DROTTNING ELIZABETH DÖD, NY KUNG och NY PREMIÄRMINISTER

Lördag och bloggdags!

Det har inte hänt så väldigt mycket sedan i onsdags, förutom att jag varit i Alingsås för en promenad och fika med en väninna och att vädret känns som det slått om från sommar till höst…

…vi valde det gamla arbetarkaféet Viola som jag under min gymnasietid besökt alltför ofta med kamrater…

…ja, här har jag suttit många gånger med en kopp te och en skinkmacka med senap på ett kakebröd eller en köttbullemack. Det ser nästa samma ut som för 50 år sedan, nostalgi.

Drottning Elizabeth död

Det har väl inte kunnat undgå många att drottning Elizabeth är bortgången.

Nu väntar 10 dagars landssorg där vissa idrottsevenemang är inställda och en del affärer kommer att göra likadant. Alltså man vet inte riktigt.

Det finns mycket jag skulle kunna skriva om det brittiska kungahuset och britternas inställning till denna, men jag har beslutat att inte skriva allt jag tänker.

Hon kallas även i SVT för Elizabeth II. Vilket är rätt för England, men inte för Skottland, där hon är Elizabeth I. Anledningen är att Elizabeth I av England aldrig var drottning i Skottland. Tack SVT för att ni glömt bort 5 miljoner människor i Skottland, men de vet ni förstås inte om.

Nu är det dags för Charles III att ta över rodret och britterna får vänja sig vid att sjunga God save the king, istället för God save the queen. Ska han krönas? Jag tror det blir så, men vi får se. En kostsam historia, speciellt i det ekonomiska klimat man är i nu. Men de får hålla på bäst de vill.

Ny premiärminister

Att UK också fått en ny premiärminister har väl heller inte undgått många. Den nya är den konservativa Liz (Elizabeth) Truss. Kommer det att bli någon skillnad? Tiden får utvisa. Jag ska inte heller skriva alltför mycket om detta.

Garden Party i Buckingham Palace 2 juni 2015 (en repris)

I samband med drottningen död tänkte jag på när jag var på Garden Party på Buckingham Palace, så det får bli en liten repris idag. Har ni läst det för ut, så hoppa över det!

Jag har varit på Garden Party på Buckingham Palace!…

May_239

…hur kommer det sig att jag blivit inbjuden?  Naturligtvis en personlig inbjudan från drottningen. Nej, nu ljuger jag rejält! Min inbjudan var genom medlemskap i Women´s Institute (läs mer om WI här).  En representant från varje WI var inbjuden från i stort sett hela UK, totalt ca 8 000 kvinnor!!!! I min grupp var det ingen som ville åka när det togs upp på mötet jag inte deltog i. Då var det något ljushuvud som konstaterade att den där svenskan verkar vilja göra det mesta som är tokigt och jag kontaktades och naturligtvis hade de rätt. Klart jag vill åka på Garden Party på Buckingham Palace. En unik inbjudan som bara inte kan missas!

Om ni nu tror att man inte behöver betala något för att var med, så har ni fel. £ 35 för sandwiches, kakor och en kopp te = Afternoon Tea är priset. Inte billigt! Men i vilken miljö!..

…Transporten till London anordnades av WI. Buss t/r från södra Wales till London, så nära palatset som möjligt och bara för £ 20, det var i alla fall billigt. Det kom in till London ca 120 bussar fullastade med kvinnor, det ni! Klädkoden var Day dress och hatt var inte inget tvång att bära, men 99% av alla kvinnorna bar hatt..

…vi åket längs The Thames…

…och längs de tjusiga kvarteren i Chelsea…

…passerade Houses of Parliament…

…med Big Ben…

…vidare förbi Downing Street…

…och Trafalgar Square…

…mot The Mall, uppfarten mot…

…Buckingham Palace.

