SVERIGE – UPPSALA, LINNÉS HAMMARBY

Ja, då var jag tillbaka i Sverige igen efter min resa som guide i Wales.

Har lite ont om tid, så återkommer med mer från resan på lördag.

Linnés Hammarby

Jag har mellan mina resor också besökt Uppsala, men besöket på Hammarby gjordes förra sommaren.

Linnés Hammarby är ett kulturreservat och museum några km utanför Uppsala.

Huvudbyggnaden byggdes 1762 som ”sommarstuga” till familjen Linné. Gården kom att vara i familjen Linnés ägo fram till 1879 då gården köptes av staten och blev museum…

…entrén till huvudbyggnaden där man också startar de guidade visningarna.

Jag var där i augusti 2021, så det var fortfarande Coronarestriktioner, men man fick gå in i små grupper…

…mycket intressant, men man fick inte fota, så ni får nöja er med bilder av exteriören..

…när Linné köpte gården fanns bara de två flyglarna av trä. Den västra var då Linnés bostad…

…en kakelugn från en av flyglarna

…vackert framför huvudbyggnaden, en liten rondell med diverse blommor…

…anledningen till inköpet var bl a att komma från Uppsalas osunda miljö, Staden var, liksom många andra städer vid denna tid smutsig och i stort sett i avsaknad av avlopp. Tänk er stanken. Han ville också ordna ett änkesäte för sin fru och ett landbruk. Hit tog han också ut många av sina studenter…

…fina rabatter längs gångarna…

…en liten berså med en bänk i mitten. Ovanligt låg dock…

…ett litet skogsområde i anslutning till trädgården…

…vid entrén finns till vänster café och affär med uteservering…

…gården ligger vackert med öppna fält framför och Uppsala några km bort…

Carl von Linné föddes 1707 i Råshult i Småland och dog 1778 i Uppsala.

Det finns så mycket att läsa om Linné och så många som känner till honom, så jag väljer bara att ge bitar av hans liv, annars hade det blivit en tjock bok.

Före adlandet hette han Carl eller Carolus Nilsson Linnaeus. Under Linnés tid var det långtifrån givet att man hade ett efternamn. Hans far hette ursprungligen Nils Ingemarsson, där Ingemarsson var ett patronymikon, ett fadersnamn, inte ett släktnamn, för att berätta vem fadern var. De som studerade, vilket var ovanligt på denna tid, tog ofta ett finare namn, ofta från latinet, för att visa att man var beläst. Carls far var präst och därmed studerad och tog namnet Linnaeus efter linden hemma på gården.

Linné är vad jag skulle säja internationellt känd. Många pratar om svenskar som internationellt kända, fast de mer är Sverigekändisar eller kända i vissa andra länder. Björn Borg skulle jag säja är internationellt känd, medan Ingemar Stenmark är känd i vissa länder där slalom är stort. Jag har under flera år föreläst för olika föreningar o s v i Wales och där känt av lite vad man vet om Sverige och Linnaeus, som man säjer är välkänd.

Han var en, tycker jag, spännande man med en enorm kunskap inom olika fält. Han var botaniker, läkare, geolog och zoolog.

Det han är mest känd som är grundaren av nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken som grupperar växter och djur. Ett system som fortfarande är i bruk i hela världen. Fascinerande. Fast han var egentligen inte ensam om att göra allt detta, Han hade ett 20-tal s k lärjungar eller apostlar till hjälp, men även deras arbete blev ofta känt i Linnés namn. De reste runt i världen för att forska och samla in material.

Efter studier i Uppsala verkade han flera år i Nederländerna. Kom sen till Stockholm och var med om grundandet av Kungliga Vetenskapsakademin. Sedan verkar han som professor i medicin och botanik i Uppsala. Genom detta jobb åkte han runt i olika länder och samlad och klassificerade växter och djur. Jag fascineras över hur man rest runt i Europa och resten av världen på denna tid, inga riktiga vägar, ingen skyltning, ingen järnväg, ingen Autobahn genom Tyskland😉. Hur klarade man sig språkligt? Jag har svårt att få ihop allt…

…begravd i Uppsala domkyrka.

Hammarby rekommenderas varmt att besöka sommartid!

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till SVERIGE – UPPSALA, LINNÉS HAMMARBY

 1. Anni skriver:

  Åh, så fint att du påminner om Hammarby och informerar om Linné. Jag var dit för väldigt många år sedan så nu gjorde du mig sugen att besöka gården på nytt. Så vacker med sin faluröda färg och alla växter!
  Men visst undrar man över resandet, vilka äventyr det måste ha varit!

 2. Märtha skriver:

  10-12 juni, om två veckor, händer ”allt möjligt”. Ett av mina alternativ för det veckoslutet var en resa där bl.a. Hammarby ingår – men det blev två andra alternativ av sex möjliga. Har läst en hel del om Linné och Hammarby, så när jag nån gång kommer mig dit tror jag att det kommer att kännas bekant, alltihop! Nu kryper jag endast med näsan i mina egna växter – när inte ett blåsigt lågtryck regerar, som igår… Idag sol, +16 nu, klockan tio. Ha det gott!

