SVERIGE – STOCKHOLM, PROMENAD vid SVINDERSVIK

Ja, då har jag varit i Stockholm, men inte stannat länge den här gången utan befinner mig nu någon helt annanstans, vilket jag kommer tillbaka till senare.

Detta inlägg är inlagt innan jag åkte iväg. Jag kommer att var mycket upptagen ett tag framöver, men besvarar era kommentarer förr eller senare. Älskar alla era kommentarer!

Stockholm – Svindersvik

Svindersvik är en vik av Saltsjön i Nacka kommun. Det gamla namnet för viken är Gäddviken, Idag är det namnet på en del av viken.

Mittemot ligger Kvarnholmen, som har skrivit två inlägg om, 1 och 2

…i viken finns flera sjöhus…

..så mycket närmare vattnet kan man inte bo och dessutom har sin egne båt nära till hands…

…det som är synd är att man inte kan bada här p g a att vattnet fortfarande kan vara giftigt efter de gamla industrierna…

…segelsällskapet Gäddviken och Finnboda båtklubb finns också här…

…Svindersvik fick sitt namn efter holländaren John van Swindern som kom till Sverige i början av 1600-talet.

Svindersviks rokokobyggnad byggdes av Claes och Anna Johanna Grill på 1740-talet. Gården har använts som sommarbostad med olika ägare till mitten av 1900-talet då Nordiska Muséet köpte gården.

Mycket är bevarat i mangårdsbyggnaden,

I trädgården finns äppelträd från 1700-talet.

Jag hoppas att komma tillbaka till denna herrgård senare och även gå in…

…i gårdens gamla brygghus finns idag café…

…detta är väl frekventerat sommartid och när jag var där i augusti var det ca 15 min kö för att få en fika, men gott var det…

…detta var utsikten från trädgården vid vattnet…

…om man vill kan man också sitta på den närbelägna bryggan.

På andra sidan vattnet skymtar en av de gamla sommarvillorna jag skrev om ovan och dessutom lite av en båtklubb…

…här har funnits industrier sedan 1600-talet.

I f d Kafferosteriets lokaler finns idag Operans och Dramatens förråd. Förutom förråd finns här ateljéer med dekorationsverkstad, lokaler för repetitioner och kostymlager Dessutom en ny scen.

Rosteriet ägdes av Kooperativa Förbundet som bl a producerade Cirkelkaffe, som en del av er läsare kanske kommer ihåg. Fabriken startade i slutet av 1960-talet och var rosteri fram till 1995.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till SVERIGE – STOCKHOLM, PROMENAD vid SVINDERSVIK

 1. Det finns ”undangömda” pärlor lite här och där som du lyckas med att plocka fram. Hus på vattnet, så kul! Undrar hur det känns på vintern där med kallt vatten under huset? Finnboda varv har jag varit till och också bott på båt medan båten låg i docka men det kanske inte ens finns i närheten av allt det här som du skriver om och visar foton på. Caféet ser mycket inbjudande ut.
  Tack Lena, hoppas du har fina dagar var du än är!

 2. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Intressant med husen på vattnet. Härlig miljö vid caféet och närheten till vattnet. Kan förstå att det är ett populärt fikaställe.
  Ha det gott /Marika

 3. Ingrid skriver:

  Det finns mycket vackert att se i Stockholm och allt är inte storstad. Svindersvik verkar ju vara en riktigt gemytlig del.
  Hoppas att du har det riktigt bra, var du nu än är?
  Kram, Ingrid

 4. Geddfish skriver:

  Älskar stockholmsbilder och dina alldeles egna bilder överlag.
  Hoppas du är på trevligheter just nu och kan berätta sedan.
  God tur!
  Kram, Gerd

 5. Märtha skriver:

  Svindersvik? Har aldrig hört. Kollade på kartan och såg att de gånger vi missat ”hålla höger” (inte så lätt i det trafikvimlet, från hamnen till Älvsjömässan) och åkt mot Nacka har vi åkt ditåt – men omgivningen tittar man inte på då, precis… Hus på vattnet, utan möjlighet till badbrygga, nähä. Det skall visst byggas sådana i grannstaden Lovisa, där det är bostadsmässa om något år. Landkrabban trivs ändå bäst på hälleberget. Ha det gott, var du än är!

