SVERIGE – STOCKHOLM, VASAMUSEET 1

Ja, då har jag hamnat i Stockholm hos familjen igen!

Blir här ett litet tag, så glad att jag har en bra husvakt hemma.

Vasamuseet

När jag var i Stockholm hos familjen i november förra året besökte jag Vasamuseet på Djurgården tillsammans med mitt då 6-åriga barnbarn som jag är farmor till och hennes morfar. I torsdags var det dags för lillasyster, 4 år att få komma dit med farmor. Så roligt att gå på museum med barn, de öppnar ens ögon och lär en att tänka i andra banor.

Bilderna är från november, på onsdag kommer mer från senaste besöket.

Vasa är unik och ett av Sveriges populäraste sevärdheter med ca 1,5 miljoner besökare per år.

En vardag i november var vi inte många och ingen trängsel alls…

…museet från sidan och..

…från framsidan.

Var kommer namnet på skeppet från?

Namnet har det fått från vasen, symbolen som ingick i Vasaättens släktvapen. Alltså inte en vas man har blommor i, utan en kärve…

…vi var lite tidiga och medan vi väntade på att morfar skulle komma med biljetterna passade vi på att ta oss en till i museets butik. Barnbarnet fastnade för denna modellbåt av Vasa och hade många funderingar på hur man kunde bygga något så fint.

Något litet minne skulle vi ju också ha med oss hem från detta besök. Barnbarnet fick en liten nalle och så köpte vi en likadan till hennes lillasyster, så inte hon skulle bli ledsen…

…för min del blev det ett tallriksunderlägg med skeppet. Jag gillar att ha lite olika tallriksunderlägg som små souvenirer, tar inte stor plats och jag använder det ofta.

Det fanns också många böcker om skeppet i butiken. Massor av böcker har skrivits om Vasa, däribland många barnböcker. En av dessa barnböcker har barnbarnet redan hemma och det var denna bok som inspirerade mig till att ta med henne dit…

…vi började med att se en väldigt bra film om bärgandet av skeppet, lämpat för såväl barn som vuxna. Mycket intressant.

Vasa var ett regalskepp. Vad menas med regalskepp? Det största av flottans skepp under stormaktstiden.

Skeppet sjunk på sin jungfrufärd den 10 augusti 1628 utanför Beckholmen i Stockholms inlopp.

Några år efter att skeppet sjunk försökte man sig på några misslyckade bärgningar och sedan föll skeppet mer eller mindre i glömska. Först 1956 hittade man exakt var hon låg och 1961 lyftes hon upp ur vattnet.

Det var stora svårigheter att undersöka skeppet när det låg i vattnet. Mycket p g a dålig eller obefintlig sikt.

Vraket lyftes genom att man grävde sex tunnlar under skrovet och drog vajrar fästade vid pontoner genom dessa.

Genom TV-sändningar kunde miljontals människor följa bärgningen.

Fram till 1988 fanns vraket på Wasavarvet, en tillfällig byggnad, för att 1990 komma till Vasamuseet där hon finns idag…

…hon var byggd för att bli symbol för Sveriges militära och politiska makt under Gustav II Adolfs regerande.

Orsaken till förlisningen var att hon var alltför instabil, men byggdes trots att man visste detta, eftersom det var kungens vilja och han fick alltid som han ville. Hon behövde byggas snabbt för att tas ut i kriget mot Polen. Under 1620-talet hade Sverige redan innan Vasa förlorat 14 skepp ur sin flotta i stormar och slag. Vasa behövdes i alla de krig på flera fronter som Sverige utkämpade…

…det behövdes inte mycket mer än en vindpust för att fartyget skulle kränga till och vattnet började forsa in genom de öppna kanonportarna. Vattnet gjorde att Vasa fick än mer slagsida och barlasten försköts. Hon kantrade och sjönk på 32 m djup, ca 120 m från stranden. Man beräknar att mellan 30 och 50 personer drunknade, få var simkunniga på denna tid.

Förlisningen sågs av flera 100-tals människor som kommit för att se det stora skeppet ge sig av till havs…

…inne i skeppet och runt omkring hittade man 1 000-tals föremål och kvarlevor av 15 människor. Här fanns kanoner, vapen, verktyg, mynt, kläder m m. Dessutom sex av Vasas tio segel.

