SVERIGE – BACKAMO, ett gammalt exercisområde och HERRBESÖK och VILTBESÖK

Onsdag igen! Tiden flyger iväg!

Idag lite om Backamo, men först lite från veckoslutet som varit.

Det blev en liten tur till Göteborg där jag mellan kommunikationer vandrade runt lite i det soliga och sköna vädret och beskådade de härliga höstrabatterna…

…men, så till det bästa av helgen. Herrbesöket! Herren är 8 år och mitt barnbarn. Han har vuxit så att han emellanåt känns som en liten herre. Han växer inte bara på längden, utan också fötterna. Vi har numera samma skostorlek.

Jag hann åka till IKEA innan jag hämtade honom för en farmor-barnbarnhelg hemma hos mig, med lite arbete och goda pannkakor och godis fast det bara var fredag!

Jag behövde lite hjälp med att sätta ihop det jag köpt på IKEA, så det fick jag. Vad månne det bli av dessa träbitar?…

…jo, när barnbarnet hjälpt mig att sätt ihop det, blev det ett litet vinställ som har placerats i matkällaren. Vad hjälpte han mig mer med?…

…jo, att sätta ihop tidskriftshållare. Han blev en liten expert på detta efter de två första, sedan kom 10 till. Dessutom började vi sätta ihop en bokhylla också, men den blev inte riktigt klar.

Detta var det trevliga besöket, nu över till det otrevliga besöket…

…vildsvin i min trädgård, inte kul! De har inte rivit upp hela trädgården, men den biten direkt mot skogen och under en ek. Troligen var de ute efter ekollonen. Dessa bestar sprider sig snabbt och svåra att skjuta. Fast i helgen var det menat att sköta av det alltför stora beståndet, resultat därav vet jag inte.

Backamo, ett gammalt exercisområde

Backamo ligger mellan Lilla Edet och Ljungskile. För er som inte är så bekanta med området kan man enkelt säja söder om Uddevalla, en bit inåt landet.

Området är ett gammalt exercisområde för krigsmakten.

Ovan syns den gamla bevakningskuren, bommen och några av de gamla kasernerna.

Här har jag som barn passerat många gånger på väg från vårt hem i Alafors till vårt sommarställe vid kusten söder om Uddevalla. Jag tyckte alltid som barn att det var lite kusligt att åka förbi här, hoppades på att inte se några soldater, för då var det nog snart krig. Ett barns egna slutsatser…

…området har bl a använts av Bohusläns regemente, ett infanteriförband, som övningsområde.

Det har också använts som interneringsläger för tyska militärer som i slutet av andra världskriget hade deserterat till Sverige. På hösten 1945 utlämnades 950 tyska soldater till Sovjet och resterande 250 tyska soldater till västmakterna. Så kan också den svenska historian beskrivas…

…anläggningen används fortfarande, bl a som kursgård. Här finns lite kontor, någon affär, vandrarhem, men ingen större aktivitet. Vissa år har här också varit julmarknader.

Exercisheden är idag flygfält…

…i anslutning till området finns detta hus, idag inom området.

Här stannade vi ofta på vår färd mellan hemmet och sommarhuset. Här var det nämligen ett litet hembageri, av liten skala, men otroligt populärt. Minns speciellt deras underbart goda drömmar, mums…

…idag är det ett trevligt café där min väninna och jag stannade till för…

…att äta våfflor i somras…

…vi satt tuomhus, men det var också fint inomhus…

…detta skåp är som en dröm för en porslinsnörd, som jag ju är. Här får man själv välja vilken kopp eller mugg man vill ha. Tror att det är härifrån jag fått idén att i mitt hem servera i olika koppar, muggar och glas. Jag låter mina gäster välja vad som passar dem bäst att dricka ur.

Det var i alla fall roligt för mig att komma tillbaka hit och få uppleva lite barndomsminnen.

Känner ni igen namnet Backamo?

I så fall är det säkert p g a denna sång :

Tjo! Uppå Backamo med Thore Skogman.

Som barn kunde jag hela texten och mamma, pappa och jag sjöng alltid den när vi passerade Backamo.

