SVERIGE – GÖTEBORG 3, CHALMERSCORTÈGEN PÅ VALBORG

Trevlig Valborgsmässoafton och 1:a maj!

I UK firas varken Valborg eller 1 maj. Valborg är kanske en typisk svenska tradition, men 1 maj firas i de flesta länder, utom UK. Ganska skönt att vara i Sverige!

Vårtecken i Göteborgstrakten i torsdags

Detta lilla blomsterarrangemang finns vi min busshållplats.

Bilderna nedan är från Trädgårdsföreningen i Göteborg:

Chalmerscortègen i Göteborg

Chalmerscortègen är en tradition i Göteborg på Valborg. Många Valborgsmässoaftnar i min barn- och ungdom har jag stått i nya, tunna vårkläder och frusit och tittat på cortegèn och därefter fortsatt till Liseberg för mer firande.

Vad är cortegèn?

En cortege med lastbilar, bilar, andra konstiga fordon, musik, dans m m genom Göteborgs centrum på Valborgsmässoafton. En slags karneval.

Jag har försökt hitta lite youtubefilmer, men många är långa och lite dåligt gjorda. Har hittat två stycken som i alla fall ger en liten bild av vad som händer. Man behöver inte titta på hela filmerna, kanske bara en liten stund för att få ett begrepp om vad som händer.

1,44 min :

11,30 min :

Första cortègen genomfördes 1909 och man använde hästdroskor.

Efter några år började man också sälja cortègeprogram skrivna av studenterna på Chalmers Tekniska högskola. Ett program med roliga texter och bilder. De som säljer programmen går kring i vita rockar.

Den 20 april börjar bygg- och ölveckan, då man bygger upp alla ekipage och på samma gång passar på tillfället att konsumera ansenliga mängder öl. Då är det fullt upp på Chalmers, dock inte med studier. Ett år hade studenterna en önskar att bygga en pipeline mellan skolan och Pripps bryggerier. Detta gick dock inte igenom. Under denna vecka ekar också den för året valda musiken ur högtalarna, en och samma låt som spelas från morgon till kväll. Ett år för många år sedan studerad jag i närheten och jag gillade Jonny Cash, men San Quentin från morgon till kväll blev t o m lite för mycket för mig.

Här kan ni höra låten om ni vill:

Det säjs att cortègen numera är ett nyktert evenemang när den genomförs. På min tid var den definitivt inte detta.

Man tar upp händelser som skett under året och försöker att göra sig roliga över detta, vilket oftast fungera bra. De är inte bara helgalna, de har också budskap.

Chalmersstudenter har alltid varit kända i Göteborg för alla sina upptåg, hur det är numera vet jag inte.

Cortègen ses av ca 250 000 människor varje år.

Det skulle vara kul att se den i år, men med tanke på all trängsel som kommer att uppstå på transporter och längs cortegèvägen, så kommer jag tyvärr att undvika detta. Har fortfarande svårt för mycket folk kring mig, en av sviterna av coronatiden.

Trevlig Valborg och 1maj!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till SVERIGE – GÖTEBORG 3, CHALMERSCORTÈGEN PÅ VALBORG

 1. Blomsterbönan skriver:

  Det fanns nåt liknande i Örebro förr, In Statu-tåget. En skola som ställde till med parad 1 maj, den ena vagnen vansinnigare än andra. Tyvärr har det försvunnit och jag vet inte orsaken till det.

  Härliga blommor! Jag blir så glad av alla arrangemang!

  Trevlig Valborg, här håller vi tummarna att det inte blir stenkastning/ upplopp i helgen igen.

 2. Marit skriver:

  Så mange flotte blomsterbed du viser fra Göteborg. Det er så hyggelig når det blir plantet etemorsblomster ute tidlig på våren.
  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Där lärde jag mig ett nytt norskt ord, etemorsblomster. Var tvungen att slå upp det på Google translate, pensée på svenska. Det händer ytterst sällan att det är ett ord jag inte förstår. Roligt när du lär mig lite nytt, takk!
   God helg!