Inom palatsets grindar, inkl trädgården, var det fotoförbud, så tyvärr får ni inte se några bilder därifrån. Men det hela startade med att nationalsången spelades och The Duchess of Cornwall = Camilla och The Countess of Wessex = Sophie, gift med Edward, tågade in i trädgården. Jag stod på långt håll, men skymtade dem i alla fall. Sedan var det dags för Afternoon Tea, mycket gott och så en promenad i parken. Hur var då vädret? Ja, brittisk sommar, regn på vägen dit, men uppehåll hela tiden i trädgården, men mycket blåsigt, så det gällde att hålla i hatten. Många hattar flög runt i trädgården.

Det hela var en fantastisk upplevelse! Jag är så lycklig!

BUCKINGHAM PALACE GARDEN

Är den största privata trädgården i London med sina 17 ha. Trädgården ligger bakom palatset och är omgiven av höga murar med taggtrådsstängsel högst upp (bilden tagen utifrån gatan)…

…här finns en stor konstgjord sjö, helikopterplatta, tennisbanor där bl a Björn Borg har spelat. Det finns också många olika träd, blommor och buskar samt många konstverk, bl a Waterloo Vase.

8 trädgårdmästare arbetar här fulltid.

BUCKINGHAM PALACE

Palatset har varit den brittiska monarkens officiella bostad i o m drottning Victrorias trontillträde 1837. Palatset ägs inte av drottningen, men står till hennes förfögande. Men redan tidigare fanns här flera olika slott redan på medeltiden.

Tidigare bodde man i närbelägna St James´s Palace. Idag bostad för andra medlemmar av den kungliga familjen, bl a prinsessan Anne. Prins Charles och Camilla bor i närbelägna Clarence House, f d bostad till drottningmodern.

Och så något för kalenderbitare och de av oss som är intresserade av onödigt vetande!

-Palatset är 108 x 120 m med en innergård, 24 m högt och har en golvyta av 77 000 kvadratmeter (ca 11 fotbollsplaner).

-Palatset har 775 rum, fördelat på 19 representationsrum, 52 privatrum, 188 personalrum (inkl personalens sovrum), 92 kontor, 78 badrum.

-Största rummet, The Ballroom, är 37 x 18 m.

– Det finns 1 514 dörrar och 760 fönster, som putsas var 6:te vecka.

-I palatset finns 350 klockor.

-El kom till palatset 1883 och idag finns 40 000 glödlampor där.

HEMÅT

När hela festen var slut åket ett glatt gäng av damer tillbaka hem till vårt Wales…

May_321

… vi passerade svenska HM och …

May_324

…Harrods, kända varuhus av lite olika klass i London.

Ursäkta, men bilderna är inte alltid av högsta kvalité, men det är tagna ur bussfönstret.

Jag lämnad mitt hem kl 7.45 på morgonen och var åter 22.15. Men vilken dag!!!!  Jag är trött, men otroligt glad att jag fått vara med att uppleva något som detta. Många kommer säkert för att se de kungliga, vilket jag personligen inte bryr mig så mycket om, men vilken upplevelse med dessa tusentals uppklädda kvinnor samlad och i en vacker trädgård!

A once in a lifetime event!

Trevligt veckoslut!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till DROTTNING ELIZABETH DÖD, NY KUNG och NY PREMIÄRMINISTER

 1. Tjusigt, vi såg i England i hotellets tv morgonsändningen när drottningen välkomnade Liz… köpte den sista kvällstidningen på Gatwick på hemvägen från vandring i Cornwall.
  Jag härmade drottningen på min egen 25-års dag, jag var i London året innan när hon firade sin Silverjubileum, bra tema

 2. Anna i Portugal skriver:

  Vilket minne du har från Buckingham Palace! Synd att du inte fick fota 🙂 Viola kafe levererar alltid. Stor förändring för GB nu, framtiden får visa om det blir bra eller inte..

 3. wiolettan skriver:

  Trevligt att du har fått vara med om en sådan stor och fin upplevelse. Att besöka Drottning Elisabet är ju inte något som hör till vanligheterna. Så fin du är på bilderna. Tjusig liten hatt. Undrar hur den sitter fast så där vackert?
  Roligt att få se dina vackra bilder och bli guidad av ett proffs. Jag tycker mycket om London, fast jag har bara varit där två gånger.
  Trevlig helg.
  Kram!

