I staden Córdoba i Andalucia fanns flera hundra bibliotek med flera tusen skrifter. Här byggdes hus i sten med rinnande vatten…

…en stor stenbro och gatorna i staden var upplysta.
Vi går lite framåt i historian.
Men så genom giftermål 1469 mellan kusinerna Fernando av Aragonien och Isabella av Kastilien kom stora delar av landet att styras av detta par. De började också inta de muslimska delarna av halvön och ta över styret där och gör landet katolskt. De brukar också kallas Los Reyes Catolicos, de katolska regenterna.
För att göra Spanien katolskt fördriver man såväl muslimer som judar och vissa delar av kulturen och den gamla kunskapen försvinner…

…under Ferdinand och Isabellas tid kommer också Columbus till Spanien och försöker vid flera tillfällen att övertyga regenterna om att sponsra honom att gör en upptäcktsresa till Indien. Han hade hört talas om något så knasigt som att jorden var rund! Det kan den ju inte var för då skulle vissa människor var upp och ner, gravitation hade man inte hört talas om. Vissa sjömän anade tidigt att så kunde var fallet eftersom när man såg skepp på havet, så det första man såg var toppen av masten och senare hela fartyget. Indien hade redan upptäckts och man hade nått det genom att åka österut. Men om jorden nu var rund borde man också kunna komma dit genom att åka västerut, vilket Columbus ville prova. Till slut fick han skepp och pengar av Ferdinand och Isabella och kunde segla iväg västerut för att finna Indien, vilket han också trodde att han gjort när han fann Västindien. Att det låg en helt annan kontinent mellan Europa och Asien hade han ingen aning om.
Columbus kom att göra flera expeditioner och guldet från Amerika började anlända till Spanien och gjorde landet rikt och man blev en stormakt som regerade över delar av nuvarande Italien, Nederländerna, stora delar av Sydamerika, Filippinerna m m. Spanien var en stor sjöfartsnation och spanska armadan bland de största i världen.
Spanien bildade kolonier i stora delar av Sydamerika, dock inte Brasilien som portugiserna fick.
Politiskt gick det bra för Ferdinand och Isabella, men kanske inte alltid så bra på det privata planet. Den som kom att efterträda dem på tronen var deras dotter Juana, även kallad Juana la Loca, Juana den vansinniga, ett mycket passande namn. Man kanske också ska betänka att hennes föräldrar var nära släktingar, kusiner. Juana gifte sig med Philip den Sköne av den Habsburgska släkten. Hon lär ha älskat sin man djupt och var otroligt svartsjuk. De båda reste runt i Spanien, hon födde flera barn (som senare kom att bli både kejsare och drottningar), de stannade här och där och Juana övervakade sin man så gott hon kunde. Med tiden blev hon också allt mer galen. När hennes käre make dog blev hon än värre galen och av svartsjuka vägrade hon lämna ifrån sig kistan med hans döda kropp och öppnade ständigt kistan för att konstatera att han fortfarande sov. Hon tillät heller inte några kvinnor i närheten av kistan av svartsjuka. Inte ens nunnorna i klostret där hon ett tag bodde var tillåtna att komma i närheten av hennes döde makes kista. Juana blev 75 år gammal, en väldigt hög ålder för sin tid. Hon dog ensam i ett rum där hon både åt på golvet och använde det som toa. Själv visst hon nog inte om att hon var regent över stora delar av världen. Det har skrivits mycket om Juana och troligen är en del av detta skrönor, men troligen också en hel del sanning, så ta det för vad det är.
Det spanska tronföljdskriget, 1701 till 1714, var ett krig mellan Spanien, Frankrike, England, Österrike och Portugal. Detta slet hårt på den spanska ekonomin och man förlorade kriget och den franska kungen besatte den spanska tronen. Dessutom förlorade man stora landområden i Europa.
I början av 1800-talet började de spanska kolonierna i Sydamerika att göra uppror mot sina ockupanter och gjorde sig självständiga. Därmed förlorade Spanien mycket av sin handel och varor till låga priser eller kanske t o m gratis, med det menar jag att man tog för sig oberoende vem det tillhörde…

…under 1800-talet fortsätter man kriga mot olika stater här och där. Kungarna byter namn och det är en allmän oreda politiskt, monarki blandat med diktaturer och demokrati.