   • Vilket kul evenemang. Här i stan brukar det vara vårmarknad 1 maj, och så eld på valborgsmässoafton förstås. Men annars inget speciellt, tråkigt nog.

 3. Vi kanske ses vid Cortegen, ska titta med barnbarnen 😍

 4. skogsnuvan skriver:

  Inte visste jag att Göteborg hade så mycket kul för sig sista april. Jag trodde att det bara var Uppsala som hade sådana upptåg för sig. Här är det lugnt. I byn har vi inte ens majbrasa för det stormar så hårt så det vore farligt med allt gammalt torrgräs överallt. Det blir edlkorgar på singelgården framför bygdegården men vi har en kör som sjunger i alla fall. Jag har fått min fjärde spruta och blivit ganska dålig och ena armen är svullen och gör ont så jag blir nog hemma ikväll. Spelar ingen roll för sista veckan har det bara varit snö, hagel och minugrader och en ilsken nordvästvind.

 5. Märtha skriver:

  Festligt! Jag gillar det tokiga studentikosa. Flera högskoleorter i Finland har också nån sorts jippon med hembyggda fordon, dock inte i alltför stor omfattning. Min man är teknolog (Tekniska högskolan, Helsingfors) och har spelat med i tokiga orkestern Humpsvakar (jo, exakt så är namnet) och varit med om en massa galenskaper, byggt omöjliga maskiner, bl.a. På min studieort, Åbo, höll kemisterna också på med små tokigheter. Deras orkester heter Axelbandet. Min tradition är att se på TV, när manskören vid Åbo Akademi, Brahe Djäknar, sjunger in våren. Ikväll klockan 18. Ha det gott, hålls i värme!

 6. Maken och jag började på Chalmers 1978, äldste sonen några år senare… maken var mer aktiv, jag sålde tidningar… härliga minnen, trevliga fester 😊

 7. Znogge skriver:

  Jag trodde nästan att den 1:a maj firades i alla europeiska länder men tydligen inte. Olika sorters firande brukar vara väldigt festligt i studentstäderna minst sagt. I år är det karneval i Lund och det lär också bli livat och glatt!

  Önskar en fin Valborgsmässoafton och inledning på maj!

  • Lena i Wales skriver:

   1 maj firas nästan överallt, men inte i UK.
   I Lund och Uppsala brukar det var fullt hålligång också.
   Här är det inte vanliga universitetet som står för galenskaperna, utan tekniska högskolan.
   Fortsatt fin helg!

 8. Maken satt senare många år och spelade saxofon med sin orkester på lastbilsflaket som vuxen, för några år sedan hade en orkestermedlemmen en ölburk med sig, hela orkestern blev utesluten från Cortegen, så nyktert är det nu

 9. Marika skriver:

  Hej Lena!
  I Finland firar man Valborg. Studentspex, körsång och massor av folk på stan. Nöjesfältet Borgbacken i Helsingfors öppnade till valborg. Man klädde sig fint i knästrumpor och kjol, vårjackan kom på oavsett väder. Oftast kallt. Men det var ett måste att vara där på öppningsdagen.
  Välkommen sköna Maj /Ha det gott ! Marika

 10. Ingrid skriver:

  Här lär det bli ett stillsamt Valborgsmässofirande och det lär inte bli så många som vågar tända några majbrasor, för vi har nu haft två månader utan nästan någon nederbörd, så det är väldigt torrt i markerna.
  Jag nöjer mig nog med att det utbud av firande som teven bjuder på.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 11. Här på Madeira firar man inte Valborg. De vet nog inte ens vad det är. Men ”hemma” på Åland/Finland firar man stort med brasor och att sjunga in våren. Viktigt och högtidligt känns det.
  Första maj-paraden i Mariehamn har nog funnits hela min livstid ( 71 år) och redan innan dess, så det är en tradition med lite tyngd i.
  Här känner jag inte till hur 1 maj firas ännu, ska upptäcka det imorgon. Idag pågår Tropical festivalen som fortsätter i morgon. Gissar dock att det också är parader här under Arbetarnas fridag.
  Ha en skön helg Lena!
  Kram

