MASSOR AV ROLIGT DEN SENASTE VECKAN och ALSTRÖMERGYMNASIET i ALINGSÅS

Det har hänt mycket den senaste veckan

Inte bara att jag upplevt många vitsippor!

Fjärde sprutan

I tisdags kväll fick jag min 4:de covidspruta. Onsdagen hade jag gjort helt ledig eftersom jag blivit dålig dagen efter de tre första och dålig med besked blev jag efter den fjärde också. Helt däckad fram till 15-tiden på onsdag. Vet att jag vaknat till lite någon gång och minns att jag tog mig från sängen till soffan för att se nyheter, men mer minns jag inte något av, sov och sov. Efter 15-tiden gör jag mer eller mindre inget alls, men är vid fullt medvetande. På torsdag morgon var jag okej igen.

Skönt att ha det gjort.

Besök och reunion

I torsdags kom min väninna Anki från Stockholm på besök. Vi hade en trevlig kväll tillsammans hos mig och i fredags förmiddag tog vi en promenad i Tollered och vid Nääs Fabriker…

…tidig kväll tog vi oss till Alingsås för ett speciellt restaurangbesök.

Anki och jag lärde känna varandra under gymnasietiden i Alingsås i början av 1970-talet. Vi var en liten klass av humanister.

Vi var fyra stycken som hänge ihop mycket och hade mycket roligt. Som det så ofta blir tappar man kontakten, flyttar och byter efternamn som kvinna, men så kom facebook och Lars hittade både mig och Anki genom andra kontakter. Lars och Peter är barndomsvänner så de har umgåtts genom alla år.

Under de senaste åren har vi flera gånger försökt få ihop en träff, men inte så lätt. Nu blev det äntligen av, efter ca 50 år…

…så här såg vi ut i början av 1970-talet. Denna bild har blivit lite av en klassiker och har dykt upp på facebook lite då och då…

…så här ser vi ut idag och har äntligen träffats igen alla fyra! Så häftigt!

Idag lever vi mer eller mindre som pensionärer. Lars blev lärare och under många år rektor, Anki har jobbat inom finansvärlden i Stockholm och Peter som socialarbetare och musiker och jag med allt möjligt annat roligt.

Under skoltiden var den stora grejen för veckan att vi fyra gick och fikade på något av stadens många caféer efter skolan. Någon kom på den briljanta idén att vi skulle besöka varenda café och konditori i stan. Glöm inte att Alingsås alltid har haft många caféer, trots sin litenhet. Vi var på alla ställen i innerstaden och på alla ute i industriområdena också. Bra gjort av oss!

Nedan kan du läsa lite mer om just Alströmergymnasiet i Alingsås.

Ytterligare träff med en klasskamrat

I måndags kom min gamla klasskamrat från låg- och mellanstadiet på besök. Jag flyttade när jag var 12 år och tappade kontakten med de flesta, men Berit och jag höll kontakten ytterligare några år, men sedan rann och det ut i sanden.

Genom facebook hittade vi varandra igen för några år sedan och har sedan dess träffats flera gånger. Så roligt. När vi träffades igen efter drygt 50 år var det som om vi aldrig skilts åt, förutom att vi hade ännu mer att prata om…

…i måndags tog vi en promenad till Nääs Fabriker i mitt samhälle Tollered och…

…där passade vi på att ta en räkmacka till lunch, så gott.

Igår gjorde vi en utflykt till den närmaste staden Alingsås och bara hade det trevligt tillsammans.

Alströmergymnasiet i Alingsås

Detta kommer att bli ett lite egoistiskt inlägg, ingen turistattraktion eller sevärdhet, utan min gamla gymnasieskola.

Byggnaden som invigdes 1969 ser inte speciellt inbjudande ut och den är utbyggd mycket sedan jag gick här i början av 1970-talet.

Här förgylldes min tid av socialt umgänge till stor del och av studier till mindre del…

…när jag var där och fotograferade för några månader sedan var det sportlov, vilket var bra för det var inga människor där, men det så lite tråkigt tillstängt ut.

Skolan är uppkallad efter stadens son, Jonas Alströmer. Idag finns här 11 nationella gymnasieprogram och har en idrottsprofil, samt ett Campus Alingsås med högskoleutbildning…

…skolbyggnad till vänster och aula, matsal och gymnastikhall till höger…

…kortsidan av det som var aula har idag en färgglad muralmålning och kallas idag inte för aula, utan teater…

…där det idag är en skolbyggnad och boningshus var på min tid en skogsdunge. Där kunde man festa, även under skoltiden. Jag hade inte så mycket emot att missa en lektion för lite social tärning, framtiden och alla möjligheter låg framför mig.

