SVERIGE – ORUST 1 och KALAS

Det har varit en mycket aktiv vecka, först kalas och sedan några dagar hos vänner på Orust…

Det började med kalas för mitt 8-åriga barnbarn med hela familjen samlad. Jag älskar denne lille kille❤️!

Sedan for jag iväg mot Orust för besök hos vänner. Tog tåget från Göteborg till Stenungsund och sedan två olika bussar. En härlig resa, man sitter så högt och ser så mycket från bussar (säjer en som varit/är reseledare och guide).

Här åker jag från Stenungsund mot Steungsön mellan fastlandet och Tjörn. Det kända Stenungsbaden syns till hör på bilden…

…underbara vyer från bron mot Tjörn. Mitt underbara Bohuslän! Här tillbringade jag alla mina barndoms somrar i vår stuga…

…även inne på öarna får man direkt känslan av att man är på en Bohuslänsk ö. Husen ligger längs bergknallarna för att få så mycket odlingsbar mark som möjligt…

…så var jag då framme hos mina vänner. Värdinnan och jag har varit vänner i 50 år i år, så vi känner varandra mycket väl och stått vid varandras sida i både vått och torrt genom åren. En mycket viktig vän i mitt liv.

När jag kom fram fick jag en trevlig överraskning och blev så glad så jag bara tjöt. Ytterligare en gemensam väninna var redan på plats, så roligt!…

…jag installerade mig i deras gäststuga och vi åt en underbar lunch i solskenet…

…sedan bar det ut på havet för en liten tur i det vackra vädret.

Nästa dag bar det av ut till havs igen med blandat väder.

Här syns en av de många musselodlingar som finns längs kusten…

…här tas musslorna in för vidare transport till livsmedelsindustrin.

Vi tog en lite längre tur för att möta andra bekanta på deras båt. Kul att se fler gamla bekanta och där bjöds det på ett gott glas rosé i deras båt…

…så bar det av till Mollösund…

…så härligt att bara få vara ute på sjön och njuta. Båda mina vänner är skickliga kaptener och har seglat över Atlanten, i Stilla havet och upp längs Amazonas. Så jag kände mig trygg…

…vi gick in i hamnen i Mollösund för att…

…äta lunch på Mollösunds Värdshus. På menyn stod Dagens fångst, vilket var kolja med skirat smör och sås. Så enormt gott. Fisken var så mjäll att den smälte i munnen…

…så lämnar vi hamnen för att åka tillbaka ”hem”. En underbar dag i härlig miljö och i goda vänners lag.

Nästa dag tog min väninna och jag en härlig promenad runt i Mollösund. Genom de smala gatorna och…

…med hus täck packade tillsammans för att någorlunda komma ifrån blåsten…

…vi tog oss också upp på berget för att beundra utsikten.

Mer från Mollösund kommer senare!

Så var det dags för mig att åka hem. Hade lite tur och fick skjuts med bil till Göteborg. Här syns Tjörnbron genom framrutan.

Ett stort tack till mina underbara vänner för deras gästfrihet och för att de är de de är. Varning till er : Jag kommer tillbaka❤️😊!

Nu har jag en väninna på besök hos mig, så över denna helg är det jag som är värdinna!

Fakta om Orust :

Orust är beläget i Bohuslän på Västkusten, norr om Göteborg.

Ön och kringliggande mindre öar som tillhör Orust kommun har idag ca 15 000 invånare, men under sommaren ökas befolkningen med nästan 3 gånger.

Det är antingen den 3:dje eller den 4:de största ön, beroende på hur man räknar. För mig har det alltid varit 3:dje största ön, men nu har man börjat räkna om och diskuterar om öar är skapade på naturligt sätt eller inte.

Den skiljs från fastlandet och från ön Tjörn genom fjordar och sund. Här finns flera broförbindelser och färjeförbindelser.