Tänk er Sverige mellan 1820 och 1936. Vad hände i Sverige under denna period? Massor naturligtvis, men kanske inte så många stora politiska saker, vi förlorade Norge, vi var neutrala under 1:a världskriget, kvinnorna fick rösträtt. Annars var det ganska lugnt politiskt. Vad hände i Spanien under denna tid? Jo, man hade 44 stycken revolutioner eller militärkupper! Dessa siffror speglar lite det politiska läget och oredan som varit i Spaniens historia jämfört med ”ankdammen Sverige”, lugnt och stilla.
Inte nog med revolutioner och statskupper man har också fått stå ut med diverse knepiga regenter och premiärministrar.
En av alla kungar med namnet Alfonso utnämnde under sina första två år på tronen 66 olika ministrar och innan han flydde landet hade han tillsatt totalt 34 nya regeringar på 29 år.
I militärkuppen 1923 tog generalen Primo de Rivera makten och till en början var han ganska populär, men med tiden blev han allt knepigare och tvingades avgå 1930. När han tog över hade han kungens och militärens stöd. Motståndare slängde Primero de Rivera i fängelse och många tvingades att fly utomlands. Det där med olika partier och val tyckte han var helt onödigt eftersom han ansåg sig själv ha direkt kontakt med folket. Till slut tröttnade också militären på honom och han går i exil och dör ensam utomlands ganska snart efter landsflykten.
Spanien blev monarki och sedan republik, men lugnet varade inte länge. Som republik fick de styrande stort motstånd från militären, de rika jordägarna och kyrkan. Detta ledde till inbördeskriget 1936-39. Ett fruktansvärt krig där far ställdes mot son, bror mot bror, granne mot granne o s v. Slutet blev i alla fall att general Franco tog makten och besatt den till sin död 1975.
Det spanska inbördeskriget 1936 – 1939
Detta inbördeskrig har alla någon gång läst om, men detta blir en liten kort påminnelse.
Planen var att Franco med hjälp av främlingslegionen och marockanska elitförband skulle ta sig söderifrån upp till Madrid där styrkor från norr skull ansluta, men han möte ganska snart på motstånd. Stöd hade han från högeranhängare och kyrkan. Motstånd från vänsteranhängare och de som trodde på demokrati.
Hjälp hade han från Mussolini i Italien och Hitler i Tyskland. Vilka kompisar han hade! Fy!!! De använde också Spanien som ett slags övningsfält inför 2:a världskriget. Tyskarna vräkte 1937 mängder med bomber över den lilla staden Guernica i Baskien i norra Spanien. En militärt betydelselös stad med ca 7 000 invånare. När bomberna föll var man helt oförberedda på detta och dessutom var det marknadsdag och alla var i stadens centrum. Kyrkklockorna hann bara ringa en kort stund innan det ena efter det andra av flygplanen fulla med bomber lättade sin last över Guernica. Då räden var slut var staden en rykande ruin och över 1000 människor var döda och ännu fler skadade…

…en som tog detta hårt var den då landsflyktige Pablo Picasso som gör en stor tavla, 3,5 x 7,8 m, med namnet Guernica som nu hänger på Museo Reina Sofia i Madrid. Jag har varit där och sett den för några år sedan. Helt fantastisk, men otroligt hemsk!
Jag har också besökt staden Guernica i Baskien vid ett tillfälle för ca 10 år sedan. Jag hade tänkt mig att man skulle gjort en stor sak av att visa för turister vad som en gång hänt där, men så var det inte. Jag gick in på det lilla turistkontoret, fick en liten karta och fick försöka att lokalisera mig till olika ställen av betydelse. Det var mycket rörande. Jag tror att det var lite för nära i tiden för att de vill visa vad som hänt.
Inbördeskriget blev ett fruktansvärt grymt krig och många människor utanför Spaniens gränser visade på olika sätt sitt stöd för Francos motståndare. Frivilliga kom från 53 andra länder, ca 40 000 utlänningar, varav ca 500 från Sverige. Även många kändisar från denna tid visade öppet sitt stöd, såsom t ex Ernest Hemingway, Shirley Temple, Errol Flynn, Graham Green och svenska journalisten Bang (Barbro Alving).
