SVERIGE – LERUM 1, PLATS FÖR SKRATT? och HÄNT i VECKAN

Onsdag, nytt blogginlägg!

Idag om Lerum, men först lite Hänt i Veckan.

I lördags tog en väninna och jag en härlig promenad här i Tollered. Det var lite kallt, runt 0, och blåsigt, men dessa rosor blommade fortfarande, otroligt…

…i kylan behövde vi lite fika, gott julte och en fralla med ost och skinka för mig på Nääs Fabriker, ett så trevligt café med god fika…

…i söndags blev det en härlig skogspromenad med vänner. Bara att gå in i skogen bakom mitt hus och snart kom vi till denna lilla sjö i skogen. Det finns så många sjöar i min närhet…

…ut ur skogen efter ca en timma och på väg hem passerar vi denna gamla lada. Renoveringsprojekt? Ja, i så fall tar man på sig massor av jobb…

…det gamla boningshuset är ett under att det ens står upp…

…genom fönstret på gaveln ser man i taket himlen.

Så synd att detta har förfallit…

…så på natten mellan söndag och måndag så kom äntligen snön hit också. Om än inte mycket. Utsikt från mitt vardagsrumsfönster och…

…från köket med skogen i bakgrunden och mitt garage och lillstuga framför.

Lerum 1, plats för skratt?

Så brukar det stå i korsord. Är det en plats för skratt i verkligheten? Nej, absolut inte. En riktigt tråkig plats, rent ut sagt. Trots det skriver jag lite om det och visar bilder eftersom orten finns i mitt närområde och en tragisk händelse har hänt här.

Lerums Centrum och busshållplats. Detta är vad man ser från E20 och Västrastambanan med tåg mellan Göteborg och Stockholm. Hur kan man bygga ett centrum med en baksida?

Denna bild är tagen från tågperrongen…

…jag vänder mig om och ser trafiken på E20.

Samhället bryts av i två delar med E20 och stambanan…

…den gamla stationen…

…centrum från sidan med en muralmålning på en gavel.

Innan man skövlade denna ort fanns här en polisstation och en brandstation och till höger låg fina små träbyggnader…

…i närheten av centrum har man lyckats bevara några få hus. Något positivt, ca 100 m av väg med gatsten och några få fina hus.

Lerum är centralort i Lerums kommun och har ca 29 000 invånare. Totalt finns i kommunen ca 44 000 invånare.

Lerum ligger ca 2 mil nord-ost om Göteborg, Det finns goda kommunikationer med lokaltåg som går minst varje halvtimma. En ganska sömning förort till Göteborg.

Namnet kommer av Ler som betyder lera och um som betyder by eller gård. Så har inget med ett leende att göra…

…nedanför den fina korta gatan finns en liten park…

…som heter Snödroppslunden och ingår i projektet Växtrum…

…den lilla parken med Västrastambanan i bakgrunden…

…och Säveån på andra sidan…

…centrum som ni såg i början av inlägget har inte bara en baksida, utan också en framsida med Bagges Torg…

…med kommunalhuset och lite torghandel. Här finns också ett galleria med affärer. Många affärer har svårt att överleva just p g a närheten till Göteborg. Många jobbar där och passar också då på att handla där…

…konditori Kaffedoppet har dock funnits här väldigt länge, minst sedan mitten av 1960-talet.

Tågolyckan i Lerum

Denna olycka tror jag att många kommer ihåg. 16 november 1987 frontalkrockade två persontåg i 100 km hastighet alldeles nära Lerums station, trots att banan är dubbelspårig. Något som bara inte får hända, men hände. 9 människor dog och 130 skadades

Jag minns detta väldigt väl, inte så konstigt eftersom det inte var så långt från Tollered där jag då bodde. Jag var hos en väninna med barn i samma åldrar som mina och barnen lekte och vi satt och pratade. Då ringer hennes mamma från Norrland och frågar om allt är väl och vi fattar inget. Detta ledde oss till att lyssna på radion och förstod vad som hänt. Många grannar och vänner använde tåget som kommunikation till jobben i Göteborg och naturligtvis blev vi oroliga. Det visade sig att det var fjärrtåg och inte lokaltåg, med ack så hemskt!

Podden P3 Dokumentär är fantastisk och har många bra program om händelser som många av oss minns, men inte kommer ihåg när det var och hur det egentligen var. Bl a ett om just tågolyckan i Lerum. Lyssna gärna!

Tågolyckan i Lerum

Fortsättning från Lerum kommer senare!

Ha det fint!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till SVERIGE – LERUM 1, PLATS FÖR SKRATT? och HÄNT i VECKAN

 1. Anna i Portugal skriver:

  Lerum är faktiskt en riktigt trist stad tycker jag. Visst finns det mycket grönområden och sjöar omkring, så omgivningarna är fantastiska. Men centrum och staden… nä inget kul. Minns den olyckan, jag var 20 år och kunde inte greppa, men fruktansvärt otäckt!

 2. Märtha skriver:

  Runda rabatter med stöd av stadig metall, stora rhododendron, säkert en stor mängd snödroppar blott våren kommer… Åtminstone försöker stadsträdgårdsmästarna sitt bästa! Och den vackra stenbron över ån är underbar. Det är just så där jag föreställer mig ett ”centrum” utanför en större stad: stora kolosser till hus, själlösa och helt charmbefriade. Ditt hem utstrålar däremot lantlig idyll så det knakar! Hälsningar från 10 cm snö, -2,2 grader – så kunde vintern fortsätta.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, man försöker göra något åt orten, men inte så lätt.
   Ett typiskt modernt centrum, inte så kul.
   Jag bor väldigt vackert här och är glad för det.
   Plusgrader och ingen snö här.

