SPANIEN – JUANITO ORANGE, en citrusodling

Jag är kvar i Spanien och det är ganska lugnt här nu. Vädret har växlat lite de senaste dagarna, som det alltid gör i månadsskiftet oktober-november, mer lagom värme och lite fler moln.

Idag från en trevlig citrusodling.

Juanito Orange

Är en apelsin en apelsin och en citron en citron? Naturligtvis, men när man varit på detta besök upptäcker man att det finns så många olika varianter och de varken ser lika ut eller smakar lika.

Citrusfarmen Juanito Orange ligger ca 30 min nord -väst om Málaga.

Här finns en trevlig visningsträdgård med olika citrusträd och andra träd också…

…under en rundvandring på drygt 30 minuter sker också flera provsmakningar av citroner och apelsiner och även andra frukter.

Allt är mycket underhållande och skratten klingar hela tiden. Juanito är en riktig karaktär och pratar någorlunda engelska och bra tyska, förutom sin spanska förstås…

granatäpplen som även provsmakas. Vissa för att äta som de är och andre sorter för att göra juice av. Sorterna är många…

…Juanito visar också hur man öppnar ett granatäpple.

Man skär bort delen högst upp där det sitter fast i trädet i en cirkel, gör två snitt på några cm, sätter fingrarna i mitten och bänder bakåt och frukten är i två delar.

Grantatäpple är så gott!…

…här finns också fikonträd och…

…aprikosträd…

…man har också ett rikt bestånd av aloe vera…

…här skär Juanito av en liten bit till var och en i gruppen och vi får smörja in oss med den. Bra för brännskador, solbränna och för att ta bort rynkor, vilket han brukar påpeka är för sent för de flesta damerna😊…

…kumquat är en liten, liten apelsin där man även äter skalet. För sin litenhet innehåller den väldigt mycket juice.

Det finns också limequat, som en citron, som ser liknande ut…

… denna lustiga variant av citron heter Buddas fingrar. Bra för att rives ner i drinken eller i maten…

…denna citron är enorm och heter Limon Real, kungliga citronen…

…det finns också en del rosmarinbuskar bland odlingarna. De drar till sig bra insekter som i sin tur äter upp de dåliga lössen…

…vad kan detta vara? Jo, ett bo, ett näste, som kostar ca Euro 60. Det innehåller ca 250 ägg som ska utvecklas till…

…bönsyrsor, som är viktiga bland odlingarna. De åter upp skadeinsekter, finurligt…

….också några kaktusar här och där…

…ytterligare ett träd. Detta är johannesbröd…

…som har långa bruna frukter.

De används vid chokladframställning, som smakämne i yoghurts, glass m m, samt i såser som förtjockningsmedel och smaksättning i likören Palo från Mallorca.

Förr i tiden, innan man hade enhetliga mått, användes man kärnorna för att väga guld. Varje kärna väger lika mycket och på så sätt uppkom måttet karat…

…ett stort och vackert papayaträd med frukter…

…hit är alltid roligt att komma, mycket underhållande och man lär sig också ganska mycket, bra kombination.

Lämpligt ställe för en citrusallergiker, vilket jag är😊. Men granatäpplen kan jag äta och underhållande är det!

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till SPANIEN – JUANITO ORANGE, en citrusodling

  1. Eva skriver:

    Ett så lärorikt och intressant inlägg. Har lärt mig massor jag inte kände till tidigare. Så kul att se frukerna på träden och se hur de ser ut där de växer. Fina bilder.

  2. Ingrid skriver:

    Här fick man lära sig mycket nytt och dina bilder är som vanligt väldigt fina. En sån trädgård skulle jag vilja besöka.
    Ha en fin onsdag!

  3. Mamma C skriver:

    Här äter bönsyrsorna upp bladen på våra citrusträd, så jag är inte så jätteförtjust i dem.
    Tack för massa lärorikt info.
    Ha en bra onsdag.
    Carin

  4. skåningen skriver:

    Tack för all info!
    svar..Men….pengar är inte allt !!!
    Kram!

  5. Geddfish skriver:

    Snyggt, vackert och informativt🤗 Jag gillar granatäpple men så svåra att få ur kärnorna. Nu fick jag tips!

    Ha det bra och kram!🥰

  6. Märtha skriver:

    Verkligt intressant för en växtnörd som jag utvecklas till mer och mer för varje dag! inte visste jag som fd religionslärare att buddha hade sååå många fingrar. Ser ju nästan oaptitligt ut! Den trädgården skulle vara intressant att besöka. Tack för titten!

  7. farfar hebbe skriver:

    Oki,apelsin och citron är inte bara,utan kan vara så mycket mer,tack för rundvandringen..Ja jag var nog ganska säker på att denna,den riktiga ”Blueberry Hill” skulle du känna till..Haé Kram.

  8. Anna i Portugal skriver:

    Vad roligt att gå på besök på en citrusodling! Älskar granatäpple och är så glad för mitt enda träd. Bönsyrsor har vi massor, bra att veta vad de gärna äter. Carob (johannesbröd) är nästan lika mycket värt som guld, det är väldigt stöldbegärligt så odlingarna är ofta inhägnade.