Ja, mycket hemskheter hände under kriget och många i civilbefolkningen led svårt och detta kom naturligtvis att sätta sina spår på landets framtid.
Totalt beräknas 320 000 människor ha stupat i strid, ca 220 000 dog av svält och andra svårigheter och minst 100 000 människor avrättades. Ta dessa siffror som ungefärliga eftersom det finns så många olika siffror i omlopp.
Resten är nutidshistoria.
Ha det bra!
Intressant och lärorik genomgång! Katedralen i Córdoba är ju ett spännande exempel på olika historiska och kulturella lager. Jag översatte en gång en artikel av den brittiske författaren Kenan Malik, som gick igenom hur man har handskats med kulturarvet i olika skeden och han skriver bland annat: ”När kung Ferdinand III erövrade Córdoba 1236 blev moskén en kristen helgedom, men arkitekturen behölls. På femtonhundratalet byggdes den om till katedral. När Karl den femte såg resultatet utbrast han: ‘Här har ni byggt något som vem som helst hade kunnat bygga varsomhelst, men ni har förstört något som var unikt i världen.’” Rätt insiktsfullt av Karl den femte tycker jag. Malik går också igenom Hagia Sofias olika identiteter och han hade kunnat lägga till ett aktuellt exempel från Ukraina, Sofia-katedralen.
Tack Karin!
Katedralen i Córdoba är så annorlunda mot alla andra katedraler jag sett, utbyggd i olika skeden.
Intressant det du skriver om synen på den.
Ha det bra!
Det var en rejäl dos historia! Jag har en känsla av att Spaniens historia i vår skola började med spanska inbördeskriget. Min tidiga idol Barbro Alving verkade som krigsreporter, och det var det jag skulle bli (och på samma gång skriva kåserier…)… En av de ”psykologiska mekanismer” som blev ett av mina stora intressen som psykologilärare var den kreativa processen, och det finns många skisser till ”Guernica” där man kan följa Picassos ”funderingar”, verkligt intressant. En annan sak som nu är intressant är att Spanien är ett land med fasta gränser (av bl.a naturliga orsaker). Om man jämför med Polen, Ukraina med mera där gränserna, t.o.m. hela landet, områdets benämningar har flyttats politiskt hit och dit. Vi har verkligen haft det stabilt här i norr, det nuvarande Sverige mycket mer än Finland, men i jämförelse… +3,7, föga sol idag, men lite smälter kanske. Vill att mars månad gör att både snö, krig och [onämnbar person] smälter bort…
Ja, det blev en rejäl dos av historia idag.
Det är bara gränsen till Portugal som inte är riktigt naturlig, annars berg eller hav.
Sol och några plus utanför Göteborg.
Hoppas verkligen den onämnbare smälter bort illa kvickt.
Håller helt med dig om att man inte ska vara så snabb med att döma och kommentera. Vi svenskar bör dessutom tänka på att vi har haft det så lugnt och tryggt länge, men det ska inte hindra oss från att försöka förstå varför det ser ut som det gör i andra länder. Jag hör ju mycket om Grekland som är uppåt väggarna, t ex att de är så gammaldags, det är så slitet osv. Men de har haft några krig, inbördeskrig, junta, störtat en kung. Det har inte direkt varit lugna gatan! Och se’n måste man vara så rörlig i skallen att man kan föreställa sig att andra organiserar och utför saker på annat sätt än hur det görs där man själv kommer ifrån!
Det finns många likheter i Greklands och Spaniens historia, många oroligheter som Sverige varit förskonat från.
Viktigt det du säjer att inte bara hela tiden utgå från en själv och de förutsättningar man själv kommer från, utan öppna sina sinnen.
Mycket läsning fast väldigt intressant.
Ha en fin onsdag.
Carin
Tack.
Roligt att du som bor där ser värdet i texten.
Ha det bra!
