SVERIGE – ALINGSÅS 9, KÖPCENTRA med historia

Idag mer från Alingsås och var jag befinner mig…

…ja, då har jag kommit tillbaka hem till Sverige och Tollered. Bilden ovan är tagen från mitt vardagsrumsfönster i torsdags kväll.

Jag var i Spanien nästan sex veckor och dessförinnan en vecka i Stokholm. Hemlängtan var enorm den sista tiden. Vädret har varit underbart, men väder är inte allt, familj och vänner finns inte där och det är i längden viktigare än vädret.

Under tiden i Spanien har jag tagit många bilder och har mycket att visa i framtiden. Har börjat redigera en del, men kommer att fortsätta här hemma nu. Så jag kommer i bild och text att återkomma till Spanien under de närmaste månaderna.

Några bilder från en förmiddagspromenad till ”min” sjö igår:…

…och vidare ner till ”min” andra sjö…

…nu till en början har jag mycket att stå i här hemma, en panna, som trots service innan jag åkte, inte ville funka och insättning av en luftvärmepump. Dessutom är både frys och kyl ganska tomt, så det behövs handlas en del också.

Alingsås 9, Köpcentra med historia

Här kan du läsa fler inlägg från Alingsås : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8.

Alingsås bomullsväveri grundades 1862 av Charles Hill. Ungefär samtidigt tillkom Västra stambanan och staden utvecklades snabbt.

1912 köptes fabriken av Nääs Fabriker i Tollered, min hemort, där spinneriet låg. Här i Alingsås fanns bomullsväveri, blekeri och färgeri.

1946 hade man här 550 anställda och producerade bomullstyger av klass. Detta innebar att det var stadens största arbetsgivare.

Först låg fabriken mitt inne i staden, men flyttade senare ut i utkanten av staden vid sjön Gerdsken, När fabriken lade ner stod den gamla industribyggnaden tom…

…baksidan av fabriken mot sjön Gerdsken. Det tidigare industriområdet har förändrats mycket de senaste åren och…

…byggts till med lägenheter med fantastisk utsikt över sjön och här finns också en bra restaurang. Mycket populär, speciellt sommartid när man kan sitta utomhus mot vattnet…

…så etablerade sig ICA Stormarknad Maxi här och 2014 intog också andra affärer den gamla industribyggnaden och man tog namnet Vimpeln för hela komplexet…

…jär finns bl a Clas Ohlson, apotek och…

…en liten lekavdelning och…

…trevliga Edits kök, där man bl a kan äta…

…goda räkmackor eller en bit smörgåstårta.

Det låter kanske lite tråkigt med ett café i ett köpcentrum, men här har man verkligen lyckats få till det och gjort det mysigt. Speciellt var detta ställe bra under pandemin, högt till taket i den gamla industribyggnaden och långt mellan borden.

Ett betydligt tråkigare köpcentrum ligger på andra sidan stan. Här finns Dollar store, ÖB, Jysk, Coop och lite andra affärer. Fast gott om parkeringar finns det.

Trevligt veckoslut!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till SVERIGE – ALINGSÅS 9, KÖPCENTRA med historia

 1. Blomsterbönan skriver:

  Den sista bilden skulle nog kunna pris som mest deprimerande, då är de första betydligt mer spralliga! Vackert vid dina sjöar, vilken lyx att ha två!

 2. Stämningsfulla sjöbilder, du är väl den morgonpigga fotografen på regniga dagar på tomma köpcentrum… skulle inte anlita dig som reklamfotograf 🙂

 3. Märtha skriver:

  En sjö berättar mycket om vädret, för att inte tala om två! Här är nu -5,6 grader, och vår enda värmekälla är luftvärmepumpen. Av flera anledningar har vi bestämt oss för att härda ut till och med måndag… Här kan det vara lång leveranstid på luftvärmepumpar, tack och lov fungerar vår över tio år gamla klanderfritt – bara vi kommer ihåg att hålla filtren rena. Nu blir det sss-dag: skriva, stryka, städa!