Önskar er en fortsatt trevlig vecka!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till SVERIGE – BACKAMO, ett gammalt exercisområde och HERRBESÖK och VILTBESÖK

 1. Märtha skriver:

  Just det, Thore Skogman! Redan när jag såg rubriken började de små i hjärnan arbeta: Backamo har jag hört! Trallvänliga låtar och roliga texter var hans signatur. Vilket trevligt café! Men vem börjar med systemet ”välj din egen temugg” i våra kaffeälskande länder… Jag drömmer nu om att inspirera trädgårdsföreningens styrelse att ordna en resa till Göteborg, en av oss har praktiserat på Trädgårdsföreningen där för 20 år sedan… Få se…

 2. Dricker varken kaffe eller te, inte heller mjölk öl eller sprit – men gärna vin och likör. Fast nu har jag inte druckit nåt med alkohol på månader, det smakar mig liksom inte längre. Fast som gammal skumpaälskare så har jag lovat mig själv att den dagen jag slipper både rullstol och käpp då jäklar….. 🙂
  KRAM-Susie

 3. Underbart att jobba ihop med barnbarn, att ha udda kaffekoppar är hett och mysigt, hela service är lite trist… 🙂

 4. Marit skriver:

  Usj, så forferdelig at du har hatt ”besøk” av villsvin. Det er min store frykt at de kan dukke opp her også. Så hyggelig å ha barnebarnet på besøk. Jeg har tre barnebarn, og alle er jenter fra 4 til 11 år.
  Så mange fine kopper du har, men er det mest kaffekopper? Jeg drikker bare te, så her i huset er det mange store kopper 🙂

  Ha en fin høstdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Inte trevligt med vildsvinsbesök.
   Så härligt med barnbarnsbesök. Jag har 4, tre flickor och en pojke, 4 till 8 år.
   Det var flest koppar, men också några muggar.
   Fin dag till dig också!

 5. Barnbarnsbesök japp! 🙂 Vildsvinsbesök NÄPP! Hoppas att avskjutningen hade framgång, de är svåra att få i skottlinjen de där fyrbentingarna!
  Det där caféet är ju bara för härligt och att ha olika koppar att välja på är en fin gest. Man dricker ju bättre i något man tycker om att hålla i händerna, allt smakar godare då. Jag har sett samma sak på flera andra caféer men också hemma hos folk, inte enbart vad gäller koppar utan också glas.
  Tack för trevligt inlägg igen Lena!

 6. farfar hebbe skriver:

  Oki..Jag har några Mattias i min krets,men ingen Matteus..Håller med Fredsdagen borde vara alla dagar.Kul att läsa om Backamo..Ja det är ju för jä—gt hur dessa svin ställer till det på tomter och trädgårdar,mer avskjutning behövs..Haé Kram.

 7. Znogge skriver:

  Vilket trevligt finbesök du har haft och god hjälp hade du av barnbarnet också. Mindre roligt med besök av vildsvin för deras framfart ställer till en del.
  Så roligt att kunna välja kopp för visst smakar det godare att drick sitt kaffe eller te ur vissa.

  Önskar en fin onsdag!

 8. skåningen skriver:

  Jag blev sugen på våffla!
  Jag tycker även om Theuns Jordaan ja det finns många fler Men dom är mina favoriter!
  Kram!

 9. Ingrid skriver:

  En så duktig hjälpreda du fick. Små herrar kan vara väldigt händiga och arbetsvilliga.
  Vildsvinen däremot tycker nog ingen om. Man får hoppas att de lyckades skjuta av en hel del. Här på Gotland råder nolltolerans mot vildsvin och man påstår att det inte finns några.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 10. Anna i Portugal skriver:

  Väldigt bra hjälp och sällskap du fick, härligt! Jag har inte mycket porslin alls, men alla (7 st) mina muggar är i olika färger och former. Det tycker jag väldigt mycket om.

 11. Så hösten har kommit till Götet. Backamo kände jag inte till. Bättre med ett mysigt fik där. Jag har i många år varit svag för möjligheten att välja egen kopp. Ibland tar jag allt för lång tid på mig att välja.
  Verkligen olika sorts besök. Jag förstår att du mest uppskattade det som hade två ben och exakt lika stora fötter som du har. Vad ska det bli av honom tro. Förstår att du både längtat och uppskattade den helgen.

 12. Blomsterbönan skriver:

  Det går alltid mycket bättre att jobba när man har en liten person till hjälp! Blir så mycket roligare.