Kvarlevorna av de 15 individer och skelettdelar undersöktes och begravdes senare på närbelägna Galärvarvskyrkogården. Graven pryddes av Vasas bärgade ankare.

Allt detta gav god kunskap om livet ombord på ett skepp under 1600-talet…

…skeppet är byggt av ek och är mycket utsmyckat.

Utsmyckningen var viktig för att visa kungens visdom och skicklighet som krigsherre och skulle också håna och skrämma fienden.

Motiven domineras av mytologi och historia, men även av bibliska figurer. Också skrämmande varelser som sjöjungfrur, monster, tritoner (hälften människa och hälften fisk. Lite som sjöjungfruns manliga likhet).

Skeppet hade ca 500 skulpturer…

…skulpturerna var färgglada och det förekom även bladguld.

Bilden ovan är en reproduktion av hur man tror att det en gång såg ut…

… detaljer av utsmyckningen.

…en intressant bild av Stockholm som det såg ut på 1600-talet.

Vissa landmärken känner man igen t ex kyrkor, men istället för dagens slott finns här slottet Tre Kronor till höger på ön Gamla Stan…

…så här tror man att hon en gång sett ut under byggnationen.

Under 333 år låg Vasa på botten. Att skeppet klarat sig så relativt bra beror delvis på det bräckta vattnet i Östersjön, eftersom där inte finns skeppsmask som i varmare eller saltare vatten.

Lite fakta om skeppet:

Längd : 69 m

Bredd : 11,7 m

Besättning : 145 sjömän och 300 soldater.

Fortsättning följer!

Trevligt veckoslut!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till SVERIGE – STOCKHOLM, VASAMUSEET 1

 1. Blomsterbönan skriver:

  Jag har varit där med sonen och hans kompis när de var runt 8 år och de var sååå fascinerade! Mååånga frågor och funderingar. De hade nog kunnat vara kvar hur länge som helst. Tanken är svindlande att sista gången nån gick på däck var för så många, många år sedan.

 2. var där för hundra år sedan, det har säkert förändrats

 3. skogsnuvan skriver:

  Jag har inte sett mycket här i livet men vasaskeppet har jag i alla fall besökt. Det var när Kinabror jobbade i Stockholm och det var väldigt intressant.

 4. Violen skriver:

  Så intressant läsning! Bärgningen av skeppet drog mycket uppmärksamhet till sig så jag tror att många svenskar har ett gott öga till regalskeppet Vasa.
  Önskar dig en trevlig helg!

 5. Ingrid skriver:

  Vasamuséet har jag besökt flera gånger, kanske mest för att Åke var så intresserad av det. Vi var både på det gamla ursprungliga och på det nya.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 6. Som infödd Stockholmare så är det massor av sevärdheter där som man inte sett, bl.a. Wasa. Dom ställen man besökt är dom som våra gäster har velat se, då har man naturligtvis ställt upp – och upptäckt en massa trevligt och intressant.
  Det är dock skillnad här på Gotland. Under dom 19 år vi bott här så har vi nog sett det mesta – iaf i naturen! När vi pratar om såna sevärdheter med våra gotländska vänner så har dom inte en aaaning om vad vi pratar om!! Men några museum har vi dock inte varit på, vi tycker vi har sett så många på fastlandet…..
  KRAM-Susie

 7. Znogge skriver:

  Vi har varit där med våra barn också och det tyckte det var mycket intressant och spännande. Nästa besök får kanske bli med barnbarnen… Vi har varit både på det gamla och det nya.

  Trevlig helg!

 8. Alltså det är ju nästan skamligt att jag bott i Stockholm i nästan hela mitt liv och fortfarande aldrig besökt Vasamuseet. Måste helt klart bli ändring på det!

 9. Jossu skriver:

  Det museet måste jag besöka igen. Jag var där under en klassresa på högstadiet och då hade mitt intresse för historia inte vaknat så jag insåg aldrig hur mäktigt det är att få uppleva ett så gammalt, välbevarat skepp.
  Tråkigt att människoliv skulle gå till spillo, att drunkna låter som ett hemskt sätt att dö på. Och allt för att kungens ord var lag.