En fredag eftermiddag fick ett litet gäng för sig att knäcka några vinare, det var ju trots allt fredag. Så där hade vi lite fest. Övriga kunde gå hem när vi festat färdigt, men jag hade en skolminibuss som bara gick vid en tid, när alla lektionerna var slut. Så jag bestämde mig för att gå tillbaka till skolan och göra dagens sista lektion, franska. Denna lektion var både första och sista gången läraren tyckte att jag var riktigt rolig med mina svar. Vet inte om han insåg att jag inte var riktigt nykter eller inte. Troligen luktade jag en blandning av sprit och mentoltabletter.

Hur korkad får man lov att vara? När jag tänker på det nu skäms jag faktiskt lite, men berättar detta ändå för att jag tror det är fler än jag som gjort dåliga beslut i ungdomen. Kanske något att också begrunda när vi pratar om dagen ungdom och inte alltid samtycker med deras agerande. Min grej var ju trots allt ganska oskyldig…

…i denna byggnad fanns på min skoltid en textilindustri och de hade en personalmatsal dit också skolungdomar var välkomna för en fika…

…på denna väg mellan skolbyggnaden, som skymtar längst bort, och caféet är det klassiska svart-vita fotot ovan tagit.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till MASSOR AV ROLIGT DEN SENASTE VECKAN och ALSTRÖMERGYMNASIET i ALINGSÅS

 1. Sissella skriver:

  Fint beskrivit om vänskap.

 2. Znogge skriver:

  Så härligt att träffen äntligen blev av! Facebook kan vara riktigt bra när det gäller att hitta gamla vänner.

  Ha en fin onsdag!

 3. Ett mycket härligt och smått nostalgiskt inlägg! FB kan vara väldigt bra i det här avseendet. Man får kontakt med tappade kontakter och du har ju verkligen haft lyckan med dig i det här avseendet. Så kul idé att göra stadens alla caféer :).
  Och visst har vi alla gjort våra blunder i ungdomen som man skäms lite grann för. Ungdomarna nu är som vi var då men det är så lätt att glömma alla dyrköpta erfarenheter man ska ta sig igenom innan man är en mognare människa.
  Så fint beskrivet Lena!
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   När man vill hitta folk eller vill bli hittad är fb så bra.
   Det finns många caféer att välja på i Alingsås, så vi hade fullt upp.
   Det är genom erfarenhet man mognar, bra som dåliga.
   Ha det fint!

 4. Märtha skriver:

  Trevligt med dina skolminnen! Jag har mycket lite fysisk kontakt med mina skolkompisar, det bara blir så när avstånden blir stora. Har också hittat många via Facebook, trots namnbyten. Han som blev rektor hade det klassiska fotot på väggen i sitt kansli, hoppas jag… Här har det varit minusgrader i natt. Solen gör sitt bästa, dock inte mer än +4 nu. Rabattkrypandet får vänta några timmar… Ha det gott!

 5. Ingrid skriver:

  Nu händer det verkligen mycket i naturen, även om det är ganska svalt fortfarande så det går lite långsamt i år.
  Så bra att du fått klara av spruta nr 4 nu också. Jag kände bara av den första, sen har de övriga gått bra utan några reaktioner alls, men jag har flera bekanta som varit ordentligt dåliga även efter den fjärde.
  Vilka härliga bilder på kompisgänget i då- och nutid.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

 6. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Så kul att få träffa vänner från ungdomen. Tyvärr blir det ofta så att man tappar kontakten. Så kul att ni fick möjlighet att ses efter så lång tid.
  Ha det gott /Marika

 7. Eva skriver:

  Har förstått att det är en del som reagerat starkt på 4:e dosen. Men så skönt att det är över för den här gången. Hoppas vi slipper ta fler, men så kommer det nog att bli i fortsättningen.
  Så trevligt att träffa gamla bekanta. Jag är inte med i Facebook, men funderar på att ev gå in där.

  • Lena i Wales skriver:

   Är man bara beredd på att man kan bli dåligt, så står man ut. Man vet ju vad det är.
   Så många av mina gamla vänner har jag hittat genom fb, så i det fallet är den jättebra.