 3. Anita skriver:

  Oj, våra lördagar såg lite annorlunda ut … hos dig blommande, vackra rosa rosor, hos mig massor av snö. Frallan och det rykande heta teet ser så mysigt ut, liksom dina sjöar och utsikten från ditt kök och vardagsrum över den snöpudrade världen.
  Lerum har jag ju hört talas om men inte vetat något om. Men nu fick jag veta mer. Minns en hemsk tågolycka men inte exakt var den var. Mycket sorgligt och otäckt.

  Onsdagskramar

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hörde från sonen om snökaoset hos er, stor skillnad mot här.
   Det kom lite snö, men den försvann fort.
   Ja, jag bor fint här.
   Du kan lätt passera Lerum, utan att missat något.
   Ja, det var en hemsk olycka, minns den så väl.
   Torsdagskramar!

 4. Geddfish skriver:

  Du bor ju väldigt fint, Lena, men så bor du i Tollered också 😀 Lerum, däremot verkar lite småtråkig. Förutom den vackra bron, älskar gamla stenbroar med valv. Jag har aldrig haft någon mer kontakt med Lerum än just att någon klasskamrat bodde där.

  Jag kan inte minnas tågolyckan 1987. Då var yngsta dottern sju år och vi hade precis flyttat från landet. Men jag ska ta mig tid och lyssna på podden.

  Snön är bortta här nu så jag kan gå mer stabilt, igår var det görhalkigt.
  Kramar!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, du vet ju hur det ser ut hos mig och även i trista Lerum.
   Ett program väl värt att lyssna på, hemskt, men intressant också.
   Här är också barmark nu, men har varit görhalt dessförinnan.
   Kramar!

 5. och finns jättefint Vattenpalatset i Lerum, testa!

 6. och riktigt insnöade var vi i Göteborg november 1995, till och med Volvo stängt, sjuksköterskor tog skidor till jobbet, affärerna stängda, kylskåpet helt tomt för hade tänkt storhanda… våra fyra skolbarn överlyckliga att skolan stängd ⛄️

  • Lena i Wales skriver:

   Detta snöoväder minns jag så väl. Jag var insnöad i Göteborg, Linnégatan, och kunde inte komma till jobbet. En lite spöklik stad och inga spårvagnar gick, så tyst i innerstan. Vissa pubar var öppna, där personalen bodde nära.

 7. Ingrid skriver:

  Vilka söta rosor ni hittade på er promenad. Det är fantastiskt att de kan blomma ännu.
  Den där tågolyckan i Lerum har jag totalt glömt bort, trots att den var så hemsk med så många döda. Tänk så det kan bli när den mänskliga faktor inte fungerar som den ska.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

 8. Mamma C skriver:

  Har aldrig varit i Lerum, så tack för genomresan 😉😀.
  Ha en fin dag.
  Carin

 9. Znogge skriver:

  Lerum har jag jag aldrig besökt men det ser väl ut som många andra orter tänker jag.
  Det känns vemodigt när hus bara förfaller så men helt ovanligt är det tydligen inte. Så härligt att bo nära naturen och att ha skog och sjöar nästan runt knuten.

 10. Ditte skriver:

  Fint att vara hemma i Tollered igen och trevliga omgivningar är just ”trevliga”. Fint att omges av dem. Trist att hus får förfalla men det kostar att renovera och intresse kanske saknar.
  Vad gäller Lerum känns det som lite på landet och ganska trist i sig. Minns tågolyckan här och den har ju gått till historien.
  Men har förstått att huspriserna i Lerum är ganska låga och det gör kanske att en väljer att bo här och pendlar till Göteborg.
  Öbskar dig nu en fin fortsatt vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag trivs så bra här nu, vackert och familj och vänner nära.
   Lerum är ingen skönhet, men praktiskt nära Göteborg.
   Jag minns olyckan väl eftersom den var så geografiskt när mig och jag passerar där varje gång jag åker till Göteborg med tåg.
   Jag trodde huspriserna var höga i Lerum p g a närheten till Göteborg och det finns många stora villor där, men det är kanske tvärt om. Det får jag undersöka.
   Ha det bra!

 11. Helena skriver:

  Lerum har jag bara åkt igenom så det var roligt att få gå på ”promenad” där. Tågolyckan har jag bara ett diffust minne av så tack för tipset om dokumentären. Ha det så gott!

 12. motionochfritid skriver:

  Rosen är så vacker nu i november mörkret. Men ni har fått snö redan, här har vi bara rimfrost som gör naturen ljusare, ingen snö på sikte ännu. Så vackert där du bor.
  Ha det fint!

 13. wiolettan skriver:

  Otroligt att rosorna blommar så vackert, så här i slutet av november.
  Härligt att bara kunna gå och och så är du i skogen nästan direkt och kan ta en skönt promenad till sjön.
  Ja, det var en hel del förfallna hus, påminner om en svunnen tid.
  Så fint och vitt det blev med snön som kom. Härliga vinterbilder.
  Lerum, där har jag aldrig varit, kanske inget att stå efter då. Men namnet gillar jag, plus dom blåa husen. Torget är stort.
  Vill önska dig en Trevlig helg.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kunde knappt tro mina ögon när jag såg dessa rosor.
   Det finns mycket skog här och flera sjöar, härligt.
   Snön kom och snön gick. Just nu duggregnar det här.
   De flesta har bara passerat Lerum och det räcker nog.
   Adventskramar till dig!

 14. Anni skriver:

  Minns inte tågolyckan, men har lämnat av äldste sonen på stationen i Lerum när han skulle vidare till Götet och vi till väninnan i Tollered.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s