Ja, då var jag tillbaka i Sverige igen efter min resa som guide i Wales.

Har lite ont om tid, så återkommer med mer från resan på lördag.
Linnés Hammarby
Jag har mellan mina resor också besökt Uppsala, men besöket på Hammarby gjordes förra sommaren.


Linnés Hammarby är ett kulturreservat och museum några km utanför Uppsala.
Huvudbyggnaden byggdes 1762 som ”sommarstuga” till familjen Linné. Gården kom att vara i familjen Linnés ägo fram till 1879 då gården köptes av staten och blev museum…

…entrén till huvudbyggnaden där man också startar de guidade visningarna.
Jag var där i augusti 2021, så det var fortfarande Coronarestriktioner, men man fick gå in i små grupper…

…mycket intressant, men man fick inte fota, så ni får nöja er med bilder av exteriören..


…när Linné köpte gården fanns bara de två flyglarna av trä. Den västra var då Linnés bostad…

…en kakelugn från en av flyglarna

…vackert framför huvudbyggnaden, en liten rondell med diverse blommor…

…anledningen till inköpet var bl a att komma från Uppsalas osunda miljö, Staden var, liksom många andra städer vid denna tid smutsig och i stort sett i avsaknad av avlopp. Tänk er stanken. Han ville också ordna ett änkesäte för sin fru och ett landbruk. Hit tog han också ut många av sina studenter…




…fina rabatter längs gångarna…

…en liten berså med en bänk i mitten. Ovanligt låg dock…

…ett litet skogsområde i anslutning till trädgården…

…vid entrén finns till vänster café och affär med uteservering…

…gården ligger vackert med öppna fält framför och Uppsala några km bort…

Carl von Linné föddes 1707 i Råshult i Småland och dog 1778 i Uppsala.
Det finns så mycket att läsa om Linné och så många som känner till honom, så jag väljer bara att ge bitar av hans liv, annars hade det blivit en tjock bok.
Före adlandet hette han Carl eller Carolus Nilsson Linnaeus. Under Linnés tid var det långtifrån givet att man hade ett efternamn. Hans far hette ursprungligen Nils Ingemarsson, där Ingemarsson var ett patronymikon, ett fadersnamn, inte ett släktnamn, för att berätta vem fadern var. De som studerade, vilket var ovanligt på denna tid, tog ofta ett finare namn, ofta från latinet, för att visa att man var beläst. Carls far var präst och därmed studerad och tog namnet Linnaeus efter linden hemma på gården.
Linné är vad jag skulle säja internationellt känd. Många pratar om svenskar som internationellt kända, fast de mer är Sverigekändisar eller kända i vissa andra länder. Björn Borg skulle jag säja är internationellt känd, medan Ingemar Stenmark är känd i vissa länder där slalom är stort. Jag har under flera år föreläst för olika föreningar o s v i Wales och där känt av lite vad man vet om Sverige och Linnaeus, som man säjer är välkänd.
Han var en, tycker jag, spännande man med en enorm kunskap inom olika fält. Han var botaniker, läkare, geolog och zoolog.
Det han är mest känd som är grundaren av nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken som grupperar växter och djur. Ett system som fortfarande är i bruk i hela världen. Fascinerande. Fast han var egentligen inte ensam om att göra allt detta, Han hade ett 20-tal s k lärjungar eller apostlar till hjälp, men även deras arbete blev ofta känt i Linnés namn. De reste runt i världen för att forska och samla in material.
Efter studier i Uppsala verkade han flera år i Nederländerna. Kom sen till Stockholm och var med om grundandet av Kungliga Vetenskapsakademin. Sedan verkar han som professor i medicin och botanik i Uppsala. Genom detta jobb åkte han runt i olika länder och samlad och klassificerade växter och djur. Jag fascineras över hur man rest runt i Europa och resten av världen på denna tid, inga riktiga vägar, ingen skyltning, ingen järnväg, ingen Autobahn genom Tyskland😉. Hur klarade man sig språkligt? Jag har svårt att få ihop allt…