 12. åsa skriver:

  Fina blomster. Ny okänd information om Chalmers. En pipeline lät inte helt fel 😑

 13. Monica skriver:

  Trevlig Valborg Lena! Det är roligt med allt firande och jag sett lite filmer från Uppsala nu, så mycket roligt och fint firande där. Både makens och min studentstad och många minnen. En Valborg förlovade vi oss och vi hade fest på Domtrappkällaren. Och visst var det på 1:a maj alltid ☀️.
  Så roligt och fint foto på er i förra inlägget när ni hoppar, så kul minnen. Och så roligt att ni träffats, man är som syskon efter 50 år, rätt fascinerande ändå.

  • Lena i Wales skriver:

   I Uppsala och Lund lär det nog också firas en hel del.
   Fina minnen, roligt att du delar med dig.
   Denna svartvita bild är nu lite av en klassiker, gillar den.
   Jätteroligt att ses igen.

 14. Ditte skriver:

  Har varit med om denna Chalmers cortège ett par gånger i yngre dagar och dte var verkligen roligt. Hade jag varit i Göteborg så hade jag nog försökt att se lite av den. Men jag förstår dig som varit dålig att du vill undvika så mycket trängsel.
  Så fint besök i Trädgårdsföreningen och alltid roligt att se deras planteringar.
  Valborg firas på en del platser i Europa; bl.a. i Nederländerna, Tyskland, Finland, de Baltiska länderna och Tjeckien. Här hade vi en fin morgon och fm men nu mulnar det på.
  Önskar dig en fin helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Vid cortégen är det inte värst, det är att komma med tåg dit som inte lockar mig, överfyllda tåg är inte kul.
   Så fint i Trädgårdsföreningen.
   I Nederländerna är det Koniginnedag, drottningen officiella födelsedag denna dag, så där firas det vilt.
   Sol och moln här idag.
   Fortsatt trevlig helg!

 15. motionochfritid skriver:

  Så vackra vårblommor. Äntligen firas våren in på många olika sätt.
  Trevlig lördagskväll!

 16. Violen skriver:

  Härliga vårtecken! Dags att fira våren med eller utan kortege. Här i Nyköping blir det helt säkert utan men det finns en hel del andra evenemang.
  Ha en fin Valborg och 1:a Maj!

 17. Kul att Chalmers behåller traditionen. I Växjö hade gymnasieskolan Teknikum ett liknande tåg som sen togs bort för det blev för stökigt. Vill minnas att deras skrift som var smal och avlång hette Liggaren. Det var ett kul upptåg.
  Fantastisk plantering vid din busshållplats!
  Jag har noterat att du varit i Sverige ett tag, men missat varför. Har det hänt nåt? Jag trodde det var Wales for ever.
  Önskar dig fin Valborg
  /Anette

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att man bevarar traditionen i Göteborg. Det brukade vara ganska stökigt, men nu verkar det var lugnare.
   Jag trodde kanske också att det skulle bli Wales for ever, men det blev inte riktigt så.
   Trevlig 1:a maj!

 18. Ama de casa skriver:

  Ha en riktigt fin valborgshelg ni med!

 19. Hos oss firas inte valborg på annat sätt än att vi åt lite extra god mat. Fast det blev inget grillande, vi har redan gjort det två gånger och det är inte så kul när det är så kallt att man inte kan sitta ute. Varken för att äta eller för att hålla ordning på grillen! 😦
  Här på Gotland har vi en enda gång varit iväg och tittat på majbrasan på Ekstakusten. Det var kallt då med och vi hade vår lilla hund Penny med oss – vilket inte var så smart bland så mycket folk så vi blev inte där speciellt länge….. 😦 😦
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Här var riktigt fint väder på Valborgsmässoafton, fantastiskt.
   Jag besökte en VAlborgsmässoeld igår, det var riktigt fint och stämningsfullt.
   Kram!