  9. Znogge skriver:

    Så spännande och intressant att besöka en citrusodling!
    Helt klart viktigt med bönsyrsorna där. Alltid lär man sig något nytt!

    God onsdag!

  10. Tänkte på det där du sade om kärnorna i Johannesbröd (?) som vägde lika mycket och därav karat – jag ha ringen kunskap i spanska- är karat=kärna? Ahhh…nu ser jag carob är namnet på trädet och det låter ju ung som carat. Spännande med alla frukter och att lära sig hur de ska ätas – granatäpplen är svåra att få ut frukten av tycker jag.
    Ha det gott!
    //Lena

    • Lena i Wales skriver:

      Kärna skulle jag översätta till centro, men kan finnas fler namn.
      Just det corab är trädnamnet.
      Det är enkelt att få ut kärnorna, bara man gör det på rätt sätt. Så gott med granatäpplen.
      Ha det fint!

  11. Johannesbröd har jag köpt nån gång, söta citroner, chokladapelsin, papaya är favorit, men nu börjar bli dyrt, bäst äta upp, i Göteborg är utbudet stort.

  12. granatäpple enklast när man skär den i fyra klyftor, mums med bananskivor 🍌

  13. Violen skriver:

    Kul att besöka en citrusodling! Fina bilder och intressant information. Här har jag lärt mig mycket nytt.
    Ha det gott!

  14. Anette skriver:

    Vilket kul och informativt besök.
    Jag får hålla med Martha, den där Buddha citronen ser inte så god ut, konstig 😀
    Jag har alltid trott att bönsyrsor är till besvär och äter grödor, så är alltså inte fallet?

  15. Ditte skriver:

    Vilket intressant och spännande besök. Och gott likaså.
    Önskar dig en fortsatt fin vecka.

  16. Blomsterbönan skriver:

    Granatäpple är så gott! Sonen kom hem från dagis en gång och talade om att de ätit pangfrukt! Han visste att det heter som nåt som smäller

  17. Tack för ett mycket trevligt och lärorikt, vackert inlägg!

  18. Anita skriver:

    Verkligen ett intressant besök du tog oss med på! Lärorikt och roligt att läsa.

    Torsdagskramar

  19. Marit skriver:

    Oi, der skulle jeg ha vært! Jeg har selv fem forskjellige citrusplanter her som bor i min kjeller om vinteren. Jeg synes at blomstene på de er så fine.
    Ha det godt!

  20. Monica skriver:

    Vilket roligt ställe, skulle jag tycka om. Och intressant och trevligt det du berättar.
    Ha det fortsatt bra.

  21. Monica skriver:

    Nu har jag kollat upp om karat, alltid kul. Ordet kommer från franskans carat och språkhistoriskt innan från latinets carratus och det arabiska qirat och grekiskans KEQÁTIOV, med viss reservation för de tecken jag skrev i det sista🙂men just det ordet betyder litet horn och så hamnar man i johannesbrödets frukter till sist.

  22. farfar hebbe skriver:

    Ja inte visste jag att det fanns så många varianter av Citrusfrukter..Vi brukar testa lite olika viner oftast röda från olika länder,jag skaffar vinet och sonen i Uppsala lagar till något som förhoppningsvis blir en bra combo.Senaste vin från Spanien som vi provat var..Anciano Ribera del Duero, 2018 Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero,Riktigt bra..Haé Kram.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, det finns massor av olika citrusfrukter, men alla går ju inte på export.
      Ribera del Duero är mitt favoritdistrikt. Alla i Sverige pratar om Rioja, för det är så känt där, men jag föredrar Riber del Duero, inte riktigt så mycket eksmak och så fylligt som Rioja. Kul att ni också gillar det.
      Kram!

  23. skogsnuvan skriver:

    Vilket ställe du fått besöka. Tänk att det finns så mycket olika frukter och jag kan bara tänka mig doften av alla dessa underbara frukter. Man lär sig en massa bara av att läsa dina bloggar och jag har sagt det förut och säger det igen. Du är en pärla som ger oss som sitter här i mörkret och ingen blomma eller frukt finns ens i närheten längre Tack för att du finns kära vän.

  24. motionochfritid skriver:

    Så intressant det skulle ha varit att vara med där, älskar alla sorters fruktträd och exotiska växter. Granatäppelträdet ser så stort ut, frukten är både god och nyttig, fast lite jobbig att skala.
    Trevlig helg!

  25. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Så intressant läsning, med alla fina frukter. Johannesbröd var en nyhet för mig.
    Trevlig helg /Marika

  26. iamittilivet skriver:

    Johannesbröd kan också plockas när de är gröna. Både gröna och bruna är goda som smaksättare i alkohol (framför allt de gröna).

  27. Anni skriver:

    Intressant med karat, att benämningen kommer från Johannesbrödet!
    Kumquat brukade jag använda när jag gjorde julkransar förr, en alldeles lagom stor citrusfrukt som jag stoppade kryddnejlikor i.

Lämna ett svar till Lena i Wales Avbryt svar