TOLLERED OCH NÄÄS FABRIKER, JULMRKNAD och FINT BESÖK

Det har varit en intensiv och mycket trevlig 1:a adventhelg. Julmarknad på Nääs Fabriker i min hemort Tollered i dagarna två och det fortsätter nästa helg också…

…lördagen började med något jag väntat på i flera månader…

…boksläpp av Minnen från Tollered. Denna bok beställde jag för flera månader sedan.

Det har skrivits mycket om Nääs Fabriker, om ägare m m, men inte mycket om de som jobbade på fabriken, vad de jobbade med, vad de gjorde på sin fritid, var och hur de bodde. Detta finns i denna bok som skrivits av en grupp ”gamla” Tolleredbor. De har lagt ner ett otroligt arbete, fantastiskt!

De har bl a fått tag i ett foto från 1933, då fabriken firade 100 år. Där finns 333 av fabrikens ca 400 anställda med. De har lyckats identifiera alla och fått fram titel och var de bodde. Vilket jobb!

Jag har inte hunnit att läsa boken ännu, bara snabbt tittat igenom ser, men fram emot lite lugna stunder för vidare läsning.

Hur många exemplar jag köpte vet bara jag och tomten😉…

…vi tittade runt lite på julmarknaden. Denna hoppas jag skriva mer om senare.

Det var nämligen en farmor-barnbarnhelg igen. Denna gång med mitt snart 6-åriga barnbarn. Hon kom på lördag förmiddag och vi åkte tillsammans hem till henne på söndag eftermiddag. Vi hade så roligt.

En stor upplevelse var klassisk tombola med en burk som man snurrar runt. Jag tror inte hon sett någon sådan tidigare, för hon var lite konfunderad till att börja med. Hon fick 20 kronor och köpa 4 lotter för och började förstå vad det handlade om, man kunde vinna något av det som fanns på bordet. Tyvärr var alla nitlotter, men damerna vid lotteriet känner jag sedan länge och de hade lite tröstpriser bredvid, en liten stickad gullig katt och barnbarnet blev överlycklig. Hon fick också köpa 2 lotter till och där blev en vinst, ett litet paket som öppnades hemma. Hon kunde inte komma hem snabbt nog för att få öppna paketet. Och däri låg en till liten stickad katt i annan färg och hon hade ett par. Lyckan var fullkomlig!

Så roligt med dessa småsaker som kan ge sådan enorm glädje och roligt med gammaldags tombola, inte något man trycker fram på en telefon och swishar…

…vi gick runt lite på julmarknaden och hittade denna fina bock.

Det enda som var lite tråkigt var att farmor stannade och pratade med alla hon kände, men så är det att bo i en liten ort…

…vi gick också in på hotellet och tittade på den fina granen…

…när det finns ett våffelcafé, då blir man helt plötsligt väldigt hungrig, mums…

…detta är helt unika bilder! Tåg i Tollered, det har, vad jag vet, aldrig hänt tidigare. Västra Stambanan drogs på andra sida sjön, så det har inte ens funnits en järnväg här, men nu kom tåget och barnbarnet och jag åkte med en bit…

…när vi kom hem var det dags för julpyntning tillsammans. Barnbarnet var helt salig när alla kartonger kom fram med diverse julgrejer. Som en del av er redan känner till från tidigare år, så är jag lite over the top galen med mina julgrejer. Roligast tyckte hon var att bygga upp min julstad och de spelande tomtarna var roliga, helst spela alla på en gång, med olika musik. Just då måste jag säja att jag ångrade dessa inköp!

Resultatet av julpyntet kommer senare!

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till TOLLERED OCH NÄÄS FABRIKER, JULMRKNAD och FINT BESÖK

 1. Anna i Portugal skriver:

  Verkar ha varit en riktigt mysig helg i julens tecken. Tänk att tåget till slut kom till Tollered 🙂 Ser fram emot att se julpyntet på plats.

