SPANIEN – MÁLAGA 7, PICASSO och PICASSOMUSÉET

Lördag och idag ett inlägg om Pablo Picasso och hans samhörighet med Málaga.

Det hara varit underbar vårväder, nästan sommarväder, här på Västkusten de senaste veckorna. Tror det har varit bra i övriga landet också.

Málaga 7, Picasso och Picassomuséet

Sedan 2003 finns det ett Picassomuseum i hans hemstad Málaga. Det ligger inne bland gränderna i Gamla Stan i ett palats från 1500-talet. Bara ca 200 spanska meter från födelsehuset och 100 meter från katedralen.

Det är baserat på de 285 verk som donerades av Picassos familj. Idéen till ett Picassomuseum började redan på 50-talet, under Francotiden, men blev inte realitet förrän betydligt senare.

Muséet är mycket populärt och har ca 700 000 besökare/ år. Ibland är det hiskeliga köer, speciellt under turisthögsäsongen, så det är bästa att köpa biljetter i förväg. Ibland är det inga köer alls, man vet aldrig…

…man får inte ta foto därinne, men på pation inuti det vackra palatset var det okej…

…utanför, och i förresten hela stan kan man köpa olika Picassosouvenirer och kort…

…med bl a ett av hans mest kända verk, Guernica, som från 1937 är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som april 1937, under spanska inbördeskriget, bombades av Nazityskland i de spanska fascisternas tjänst.

Målningen finns i dag på Museo Reina Sofia i Madrid och är 349×776 cm. Jag har sett den där och det var en otrolig upplevelse.

Den är en kritik mot fascisterna. Efter fascisternas seger i Spanien togs målningen över till Museum of Modern Art i New York. Sedan var den på turné i Europa och visades bl a på Moderna Museet i Stockholm i samband med dess invigning 1956. Tillslut kom den till Spanien 1981. En reproduktion finns i FN:s högkvarter i New York…

…i detta hörnhus föddes Picasso.

Idag håller Fundatión Picasso Museo Casa Natal till här. Här finns en mindre utställning och souvenirshop…

…huset ligger vid ett torg, Plaza de la Merced, barmhärtighetstorget…

…mitt på torget finns denna obelisk, Monument av Torrijos från 1842. Torrijos var var född i Málaga och var militär som var med i spanska inbördeskriget 1807-14…

…på torget, framför hans födelsehus, sitter han på en bänk med sitt skissblock i handen och att slå sig ner bredvid honom är mycket omtyckt av turister. Denne store kvinnokarl fascinerar fortfarande kvinnor från alla väldens hörn, även efter hans död…

…vid sidan om födelsehuset finns dessa vackra byggnader och flera barer…

…vid andra sidan torget finns fler fina byggnader.

Pablo Ruiz Picasso föddes i Málaga 25 oktober 1881 och dog i Provance i Frankrike 8 april 1973.

Han är en av de mest kända konstnärerna i världen.

Pappan hette José Ruiz Blasco och mamman Maria Picasso Lopez. I Spanien har man oftast två efternamn, ett från pappan och ett från mamman. Det första är från pappan och det andra är från mamman.

Det säjs att barnmorskan trodde pojken var dödfödd och det var hans farbror som var läkare som räddade hans liv genom att andas cigarrök i babyns näsborrar så han andades och började skrika. Kanske en skröna.

Pappan var bildlärare och Pablo lärde mycket av honom i tidig ålder och visade tidigt sin konstnärliga skicklighet. Han studerade konst, först i Barcelona och senare i Madrid.

1904 flyttade han till Paris och umgicks i konstnärskretsar. Han blev inspirerad av sitt umgänge och efter olika experiment fastnade han för kubismen, var huvudperiod var 1907 – till 1914, till vilken han anses som en av upphovsmännen.

Han var enormt produktiv med sina ca 50 000 verk, inkl målningar, teckningar, keramik och skulpturer.

Picasso lämnade Paris 1945 för att bosätta sig i bl a Antibes på franska rivieran.