 20. iamittilivet skriver:

  Påminner om Lunda-karnevalen som vi har i Lund vart fjärde år!

 21. farfar hebbe skriver:

  Jag tror att 1:a Maj har mindre betydelse numera,det verkar vara färre demonstrationståg..Fint att Chalmers fortsätter med denna tradition,finns något liknande i Uppsala,där är det forsränning i Fyrisån med olika galna flytetyg..Haé Kram.

 22. skåningen skriver:

  Jag har också stått i för tunna kläder och tittat på cortègen ! Det har jag slutat med !
  SV..Då vet du ju vilka personer du ska slösa kärlek på!
  Kram!

 23. Anita skriver:

  Vilka vackra blomster/lök -planteringar. Gillar verkligen cirkelformen. Trevligt med blomsterarrangemang vid busshållplatsen.
  Roligt att lästa om olika valborgsfiranden. Skrattade gott när jag läste om när du fick lyssna på samma låt med Johnny Cash en hel dag. Den gamla LP:n har jag någonstans i gömmorna. Om jag hör den kommer jag garanterat att tänka på dig … 🙂

  Kram och fin första maj till dig!

 24. Geddfish skriver:

  Jag har aldrig själv sett Chalmers Cortegen, men väl andra corteger. En i min familj har avlagt examen på Chalmers, det är lite speciellt just med Chalmers, tycker jag.
  Så fina blomsterarrangemang!
  Trevlig första maj! Nu har jag faktiskt sovit middag idag 😀 har liksom varit mycket, denna veckan!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Chalmers är speciellt på många sätt, de hittar på många hyss. Ibland allt för många.
   Det är så fint i Trädgårdsföreningen, men också fint i lilla Tollered, vilket det inte alltid är vad gäller blomsterarrangemang.
   Läste hos dig att din postcovid blivit bättre, skönt, men lite vila behöver vi alla i vår ålder lite då och då och ska ta oss tid till detta också.
   Sändagskramar!

 25. Elisabet skriver:

  Ett lite lugnare firande kunde vi välja här igår på Valborgsmässoafton. Snett över gatan, på scenen vid Rademachersmedjorna, ett kvarter där husen står kvar på samma plats sedan 1600-talet, sjöng en manskör in våren med de traditionella vårsångerna. En skön vårkväll med ett lagom arrangemang för oss pensionärer som inte har behov av att vara ute och festa. Tittar just nu efter hotell i Göteborg, så snart åker jag nog dit och kollar hur långt våren har kommit en liten bit söderut.

 26. Å, vad det ser festligt ut! Och härligt med alla blomsterarrangemang.
  Vi höll oss hemma – en lugn och avkopplande valborg.

  Ha det gott!
  Christina

 27. Hej! Och tack för omtanken och rara ord om min pappas bortgång.
  Chalmerskortegen hade jag aldrig hört talas om. Det låter som Göteborgs svar på Uppsalas forsränning. Jag har bott här i Knivsta i 21 år, men har faktiskt aldrig varit in till stan (Uppsala) för att se forsränningen. Men för ”äkta” Uppsalabor är det nog ett måste på Valborg 😉
  Önskar dig en fin Maj-måndag!
  /Maria

 28. Härligt att få följa med på mitt sätt. Trädgårdsföreningen är en oas i storstaden G.
  Önskar dig en fin inledning på maj

 29. Anni skriver:

  Jag har aldrig upplev Cortégen men däremot varit på på Quarnevalen som KTH anordnar två gånger, dock inte i samband med valborg. Första gången gick jag i frack och nätstrumpor runt hela vägen, med vagnen som en tax (Det hade nog med taxering att göra om jag minns rätt). Undrar var det kan finnas bilder på det!?! Andra gången fick jag åka med på flaket, det var betydligt skönare 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s