 6. mamma C skriver:

  Fin, fina bilder som vanligt.
  Ha en bra resa var du än är.
  Carin

 7. Där ute var man ofta förr. Min bror Rolle (alltså Roland och inte Ronald som min man heter) hade en stor båt liggandes nära Finnboda och sen har vi haft många släktingar och vänner som bott på Värmdö och i Nacka. Så ibland när man skulle ut med hunden så blev det en tur åt det här hållet. Än idag har jag min bästa väninna som bor i Gustavsberg och min kusin som bor i Älta/Nacka.
  Men jag känner inte igen någonting nästan av vad du visar. Det var ju 20 år sen man flyttade och mycket har hänt på den tiden…..
  KRAM/Susie

 8. åsa skriver:

  Fina bilder och beskrivning av en härlig plats sommartid 😃 hur det är under vintern om inte annat så lär det vara annorlunda 😅
  Soligt och fint.

 9. bott en sommar i Nacka, mycket förändrat nu

 10. Helena skriver:

  Ja, cirkelkaffet minns jag. Jag har till och med ett litet kaffemått som det står cirkelkaffe på som finns på min nostalgihylla. Ha det så gott!

 11. Ditte skriver:

  Några av mina favorittrakter. Hög igenkänningsfaktor! Fina bilder. Tar ofta båten till Nacka strand och följer vattnet till Svindersvik och vidare till stan- Och ibland blir det start vid Svindersvik. Café Brygghuset här är ju en pärla.
  Stockholm har verkligen så mycket fint och omväxlande att bjuda på och det helt nära håll.
  Ska i morgon på jobbresa till Villa Akleja i Vaxholm och lunch på Waxholms hotell. Roligt.
  Önskar dig nu en fin tid.

 12. Monica skriver:

  Såna caféer i fin miljö är väldigt trevliga, fint där och alltid vackert vid vatten. Mycket folk förstås men så är det ju i storstan på trevliga ställen.
  Det är väldigt vad du ruschar fram😊men du har säkert bra koll.
  Ha det så fint och bra Lena.

 13. motionochfritid skriver:

  Så vackra bilder av sjön runt omkring husen, syna att vattnet är dåligt.
  Ha det bra var än du befinner dig!

 14. Znogge skriver:

  Tänk att bo så på vattnet och med vattnet som närmaste granne. Det hade jag gärna gjort. Det enda som saknas är att kunna hoppa i direkt från terrassen men är vattnet inte tjänligt så är det bara att avstå. Det är ju fint ändå.

  Ha det gott!

 15. Med tanke på ditt korta besök hann du få ihop väldigt många fina foton och intressant text. Är extra förtjust i bilder med speglingar. Självklart kommer jag ihåg cirkelkaffe.
  Soliga hälsningar från Visby

 16. snicksnack71 skriver:

  Mysigt med caféer som doftar historia i en vackermiljö. Då kan fikan vara värd en kvart i kön
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 17. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant att se de där sjöhusen! De har jag inte sett förut (men har kanske hört om dem). I vår marina ligger fritidsbåtar mellan husbåtarna och många tror att det är för att man har sin egen båt intill. Så är det inte riktigt, båtplatserna hyrs separat och att de ligger mellan husbåtarna är av brandskyddsskäl (eftersom husbåtarna inte får ligga för nära varandra). Men flera av husbåtsägarna har förstås ändå någon sorts fritidsbåt!!

 18. Det där havsnära, vattennära, boendet skulle jag gilla men inser att jag troligen aldrig kommer att kunna bo så – inte ha råd osv. Men drömma får man – och kolla på bilder via bloggar 😀

 19. Anni skriver:

  Svindersviks herrgård har jag varit inne i, minns det som fint, men det är många år sedan. Fina områden det där, trots att de ligger precis vid stora vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s