  Puh! Vildsvin ja, vi vaknade en morgon för 4-5 år sen och hela gräset var förvandlad till en åker. Vi har satt upp elstängsel och än så länge, peppar peppar, har det funkat väldigt bra. Dessutom jagar några kompisar numera på våran mark. Åteln finns ca 100 meter från huset och varje gång det smäller så skriker vi per automatik ” YESSS!”

  Både jag och min bästa vän älskar gammalt porslin, hon samlar kaffekoppar och har hur många olika som helst och där väljer alla sin kopp när man kommer. En ganska invecklad procedur om några ibland spanat in samma kopp. Det är väldigt roligt! Jag vill dock ha mugg eller glas så jag får en stor, vitgrön mugg från Paradisverkstaden för hon vet att jag kärat ner mig i den.

  • Lena i Wales skriver:

   Både roligare och effektivare att jobba tillsammans.
   Fy för att vakna upp till en sådan gräsmatta. Som tur är är detta i utkanten av min trädgård, men ändå tråkigt.
   Kul att man hos din väninna också får välja kopp. Jag kan även dricka te ur kopp, beroende på storleken.

 13. Geddfish skriver:

  Vilket kul inlägg! Barnbarn är riktigt duktiga nuförtiden, förstår inte, sånt där kunde inte jag i den åldern. Vad roligt att fått ha en farmorhelg!
  Jag har aldrig varit på Backamo men känner mycket väl igen namnet och låten. Intressant historia om förläggningen.
  Jag är uppväxt med Tånga hed i närheten så Vårgårda hade en del militärer ibland.

  Det där med att välja glas och kopp är kul, det fick jag ju hos dig också.
  Trevlig onsdag och veckan ut!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror inte det fanns detta typ av ”Lego” när vi var små och kanske frågade man inte heller en flicka om hjälp då. Andra tider.
   Tånga hed minns jag och inte så långt bort, bortanför Herrljunga ligger Remmene.
   Ja, du har praktiserat att välja hemma hos mig. Så kul att du varit här.
   Onsdagskramar!

 14. Helena skriver:

  Vilken bra idé att ta hjälp av barnbarnen när man ska få ihop Ikeabyggsatser! De är ju ofta duktiga på lego. Önskar dig ett trevligt slut på veckan!

 15. Mamma C skriver:

  Mysigt att få hjälp av barnbarnet med sina Ikea-köp och lördagsgodis är ju inga problem med att flytta fram till fredagsgodis 😉😃.
  Tråkigt när vildsvinen förstör ens trädgård.
  Kopp eller glas kan vara väldigt viktigt när man ska dricka något.
  Ha en fortsatt fin onsdag.
  Carin

 16. Anders skriver:

  Hej Lena!

  Tråkigt med dessa vildsvin – verkligen!
  Desto roligare att du fick hjälp med vinstället.
  Hoppas att lite viner från Ribera del Duero hittar dit!

  Hälsningar
  Anders

 17. Ditte skriver:

  Jättetrevligt kan jag tänka mig med barnbarnsbesök och vilken god hjälp du fick. Och helt klart mindre trevligt med vildsvinen. Vet ju att de tar sig genom både staket och annat.
  Väldigt trevligt med ett återbesök på Backamo. Har varot här en hel del tillsammans med min pappa så igenkänningsfaktorn var hög-
  Kul att se detta fina porslinsskåp och ett bra sätt att åskådliggöra innehållet –
  Liknande idé att välja koppar har men också på Sandgrund och idén är väldigt tilltalande. Hade liknande förr här hemma men det skåpet finns inte kvar och någon ny lösning har jag inte kommit på. Funderar vidare. Och jag har mängder av gamla vackra koppar.
  Önskar dig nu en fin fortsatt vecka-

  • Lena i Wales skriver:

   En bra hjälp jag fick över helgen.
   Gillar inte vildsvin, de förstör så mycket.
   Kul att du besökt Backamo och gillar att komma tillbaka genom min blogg.
   Visst är det kul idé med udda porslin.
   Ha det fint!

 18. wiolettan skriver:

  Trevligt besök där av den lille duktige byggmästaren. Han kanske blir det som vuxen, vem vet.
  Vildsvin, det var värre det. Har läst om hur de kan böka till det i folks trädgårdar, inte trevligt och jobbigt blir det ju också.
  Backamo, har jag bara hört talas om och Thore Skogmans insjungning känner jag väl till.
  Härliga kaffekoppar och goda våfflor.
  Trevlig fortsättning på veckan och ha det bra.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en mycket god hjälp.
   Vildsvinen förstör otroligt mycket, de bökar och bökar.
   Det är nog genom Thore Skogman som Backamo blivit känt, i alla fall för vår generation.
   Stora kramar!