Han kämpade mot krig och var engagerad i fredsrörelsen och var en stark antifascist.

Det fanns alltid gott om kvinnor i hans liv, både de han gifte sig med, de han sammanbodde med och ett stort antal älskarinnor hela tiden. Han har 4 erkända barn med tre olika kvinnor.

Han finns också representerad i Sverige , bl a finns i Halmstad skulpturen Kvinnohuvud och i Kristinehamn Picassoskulpturen. Man kan också finna hans målningar på Nationalmuseum i Stockholm och i Göteborgs konstmuseum.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till SPANIEN – MÁLAGA 7, PICASSO och PICASSOMUSÉET

 1. Intressant, jag har en liten biografi om Picasso, men inga tavlor hemma…

 2. Blomsterbönan skriver:

  Du ser faktiskt väldigt trånsjuk ut när ni sitter och gosar på bänken.

  Fantastiskt fin innergård med valven, pelarna och räcket. Dessutom fin färg på huset. Skulle vilja se hela innergården.

  Skulpturen i Kristinehamn har jag sett många gånger, som ungdom åkte vi ofta dit och köpte glass i en kiosk som låg vid vattnet bredvid. Fruktansvärt ful staty som ska föreställa nån fru. Jag undrar om hon blev glad 😂

  Här har solen tittat fram hela veckan så jag har t o m gått i T-shirt på dagarna.

  • Lena i Wales skriver:

   Vem trånar inte efter sen sådan man😉!?
   Älskar dessa vackra innergårdar.
   Jag vet inte ens om jag varit i Kristinehamn, om jag varit där är det väldigt längesedan och jag har inget minne alls a det.
   Otroligt väder vi haft!

 3. Marit skriver:

  Spennende lesning! Ja, han var veldig produktiv.
  God helg!

 4. Znogge skriver:

  Så fint att det finns ett museum även i hans hemstad och jag kan tänka mig att det är välbesökt. Jag har bara besökt Picassomuseet i Paris men även det var mycket intressant.

  Ha en härlig lördag och njut av vädret!

 5. Märtha skriver:

  Dagens kvinnor får koppla på all sin charm och lite till – men Picasso ”smälter” inte. Annat var det under livstiden… Måste repetera lite om honom, märkte att det enda jag kom på var lite lite för lite… Även om jag har många andra intresseområden som är större än konst hör det ju till allmänbildningen att automatiskt veta något om denne man. – Mulet idag, efter flera gassande soldagar, dock +9. Ha det gott!

 6. Monica skriver:

  Ja så fint vårväder vi haft. Det har varit så skönt. Intressant med och om Picasso, skulpturen i Kristinehamn har jag sett.
  På universitetssjukhus, kanske främst dem, finns dyrbar konst, vi hade en Picasso på väggen där alla passerade, till slut ville professorn ta ned den och han fick välja en lite ”gladare” tavla. Jag läste på mer då om konstnären och fick veta lite mer.
  Och du skrivit ett intressant och bra inlägg här.
  Trevlig helg önskas dig.

 7. Picasso är en konstnär som jag både gillar och inte gillar alls. Men det är väl så med en som producerat så vansinnigt mycket under sin livstid, förmodligen inget konstigt alls. Skulle hemskt gärna besöka hans museum, men nu är vi för gamla för att resa så det kommer inte att ske.
  KRAM och TACK/Susie

 8. farfar hebbe skriver:

  Ja Picasso måste väl varenda levande människa känna till,är nog bara barn som är ovetande om hans storhet..Kul att få lite mer berättat om honom,Tack..Haé Kram.

 9. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Intressant att läsa om Picasso. Ni ser ut att ha det trevligt på bänken.
  Ha en trevlig helg /Marika

 10. Mamma C skriver:

  Gillar hans tavlor med mycket färg i.
  Ha en fortsatt fin lördag.
  Här har det faktiskt kommit lite regn idag i Norrköping.
  Carin

 11. Anita skriver:

  Tycker nog att ni är ett vackert par, där på bänken, undrar om du inte hamnade på hans skissblock 🙂
  Mycket intressant läsning om Picasso. En hel del visste jag men det mesta var nytt.
  Vårväder har det varit här också men nu börjar det se lite kulet ut och det blåser. Blir lite tjockare jacka på kvällspromenaden. Strax dags för den!