 2. Märtha skriver:

  Våra kroppar reagerar lika! Blir alltid hungrig när det finns våfflor att köpa! Jag har också fått hem mina julklappsböcker, d.v.s jag har köpt åt mig själv, tomten har alltid varit dålig på sånt så jag har beslutat mig för att sköta det hela själv. Ett utflyktståg är alltid välkommet, skulle gärna åka fler gånger med ett sådant – om det fanns. Här har det snöat lite till i natt, träden är nu ”julkortsklädda”. Temperatur +0,2, sjunker. Ha en bra dag!

 3. Mysigt med julmarknader igen, och få umgås med barnbarn.

 4. Mamma C skriver:

  Så mysigt med julmarknad.
  Carin

 5. Geddfish skriver:

  Åhhh, vilken mysig helg som du har haft! Farmorbarnbarn, fint!
  Lotterivinst också, våfflor med sylt och grädde, ja och plock i julsaker.
  Den boken verkar fantastiskt välgjord, säkert roligt för dig!
  Trevlig mitt-i-veckan nu!
  Kramar!

 6. Znogge skriver:

  Vilken bra vecka det har varit. Först en efterlängtad bok och sedan en mysig helg med ett av barnbarnen. Vilken lycka att det blev någon vinst på julmarknaden i alla fall. När vi tog lotter med barnen vann vår son varje gång så det var två avundsjuka systrar i vissa lägen 😉 Speciellt den gången han vann ett stort pepparkakshus.

  Önskar en fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag har haft det så bra.
   Så underbart att hon blev så glad för sina små vinster. Att ta lotter var en stor upplevelse för henne.
   Ett lotteri är ett lotteri, ibland vinner man och ibland inte. Fast lite orättvist när en vinner hela tiden, förstår systrarna.
   Fortsatt trevlig kväll!

 7. Ingrid skriver:

  Så mysigt med en helg med barnbarnet och så trevligt att man hade några extravinster till barnen även om det blev nitlotter. Det var sympatiskt tycker jag.
  Och så sugen jag blev på våfflor, men jag lär nog få vänta tills den riktiga våffeldagen är här.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram

 8. farfar hebbe skriver:

  Oki,sänder ett grattis till din son på namnsdagen…Ni hade en riktig mysdag kan jag tro,julmarknad,tågtur och julmys med pyntning..Haé Kram.

 9. Helena skriver:

  Du verkar ha haft en riktigt trevlig helg med ditt barnbarn! Och så sympatiskt att ha tröstpriser till barnen. Ha det så fint!

 10. Marit skriver:

  Så koselig å pynte sammen med barnebarnet! I dag har vi vært en tur til Strömstad, og det er alltid så hyggelig å reise dit 🙂
  Ha det godt!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så roligt att pynta tillsammans. Jag tycker om att ”göra! jul och med henne vid min sida blev det ännu roligare.
   Det var längesedan jag var i Strömstad. En fin liten stad.
   Ha det godt!

 11. Elisabet skriver:

  Så intressant med lokal historia som är nästan i nutid. Kunskap om ”hur det var förr” försvinner när de som var med inte finns längre och när byggnader och miljöer används till nya ändamål.
  Mysigt att gå på julmarknad med barnbarnet!

 12. skåningen skriver:

  Du har haft det mysigt!
  Svar..Ibland så blir vi inte sedda för vad vi kan.
  Kram!

 13. åsa skriver:

  Julpynt som låter blir lätt ett oljud liksom alla dessa roliga leksaker som vi alla köper till andras barn men helst vill bannlysta hos oss själva.
  Härligt med en barnbarns helg ❤️
  Julmarknad hör till denna årstid 🎄
  Sedan igår eftermiddag har vi fått lite mera snö… men vara nån minusgrad än så länge, skönt med tanke på att Norrland har samba elpriser som södra delen av Sverige.

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa spelande och sjungande tomat är helt klart oljud. Hemskt, men roligt för barn. Tyvärr är det jag själv som köpt dem till mig själv. Riktigt korkat😊.
   En så fin helg med barnbarnet.
   Inte mycket snö och kallt för dina breddgrader, bra för ekonomin.

 14. motionochfritid skriver:

  Mysigt har ni haft tillsammans. Roligt att se barnbarnens blickar nu till jul med alla dekorationerna som finns. Jag var också med några av mina barnbarn på julmarknad i lördags, så roligt.
  🤗

 15. walkaboutsweden skriver:

  Det där lät verkligen som en lyckad dag Lena.

