FORTSATT RESA I WALES med Snowdon

Resan i norra Wales fortsätter. I onsdag skrev jag om denna resa.

Jag har valt ur några av de många utflykter vi gör. Bilderna och texten är från tidigare liknande reor.

Snowdon, Wales högsta berg

Snowdon är Wales högsta berg, 1085 m ö h, beläget i norra Wales, i nationalparken Snowdonia

…upp till toppen tar man sig antingen till fots eller med ånglok eller elektriskt tåg på en…

…kuggstångsbana, 7,6 km. Banan var klar 1896 och är ett bra prov på viktoriansk ingenjörskonst. Den var gjord för turism till motsats av många andra järnvägar som en gång har använts till industriellt bruk.

En kuggstångsbana används för en järnväg som är byggd i stor lutning där vagnarna driver sig själva uppför bergssluttningen genom att en kuggstång är utlagd mellan skenorna, där vagnens drivanordning kan få fäste. På detta sätt kan vagnen klara betydligt brantare stigning än utan kuggstång och banan kan även dras vidare på plan mark utan kuggstång…

…man startar vid en lilla stationen i orten Lllanberis och…

…slutar uppe på toppen. Berget brukar kallas ”Probably the busiest mountain in Britain” (förmodligen det mest trafikerade berget i Storbritannien) p g a alla som vill bestiga berget till fots. För mig kändes det lite som att gå på Karl Johan i Oslo 17 maj! Och det kan också var trångt på den högsta punkten…

…men har man tur som denna gång, så är det både klart väder och inte många folk högst upp…

…uppe på berget fanns länge en byggnad som lätt skulle kunna vinna utmärkelsen: Storbritanniens fulaste byggnad, en hemsk betongbunker.

Men 2009 var den nya, fina byggnaden klar med cafe och underbar utsikt (om nu vädret tillåter)!

En klar dag kan man se 4 länder, Wales, England, Skottland och Irland…

…fast det är ju det att det inte alltid är klart väder! Då ser man knappt handen framför sig. Jag har varit uppe flera gånger i olika väderlekar, så jag vet…

…detta foto är tagit i april 2017. Vid denna tid på året går aldrig tåget upp till toppen av berget, utan stannar halvvägs, vilket är tillräckligt för ju högre upp man kommer ju mer snö är det och ju kallare och blåsigare är det…

…men vackra utsikter blev det i alla fall.

Här kommer några bilder tagna under årens lopp:

Lord Snowdon

Heter egentligen Antony Armstrong-Jones, fotograf och tidigare gift med prinsessan Margaret, syster till drottning Elizabeth. Båda var skandalomsusade i sitt levene. Bl a pratades det om överkonsumtion av gräl, kärleksaffärer, droger, alkohol m m.

Trots sitt walesisk klingande efternamn är han engelsman, men med walesiska förfäder.

Anglesey

Anglesey är Wales största ö belägen i nord-västra delen av landet.

På walesiska heter den Ynyo Mon. Ynyo = ö och Mon = Anglesey…

DSCN8053

…ön brukar också kallas Mam Cymru = Moder Wales eftersom ön är mycket walesisk både i fråga om kultur och språk. Ca 60 % av befolkningen är walesisktalande och det walesiska paritet Plaid Cymru är mycket starkt här.

Ytan är 715 km2 och invånarantalet är ca 70 000.

Anglesey är Storbritanniens 5:te största ö och Wales största.

Ön är till största delen platt och den högsta höjden är 220 m ö h.

Vilka som först bebodde ön vet man inte riktigt, men druiderna fanns här innan romarna kom ca år 60. Sedan härskade här vikingarna, saxerna och normanderna.

Här finns sandstränder, badorter, små samhällen, staden Holyhead med färjeförbindelse med Irland.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Här finns också orten Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, UKs längsta ortsnamn och världens 3:dje längsta.
Det betyder:” Den heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka”.

Tillbaka till Sverige

När denna resa är slut kommer jag att åka tillbaka till Sverige. Många har undrat när jag ska åka hem till Wales igen och så kommer det inte att bli, det blir att åka hem till Sverige istället. Allt i livet blir inte alltid som man tänkt sig. Vill inte gå in på det mer än så just nu.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till FORTSATT RESA I WALES med Snowdon

 1. Tänk vad de kunde förr, blåste där uppe, men vackert.

 2. Märtha skriver:

  Vi ”ramlade” in i ett TV-program i Svt härom dagen, en engelsk kvinnlig skådespelare presenterade bl.a. olika byar i Wales. Mycket av det hon berättade var bekant för mig, tack vare din blogg, Lena! Kände mig nästan som ”expert” när programmet framskred! Här är nu regnigt och grått för tredje dagen i rad, och en liten omicron-smitta håller just på att lämna mig. Vi har fått ca 32 millimeter regn, nu trivs även de resterande ogräsen… Ha det gott!

 3. Blomsterbönan skriver:

  Nej det blir inte alltid som man tänkt, stor kram!

