SPANIEN – MÁLAGA 10, FLYGMUSEUM

Idag från Málagas flygmuseum och lite sommarbilder Sverige där jag befinner mig.

Det har varit minst sags skiftande väder de senaste dagarna, regn, moln, värme och hetta. En riktig svensk sommar!

Min trädgård var ju helt, totalt misskött av min tidigare hyresgäst, så det finns inte så mycket att visa därifrån…

…har några pelargonier, bl a denna Estell…

…en gång hade jag fina svartvinbärsbuskar, men de flesta är borttagna eller uppgrävda, så det är tur att jag har en granne som har många buskar och som dessutom inte gillar svartavinbär, vilket ju är bra för mig, bara att plocka.

Jag har också varit ute i blåbärsskogen vid flera tillfällen och plockat för dagens behov och har ca 3 l i frysen också. Vitaminer och antioxidanter för vintern.

Málaga 10, Flygmuseum (delvis repris)

Här kan du läsa tidigare inlägg från Málaga : 123456 ,, 8 och 9.

Málagas flygplatsmuseum är mycket intressant! Det innehåller gamla plan och hur den första riktiga terminalen såg ut. Så intressant att gå tillbaka i tiden och jämför med hur det är idag.

Museet ligger bara några 100 m från dagens flygplats och sköts av Asociacíon Amigos del Museum, en vänföreningen för museet. Det är gratis entré, men man får gärna ge ett bidrag till skötseln i en bössa vid entrén…

…detta är utsidan av den gamla terminalen, dit man först kom när man skulle ut och flyga. I denna byggnad finns också flygmuseet idag.

Málagas första flygplats öppnades 1919, men då var det mest militärflyg.

Denna terminal öppnades 1948. En ny terminal tillkom 1968 och ytterligare en 1972.

På 60-talet började den stora strömmen av turister att komma till Costa del Sol, bl a från Sverige….

…i denna lilla vänthall satt säkert många förväntansfulla resenärer, spanjorer som skulle resa bort och utländska turister som skulle hem igen, sönderbrända och bakfulla…

…incheckningen var också enklare än idag. Kolla in vågen och telefonen, svunna tider. Tror att det är en häftapparat också.

Säkerhetskontroll fanns inte…

…här möttes man av välklädda flygvärdinnor och stiliga piloter.

I museet visar man många gamla kläder…

…baksidan av terminalen är vackrare än framsidan och i tornet fanns kontrollrummet…

…från terminalen till flyget gick man genom denna vackra pergola…

…eller kanske tog man bilen direkt ut till planet…

…väl ombord serverades passagerarna mat och dryck i riktigt porslin och glas.

Att flyga skulle vara en upplevelse, inte bara en transport…

…från kontrolltornet skulle allt skötas och man fick stå med kikare och titta på planen som kom och gick…

…gamla bilder från kontrolltornet. Mycket fascinerande att se, några få personer och några få maskiner. Lätt att skratta till lite när man ser mannen med kikaren och det är han som ska dirigera trafiken, vilken skillnad mot idag…

…detta var ungefär vad han såg utanför fönstret till kontrolltornet. Start- och landningsbanan på dagen flygplats är till delar den samma som förr, fast så mycket större idag. På den gamla banan finns idag små privata plan…

…inne i museet får man också se hur cockpiten såg ut i gamla tider. Antar att det är lite skillnad mot idag. Undviker alltid att titta in där, blir skrämd över allt tekniskt som jag inte alls förstår och bara tror kan gå sönder. Vill inte heller se kaptenen innan jag flyger, om han inte skulle ha ett förtroendeingivande utseende vill jag inte åka med. Visst har man många konstiga grejer för sig, hi,hi! Egentligen är jag inte speciellt flygrädd, flyger ju så mycket både i jobbet och privat, så det skulle liksom inte funka…

…här visas en flygmotor, började jag skriva, men bad mitt sällskap titta igenom detta inlägg så det tekniskt inte blev alltför galet. Men du ser väl att det inte är en motor, utan en propeller? Motor eller propeller, spelar det någon roll, båda behövs för att flyga, blev mitt svar…

…utanför terminalen finns några flygplan att titta på utifrån, man får inte gå in i dem. Snygga former och vit med röd rand och flygbolaget är Iberia…

…inte riktigt lika snyggt plan. Står Spantax på det.