 4. Geddfish skriver:

  Oh, så extra tjusig du var där på bilderna på väg till Buckingham Palace! Stilig, platsade in! Jo, jag har läst detta förut men läste gärna igen om besöket där, vilken ära!
  Det blir intressant att se hur allting utvecklas nu i UK efter bortgång och byten, mycket på en gång för britterna.
  Tror jag kände igen inredningen på Violas Café.
  Trevlig helg och kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en annorlunda och trevlig upplevelse, minnesvärd.
   Mycket händer i UK nu, bara att vänta och se vad det blir.
   Det ser samma ut på Violas som för många år sedan. Dit hann vi inte åg, Tar det nästa gång.
   Kramar!

 5. Znogge skriver:

  Vilken upplevelse att ha varit inbjuden dit så jag förstår mer än väl att du nappade på det.
  Ärligt talat så trodde jag inte att prins Charles skulle bli kung utan att den yngre generationen skulle ta vid men så blev det inte. Nåja, inte mitt problem.

  Önskar en god lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var ett unikt erbjudande och en fantastisk dag.
   Jag önskade att det skulle bli Willian, men trodde inte riktigt på det. Känslan sa att han verkligen ville bli kung, tyvärr.

 6. Ingrid skriver:

  Så fin du var när du var på besök på Buckingham Palace! Det måste verkligen ha varit en stor upplevelse.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 7. Det var mycket och bra info om palatset och allt möjligt annat som har med monarkin att göra.
  Så fin du är i hatten där i tåget också 🙂
  Ja, det gick snabbt utför sedan med drottningen då infot hade gått ut om att hon hennes hälsa sviktade. Nu är hon åter tillsammans med sin käre make ❤

 8. Marit skriver:

  Ja, så flott du var når du var på besøk der! Det har vært vanskelig å ikke få med seg at Dronning Elizabeth er død. Avisene her i Norge skriver omtrent like mye om dette som i England. Det norske kongehuset er i slekt med det engelske, men likevel…
  Takk for opplysningen om at at Elizabeth l ikke var dronning i Skotland. Hun var selvsagt ikke det, for det var jo Maria Stuart. (Queen of Scots)
  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var speciellt att få vara med om ett Garden Party i Buckingham Palace, en upplevelse.
   Kan tänka mig att det skrivs mycket i norsk press också.
   Helt rätt när Elizabeth I var drottning i England,var Mary Queen of Scots drottning i Skottland.

 9. Vilket mysigt fik!
  Man blir glad över att gamla miljöer bevaras.
  Kan absolut förstå att det såg ungefär likadant ut för 50 år sedan.

  Omvälvande med drottningens död. Spännande att se hur Charles tas emot.

  Trevlig helg!

  Hälsningar
  Anders

 10. Monica skriver:

  Det minns jag, tänk att sju år gått. Känns inte klokt ibland så fort det går. Men väldigt roligt du var med på detta och tjusig som en prinsessa, ja ett par av dem😄och lite Dianaklass. Ja tankarna går, det var en chock verkligen, ofattbart tragiskt och att se pojkarna, särskilt lilla Harry på den långa vandringen bakom mammas kista var nästan för mycket. Det har han sagt: inget barn ska föreslås att göra detta och i deras sammanhang då med en hel värld som följer.
  Och att alla är i chock nu är nog lite tveksamt men det gick fort.

  Och igen ska Harry kämpa mot allt och alla, på väg, men order från Charles, bort med Meghan. Att han kom efter sista andetaget var han inte ensam om men visst undrar man att han måste ta ett eget flyg? Nej fanns inte plats för en bror och son där inte. Usch.

  Och chocken, läser UK-tidningarna, både de något så när seriösa och mindre😄Kate gick med barnen till skolan som vanligt, ingen sorgedag där.

  Tänkte på sedlar och mynt, allt ska det stå Charles på och en mycket kostsam historia och några 70 år blir det inte, då ska de bytas till William allt. Tycker Charles ser väldigt sliten ut. Och tänkte på kroppshållningen, lite av gammelman redan.