  Kram och fin lördag kväll till dig!

 12. Tack Lena för det återbesök du ger mig i din blogg. Jag har varit där och sett allting,samt insett att man inte får fotografera inomhus men väl ute i pation. Då vi var där var konsten sparsam, stora delar av den som normalt hänger där hade lånats till Barcelona för en stor utställning.
  Statyn av Picasso utanför sitt födelsehus har jag också tagit bild av men då med en helt annan okänd kvinna. Han ser nöjd ut att ha dej vid sin sida 🙂
  Ha en fin helg!

 13. Vad underligt att man inte får fota där inne. Man får ju fota på andra konstmuseum så det förvånade mig lite. Men finns säkert en förklaring till det.

  • Lena i Wales skriver:

   På en hel del konstmuseer får man fota, men inte på alla och ibland bara vissa tavlor.
   Ibland kan det vara att vissa av tavlorna är privatägda. Det kan också bero att man inte vill har ut fler förfalskningar.

 14. Elisabet skriver:

  Tack för ännu en intressant utflykt! Filmen Picassos äventyr berättar om konstnärens liv. Men underrubriken ”Tusen kärleksfulla lögner” säger att allt nog inte är sant utan påhittat av AB Svenska Ord, dvs Hasse & Tage.

 15. skåningen skriver:

  Ha en bra söndag!
  Kram!

 16. Violen skriver:

  Otroligt att en man kan framställa runt 50 000 verk under sin livstid. i olika konstformer. Lyckliga du som fick sitta så nära honom. Ett intressant inlägg som vanligt! Tack!
  Ha en skön söndag!

 17. Ama de casa skriver:

  Picassos verk är inget som direkt tilltalar mig, däremot är jag ett fan av Dalí 🙂

  Ha det gott!

 18. Karin skriver:

  Vad trevligt att få hänga med till Picassos födelsestad! Jag hörde just en berättelse om denna mångsidige man: På en tågresa började en medresenär kritisera Picasso för hans målningar av kvinnor. Picasso frågade då hur den personen tyckte att kvinnor såg ut. ”Så här, till exempel, som min fru”, sa medresenären och tog fram en bild av sin fru ur plånboken. ”Oj” sa Picasso ”vilken liten fru!” Sina kubistiska porträtt försvarade han med att så ser vi ju ut, sedda från lite olika håll. Tänkvärt, tycker jag.

 19. Ditte skriver:

  Trevligt besök! Har varit här ett par gånger och är man i Malaga är ett besök här ett ”måste”. Fin bild av er. Tror vi nog är många som varit här och som gärna slagit oss ner och blivit förevigade på bänken-
  I Kristinehamn finns en gigantisk staty av hans fru Jacqueline, 15 m hög- Picasso har gjort skissen som har sin speciell historia om hur Picasso sålde skissen som sedan blev en staty.

  • Lena i Wales skriver:

   Är man vid hans födelsehus är det ett måste att sätta sig ner där och få sin bild tagen.
   Jag tror inte jag ens varit i Kristinehamn, men har planer på att komma dit.

 20. Anette skriver:

  Intressant läsning om denne kanske mest kände konstnär. Jag visste inte särskilt mycket om honom. Att han bodde i södra Frankrike visste jag, där finns spår efter honom 😀

 21. Håller med den som skrev – du ser litet trånande ut på bänken! 😀

 22. Anni skriver:

  Tänk att vi hittade inte museet när vi skulle dit! Det var innan Google Maps, så idag hade det säkert gått bättre.
  Nog är statyn lite större än konstnären var? Jag har alltid sett honom som en lite kortare man, men jag är väl präglad av Hasse&Tages film om honom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s