Önskar er härliga sommardagar!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till SPANIEN – MÁLAGA 10, FLYGMUSEUM

 1. Anette skriver:

  Du befinner dig allt oftare i Sverige, någon särskild anledning? Eller beror det mest på att du inte kunde åka hit under tiden covid härjade som värst.
  Hur som helst är det trevligt med blandningen av Wales, Spanien och Sverige.

 2. Blomsterbönan skriver:

  Du beskriver utländska turisterna väldigt träffande ” sönderbrända och bakfulla ”, gäller än idag!😂

 3. Ja, undras just hur det kändes att flyga på den tiden. Riktigt porslin måste ju vara en del meck för personalen att hantera men trevligare för resenären 🙂
  Ha en fin dag!

 4. Anna i Portugal skriver:

  Det ser verkligen ut att ha varit annorlunda att flyga på den tiden. Nu är det ju som rena löpande bandet (som iofs verkar stå still). Opersonligt, kalt och effektiv, inte någon direkt upplevelse utan bara en ren transportsträcka. Älskar vinbär, har både en svart och röd buske, men de ser väldigt ledsna ut så tror det är för varmt här. Vi får se om de hämtar sig till våren och då ger lite skörd, de är nyplanterade i våras.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, förr var flygandet en upplevelse, nu transport, vilket jag föredrar, snabbt från plats till plats.
   Här har det varit bra klimat i år, regn och sol blandat. Lite torrt i början av sommaren, men inte längre.
   Lycka till med bären!

 5. Ingen trädgård utan bärbuskar, jag syltar och saftar inte, men vill äta solvarma bär, det vill barnbarnen också. På Hisingen finns det intressant flygmuseum, under berg… besökte med barnbarn under sportlov, då fanns det mycket aktiviteter, lärorikt.

 6. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Alltid kul att se tillbaka, vad fort man glömmer , hur det var. Minns min första resa till England då jag var ung. Vid passkontrollen tog en äldre man god tid på sig att fråga vad jag skulle göra i England och var jag skulle bo. Det blev en trevlig stund. Man kände sig riktigt välkommen. Idag finns det inte tid för det, tyvärr.
  Estelle har jag köpt i år, och den blommar så fint, tillsammans med några Mårbacka. Är inte så duktig med pelargoner, men dom trivs bra.
  Ha det gott /Marika

 7. Märtha skriver:

  Oj så vackert man gjorde flygandet förr, både terminaler och servering… Lite likadant kändes det faktiskt i början av 1970-talet, då det var billigare att flyga mellan Åbo och Vasa än att åka buss – biljetten kostade 47 mark för studerande (tur-retur) och bussens pris var 35. Mer än 6 mark per resa gick åt i mat på den 7 timmar långa bussresan. Senare fick jag höra att piloterna kallade de planen Moulinex, mera regel än undantag att någon propeller stod stilla under resan… Skördetiden har börjat, vi har en hel del bär att ta hand om, igår umgicks jag med mygg en timme i blåbärsskogen, på gränsen mellan oss och grannen… Idag blir det ett ”hallonvarv” på tomten… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket har ändrats inom transporter, även tågrestauranger och väntsalar.
   Tack för din berättelse.
   Hallon är så gott, har inte hittat mycket just här.
   Ha det fint!

 8. Ingrid skriver:

  På Stenstugu hade jag både röda- och svarta vinbär och jag gjorde gelé av dem. Allt kunde i inte äta upp själva, men jag delade med mig till barnen. Alla små uddaglas fylldes med gelé. Så gott!
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 9. Så många härliga bilder från dina vistelser =D

 10. Mamma C skriver:

  Verkligen hänt en hel del inom flygningen. Precis som du skriver, är det bara en transportsträcka nu för tiden. Ingen upplevelsekänsla där längre.
  Ha en bra onsdag.
  Carin

 11. motionochfritid skriver:

  Vilken tur att få plocka svartvinbär, de är ju en av de vitamin rikaste av alla bär. Jag har också för eget behov.
  Ha det gott!