 4. Anna i Portugal skriver:

  Jag var på väg att hyra en lokal i de fina gamla lokalerna. Men vi startade aldrig den verksamheten som vi tänkt till slut. Sjöstaden har fint läge och även där var vi intressenter tills vi såg priserna. Tror en liten 2:a kostade 3,2 miljoner och det kändes inte som en god investering så vi lät bli.

 5. Ingrid skriver:

  Välkommen hem till Sverige igen! Det låter som om du har en hel del att ta tag i. Värmen behöver funka nu när det helt plötsligt blev vinter. Vilka stämningsfulla och fina bilder du tagit på din promenad.
  Ha en fin helg!
  Kram

 6. Znogge skriver:

  Välkommen tillbaka till Sverige igen!
  Så vackra höstbilder du visar i dag.
  Köpcentra är förvisso praktiska men ganska så opersonliga tycker jag.

  Önskar en god lördag!

 7. Geddfish skriver:

  Välkommen till Sverige igen! Du har underbar natur utanför knuten och jag har ju sett sjöarna i verkligheten!

  Det där med Alingsås Väveri ruskade om i mina tankar. Min faster och hennes man köpte sig ett flerfamiljshus på Lärkvägen 23. Det låg nära Gerdsken. Hennes man jobbade på Väveriet. Han köpte också den trämotorbåt som min pappa hade byggt och körde den på sjön Gerdsken. Du ser…

  Läcker räkmacka! Men du, jag ska äta gott ikväll, ska på fest!
  Kramar, Gerd

 8. Violen skriver:

  Borta bra men hemma bäst! Det är ganska lång tid att vara hemifrån sex veckor så jag förstår att du har en hel del att göra. Vilka vackra bilder du visar, ser så lugnt och fridfullt ut vid sjön. Här har det börjat snö, säsongens första. Du kanske också får lite snö nu i dagarna.
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Så rätt så, borta bra, men hemma bäst.
   Det var underbart vid sjön igår, idag lite blåsigare och molnigare, men ändå vackert.
   Snön har inte kommit ännu, så vi får se vad det blir.
   Ha det fint!

 9. Anita skriver:

  Välkommen hem! Förstår att du längtat till släkt och vänner. Du har ju också dina fina sjöar nära dig med härlig natur. Härliga höstbilder på spegelblankt vatten från din första sjö. På den andra sjön gick lite vågor.
  Alingsås verkar finnas hur mycket som helst att skriva om. Och det där med köpcenter, som på din sista bild … ja dom är väl inte så roliga, ser väl ungefär likadana ut överallt egentligen. Men trots allt är jag glad att vi har ett köpcenter på gångavstånd där alla typer av affärer som man kan tänkas behöva finns … utan att vara för stora.

  Och på tal om väder. Här snöar det just nu ymnigt utanför fönstret och när jag tittar på SMHI:s radar så ser jag att det är ett riktigt omfattande snöoväder på väg in över oss. Vinter några dagar men nästa veta smälter snön igen …

  Lördagskramar

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för välkomnandet.
   Det är mycket vackert runt där jag bor, jag njuter av det.
   Köpcenter är praktiska, men inte alltid roliga.
   Oj, snö hos dig nu. Här har ingen kommit, ännu….
   Lördagskramar!

 10. Marit skriver:

  Så vakre bilder du viser! Det er pent om høsten når alt løv har falt av også.
  Ha det godt.

 11. Otroligt vackert där du bor! Väderleken ser ut att stämma överens med den vi har i södra Finland just nu.
  Kul att få titta in på stormarknaden också – man får ju resa runt i världen då man läser vänners bloggar ❤

 12. farfar hebbe skriver:

  Oki,,borta bra men hemma,också bra..Nu har det börjat snöa i Uppsala,så vinterdäcken kom på i grevens tid,graderna nu nere på -1,4..Haé Kram.

 13. skåningen skriver:

  Vackert där du bor!
  Svar.Jag får köpa ett mindre kylskåp!
  Kram!

 14. mamma C skriver:

  Vackra höstbilder från Sverige men nu har du väl fullt med snö istället på dem om du skulle fota.
  Ha en fin och bra söndag.
  Carin

 15. Anette skriver:

  Fina bilder inledningsvis. Ingen snö?
  Här har vi nu ca 5 cm, vi får väl se hur länge festlighet kvar.