En nyttig påminnelse om Spaniens historia. Mycket känner jag igen, för jag fick ju lära mig en hel del i skolan och sedan har jag fått ytterligare kunskaper på olika sätt. Krig är förfärligt!
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid
Tack Ingrid!
Alltid bra med lite repetition.
Krig är hemskt, håller med dig.
Onsdagskramar!
Historia gillar jag och tack för en fin genomgång. En hel del kom jag ihåg, en del mindes jag var efter jag läste och en del var för mig ny kunskap. Och krig här som på så många andra platser.
Malaga är en stad jag tycker mycket om och besökt en del. Men nu var det ett bra tag sedan.
Stort tack!
Ha det gott.
Alltid bra med lite repetition.
Málaga är en fin stad och den kan man besöka många gånger.
Ha det bra!
Vilket intressant inlägg och en gedigen historielektion. Det är väldigt intressant att jämföra hur det såg i ut i olika länder under samma tid. Det var verkligen väldigt olika kan man säga.
Önskar en god kväll!
Om man är intresserad av historia är det alltid bra att repetera då och då.
Så olika historia p g a var man bor.
Fin torsdag!
dålig koll på spansk historia men läst några författare.
Genom olika litteratur får man lite inblick i historia också.
Tack för att man fick en inblick i lite historia – som man glömt bort! Mycket intressant!!
Bland det första du skrev är helt korrekt, man är naturligtvis ett resultat av vad man upplevt själv, vad ens nära har upplevt och hur historien har påverkat oss.
Både gubben och jag är infödda Stockholmare med föräldrar som mesta delen av sina liv bodde inne i Stockholm. Alltså kan vi nog aldrig bli riktiga gotlänningar, man behöver ju bara öppna munnen så vet alla var man kommer ifrån. Men…med tiden så tröttnade vi på storstaden och det knasiga (egentligen) att bo hopklumpade som i en bikupa.
Stockholm förändrades och vi blev äldre och tyckte inte längre det var roligt att bo i en stad där man inte kunde gå ut och ta trevliga hundprommisar på kvällarna. Man började känna sig lite rädd och våldet (det här var alltså 20 år sen) skedde nära ibland (då bodde vi ändå i ett lugnt område) och det var ganska obehagligt. Alltså gjorde vi nåt vi aldrig hade kunnat tänka oss bara några år innan, vi flyttade! Vilket vi aldrig ångrat!! Nu bor vi mitt i östersjön, tyvärr ett strategiskt ställe för Putin kanske…..
KRAM/Susie
Ja, lite repetition behövs då och då.
Vi präglas mycket av det förgångna, antingen vi vill eller inte.
Trots allt tog ni nog ett väldigt bra beslut.
Kram!
Det var en innehållsrik historielektion. Intressant! Jag har läst den flera gånger eftersom jag tvingats konstatera att det egentligen var väldigt lite som jag kände till. Tyckte ändå att jag lärde mig lite mer under ett besök på en utställning i Toledo. Men stora kunskapsluckor. Tack f bra inlägg!
Vad roligt att du fann inlägget både roligt och intressant. Historia är kul, tycker jag. Fast jag glömmer lättare nu än förr, så repetitioner är bra lite då och då.
Ha det bra!
Intressant och lärorikt 👍
Inte bara i Spanien finns det olika uppfattningar beroendevård egen erfarenhet, det ör ju detsamma i Sverige 🇸🇪 Vi som bor i glesbygd i Norrlands Inland har svårt att tänka oss ett boende i tätbebyggt Stockholms förort, att trängas på gator och i tunnelbanan. Och precis lika fast tvärtom tänker storstadsbor, de förstår inte att man kan bo utanför tätbebyggt område och nära affärer.
Vad roligt att du gillar inlägget. Historia är intressant och betydelsefullt för framtiden.
En stor skillnad på livet på landsbygden och i städerna och alla präglas vi av var vi bor och var vi vuxit upp.
Önskar dig en fin fredag!
Första sommaren i Sverige bodde jag i Nacka hos dåvarande pojkvännens mor…. och jobbade på varuhus i Stockholm, utan att kunna svenska… lärde mig Stockholmsdialekt 🙂
Detta kan inte varit lätt, varken språkligt eller kulturellt.