  Talet var väl bra, äldste sonen fick eloge och plats, yngste nämndes i en kort mening med Meghan. Som ett måste för folk reagerar annars. Camilla fick dyrkande ord, jaja.

  Ja vi får se, de tre blir lite kumpaner nu, Charles, Camilla och Liz, liknade henne vid Thatcher men hon är mer en Theresa och känns som att hon plötsligt är så medveten om klass, pappa professor men nån överklass är det ju inte. Och människor är vi allihop.

  Kul om du skriver någon analys om läget.

  Ha det fortsatt bra och vi har vårt. Detta val. Vi får se vad som händer.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, tiden flyger iväg.
   Så hemskt för barnen att exponeras på detta sätt, inte mänskligt.
   Charles behandlande av Harry med fru liknar drottningens behandling av Charles och Diana. Tiden har stått still inom det brittiska hovet.
   Framtiden får visa hur det går med UK, ett land redan i ekonomisk kris.
   Ha det fint!

 11. Jodå, jag minns ditt besök på Buckingham Palace men jag läser gärna om det igen. Så snygg du var då, också!
  Tack för alla bilder, all text och all text du bestämde dig för att inte skriva ;).
  Det är ju så, att det hjälper ju knappast att spekulera och ha så mycket tankar om kungligheter eller liknande. Det är som det är i alla fall.
  Må Elisabeth II vila i frid och Charles III få arbetsro att göra det bästa han kan av att vara kung.
  Ha en fin helg!

 12. Märtha skriver:

  Jag minns också inlägget från teapartyt, det var det som inspirerade mig att hålla ett afternoon tea på min bemärkelsedag! Och mycket kan man säga om kungligheterna, speciellt i Storbritannien, men jag avstår också. Fy fasiken vad det måste kännas tungt för en som hamnar in i en sådan familj… Jag känner mig alltid lite rebellisk om jag hamnar in i situationer där regler och system är stela, känner med dem som… Nåja.### När Drottning Elisabeth (I eller II) besökte Finland 1976 bodde jag mina sista dagar i studiestaden Åbo och hade bråttom, brydde mig inte om nån drottningskortege. Plötsligt stod jag alldeles nära henne när hon steg ut ur bilen vid domkyrkan, ett rent misstag, men ingen haffade mig. Legendariska Bosse vid den svenska dagstidningen var fotograf under besöket. Det skrev han om i ett kåseri. Han nämnde att staden Åbo hade beordrat husägare längs kortegerutten att putsa fasaderna mot gatan. Bosse gjorde sammaledes. Han lämnade in sina byxor till tvättning och pressning. Men endast på framsidan. En av de skribenter jag beundrat, dog alldeles för ung… ### Här skördas som attan. Äpplen, plommon, krikon… Kommer i massor!

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att jag kunde inspirera dig.
   Tur man inte är i den familjen.
   Jag har också sett drottningen av en slump, så kan det vara.
   Tack för din historia ang fasaderna😊.
   Förstår att du har fullt upp nu i skördetid. Lycka till!

 13. Har aldrig varit nån rojalist precis, så drottningens död har inte påverkat mig det minsta – men jag förstår att många sörjer henne och kanske kommer ha svårt med den nye kungen. Den stackarn som nog väntat i många år även om han verkar sörja sin mor och drottning.
  Din utstyrsel var väldigt elegant med hatt och allt. Hade också gärna velat ströva omkring i den trädgården…..
  KRAM – Susie

 14. farfar hebbe skriver:

  Ja hon satt på tronen väldigt länge,hon sågs ju som hela Englands mormor/farmor..
  Dagens tema,,jag är nu hos mina barnbarn ingen av dom har en aning om dagens tema..Frågade sonen om han hade koll på temat idag,,svar ja,,Valdagen..det var allt..Haé Kram.

 15. Mamma C skriver:

  Vilken upplevelse du varit med om.
  Ha en fin söndag.
  Carin

 16. skåningen skriver:

  Ha en skön söndag!
  Kram!