 4. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch! Jag har nästan slagit knut på min tunga, haha…
  Tack för Lord Snowdon och alla fina bilder du har tagit.
  Jag skulle gärna åka ånglok på kuggstensbanan. Vilken upplevelse det måste vara
  Jättefin bild av er alla på toppen!
  Så är livet, det blir inte som man har tänkt det alla gånger. Varm kram Lena! ❤

 5. Geddfish skriver:

  Det här var ett inlägg med hög igenkänningsfaktor 😀 Det var häftigt att åka tåget upp till Snowdon. Ja, det var kallt, dimmigt och blåste där uppe.
  Det långa ortsnamnet har jag också besökt, så kul.
  Välkommen tillbaka till Sverige, fina Lena!
  Kram!

 6. Titti skriver:

  Ljuuuuvliga bilder, som vanligt! Alltid lika kul att få ”resa” med dig här på bloggen…Snowdon ser underbart ut! Så är det, livet har sina svängningar och blir inte alltid som man planerat…
  Varm kram från Titti

 7. Monica skriver:

  Skulle vara kul att höra det ortsnamnet, om det går av bara farten att uttala för dig😊
  Tänker på att de liknar varandra mycket kullar, berg och dalar i de olika nationalparkerna i UK och så härliga att vandra i. Finns det här med mysiga caféer av vår hembygdsgårdsstil? De är alltid underbara att komma till i dalen.
  Nu får du ha det så fint här hemma också, det finns mycket vackert och trevligt att se och göra, helt oväntat ibland när man far omkring.

  Men tycker vädret är bättre i UK, var sällan så ihållande regn som här och mindre kyla. Och faktum är att Sverige alltid lett regnligan enligt väderforskare, det regnar mindre i UK.

 8. Violen skriver:

  Många sköna bilder med hög igenkänningsfaktor!
  Att resa hem till Sverige är inte det sämsta. Här trivs du ju bra.
  Ha det gott!

 9. Ditte skriver:

  Vad trevligt att vara på jobbresande fot igen. Och vi har fortfarande Wales kvar på listan- Å andra sidan finns det mycket kvar på den.
  Väldigt roligt att du tar oss med hit till Wales.
  Och varmt välkommen hem till Sverige när det blir dags.

 10. Anita skriver:

  Jodå, jag har åkt det lilla tåget från Llanberis men vi kom inte ända upp då det var dimma på toppen. Men det var vacker utsikt ändå. Bilden på dig är jättefin! Vi var där i juli och det var otroligt fullt överallt i hela Snowdonia men vi hittade ändå ett väldigt trevligt B&B i Betws-y-Coed.

  Välkommen tillbaka hem till Sverige efter din resa. Livet blir inte alltid som planerat, så är det. Men här i Sverige har du din fina familj med de goa barnbarnen och många fina vänner.

  Varma kramar till dig Lena ❤

 11. Så fin utsikt. Inte konstigt att så många vill bestiga berget.
  Jösses vilket långt namn på en ort. Tur att man inte bor där. Fast den kanske har ett kortare smeknamn?

 12. åsa skriver:

  Fina bilder som lockar mig… måste bara bli frisk först, i alla fall inbillningsfrisk 😉
  Livet är ibland en hårdhänt historia som ger människan en rejäl törn. Men vanligtvis ordnar det sig även när det känns hopplöst. Jag hoppas Du får det bra i Sverige.

 13. Jag hade valt ångloksfärden. Men inte på vintern och helst när det är klart väder. Bra alias på berget. Läckert foto på dig. Kunde vunnit i en fototävling. En fyrklöver av länder utan att flytta på fötterna – enbart ögonen.
  Senvårkram till Lena i Sverige.

 14. Har för många år sen åkt tåget men vi kom inte ända upp, det var dimmigt. Men det räckte så bra för mig som är höjdrädd! Det där hemska bunker kommer jag ihåg eftersom en medresenär passade på att urinera i skydd av den….. En del resesällskap är inte så där jättekul att ha med sig, just då var jag rätt sur på honom!
  Han hade varit gift med min väninna, men dom hade precis skiljt sig – men han skulle med ändå. Vi trodde det skulle bli hemskt jobbigt, men faktiskt hade vi vansinnig roligt. Kan bero på att han aldrig varit utomlands och var otroligt imponerad av allt; Pubar (naturligtvis), maten (jodå den gick ner), tjusiga bilar i London (själv körde han en gammal rishög), vädret (vi hade fint väder om än lite kallt i april), alla vårblommor och alla våra engelska vänner m.m. m.m. 🙂 Det var den enda utomlandsresan han gjorde, tyvärr finns han inte i livet sen många år tillbaka.
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Vi kom inte heller högst upp denna gång, men resan upp och ner var jättefin.
   Kan inte hjälpa utan att le lite åt din historia från toppen😉. Fin resa, men tråkigt att han är borta.
   Kramar!

 15. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Skickar en stor KRAM till dig.
  /Marika

 16. Znogge skriver:

  Vilka härliga bilder från din resa och jag tycker att naturen är väldigt vacker!

  Ibland tar livet andra vägar än vad man hade tänkt sig. Då är det gott att vara nära familj och vänner.

 17. Anni skriver:

  Känns som att du behöver en stor varm kram ❤
  Minns mycket från dina tidigare inlägg om Snowdonia, men tror att bilderna på bunkern inte visats förut. Nu ser man ju på sådana "byggnader" med nya ögon igen, tyvärr. Kan inte låta bli att le åt Susies kommentar om resesällskapet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s