SVERIGE – GÖTEBORG 1, GUSTAV ADOLFS TORG

Jag tänkte börja på en serie inlägg om Göteborg. Vet inte hur många det kommer att bli, men troligen ganska många. De kommer att dyka upp lite då och då bland allt annat.

Bakgrunden till idén är att jag 1989 utbildade mig som stadsguide i Göteborg. En utbildning på ett år med föreläsningar och praktik ca 1 gång / vecka. Sedan var det tentamen och uppguidning i buss.

Dels gällde det att få kunskaper om Göteborg och dels guideteknik i buss och utomhus, inte minst viktigt. Efter klarad examen jobbade jag lite som stadsguide, men detta gick mer och mer över till reseledare över i stort sett hela Europa.

Jag märker att jag glömt en hel del sedan 1989 och mycket har hänt därefter. Så dags att repetera och när jag gör det tänkte jag förmedla vad jag kommer fram till genom bloggen.

Göteborg, Gustav Adolfs torg

Bilden ovan visar Gustav Adolfs Torg i centrala Göteborg.

Göteborg grundades av Gustav II Adolf den 4 juni 1621.

Gustav II Adolf levde mellan 1594 och 1632. Han var son till Karl IX och hans farfar var Gustav Vasa.

Göteborg har haft flera föregångare:

Lödöse, som låg några mil längre upp vid Göta älv, övergavs för att det låg för långt upp i älven. På västra sidan var Norge och för att använda älven behövde man betala tull.

Nylöse, idag i stadsdel Gamlestan, ganska centralt i Göteborg, var för mycket sankmark och svårtillgängligt. Dessutom brände danskarna staden.

Då flyttade man staden ytterligare en gång till nära Göteborg vid nuvarande Älvsborgsbron. Inte heller där blev man långvariga. Svenskarna brände själva ner staden så den inte skulle falla i fiendens händer.

Därefter kom Karl IX:s Göteborg, den första av städer med namnet Göteborg. Den låg nästan mitt emot den förra staden, fast på Hisingssidan. Denna brändes ner av danskarna efter bara några år.

Att nuvarande Göteborg grundades just där staden befinner sig idag var p g a det strategiska läget. Bohuslän tillhörde Norge och Halland tillhörde Danmark. Detta lilla område däremellan var Sveriges enda kontakt med havet.

Jag kommer under serien om Göteborg att återkomma mer till dess historia.

Man tog hit främst tyskar och holländare för att hjälpa till att bygga upp staden, kunskapen var inte tillräcklig bland svenskarna. Utan utländsk hjälp hade det troligen inte blivit mycket av byggandet…

Gustav II Adolf i egen hög person står mitt på torget…

…det brukade säjas att han stod upp på ett berg i centrala Göteborg och pekade med fingret och sa : Här sak staden ligga!

Detta är mer en skröna än sanning. Det finns inget som säjer att kungen ens var i närheten av platsen vid denna tid. Vad han i verkligheten gjorde var att bestämma var staden skulle ligga och sedan ge den stadsprivilegier…

…i nationalromantikens tecken det bestämdes att en staty skulle resas över kungen. Statyn skulle gjutas någonstans i Europa. Modellen gjordes i Paris och gjutningen av statyn skulle göras i Rom. Så blev det krig i nuvarande Italien och och det fanns ingen metall att gjuta av, allt hade gått åt till kanoner och andra vapen.

1851 blev statyn istället gjuten i Munchen och sedan skickas till Hamburg för vidare transport med båt till Göteborg, men fartyget sjunk och kungen därmed. Statyn bärgas, men vissa delar av kungen är borta, så staden Bremen köper statyn, men inte heller där får han stå länge, han rivs ner och metallen används till kanoner under andra världskriget istället…

…som tur var fanns modellen kvar och en ny gjutning görs och fraktas till Göteborg och här står han nu och vaktar staden sedan 1854.

Själva torget har funnits länge, då kallat Stortorget, och har alltid varit ett maktcentrum. Här hade man torghandel, här utfördes offentliga straff, bl a med skampåle och spöstraff. En livlig plats vid denna tid. I o m att statyn tillkom ändrades också namnet till Gustav Adolfs torg och torghandeln flyttades till Kungstorget.

Gustav II Adolf uppmärksammas fortfarande i Göteborg den 6 november varje år, kungens dödsdatum. Detta firas med att äta goda Gustav Adolfsbakelser.

Vi beskådar de olika byggnaderna runt torget lite närmare, från vänster till höger…

Rådhuset, idag säte för kommunfullmäktige. Det består av två byggnader, detta är det äldsta.

Det första rådhuset på denna plats var klart 1626 och var av trä. Det rök med i en stadsbrand redan 1669. Ett nytt i tegel stod klart 1672. I början av 1800-talet byggdes det till och den stora trappan tillkom…

…den andra delen av rådhuset är betydligt nyare.