 17. Elisabet skriver:

  Ett kalas på slottet, vilken upplevelse! Så kan det gå för den som uteblir från ett föreningsmöte.

 18. Rosor och ruiner skriver:

  Men vilken upplevelse du varit med om! Det är ett minne att spara tänker jag. Och så tjusig du var!
  Kram Gunilla

 19. Violen skriver:

  Vilken upplevelse med garden party och så elegant du var! Säkert ett minne för livet även om man inte är rojalist!
  Ha det gott!

 20. Ditte skriver:

  Ja, en epok är slut. Men för min del hade jag gärna kunnat avstå kung Charles och hans Camilla. Inga favoriter alls. Å andra sidan behöver jag ju inte bry mig.
  Hoppas och önskar att den nya premiärministern blir bra.
  Minns ditt inlägg från när du var bjuden hit till Buckigham Palace på Garden Party. Givetvis ett fantastiskt minne och upplevelse.

  • Lena i Wales skriver:

   Inga favoriter hos mig heller och kanske inte heller hos alla britter. Jag behöver inte heller bry mig längre.
   Undrar lite om det blir så stor skillnad med den nya premiärministern mot den före detta, men behöver inte heller bry mig om detta längre.
   Ett ljust minne.

 21. Blomsterbönan skriver:

  Ja vilka förändringar för britterna, både ny premiärministern och en kung istället. Jag tycker kungen ser ut att ha högt blodtryck så vi får se hur det går.

  Vilken upplevelse att få besöka Buckingham Palace!

 22. åsa skriver:

  Jag berättade för min engelska vännina om ditt besök hos Drottningen och att Du druckit te… hon hade aldrig hört talas om att det gjordes sånna besök, te-kalas.
  Så det verkar inte höra till vanligheten.
  Men en kul grej, absolut, jag förstår att Du ville höra detta.

 23. Helena skriver:

  Åh, vad roligt att få gå på Afternoon Tea hos drottningen! Låter som en saga, tycker jag. Jag hade gärna velat vara där och fått se alla kvinnor i vackra kläder och hattar! Önskar dig en trevlig vecka!

 24. En lång epok är till ända. Kanske tur vi inte skriver allt vi tänker. Ditt besök i BP kommer du aldrig att glömma. Tur du nappade på chansen.
  Kuriosa. Minns att jag tog med min mamma och fikade på Viola. Orsaken var att hennes bästa väninnan bar det namnet.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är nog bra att jag inte skriver alltför mycket om just detta.
   Det var ett mycket trevligt event och jag är så glad att jag fick komma dit.
   Vad kul att du varit på Viola och fikat och kul anledning.

 25. Anita skriver:

  Hm, här har jag tydligen missat att kommentera ser jag. Jag har ju läst om ditt besök på Buckingham Palace men det var roligt att läsa om det igen. Och du är så fin, ser ut som en riktig drottning 🙂

  Kram

 26. Veiken skriver:

  Härlig upplevelse att se tillbaka på. Jag begriper inte hur dina kompisar kunde tacka nej till detta, men du blev i alla fall supernöjd!
  Nu ska ju Elisabeth ligga på Lit de parade i fyra dagar. Just nu är jag konspiratoriskt lagd, för jag tror att just den kistan är tom eftersom den är stängd!
  Så tråkigt att Elvismuséet har gått i konkurs. Det var så trevligt där och musik på kvällarna. Troligen har pandemin varit en del av den situationen!
  Ha det bäst!

 27. Precis nu när vi besökte London så kom Den nya premiärminstern till makten. Drottningen avled precis nästan när vi kom hem. Vet att en väninna kom samma vecka till London för att också se Abba showen och var rädd för att det skulle bli inställt. Det blev det dock inte.

  Häftigt med ett gardenparty på Buckingham palace. Det hade jag inte heller tackat nä till.

  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 28. skogsnuvan skriver:

  Vilket äventyr du fick vara med om. Det är inte alla som varit på kungligheters tillställningar. Det verkar som engelsmännen har en väldigt gammaldags och speciellt förhållande till sin gamla drottning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s