WALES – REGISTRERINGSSKYLTAR PÅ BILAR och HÄNT I VECKAN

Idag om registreringsskyltar på brittiska bilar och om vad som hänt den senaste tiden.

Jag var hos några vänner och hälsade på deras små gulliga kycklingar, underbara…

…bra att ha grannar som har äpplen. Detta var en kasse med fallfrukt som blev lite god äpplesylt av…

…lite kantareller smakade heller inte helt fel..

…denna buske finns längs vägen inte långt från mig…

…någon som vet vad den heter?…

…så var det dags för lite underhållning på Sjölyckan igen. Tidigare evenemang har jag skriv om här och här

…ytterligare en fantastisk varm och solig sommarkväll. Alltid lika trevligt. Massor av folk jag känner från förr, så kul att återse gamla bekanta. Mycket prat och skratt.

Musiken denne gång kanske inte var helt i min stil, men det spelar ingen roll. Det var så roligt och trevligt i alla fall.

Så har jag också varit borta några dagar, men det skriver jag om på lördag!

Registreringsskyltar på bilar

Säjer denna registreringsskylt något?

I Sverige säjer de ju inget, vilket det ju gjorde förr i tiden, t ex P för Älvsborgs län, A för Stockholm, I för Gotland m m. I t ex Tyskland säjer bokstäverna var bilen kommer från, I Frankrike har man ett nummer för varje region och bokstäver i Österrike.

Ja, den säjer faktiskt något. Fundera lite och läs sedan vidare!

Det första ni kanske reagerar på är att en skylt är vit och den andra gul. Registreringsskyltarna är vita fram på bilen och gula bak.

Det som jag skriver här gäller för Wales, Skottland och England. Däremot har Nordirland, kanalöarna, Isle of Man och Gibraltar andra system.

Vad säjer skylten? Nu blir det väldigt komplicerat!

Jo, hur gammal bilen är.

16 står för år 2016, nästan.

Står det 08 på bilen är den uttagen är 2008. Står det 12 på bilen är den uttagen är 2012. Men detta är inte hela sanningen. Nytt år i UK är precis samma som i Sverige vad gäller almanackan, men t ex skatteåret börjar 6 april och bilregistreringsåret börjar i mars och först delen går till september, andra delen börjar i september och går till mars nästa år. Komplicerat? Detta är bara början!!!

Tidigare var det bara ett nytt uttag av bilar per år, i mars månad, men detta innebar att bilar bara sålde i mars och möjligen april. Ingen ville köpa en ny bil i oktober och bara ha en ny bil att visa grannarna i ett halvår.

Så därför bestämdes att det var två uttag varje år. Vad står det då på bilarna uttagna andra delen? T ex andra delen av år 2008 blir 58 och andra delen av 2012 blir 62. Enkelt?

Alltså istället för 0 eller 1 i året blir det 5 för 0 och 6 för 1. Nu är det väl enkelt😊?

Innan år 2000 var det ett annat system. Ännu mer komplicerat, men det hoppar jag över eftersom det finns så få så gamla bilar kvar.

Förutom dessa vanliga skyltar kan du köpa en gammal bil med en kombination du vill ha, t ex dina initialer. T ex MED för någon som heter Mark Eric Davids, men då stämmer inte årsnumret. Du kan inte bara köpa en skylt, du måste köpa hela bilen och sedan överföra nummer skylten till din andra bil. Komplicerat? Inte värre än det mesta här!

Som jag alltid säjer i UK: Varför göra det enkelt när man kan göra det komplicerat!

Ibland blir det lite bokstavskombinationer som man nog skulle ta bort i Sverige:

Vem vill åka runt med denna skylt? Eller än värre med…

…denna skylt. Jag uppmanade ägaren att om han skulle åka till Sverige borde han nog byta bil först! Han såg förvånad ut, men förstod mig när jag förklarat varför och skrattade gott…

…men denna kanske skulle få vara kvar!

Ha det fint!

Detta inlägg publicerades i Socialt. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till WALES – REGISTRERINGSSKYLTAR PÅ BILAR och HÄNT I VECKAN

 1. Znogge skriver:

  Det var inte ett helt enkelt system det där men jag utgår ifrån att det fungerar. Jag tyckte det var lite kul när man kunde se från vilket län bilarna kom från förr men kombinationerna räckte ju inte till.
  Härliga sommarkvällar med musik ska inte underskattas!

  God onsdag!

 2. Anita skriver:

  Mmmm … nu blev jag verkligen sugen på kantareller! Och så härligt med en ny kväll på Sjölyckan.
  Jag blev alldeles utmattad när jag läste om hur det fungerar med skyltarna. Som du säger, komplicerat. Fast man lär sig väl när man lever med det. Roligt att läsa i varje fall och visst smålog jag åt bokstavskombinationerna som kanske inte skulle gå hem här i Sverige.