Det gamla rådhuset började bli för litet och 1912 utlystes en arkitekttävling om en tillbyggnad, men det tog ända till 1934 för diskussionerna om byggnaden var klara. Erik G Asplunds förslag vann. Huset är ett typiskt funkishus med en fantastisk funkistrappa inomhus. Jag har varit på studiebesök inne i byggnaden för många år sedan. Idag är det av säkerhetsskäl svårt att bara gå in och titta. Numera inrymmer det kontorslokaler.

Tidigare låg här en trevånings träbyggnad…

Stadshuset är idag en förvaltningsbyggnad för Göteborgs stad med tjänsterum och möteslokaler.

Det var färdigbyggt 1759 och fungerade då som lokaler för polisen, eller som det då hette stadsvakt, brandvakter och som magasin. Det byggdes om 1823 och kom då också att innehålla ett militärfängelse och ett litet vanligt fängelse. Tidigare fanns här andra hus som använts som fängelse för de som dömts till långa straff på vatten och bröd…

Börsen. Planering av ett börshus någonstans i staden började redan i slutet av 1700-talet. Invigningen av av detta nya börshus skedde 1849 och byggnaden ansågs då som en av de vackraste i Sverige.

1895 brann börsen och vissa delar skadades, men byggdes upp igen och var klart 1905. Som börshus hade inte huset så lång historia. Redan 1910 lades verksamheten ner, det nya med tillkomsten av telefon och telegraf gjorde att man inte längre behövde dessa börsmöten.

På fasaden finns sex kolonner som symboliserar idoghet, lycka eller fred, handel, sjöfart, rikedom och industri. Inuti finns en stor festsal och flera vackra salonger.

Idag har bl a stadsfullmäktige sina möten här och den fungerar också som representationsbyggnad för bl a statsbesök. Så det enda som finns kvar av en börs är namnet.

…Gustav Adolfs Torg upplyst vid jultid. Här ser ni också den stora granen upplyst…

…mer julbelysning på torget. Vattnet i förgrunden är Stora Hamnkanalen som jag återkommer till senare…

…visst kan man älska Göteborg❤!

Sommaren kommer närmare och närmare!

Glöm inte att sätt om klockan i natt ⏲️!

Trevlig helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till SVERIGE – GÖTEBORG 1, GUSTAV ADOLFS TORG

 1. Trevlig stad ❤️ Där har jag varit! Kom och stannade kvar…

 2. Helena skriver:

  Vad intressant! Jag har varit en del i Göteborg men vet egentligen inte ett dugg om staden. Ha det bra!

 3. Marit skriver:

  Det blir spennende å følge din historie om Göteborg. Jeg er så glad i å lese om historie fra andre land, så dette blir fint.
  Ha det godt.

 4. Inressant läsning. Tänk vilken historia vissa byggnader och platser har utan att man tänker på det. När man ser det idag är det svårt att tänka sig en plats där spöstraff utfärdades och skampålar stod.

 5. Märtha skriver:

  ”Gustav II Adolf var språkbegåvad, kunde också några fraser på finska. Han arbetade för den östra riksdelen, grundade städerna Nystad, Nykarleby och Gamlakarleby (numera endast Karleby). vi firar Svenska dagen på hans dödsdag”. Tror det var det första jag lärde mig om honom. Sen har det ju kommit mer – och fler stormän följde honom i spåren och byggde upp en hel del i Finland. Parkerna och trädgårdarna i Göteborg skulle jag vilja se mera av! tänkte skriva något om vädret, men det blir tydligen ett blogginlägg i stället, om någon dag… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Intressant att få en finsk infallsvinkel på honom också.
   Jag visst att han gjort mycket i östra riksdelen, men inte exakt vad.
   Det finns flera parker i Göteborg och senare kommer säkert något inlägg om dessa. Ett har jag redan klart.
   Ha det bra!

 6. motionochfritid skriver:

  Klokt gjort att förmedla Göteborgs kunskaperna genom bloggen, så får jag ta del av dem. Har bara kört igenom där en gång, på väg från Danmark, men har bekanta som bor där. Härligt då sommarn är på väg, här har vi bakslag i vädret i dag, hård nordlig vind och nederbörd.
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du vill veta mer om Göteborg, det uppskattar jag.
   En fin stad med mycket att upptäcka.
   Oj, tråkigt att vädret vänt. Hade hoppas på att er vår höll i sig.