 3. Tack för Linné, för Hammarby, en gul kakelugn så vacker som dagen och all denna vackra växtlighet i trädgården. Syrenbersån ser ut att vara rätt så nyklippt; troligen växer den högre och blir ett eget rum senare.
  Ha det gott Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar kakelugnar och fastnar alltid på dem.
   Ett fint besök.
   Troligen som du säjer ang bersån, bra tänkte, så långt gick inte mina tankar.
   Ha det bra!

 4. Geddfish skriver:

  Så intressant inlägg! Det vore något att besöka 😀
  Önskar dig trevliga dagar nu efter uträttade jobbresor!
  Kram!

 5. Karin skriver:

  Härligt med en tur till Linnés Hammarby – det var länge sedan! Så fint där och spännande med alla växterna i trädgården. Det där skogspartiet intill trädgården är intressant. Tänk om Linné var så före sin tid att han var intresserad av Skogsträdgårdsodling! Det är senaste trenden bland miljömedvetna odlare.

 6. har en hög böcker om Linné, men inte hälsat på honom.

 7. Znogge skriver:

  Vilken otroligt vacker miljö så jag kan tänka mig att det var ett mycket intressant och givande besök. Dit skulle jag gärna åka vid tillfälle.

 8. Ann-Louise skriver:

  Linnés Hammarby är så fint! Vi var också där häromåret och tittade. Nu i sommar hoppas jag att det blir en tur till Linnés Råshult där jag aldrig varit.

 9. Ditte skriver:

  Linnés Hammarby är så fint så det brukar bli ett par turer dit varje år Jag har ju barnbarnen i Uppsala så det är alltid trevligt med en utflykt hit. Kanske tar du en tur hit även i sommar.
  Ha det gott och välkommen hem till Sverige igen

 10. Vackert inlägg. Den mannen har vi mycket att tacka för. Han dyker upp ofta när jag googlar inför blogginlägg från öjn. Jag hade gärna besökt stället.

 11. Ama de casa skriver:

  Så vackert! Både husen och omgivningarna 🙂

 12. Marit skriver:

  Så vakkert det er der! Det er flotte bilder du har tatt. Ja, han var en viktig mann!
  Ha det godt!

 13. Anette skriver:

  Så himla fint 😀

 14. Monica skriver:

  Så fint och vackert där, en fin utflykt är det, tittar alltid ditåt när vi kommer från Stockholm på väg till stugan. Men nu stannar vi ofta vid Linnés kammare lite norr om Uppsala vid Tidernas väg. Där hade han exkursioner och sin kammare som man kan titta in i. Det är vid ett vackert säteri som på våren har ett hav av gullvivor framför och sedan sommarblommor och där får man sitta i den stora trädgården med sitt fika eller sin lunch från caféet.
  Och jättefin butik med det finaste tänkbara i hantverk finns och konstutställningar. En oas!

  Och det är Linnéträdgården mitt i stan också, en lugn och fin oas, så vacker med professorsbostaden med Linnémuseet.

  Jag tog studenten på Katedral i Uppsala och det hörde verkligen till med en del exkursioner och vandringar på Linnéstigar. Tur jag var så naturintresserad sedan barndomen och gillade latinska namn redan då. Frågade alltid mina föräldrar vad allt hette på latin😄

  • Lena i Wales skriver:

   Linnés kammare känner jag inte til, inte heller museet. Tack för tipset!
   Kul med ditt Linné och latinintresse. Jag har också alltid fascinerats av språk, bl a latin,

 15. skåningen skriver:

  Vacker kakelugn!
  Jag hoppas att du har haft en bra torsdag!
  Kram!

 16. Men åh, detta är en plat jag helt missat! Ser ju helt magiskt fint ut, måste se till att åka dit snarast 🙂

 17. motionochfritid skriver:

  Ser så vacker ut. Kakelugnen påminner om forna tider.
  Ha en bra dag!

 18. Har tyvärr inte varit där – iaf så kommer jag inte ihåg det! Min pappa var privatchaufför åt ASEA´s chef men på sommaren var hans familj aldrig hemma så då fick han låna bilar precis som han ville. Det betydde att vi ALLTID reste runt i landet, ja även Danmark och Norge. Så jag har varit på en otroligt massa ställen men måste komma tillbaka för att känna igen mig. Då slår mitt otroliga bra lokalsinne till, men namn – det kommer jag aldrig ihåg! *fniss*
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Vilken fin förmån att ha tillgång till bilar under sommaren.
   Jag har varit alltför lite runt i Sverige, så nu vill jag gärna göra det.
   Jag har också bra lokalsinne, vore lite svårt att vara guide annars och har svårare och svårare för att komma ihåg namn.
   Kram!

 19. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Tack för ett intressant inlägg. Där har jag inte varit, men det ser ut som värt ett besök. Så vackra byggnader och fin omgivning. Kakelugnen är ursnygg.
  Ha en trevlig helg /Marika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s