…begravd i Uppsala domkyrka.
Hammarby rekommenderas varmt att besöka sommartid!
Ha det bra!
Åh, så fint att du påminner om Hammarby och informerar om Linné. Jag var dit för väldigt många år sedan så nu gjorde du mig sugen att besöka gården på nytt. Så vacker med sin faluröda färg och alla växter!
Men visst undrar man över resandet, vilka äventyr det måste ha varit!
Ett väl värt besök med trevlig guidning.
Skillnad att resa då och idag, ändå kör folk fel idag😉.
10-12 juni, om två veckor, händer ”allt möjligt”. Ett av mina alternativ för det veckoslutet var en resa där bl.a. Hammarby ingår – men det blev två andra alternativ av sex möjliga. Har läst en hel del om Linné och Hammarby, så när jag nån gång kommer mig dit tror jag att det kommer att kännas bekant, alltihop! Nu kryper jag endast med näsan i mina egna växter – när inte ett blåsigt lågtryck regerar, som igår… Idag sol, +16 nu, klockan tio. Ha det gott!
Vad kul att du tänkt resa dit, hoppas du kan göra det vid ett annat tillfälle.
Blåsigt och blandning av moln och sol här utanför Göteborg.
Tack för Linné, för Hammarby, en gul kakelugn så vacker som dagen och all denna vackra växtlighet i trädgården. Syrenbersån ser ut att vara rätt så nyklippt; troligen växer den högre och blir ett eget rum senare.
Ha det gott Lena!
Jag älskar kakelugnar och fastnar alltid på dem.
Ett fint besök.
Troligen som du säjer ang bersån, bra tänkte, så långt gick inte mina tankar.
Ha det bra!
Så intressant inlägg! Det vore något att besöka 😀
Önskar dig trevliga dagar nu efter uträttade jobbresor!
Kram!
Skönt att komma hem igen, men lite intensivt blir det ett tag, men roligt.
Kram!
Härligt med en tur till Linnés Hammarby – det var länge sedan! Så fint där och spännande med alla växterna i trädgården. Det där skogspartiet intill trädgården är intressant. Tänk om Linné var så före sin tid att han var intresserad av Skogsträdgårdsodling! Det är senaste trenden bland miljömedvetna odlare.
Visst är det ett fint ställe och mycket att se, både blommor och kakelugnar 😉, passar verkligen mig.
har en hög böcker om Linné, men inte hälsat på honom.
Intressant besök, väl värt.
Vilken otroligt vacker miljö så jag kan tänka mig att det var ett mycket intressant och givande besök. Dit skulle jag gärna åka vid tillfälle.
Verkligen ett trevligt besök.
Har en väninna i Uppsala, så vi cyklade dit.
Linnés Hammarby är så fint! Vi var också där häromåret och tittade. Nu i sommar hoppas jag att det blir en tur till Linnés Råshult där jag aldrig varit.
Minns nu att du skrev så trevligt om Hammarby.
Råshult är också intressant.
Linnés Hammarby är så fint så det brukar bli ett par turer dit varje år Jag har ju barnbarnen i Uppsala så det är alltid trevligt med en utflykt hit. Kanske tar du en tur hit även i sommar.
Ha det gott och välkommen hem till Sverige igen
Visst är det ett trevligt ställe.
Kanske åker dit med barnbarnen i sommar.
Skönt att vara hemma igen.
Vackert inlägg. Den mannen har vi mycket att tacka för. Han dyker upp ofta när jag googlar inför blogginlägg från öjn. Jag hade gärna besökt stället.
Tack!
Linné har gjort mycket för många och ganska fantastiskt att hans system fortfarande används.
Väl värt ett besök.
Så vackert! Både husen och omgivningarna 🙂
Ett underbart ställe med intressant historia.
Så vakkert det er der! Det er flotte bilder du har tatt. Ja, han var en viktig mann!
Ha det godt!
Mycket viktig man, speciellt för växtintresserade har han varit mycket viktig.
Ha det godt!
Så himla fint 😀
Ja, så fint där.
Så fint och vackert där, en fin utflykt är det, tittar alltid ditåt när vi kommer från Stockholm på väg till stugan. Men nu stannar vi ofta vid Linnés kammare lite norr om Uppsala vid Tidernas väg. Där hade han exkursioner och sin kammare som man kan titta in i. Det är vid ett vackert säteri som på våren har ett hav av gullvivor framför och sedan sommarblommor och där får man sitta i den stora trädgården med sitt fika eller sin lunch från caféet.
Och jättefin butik med det finaste tänkbara i hantverk finns och konstutställningar. En oas!
Och det är Linnéträdgården mitt i stan också, en lugn och fin oas, så vacker med professorsbostaden med Linnémuseet.
Jag tog studenten på Katedral i Uppsala och det hörde verkligen till med en del exkursioner och vandringar på Linnéstigar. Tur jag var så naturintresserad sedan barndomen och gillade latinska namn redan då. Frågade alltid mina föräldrar vad allt hette på latin😄
Linnés kammare känner jag inte til, inte heller museet. Tack för tipset!
Kul med ditt Linné och latinintresse. Jag har också alltid fascinerats av språk, bl a latin,
Vacker kakelugn!
Jag hoppas att du har haft en bra torsdag!
Kram!
Visst är den fin.
Kram!
Men åh, detta är en plat jag helt missat! Ser ju helt magiskt fint ut, måste se till att åka dit snarast 🙂
Väl värt ett besök.
Ser så vacker ut. Kakelugnen påminner om forna tider.
Ha en bra dag!
Det är fint där.
Jag älskar kakelugnar.
Ha det fint!
Har tyvärr inte varit där – iaf så kommer jag inte ihåg det! Min pappa var privatchaufför åt ASEA´s chef men på sommaren var hans familj aldrig hemma så då fick han låna bilar precis som han ville. Det betydde att vi ALLTID reste runt i landet, ja även Danmark och Norge. Så jag har varit på en otroligt massa ställen men måste komma tillbaka för att känna igen mig. Då slår mitt otroliga bra lokalsinne till, men namn – det kommer jag aldrig ihåg! *fniss*
KRAM/Susie
Vilken fin förmån att ha tillgång till bilar under sommaren.
Jag har varit alltför lite runt i Sverige, så nu vill jag gärna göra det.
Jag har också bra lokalsinne, vore lite svårt att vara guide annars och har svårare och svårare för att komma ihåg namn.
Kram!
Hej Lena!
Tack för ett intressant inlägg. Där har jag inte varit, men det ser ut som värt ett besök. Så vackra byggnader och fin omgivning. Kakelugnen är ursnygg.
Ha en trevlig helg /Marika
Mycket väl värt ett besök.
Jag älskar kakelugnar.
Trevlig långhelg!