 19. åsa skriver:

  Jo men yes jag känner igen namnet men inte på grund av Tore Skogman, en av min fars bröder gjorde lumpen där (tror jag) han berättade i alla fall om Backamo.
  Porslin är roligt 🤩 jag vill helst dricka kaffe i kopp, det är godare så 😃

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du kände igen Backamo på detta sätt. Troligen gjorde han lumpen i Uddevalla och hade exercis i Backamo.
   Det är inte bara vad man dricker, utan också vad man dricker ur som gör njutningen.

 20. marbellatanten skriver:

  Vilket snällt barnbarn, toppen att föredra att hjälpa dig med lite allt möjligt istället för att sitta vid en skärm som många barn gör 🙂

 21. Anita skriver:

  Vilka vackra höstrabatter! Inspirerande att se, jag håller på att planera lite inköp av växter.
  Och din hjälpreda är väl ändå den bästa du kan få. Så duktig och händig han är.
  Roligt att läsa om Backamo … vet du, jag började direkt sjunga på ”Tjo, uppå Backamo”. Det var inte klokt, jag kunde fortfarande nästan hela texten.
  Fint att få välja kaffekopp, fint bara att få titta på dom. Våfflan såg delikat ut.

  Fredagskramar

  • Lena i Wales skriver:

   Blev betagen av rabatterna i Bältesspännarparken i Göteborg.
   Bra för honom att lära sig bygga varor från IKEA, det kan han ha nytta av i framtiden.
   Kul att du började sjunga, precis som jag gör. Kan massor av gamla sångtexter, men glömmer från en sekund till den andra vad jag ska göra.
   Fredagskramar!

 22. Veiken skriver:

  Vilken tur att du fick hjälp med monteringen av IKEA-grejorna. Det är inte alltid det lättaste!
  Tjo uppå Backamo har skrålats i vår bil när vi passerat Backamo på väg till Uddevalla. Vi har aldrig stannat där och kollat läget, men det får bli nästa gång, om vi tar den vägen!
  Vildsvin är en styggelse på tomter!!!! Hoppas ni kommer tillrätta med problemet!

  • Lena i Wales skriver:

   Jobba tillsammans gör det både lättare och roligare.
   Kan tänka mig att du känner till trakterna väl.
   Inte kul med vildsvin, men som tur var var det delen mot skogen, där det är lite vilt, men inte roligt.

 23. skogsnuvan skriver:

  Tänkte precis att jag hade hört en melodi med bäckamo och så lade du ut den. Så var det. Det där med omaka koppar har visst blivit modernt. I Sollefteå har man ett sådant cafe och jag har länge kört med det för jag har mest omaka koppar. Där ser man till slut blir man modern fast man inte tänkt det.

  • Lena i Wales skriver:

   Många, liksom du, känner till sången, i alla fall i vår generation.
   Moden går igen, bara man väntar tillräckligt länge. Hopps dock att modet med snörliv inte kommer tillbaka😉.

 24. Karin skriver:

  Så trevligt med herrbesök och det där med skostorlekar känner jag igen. De som nyss hade fötter mindre än en mandarin kan plötsligt ha mina skor. Eller klagar på att de är för små! Känner också igen den fantastiska hjälp man kan få, när de är på det humöret, barnbarnen. Ett sjuårigt barnbarn hjälpte mig att rensa ogräs i helgen och vi diskuterade om det möjligen är så att en tandläkare som drar ut en tand känner samma tillfredsställelse som vi när vi får upp hela långa kvickrotsroten.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi hade så fina dagar tillsammans.
   Jag brukade ha små söta skor i hallen och helt plötsligt stod där stora skepp!
   Härligt med dessa samtal och när man får höra deras funderingar och åsikter,

 25. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Vacker rabatt du börjar med. Besök av vildsvin kan inte vara trevligt, hoppas de inte kommer igen. Kul med besök som kan hjälpa till. Du har så många ställen som ser mysiga ut, ett riktigt trevligt café.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Det var så vackra höstrabatter på stan.
   De har varit här igen och bökat, gjort sitt territorium större, en de har inte tagit över, än.
   Så bra med lite hjälp ibland, det kan behövas.
   Skön lördag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s