  Onsdagskramar

 3. Anna i Portugal skriver:

  Åh kantareller! Så himla gott, oavsett hur de tillagas. Det är tur en inte behöver ha koll på de engelska skyltarna, fast det är ganska många brittiska bilar som rullar här i Portugal. Komplicerat, men säkert väl fungerande.

 4. Märtha skriver:

  Vi har en massa äppelträd. Här kokas det numera äppelmos (så säger jag, inte -sylt) nästan varje dag! Det finns en saftpress nån kilometer härifrån, och en hel del äpplen behandlas där. Men registerskyltarna… Man bli yr i huvudet med mindre! Förr hade vi här i Finland också länsbokstäver, t.ex X och Y för mina hemtrakter. Vissa trebokstavskombinationer är ”fula” på finska, vissa på svenska, det lär finnas lista på dem så att ingen skall behöva köra omkring med sådana, men ibland slinker något genom. Nu blir det lite, lite lugnare med andra skriverier… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag mosar inte mina äpplen, utan skär dem i mindre bitar och kokar dem, så det blir inget riktigt mos här.
   Javisst blir man yr i huvudet av denna brittiska logik. Fast man får i alla fall något att skratta åt.
   Tror det är samma i Sverige, vissa kombinationer tar man bort.
   Ha det fint!

 5. Thalassa skriver:

  Jag skrattar gott åt förklaringen av registreringsskyltarna – och är glad att jag inte behöver sätta mig in i detta. Måste trots det leta upp ett foto på mina vänners bil och se vad jag får ut av det.
  Ha det gott!

 6. Lyx med höstäpplen, jo, i Sverige sorteras olämpliga registreringsskyltar bort innan de blivit skyltar… Hälsningar från Edinburgh Tattoo, såg i går, mäktigt!

 7. Lyx med äppelmos och kantareller. Parkolvon tror jag att det är på din bild, ser ut som det. Det där med registreringsskyltar kan vara väldigt roligt ibland. Men ibland undrar man om alla är helnöjda 😉
  Tack Lena för trevligt inlägg!
  Ha det gott, vilket du har förstås med tanke på kantarellerna!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, kändes lyxigt och gott och gratis dessutom.
   Tack för svaret på växten.
   Mycket varmt här idag, klagar inte. Härligt med sommar så här sent på säsongen.
   Ha det bra!

 8. Geddfish skriver:

  Vilket mumsigt inlägg!
  Ja, detta med reg.skyltar är ett kapitel för sig 😀
  Tänk, när vi som barn satt på mjölkebordet och räknade bilar och kunde läsa ut vilket län🥰
  Ha det fint, kram!

 9. Ingrid skriver:

  Jag tror inte att du ska försöka äta de där bären, för om jag förstår google rätt kan det vara parkolvon och dem mår man inte bra av. Man kan få magbesvär med illamående och diarré.
  Det var inte lätt det där med bilskyltarna!
  Kram, Ingrid

 10. ☺️tänk att bilskyltar ska visa så mycket! För att imponera på grannar😅ha en fin dag!//lena

 11. åsa skriver:

  Registreringsskyltar på bilar här i Sverige får inte ha bokstäver som bildar ”fula”, stötande ord… häromdan fotade Elin en bil med registreringsbokstäver LOL 😆 vilket hon tyckte var skoj 😜
  Västernorrland = klyktattarland på grund av regskylt Y 😵‍💫 yes det var Y på bilarna som gav öknamn klyktattare.
  Bra med grannar som skänker överbliven frukt.
  Ha en fin onsdag

 12. Karin skriver:

  Fascinerande system för bilskyltarna! Men alltså … hur får man till så komplicerade system där på de brittiska öarna? Kan det ha med juridiska systemet att göra. Eftersom man inte har någon konstitution (egentligen) utan case law, som innebär att regler utformas vartefter, beroende på praxis. Om jag förstått rätt, vilket jag är långtifrån säker på.

  • Lena i Wales skriver:

   Tankegångarna är inte desamma i UK som i Sverige. Eftersom det är så mycket som är rörigt där är folka vana vid denna oordning och reagerar inte som i Sverige där det är betydligt mer välorganiserat. Man är också obenägna att titta sig runt i världen och Europa och se hur andra gör. Det man gör själva är alltid bäst. Brexit är ett bevis för detta, tycker jag.
   Det kan kanske delvis ha att göra med, som de säjer, att man inte har någon konstitution, men jag tror med på allmänna röran.

 13. Anni skriver:

  UNDERBART rörigt system för regplåtarna. Tur att jag inte har körkort 😉
  Saknar när vi hade A på bilen och gotlänningarnas I.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s