 16. Anni skriver:

  Välkommen hem igen! Det ser ganska så ödsligt ut i Vimpeln – är bilderna från pandemitiden eller ser det ut så även nu?
  Föredrar bilderna på sjöarna, så underbart att ha nära till vatten ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Tack, skönt att var hemma igen.
   Bilderna därifrån är tagna en tidig morgon innan de flesta affärer öppnat, för att inte få alltför mycket folk med på bilderna.
   Jag bor så vackert och har flera sjöar att välja på. Idag passerade jag ytterligare två på min skogspromenad.

 17. skogsnuvan skriver:

  Välkommen tillbaka men det var ju en riktigt dålig tidpunkt. Mörkast och gråast och tråkigaste månaden på hela året. Skulle i alla fall tro att du har fått lite sol och värme så det håller ett bra tag.

 18. Det kanske var lite fel tid att komma hem just nu!? Iaf om du hade bott på östra sidan av landet eller på Öland eller Gotland skulle det varit det. För 4 dagar sen hade det visserligen blivit metrologisk höst efter en otroligt lång sommar, men rosorna plus lite annat blommade fortfarande i trädgården. Så vaknade man i förrgår till ett vitt helvete!
  Som du förstår så gillar jag inte vinter med MASSOR av snö vilket det är just nu. Vi har t.o.m. blivit varnade av SMHI att inte ge oss ut på vägarna. Men…i morgon måste Rolle åka till bilbesiktningen. Utanför oss har det svischat förbi plogbilar så just hos oss är det Ok, Och det är visserligen knappt 2 mil dit, men om vägarna dit inte är plogade…..
  KRAM-Susie

  • Lena i Wales skriver:

   För mig är det bra tid att komma hem, snart advent. I alla fall här på Västkusten har det ännu inte varit för svårt väder, men det kanske kommer.
   Här har vädervarningar också kommit, så vi får se vad det blir.
   Kram!

 19. Ditte skriver:

  Skrev en lång kommentar som försvann. Men har läst.

 20. Ditte skriver:

  Borta bra men ”hemma bäst” . Förstår dig.
  Välkommen hem.
  Tack för rundturen i Alingsås.

 21. Therese/Sockenvägens Söta skriver:

  Kan tänka mig att hur härligt och bra man har det så finns alltid en längtan till nära och kära ❤ Fina bilder som vanligt, men jag undrar just om du nu får uppleva snö? Och kanske lite snöbilder till nästa inlägg om det inte blir glimtar från Spanien 🙂

 22. wiolettan skriver:

  Välkommen hem. Blir du kvar här längre nu?
  Trevligt att få se bilder ifrån dina vackra sjöar. Jag tycker mycket om naturbilder och vårt land kan vara så fint, vilket kommer bra fram på dina foton.
  Roligt att få se och höra lite om Alingsås också. Jag tror inte jag har varit där, så det var fint att få information.
  Hoppas att du får en finfin vecka.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack. Ja, nu stannar jag i Sverige.
   Jag har många sjöar runt kring mig här och mycket vacker natur.
   Det är väldigt många som passerat Alingsås, men inte stannat till där. En stad väl värd ett besök.
   Stora kramar!

 23. Elisabet skriver:

  Det är något visst med vatten och sjöar. Är inte på något sätt nostalgisk, men jag gillar verkligen att vara intill min barndoms badsjö några mil härifrån.
  Någon gång måste jag ta mig tid att stanna till i Alingsås, men vi brukar passera snabbt, bråttom på väg bort eller hem.

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket vacker natur kring mig här och flera små och stora sjöar.
   Jag är nog lite nostalgisk av mig, tror jag.
   De flesta gör som du gör, passerar, men staden är väl värd ett besök.

 24. åsa skriver:

  Så fina bilder från Din sjö 🤩
  Har det kommit nån snö de senaste dagarna?

 25. Thalassa skriver:

  Välkommen hem till Sverige säger även jag. Jag har följt dig såväl på hemmaplan som i Spanien fast jag av någon anledning inte kommit mig för att kommentera. Har helt saknat skrivlust, men uppskattar alltid dina guidade turer.
  Ha det fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s