De första människorna kom hit för ca 11 000 år sedan. Här finns flera dösen, gånggrifter, hällkistor och runstenar. Under medeltiden byggdes flera stenkyrkor. 1658 blev Orust svenskt i samband med Freden i Roskilde.

Fiske var länge en viktig näring för ön. Speciellt under 1700- och 1800-talen då sillen gick till i stora stim. Jordbruket fick allt större betydelse när sillen började sin. Även jordbruket började kräva färre arbetare, så från 1900 till 1968 halverades öns befolkning.

Jag återkommer med mer från Västkusten senare!

Trevligt veckoslut!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till SVERIGE – ORUST 1 och KALAS

 1. Blomsterbönan skriver:

  Så fint det är i Mollösund! Mysigt med små trånga gränder. Låter som du har det riktigt bra!

  Grattis till Arvid, åtta år!

 2. Härliga trakter, var i närheten i går när jag hämtade äldsta barnbarnets nya konståkningsskridskor, skenorna skickades från England, klara innan sommarlägret börjar.

 3. Anita skriver:

  Så glad jag blir att du har det så bra med både 8-årskalas och besök hos din väninna … där även en annan väninna befann sig. Vilken härlig överraskning. Fisken … mmm … den fick det att vattnas i munnen.
  Och nu har du själv besök. Är glad att du har så många fina vänner omkring dig … för att inte tala om lilla fina 8-åringen Arvid.

  Kram och fin helg till dig Lena!

 4. Anette skriver:

  Så vackra sommarbilder.
  Vi har släkt på Hönö och miljön är lik den du visar.
  Sverige är fantastiskt 🇸🇪

 5. Geddfish skriver:

  Vilka fina utflykter som du gjort och nu har du besök. Fullt upp, förstår jag.
  Jag har varit på några öar på Västkusten och det är så mysigt. När jag bodde i Ed så blev det en del besök på Kosteröarna via Strömstad.
  Önskar dig en fin helg och kram!

 6. Precis som dig så älskar jag havet! Som barn spenderade jag alla somrar i Stockholms skärgård och det är nåt som sitter inbränt – kan aldrig tänka mig att bo långt ifrån vatten. Som tur är bor vi ju nu på en ö och vi har ungefär 5 km västerut till havet och kanske 2,5 mil österut. Perfekt, för bo precis vid havet önskar jag inte. Det brukar blåsa alldeles för mycket – plus det stora negativa; Det är alldeles förmycket turister! 😦
  Som det är nu så tar vi bilen och åker till våra smultronställen vid havet där vi kan bada (vi har badskor) men ändå samtidigt slippa en massa folk. Dom håller sig på dom allmänna mjuka badstränderna! Men där är man inte välkommen med hund. Fast dom senaste åren har det blivit att vi badar mer och mer i vår lilla pool, fast i år är den inte fylld. Våren var så kall och sen fick vi en massa andra jobb som kom emellan….. 😦 😦
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket av det man upplevt under barndomen sitter kvar, hos oss havet.
   Ni bor verkligen perfekt.
   Jag undviker också offentliga badplatser och drar mig gärna undan lite.
   Kram!

 7. Ditte skriver:

  Så härligt! Och verkligen lyckade dagar på alla sätt med fina vänner. Att vistas nära havet och även på havet i båt är en ynnest. Det bästa jag vet. Bohuslän är så fint! Och Sverige har ju så mycket vackert. Ska en vända till Bohuslän på tisdag. På jobbresa. Har varit här en hel del och kan aldrig få få för mycket av omgivningarna här.
  Har nu varit på jobbresa till vackra Öland. Så fint även där .
  Ser fram emot mer från vackra Bohuslän.
  Ha det gott!