 7. Tack vare att min man och jag åkte till England med färjan från Göteborg över 30 gånger så har stan en speciell plats i hjärtat. 🙂 Sen var jag och min kusin Monica, som också var medlem i Sv.Bonsaisällskapet, på ett fantastiskt möte en helg. Sällskapet hade ordnat en båttur med ”middag” som bl.a. skulle bestå av färska räkor, men som visade sig ha tagit slut (i Göteborg!?) så vi fick nåt annat betydligt tristare. Alltså var folk var lite griniga och gick hem och la sig direkt efteråt. Men inte jag och kusinen…..Nä, i den lilla båthamnen spelades levande musik och vi träffade inte bara musikerna utan också ett bröllopssällskap som bodde i småbåtarna. Så det slutade med att vi kom till hotellet halv fem på morgonen.
  Vi var lite sega dagen efter, men eftersom vi inte intog någon alkohol så gick årsmötet ändå hyfsat dagen efter; Vi blev båda invalda i styrelsen! Min kusin som kassör och jag som redaktör – och vi hade haft otroligt kul på natten med dans och sång och förbrödning mellan Göteborgarna och oss två Stockholmare. Glömmer det aldrig….. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att Göteborg har en speciell plats i ditt hjärta.
   Räkor slut i Göteborg? Hur tokigt som helst. Tur att ni inte gav er av, då hade ni missat det roliga. Sömn kan man alltid ta igen, men inte allt roligt.
   Kram!

 8. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Göteborg står mig varmt om hjärtat, tycker det är en mysig stad. Har besökt Göteborg en massa gånger i tjänsten, och då blir det inte så mycket sightseeing. Skall bli kul att följa med på turen.
  Gustav den II Adolf firas också i Finland bland den svenskspråkiga befolkningen som Svenska dagen. Den 6:e november, då äter man också en fin bakelse.
  Göteborgare år goa människor, maken är född där.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Många känner till delar av Göteborg, men kanske inte vet så mycket om staden. Fortsättning följer!
   Såg i annan kommentar här att dagen firas även i delar av Finland.
   Vilken bra man du har!
   Ha det bra!

 9. Ingrid skriver:

  Min ena syster bodde i Göteborg under några år, så jag har varit där ett par gånger. En gång tillsammans med mamma och några år senare var Åke och jag och hälsade på. Jag har ännu foton kvar där vi åker på sightseeing med en Paddan-båt.
  Ha en skön lördag!
  Kram, Ingrid

 10. mamma C skriver:

  Varit i Göteborg ett par gånger och tycker staden är mysig.
  Ska bli kul att få veta lite om den med.
  Ha en fin helg.
  Carin

 11. åsa skriver:

  Det är snart 30 år sedan jag var till Göteborg, på den tiden brevväxlade jag med en tjej som bodde i Halmstad så jag åkte tåg från Norrland till Göteborg för att träffa henne… vet inte vad dom var mest spännande 😅 att åka i väg själv eller träffa en okänd människa… men på den tiden var det rätt ofarligt att åka i väg å träffa okända – eller vi hade ju brevväxlat några år så vi tyckte vi kände varandra 😄

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hade massor av brevvänner ett tag, det var kul. Några träffade jag också.
   Måste varit en spännande resa.
   Göteborg är en stad i förändring, byggs massor. Fortsättning följer!

 12. Violen skriver:

  Kul att du delar med dig av dina kunskaper om Göteborg! Det är en stad som påminner mig om min barndom. Vi var ofta där, det är inte så långt mellan Borås och Göteborg! Nu ser jag fram emot mera Göteborg!!
  Ha det gott och trevlig helg!

 13. Titti skriver:

  Längesen jag var i Göteborg! Verkar vara en mysig stad!
  KRAM från Titti

 14. Znogge skriver:

  Ja, nu är sommartiden här igen och klockorna omställda.
  Så trevligt och intressant inlägg om torget. Även om jag varit i Göteborg flera gånger så vet jag inte så mycket om staden inser jag.

  Trevlig söndag!

 15. farfar hebbe skriver:

  Oki,Göteborg på Bästkusten,jag var på skolresa dit 1957,minns Sjöfartsmuséet,Marstrand och Botaniska trädgården,sedan har jag besökt Kållered och Lindome ett antal gånger besökt goda vänner.Senaste besöket var till Brännö,kanske för10 år sedan..Här har våren tagit lite paus,helgrått prognosen säger kallare,men det är ju dags för aprilväder nu snart..Haé Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Just det Bästkusten, håller med.
   Du har varit i Göteborgstrakten en hel del genom åren ser jag.
   Soligt och fint väder här den senaste veckan. Idag lite mulet.
   Kram!

 16. skåningen skriver:

  Tack för guidad tur i Göteborg!
  Sv..Om man använder mobilen på ett positivt sätt är den en tillgång!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 17. Elisabet skriver:

  Tack för guidningen! Ska se mig omkring lite extra vid Gustav Adolfs Torg nästa gång. Har inte varit i Göteborg de senaste två åren, men har sett bilder från Järntorget som gör mig nyfiken, men kanske inte så glad.

