BRITTISKT JULFIRANDE och JULMAT med kalkon, Christmas pudding, Christmas cake, Crackers, Mince Pie m m och Christmas Carol

Även om jag ska fira jul i Sverige, så kommer här lite om brittiskt julfirande och julmat

.Hur firas jul i Storbritannien och vad äter man? Här nedan finns svaren!

Ni som följt mig länge har redan läst om detta tidigare, men för er som är nya på min blogg eller helt enkelt glömt det ni läst, så här kommer en rejäl genomgång i detta inlägg! Välj de bitar ni är intresserade av och skippa det andra.

Brittiskt julfirande

Juldagen

Juldagen är den stora julfirardagen i Storbritannien…

…julstrumpan hänger beredd sedan dagen innan vid spisen, så Father Christmas kan komma ner genom skorstenen med alla sina klappar. Här bankar han inte på dörren den 24:de och frågar om det finns några snälla barn. Mången barn har frågat sig hur den lätt korpulente mannen kan tränga sig ner genom den smala skorstenen, ungefär lika bra fråga som svenska barn ställer när pappa alltid ska gå ut och köpa kvällstidningen på julafton och alltid därmed missar tomten!!! Så när man vaknar på juldagens morgon ligger klapparna där beredda att öppnas. En del öppnar sina direkt, andra gör det tillsammans lite senare. Olika familjer, olika traditioner…

…julgran förekommer också, men oftast som en liten plastgran med kulörta lampor som ofta är blinkande.

Royal Christmas Message = Drottningens Tal sänds på juldagen kl 15.00 brittisk tid i TV och radio. Talet innehåller reflektioner om händelser som hänt under året både i världen och på det privata planet. Det sänds över hela Brittiska Samväldet och är en tradition sedan 1932.

Annandagen

Annandagen, Boxing Day på engelska. Varför heter det Boxing Day? Jo, det var då bl a anställda i hushåll, av sina arbetsgivare, fick sina presenter i en s k Christmas Box…

…annandagen spenderar många på puben.

Just denna pub hade fått besök av Morris Dancers.

Julafton

I UK är det en halvt vanlig dag, dagen innan den stora dagen. Normalt jobbar man halva dagen och många spenderar sedan eftermiddagen och/eller kvällen på puben.

Julkort

Att sända julkort är en gammal tradition och flera miljoner sänds fortfarande varje år. Korten är alltid dubbelvikta och i kuvert, inte som många svenska typ vykort. De ser mer ut som typ våra födelsedagskort. Korten placeras vid ankomst på spiselhyllan eller hängs över den för allmänt beskådande.

Juldekorationer finns naturligtvis också. Vissa familjer har knappt några, medan andra alltför många!

Brittisk julmat

Kalkon

En klassisk juldagsmiddag med kalkon, rostad potatis, brysselkål, palsternackor, morötter och sås. Mycket gott!..

…här finns både stuffing och korv inlindat i bacon också…

…kalkonen har alltid varit det stora bekymret och något som kan diskuteras om i timtal. Hur många timmar ska den vara i ugnen för att var klar i rätt tid? Är ugnen tillräckligt stor? Många husmödrar har gått upp i ottan, satt in kalkonen i ugnen, glömt sätta på värmen och juldagen är förstörd. Många har glömt tina upp kalkonen dagen innan. Ja, historierna är många.
Idag köper många mindre familjer bara en del av en stor kalkon och slipper på så sätt den svarta ytan och det råa innehållet.
Däremot är stuffing, inkrom eller fyllning, viktig, även om man inte har en hel kalkon, gör man stuffing vid sidan om. Stuffing består till största delen av brödsmulor, kryddor, ev lök, ev äpple. Varianterna är många.
Så ska då all mat vara klar samtidigt! Kalkonen inte för torr eller rå, grönsakerna inte överkokta, potatisen inte mosig, såsen varm o s v och elen och gasen ska fungera! Hur många historier finns det inte om elavbrott på juldagen och ingen mat!!!!!!

Christmas Pudding 

Så är det dags för Christmas Pudding, ofta benämnt av svenskar vid dess gammaldags namn Plum Pudding. En pudding-kaka med torkade frukter och fett och gärna lite sprit i för smakens skull. Olika recept från region till region och familj till familj. Enligt traditionen kokas den i tyg, idag oftast i kastrull. Detta sker flera veckor innan jul och ångas upp strax innan den ska ätas. Serveras antingen med vaniljsås eller så flamberas den i brandy. Mycket gott, men otroligt mättande!!!

Christmas Crackers

Naturligtvis har man också Christmas Crackers = smällkarameller i samband med maten. Och visst smäller de! Två personer drar i var sin ända av smällkaramellen och puff, så smäller knallpulvertråden…

…inuti finns alltid en liten färgglad ”krona” av silkespapper att sätta på huvudet, en leksak och en gåta…

…några exempel på Christmas Crackers Jokes. Betänk att jag valt ut de bästa, tänk er då hur de övriga är!