 8. Ingrid skriver:

  Grattis i efterskott till lille Arvid!
  Vilken härligt utflykt och så vackert det är i Mollösund. Det en natur så olik vår gotländska!
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 9. åsa skriver:

  Grattis till Arvid, hurra hurra 🙂
  Så fina bilder Du bjuder på, tack ❤

 10. Monica skriver:

  Vilka fina dagar och så skönt att resor fungerar i alla riktningar. Vilka härliga miljöer du varit i med vänner. De kaptenerna verkar säkra att fara med🙂

  Varit en hel del i de vackra trakterna men sedan blev det mycket Gotland och också skärgården vi har nära har alltid fått besök.
  Och numera gillar jag väldigt mycket Södermanland med alla fina små städer och orter och mängden sjöar. Är så vackert i sommarsverige.
  Ha det fortsatt bra Lena.

  • Lena i Wales skriver:

   Fantastiska dagar!
   Ja, navigera och köra båt, det kan de verkligen, har övat mycket.
   Södermanland vill jag vidare utforska, har bara upplevt små bitar här och där.
   Ha det skönt!

 11. Jossu skriver:

  Vilka dagar du haft. Du har verkligen fått uppleva det idylliska sommar-Sverige med dina vänner.

 12. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Vad går upp mot sol och hav. Ser riktigt härligt ut, och de trånga gränderna bland de fina små husen. Västkusten är vacker.
  Ha det gott /Marika

 13. Znogge skriver:

  Vilka härliga dagar och så underbara bilder! Vilken lycka att få träffa dubbelt upp av goda vänner.

  Önskar en fortsatt fin helg!

 14. Violen skriver:

  Jag älskar västkusten så du kan tro att jag njuter av alla vackra bilder! Vilka fina dagar du hade, sol vind och vatten.
  Tårtan ser riktigt god ut! Hoppas att åttaåringen var nöjd!
  Jag tycker också om att åka buss! Man sitter lite högre och har tid att se sig omkring eftersom det inte går så fort.
  Ha det gott!

 15. Men åh vad mysigt och vilka idylliska vyer. 😀 Man ser verkligen mycket genom bil-/bussfönster 🙂
  Härligt med lite kalasande för barnbarnet också 🙂
  Ha en fortsatt fin helg!

 16. Thalassa skriver:

  Nu får/tar du verkligen kompensation för lång, trist, isolerad pandemiperiod. Härligt med utflykter, umgänge och kalas! Och alldeles extra härligt med skärgården. Jag är visserligen född och uppvuxen i inlandet (dock vid en älvstrand) men i vuxen ålder har jag aldrig haft längre avstånd till havet än ca två mil. Håller med ovanstående kommentarer: njuter av dina fina bilder.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Så skönt att kunna röra sig bland folk igen, umgås och fira högtider tillsammans.
   Älskar havet och Västkusten, så glad för dessa fina dagar där.
   Ha det gott!

 17. Vilka underbara bilder från ljuvliga Bohuslän! Älskar Bohuslän! Hade gärna flyttat dit i framtiden, om det inte var för långt från barn och barnbarn… därför tänker vi att Stockholms skärgård får ”duga” 😉
  Ha det fint och njut av dina dagar här i Sverige 🙂
  /Maria

 18. Märtha skriver:

  Här har varit fullt upp under veckoslutet, redovisningar kommer… Har inte hunnit läsa bloggar ens. Kryper och svär över ogräs och annat som behöver putsas upp. Jag är en landkrabba, det slog mig idag att jag har bott här i trakterna sen 1976, men aldrig bekantat mig med skärgården, aldrig varit ute i en privat båt. Försöker kanske i sommar, det finns möjlighet till taxibåt nu… Gillar byar med tät bebyggelse, men vet inte om jag som skogsfinne skulle ”orka” bo med grannar så nära inpå… Ja, nu sover jag ute, i skogen, så… Haha…

 19. Bohuslän ser ut att vara något extra fint – googlade och landade på Sveriges västkust där jag aldrig varit men jag har hört och läst mycket om området.

 20. Sådana vänner är guld värda. ❤
  Vilken trevlig helg du fick. Härliga foton som vanligt.

 21. Anni skriver:

  Jag blir alldeles tårögd av att läsa om överraskningen med din väninna! Så underbart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s