 18. Geddfish skriver:

  Min pappa tyckte mycket om att åka till Göteborg så vi var där på några turer, åkte även Paddan. Tittade på de stora båtarna i hamnen, gick på museer och trädgårdar och flög en stadstur från ovan. Göteborg finns i mitt hjärta.
  Kram!

 19. FREEDOMtravel skriver:

  Tack för guidning här på bloggen! Vi har inte varit mycket alls i Göteborg, tyvärr. Hoppas att vi kan få se mer av den staden i framtiden!

 20. Ditte skriver:

  Vad trevligt ! Då har vi gått liknande utbildningar, men du i Göteborg och jag med fokus på Stockholm med grannstäder.
  Göteborg har jag varit i en del men någon djupare kunskap om staden har jag inte.
  Stort tack för guidningen och fina bilder. Vet att det nu är mycket som händer här.
  Ha det gott!

 21. HWIT BLOGG skriver:

  Göteborg! En härlig stad! Har varit där några gånger och trivs ypperligt 🙂
  Tack för din guidning av stan…
  KRAM från Titti

 22. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Kul med info om den staden 🙂 Jag har bara varit där en gång på kurs på 80-talet och då bodde vi på ett hotell långt i från kurslokalen vilket betydde att vi måste åka spårvagn. Problemet var att det var snöstorm hela tiden…såg absolut ingenting av staden 🙂
  Men min allra bästis är från Göteborg menhon bor nära Benidorm sen 30 år minst. Har sin mor i Hovås tror jag det heter och hon fyller 99 år i år. Min bästis bror är hjärnkirurg på Sahlgrenska.
  Det var vad jag vet om Göteborg 🙂
  Kram P ♥♥

 23. Ama de casa skriver:

  Göteborg är en trevlig stad, fast jag har inte varit där särskilt mycket. Nattbilderna med belysningen är otroligt fina!

  Ha en fin start på veckan!

 24. Anita skriver:

  Det här var ett väldigt trevligt och intressant inlägg om Göteborg som är en stad jag tycker mycket om. Ska blir roligt att fortsätta följa din bloggserie. Göteborg har jag besökt vid flera tillfällen men har väl inte speciellt djup kunskap om staden. Extra roligt då att läsa dina inlägg, i synnerhet som jag planerat att åka dit i juni med två väninnor. Och jag håller med … visst kan man älska Göteborg!

  Byte till sommartid gick som vanligt smidigt, jag har aldrig haft besvär av det men så har jag ju rest mycket både i jobb och fritid och då ständigt flyttat klockan fram och tillbaka så det blir alltid bara som ”en ny resa” … 🙂

  Kram och fortsatt fin vecka till dig Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du varit en del i Göteborg och dessutom ska tillbaka dit relativt snart.
   Behöver ni en privat guidning så vet du att jag finns, om jag är i närheten just då, går jag gärna med er några timmar.
   Jag märker heller inte mycket av tidsomställningen.
   Kramar och ha det bra!

 25. Vilken läsvärd och bra information över Göteborg. Varför namnet? Antar att det kommer, jag får ge mig till tåls helt enkelt. Måste säga att den äldre delen av rådhuset är avsevärt mycket mer angenäm att skåda än den nyare delen. Trist att man tar bort allt som inte är funktionellt.
  Ha en fin dag!
  Lena

 26. Spännande 🙂 Jag har knappt varit i Göteborg. Bara en gång på Liseberg när jag var barn. Nu i vuxen ålder har det blivit att jag har passerat då jag åkt tåg ner mot Varberg och även hemhem till sambons mamma. 🙂

 27. Vilken intressant ny ”kategori”. Den borde med andra ord passa dig som handen i handsken. Härligt att få friska upp mina dammiga kunskaper och få en stor dos ny information. Tänkte på att Göteborg var svenskt mellan ”Norge och Danmark”. Även fingrar kan bli skrönor. Vissa vill jag tro på för det är möjligt att de är roligare än själva sanningen. För mig var det givet i många år att jag någon gång i min ungdom skulle hamna i Göteborg permanent. I alla fall för att plugga. Jag som har ett rykte om mig att uppskatta statistik sitter här och undrar. Har jag varit i Götet tusen ggr/dagar/dygn? Hur många mil har jag vandrat omkring i favoritkvarter som Haga? Hur många gånger var jag där hemligt/olagligt när jag egentligen skulle befinna mig i en skolsal? Jag hade mitt gratiskort på tåg tills jag fyllde 19 år. Såg att du firar tio år som bloggare i februari 2023.

  • Lena i Wales skriver:

   Det verkar som du kan staden väl.
   Haga är fint idag, men jag minns också gamla Haga, som var så annorlunda mot dagens turistinriktade stadsdel.
   Gillar skrönor, så länge man berättar att det är skrönor. De fastnar mer än sanningen ibland.
   Trevliga tankar och minnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s