 10. Helena skriver:

  Man upptäcker alltid något nytt varje gång man är där. Tänk vad fantastiskt färggranna fartygen var, det trodde jag inte! Önskar dig fina dagar i Stockholm!

 11. Märtha skriver:

  Jag satt med näsan i TV-rutan när filmer om bärgningen av regalskeppet Vasa visades. För mig var det något av det mest spännande som kunde visas i TV! Länge ville jag bli arkeolog på något sätt, har alltid varit intresserad av historia. Tror jag besökte muséet cirka 1980. Så har vi ju staden Vasa i Österbotten, grundades 1609 och fick sitt stadsnamn 1611, Vasa-ättens namn. Kung var då Karl IX. I stadens vapen ingår förstås en vase, på röd botten. Hälsar dagens ros- och vedarbetare.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du följde bärgningen på TV, det gjorde inte jag.
   Intressant om staden Vasa i Finland, känner till den, men har ingen stor kunskap om den.
   Du sliter med din ved, men gott blir det till vintern.

 12. Karin skriver:

  Det är ju ett fantastiskt besöksmål, Vasaskeppet, även om mina utländska kompisar retar mig lite för att vår främsta attraktion i Stockholm är ett totalt fiasko. Alltså skeppets historia från pampigt regalskepp till vrak. När jag sommarjobbade som guide i Stockholm på 60-talet fick jag ibland gå ombord med någon liten grupp i det dåvarande Vasavarvet, där det hela tiden låg en dimma från en fin spray som skulle hindra skeppet från att orka ut och förstöras. En helt annan upplevelse än idag!

 13. FREEDOMtravel skriver:

  Förstår att det är kul att gå på museum med barn! Wasamuseet gillar jag! När jag var liten hade jag en barnbok om skeppet Wasa som jag läste många gånger, den gjorde intryck! 🙂

 14. Vasaskeppet och dess historia är fascinerande. Dit var vi med barnen för en oherrans massa år sedan men fortfarande gör det ett visst intryck. Nu tror jag att det har blivit ännu bättre än då att besöka stället.
  Så fint att samla på olika tabletter! En god idé som jag kanske tar efter. 🙂

 15. Länge sedan jag var och kollade på Vasaskeppet, men visst är det mäktigt. Härligt att besöka det med barnbarnen 🙂 Mycket för dem och uppleva där.
  Underläggen ser fina ut. Ett trevligt minne att ta fram i vardagsfikan.
  Allt gott!
  Christina

 16. Anette skriver:

  Bra tips, jag har inte varit där men måste absolut göra ett besök. Jag tror resten av familjen varit på museet men kan tycka det är värt ett återbesök.
  Kul att du gör det med barnbarnen, ett och ett.

  • Lena i Wales skriver:

   Ett ställe väl värt ett besök.
   Så kul att ta med barnbarnen på museer. Jag brukar ta dem en i taget så det blir ett unikt besök, utan större kompromisser, fullkomlig uppmärksamhet.

 17. Ditte skriver:

  Ett besök på Vasamuseet är ju perfekt att göra tillsammans med barnbarn. Och att göra det nu i lågsäsong är en stor fördel.
  Förstår att det blev lyckat.
  Har varit här en del både i jobb och privat . Och alltid roligt att komma hit med barnbarnen.

 18. Tack för att jag fick följa med på en gratistur till det världskända museet. i kontakten med yngre barn finns mycket win-win. Ha de så trevligt i huvudstaden. Vad bra att ha en egen husvakt på hemmaplan.

 19. Geddfish skriver:

  Jag runt på Vasamuséet med mina fyra barn under den veckan som vi var i Stockholm när yngsta dottern var 4,5 år och den äldste sonen var 16 år. Oerhört intressant. Men det måste vara så länge sedan som 1985. Vi gjorde hela halva Stockholm den veckan, att man orkade!
  Tack för fin historiebeskrivning och ha det så gott hos de dina!
  Kramar!

 20. Anita skriver:

  Så du är i Stockholm … har sett ditt inlägg men tydligen missat att kommentera … hm.
  Ja du Vasamuseet har jag besökt ett antal gånger men det var väldigt bra att läsa din genomgång. Som att vara där på besök igen, du är så duktig på att berätta. Och nu ska jag titta på ditt senaste inlägg …

  Onsdagskramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s