 12. Lycka är att få plocka och äta svarta vinbär i oanade mängder. Tur att din granne inte vill ha bären men att du gärna tar hand om dem. C-vitaminer är toppenbra!
  Tack för flygfältshistoriken, intressant och nostalgiskt. Allt det där har man varit med om..och det känns som väldigt längesedan.
  Ha det gott Lena!

 13. Ditte skriver:

  Flygmuseet i Malaga är riktigt trevligt och helt klart värt ett besök- Och är man inte där eller kommer dit så är det roligt att läsa om det. En av många fördelar med Blogglandia är ju att man kan se och uppleva mycket utan att vara på plats.
  Kanske får du på nytt ordning på dina vinbär men det lär nog ta ett tag.
  Önskar dig fortsatt fina dagar.

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket mer intressant än jag trodde.
   Blogglandia är fantastiskt för att få tips och få komma till platser man inte annars skulle veta något om.
   Ska sätta nya buskar till hösten.
   Ha det skönt!

 14. Veiken skriver:

  Jag tycker om att gå i flygmuseum. Vi har ju ett i Säve, aeroseum.se, som vi besöker lite då och då med barnbarnen. Väl värt ett besök även om det inte är gratis!
  Idag har vi haft ett riktigt härligt väder även om det inte är supervarmt!
  Synd om din trädgård, men allt går att återskapa!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag fick samma tips ang flygmuseet i Säve av Hannele från Torslanda. Dit vill jag!
   Igår var en fin dag och idag blir det nog ännu bättre i våra trakter.
   Mycket som måste ställas till rätta i trädgården här. Tar lite peu en peu.
   Ha en fin dag!

 15. skåningen skriver:

  Vädret skiftar igår sol idag regn!
  svar..Man behöver inte kunna allt!
  kunskap äger man bara när man använder den!
  Kram!

 16. Marit skriver:

  Nydelig daglilje og pelargonia. Jeg har en svensk sort som heter Mårbacka, og den har blitt veldig stor. Flotte fly også.
  Ha en fin dag!

 17. TACK för gratulationen! Eftersom jag jobbat med delar till race-, rally, veteran. och sportbilar så är man ju lite tekniskt lagd – men flygplan gillar jag inte. Av ”princip” så flyger jag inte, så det är tur att det går färja hit….. *fniss*
  KRAM/Susie

 18. Znogge skriver:

  Husse som är mycket intresserad av flyt hade garanterat tyckt om muséet!
  Härligt att kunna plocka blåbär och det var ingen dålig skörd. Yngsta dotter med sambo hade också plockat och hittade dessutom massvis med kantareller.

  God torsdag nu!

 19. Thalassa skriver:

  Det var länge sedan jag syltade, saftade, gjorde äppelmos m m. Lite blåbär i frysen till några pajer vill jag gärna ha och hallon till frukostsmoothien. Annat går inte åt här i sån mängd att det är mödan värt att göra själv.
  Intressant museum i Malaga! Det skulle min flygtokige make älska. Det på Hisingen tror jag att han besökt.

 20. Anita skriver:

  Synd att din trädgård blev misskött. Men du kanske kan anlägga lite nya rabatter. Tur i varje fall att grannen förser dig med svarta vinbär, det är ju så gott.
  Intressant med bilder från flygmuseet.

  Kram och fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så tråkigt när en hyresgäst missköter sig så katastrofalt.
   Jag ville ha denna säsong på mig att se vad som riktigt fanns och sedan fylla i där det behövs.
   Lycka att grannarna inte gilla svarta vinbär.
   Kramar!

 21. yfronten skriver:

  Vilken fin flygterminal de hade förr! Jag minns inte hur det såg ut när vi flög till Malaga på nittiotalet men flygplatser brukar vara ganska fula…

 22. Anni skriver:

  Hoppas att du kan bygga upp din trädgård igen, med bärbuskar och andra godsaker. Trist att den inte skötts om.
  Även om detta inlägg handlar om Málaga är det dina inlägg från västkusten som får mig att suckande inse hur kort sommaren ändå är. Jag skulle gärna resa runt mer på andra sidan landet. Glad att det blev ett smakprov förra året.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har väntat denna säsong för att se vad som fanns i trädgården och ska till hösten och nästa vår fylla i de gap som finns. Så tråkigt med sådana människor.
   Västkusten är så fint, älskar denna miljö.
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s