 16. Åke skriver:

  Vist är det kul att plocka fram alla julsaker. Kan tänka mig att det saliga barnbarnet gillade det också. Julsaker är något jag bara älskar. Det har varit strul på mitt webhotell, något har utgått så jag var tvungen att peka om och så vart det ngt certifikat som släpade… men nu är det fixat.

 17. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Låter som en härlig marknad och kul att ha barnbarnet på besök.
  Tänk så bra att det finns eldsjälar som gör ett så fantastiskt jobb som boken om Tollered.
  Ha det gott /Marika

 18. yfronten skriver:

  Vad mysigt med julmarknad och Nääs fabriker verkar så fint! Kul för barnbarnet att få två katter och visst är det något särskilt med äkta tombola. Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är väldigt fint vid Nääs Fabriker och julmarknaden var trevlig.
   Så kul för henne att få uppleva en riktig gammaldags tombola, något speciellt med detta.
   Ha det gott!

 19. Ditte skriver:

  Vda roligt med en bok som beskriver historien bakom Nääs fabriker. Har varit här och bott på hotellet och läst på en del men en bok blir än bättre. Förstår att du köpt på dig några ex.
  Och en barnbarnshelg med barnbarn är ju så mysigt. Och just med ett i taget så att all tid kan ägnad åt en .
  Förstår att ni båda var väldigt nöjda.
  Ha det gott !

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har bara tittat igenom boken snabbt, men ser fram emot att läsa mera.
   Farmor-barnbarnhelg är så roligt och som du säjer, speciellt med ett barn i taget. Vi hade så roligt ihop.
   Ha det fint!

 20. Så fint att få gå med dig och ditt barnbarn på julmarknad och att spela på tombola. Så rart att barnbarnet fick en tröstvinst och sedan en riktig vinst av samma sort.
  Hoppas att boken faller dig på läppen och alla de andra som också kommer att få den via tomten.
  Ha det gott Lena!

 21. Åh, låter ju verkligen som att ni hade hur mysigt som helst! Så kul med vinsten på tombolan också 🙂

 22. skogsnuvan skriver:

  Ungar och marknad kan man tänka sig roligare. Jag har inte varit på någon marknad ännu men nästa helg ska det nog bli av. Det blir en liten marknad men det finns säkert sånt man vill ha där. Det är ju inte så mycket. Snö kommer varje dag nu men inga mängder så jag har inte skottat ännu men det blir att sopa av trappan och bilen varje dag.

 23. Vad mysigt allt låter! Det är något visst med alla julsaker – ser med spänning fram emot att se resultatet av era ansträngningar! //Lena

 24. Anette skriver:

  Julmarknader är allt bra trevliga. Mysigt!
  Själv ska jag besöka nån av julmarknaderna i Stockholm i helgen.

 25. Anita skriver:

  Nu ska jag försöka skriva igen hos dig. Förra gången verkade det som kommentaren försvann, kan inte se den någonstans … kanske hamnade den som spam.

  Vilket härligt inlägg Lena! Så fyllt av glädje och jul. Jag måste säga att det verkar väldigt mysigt i Tollered med omnejd. Och den där boken, förstår att du väntat. Vilken härlig känsla att få sätta sig och läsa i den. Och så var det så mysigt att läsa om ditt 6-åriga barnbarn. Vilken härlig glädje. Och så sugen jag blev på våfflor.
  Jag vet ju att du tycker om att julpynta så nu förstår jag att du går all in och jag ser fram mot resultatet!

  Fredagskramar

  • Lena i Wales skriver:

   Konstigt med dina kommentarer. De ska komma in utan godkännande av mig. Hittade inget i skräpposten heller.
   Det är så fint lilla Tollered nu för tiden och trevligt tillsammans med barnbarnet.
   Våfflorna var underbara.
   Lördagskramar!

 26. Vad mysigt med julmarknad och barnbarn 🙂
  Ha det gott!

 27. Anni skriver:

  Tombola och chokladhjul, det är äkta vara! Så kul att hon vann, att ni fick åka tåg och att du på riktigt fick njuta av dina spelande tomtar 😀 Ser fram emot bilder på allt pynt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s