 8. mamma C skriver:

  Men så skoj att äntligen få träffas igen.
  Ha en fin onsdag.
  Carin

 9. Visst är det så att vi alla gjort både en och två saker som man kanske ångrar nu, men vi hade ju inte blivit dom vi är om vi inte gått igenom en del dumheter också! 🙂
  KRAM/Susie

 10. Anita skriver:

  Vilket härligt sprudlande inlägg! Älskar den svartvita bilden på er fyra. Känner igen byxmodet! Så roligt att ni fick till en träff till slut. Och jag tycker inte det var ett dugg egoistiskt att visa bilder från din gamla skola, jag tycker det var intressant att läsa om. Muralmålningen är häftig!

  Kram och fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är den gamla svartvita bilden av oss rolig, gillar den. Snickarbyxor var på modet då och utsvängda byxor, tjafs eller hur det nu stavas.
   Ja, så härligt att få träffas igen.
   Roligt att du också tycker om inlägget från skolan, trots att det var lite mer personligt är allmänt intressant.
   Onsdagskramar!

 11. Ditte skriver:

  Vad trevligt med ”gamla” vänner och att ses igen. Förstår att det blev en riktigt lyckad träff.
  Kul att vandra med dig i minnenas allé och visst har vi många härliga och roliga minnen med oss. Minnen och annat som präglat oss på olika sätt.
  Nääs fabriker känner jag till och har övernattat där. Minns också deras goda räkmacka.
  Alingsås är ju en trevlig café stad och har en hel del smått och gott att ´bjuda på . Roligt också att komma med till din gamla gymnasieskola.
  Önskar dig nu fortsatt fina dagar.

 12. Wow, så roligt att träffa gamla skolkompisar, den svartvita bilden är riktigt fin. Själv har jag inte känt något av mina sprutor.

 13. Blomsterbönan skriver:

  Lite ”vin till lunchen” innan franskalektionen låter ju väldigt franskt!🤣 Bara vinet inte var italienskt…

 14. Geddfish skriver:

  Vilka mysiga återträffar som du har haft! Gott att vara lite i Sverige och få den möjligheten. Så du blev dålig av fjärde sprutan (och även de övriga innan). Jag är i valet och kvalet om och när jag ska våga ta min fjärde. Jag har precis blivit befriad från Post Covid och det var en gräslig tid med utmattning i 43 dagar, så.

  Herregud, vilka skolminnen du har! Haha, det hade inte gått an för mig, religiöst uppväxt, nejnej. 😉
  Jag tog ju realen i Alingsås och gick även handelsskola på Nolhaga slott. Tror inte Ahlströmersgymnasiet fanns då.
  Torsdagskramar!

  • Lena i Wales skriver:

   Så trevligt att träffas. Skönt att ha fjärde gjord.
   Du bör nog rådfråga en läkare när du ska sprutas.
   Nej, Alströmergymnasiet var ganska nytt när jag gick där. Vi har i alla fall gått i skolan i samma stad 😊.

 15. Riktigt kul att läsa och se av många skilda skäl. Idén om att besöka alla stadens fik kunde ha kommit från mig. Jag har kört några liknande andra varianter. Kom just nu på en dansk öl på varje pub i Helsingör. Besöka en ö i månaden med en flickvän. Tänk att det äntligen blev av och funkade för er alla i kvartetten. Gissar på att det var många minnen som ventilerades, skratt och nostalgi. Jag hade gärna sett live när du dök upp på franskalektionen. Bara av att se er på första fotot med liknande kläder från min egen barndom rörde om i min minnesbank. Hoppas ni skapar fler luckor och inte väntar femtio år till. För då tror jag din franska börjat sladda efter.
  Trist att du blivit så kass efter alla sticken. Här verkar det ha bromsat upp och fyran bara ges till 65+.

  • Lena i Wales skriver:

   Bra variant att ta alla pubar också.
   Jättekul att ses och vi hade mycket att prata om.
   Jag skulle också velat se mig själv på den franskalektionen.
   Roligt att bilden kan ge dig minnen.
   En gång var min franska riktigt bra, men den hänger inte riktigt med längre, tyvärr.
   Här tror jag ock det bara är 65+ också, så jag passar in bra.

 16. iamittilivet skriver:

  Ungdomen är väl lärotid och den sista något ansvarslösa perioden!? Se’n blev man ju vuxen….

 17. Inger Hansson skriver:

  Kul med återträff efter så många år. Träffade själv nyligen ett gäng gymnasiekompisar. Kul!

 18. Anni skriver:

  Fnittrar lite åt att du och väninnan ser ut att ha åldrats betydligt mindre än de båda männen 😉
  Nog är Facebook fantastiskt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s