1. What does Santa Claus suffer if he gets stuck in a chimney?
2. What do you call a sick crocodile?
3. What kind of motorbike does Santa ride?
4. Why are Christmas trees so bad at sewing?
5. What athlete is warmest in Winter?
6. What do you call Father Christmas at the beach?
7. What vegetable needs a plumber?
8. Why don’t Penguins fly?
Svar: 1. Claustrophobia 2. An illigator 3. A Holly Davidson 4. They always drop their needles 5. A long jumper 6. Sandy Claus 7. A leek 8. Because they’re not tall enough to be pilots.

Crackers betyder också tokig, galen på ett positiv sätt.

Christmas Cake

Innan jul ska man ju också äta lite gott, som t ex denna Christmas Cake, inte samma som Christmas Pudding. Det är en mörk kaka bestående av mycket torkad frukt och glasyr på toppen. Jag har faktiskt själv aldrig bakat någon, för detta gör Lidl så bra! En liten skiva kan se lite futtigt ut, men den är mycket mastig och mycket god dessutom, så okej, en liten bit till kan ju alltid slinka ner.

Mince pies

Mince pies äts innan och under jul. De består av pajdeg i en liten form, fyllning och ett pajskal på toppen. Fyllningen består av kokade fruktbitar, talg, socker, kryddor och brandy. Fyllningen kan också köpas färdig i glasburk om man inte vill göra den själv. Man kan även köpa färdiga små pajer och bara värma upp dem innan man äter dem. Mycket gott!

Fyllningen kallas mincemeat.
Förväxla inte med minced meat, som är köttfärs.

Christmas Carols från Wales

Här kommer några Youtube med Christmas Carols, julpsalmer eller julsånger.

Välj vilka du vill lyssna på!

En ung Tom Jones läser och sjunger tillsammans med en Welsh Mail Choir:

10 min.

Cwmbach Male Choir sjunger O Holy Night, Oh helga natt:

3,20 min.

Stilla natt på walesiska med walesisk manskör:

3 min.

Anfonaf Angel, Jag sänder en ängel. Manskör på walesiska:

4.30 min.

Gad hi fynd, Let it go. Från Frost på walesiska:

3,30 min.

Barnjulsång från Wales. Pwy sy’n dwad dros y bryn? Vem kommer över kullen?

2 min.

Lär dig en julsång på walesiska!:

1,20 min.

Trevlig 3:dje advent!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till BRITTISKT JULFIRANDE och JULMAT med kalkon, Christmas pudding, Christmas cake, Crackers, Mince Pie m m och Christmas Carol

 1. Trevligt inlägg, hittar jag inte Christmas Pudding på flygplatsen på hemvägen så hittar jag det i Indiska Affärer i Göteborg, Lidl har också en hel del brittiskt.

 2. Men så kul inlägg, lärde mig en massa nytt! 😀

 3. Ingrid skriver:

  Svärmor, som varit kokerska i Amerika under många år ville gärna ha kalkon på juldagen, men vi andra föredrog inkokt lax. Hon fick som hon ville, men oftast var det laxen som vann.
  Ha en fin helg!

 4. Anita skriver:

  Visst kände jag igen det mesta från dina tidigare inlägg men det är alltid så trevligt att läsa det du skriver och här har du samlat ihop till ett riktigt juligt inlägg. Kommer att komma tillbaka och kolla Youtube-klippen. Minns att jag gillade det med en ung Tom Jones.

  Lördagskram

  • Lena i Wales skriver:

   Det är mycket av repris i detta inlägg, men så här års passar just detta inlägg in och man kan välja ut det man vill läsa.
   Lite trevliga Youtube klipp med vacker sång.
   Lördagskramar!

 5. Mamma C skriver:

  Kul att läsa hur vi firar våra traditioner på olika ställe i världen.
  Ha en fin helg.
  Kram Carin

 6. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Kul att läsa och musiken skall jag återkomma och lyssna på. Alltid fint med Julsånger.
  Ha en fin tredje advent /Marika

 7. Marit skriver:

  Det er morsomt å lese om britiske mattradisjoner. De er ganske annerledes enn de norske.
  God helg!

 8. Znogge skriver:

  Så trevligt att få veta mer om brittiska jultraditioner även om en del var bekant. Det finns vissa likheter med våra svenska seder men också många olikheter. Jag tycker inte alls om julmat så vartannat år brukar vi ha kalkon i stället. Det är en av mina favoriträtter!

  Önskar en fin tredje advent!

 9. Anna i Portugal skriver:

  Vad roligt att få läsa lite om traditionerna kring jul i England. Har några engelska vänner så har lite inblick i det även om vi aldrig varit i England över jul (däremot nyår). Maten lockar mig inte alls däremot, inte ens kakorna då jag inte är så förtjust i torkad frukt.

 10. Elisabet skriver:

  Men i år blir det inget jultal av drottningen. Får Charles prata, han är ju inte krönt än?

 11. motionochfritid skriver:

  Minns att jag läst och bekantat mig tidigare med brittisk julfirande och maten. Julmaten är välkommen den här tiden på året, men snabbt tröttnar man på den och uppskattar vanlig mat igen. Lidl butiken borde jag besöka lite oftare, bra att bli påminnd.

 12. yfronten skriver:

  Det är så fint hos min engelska svärmor när hon hänger upp julkorten på en tråd. Vad kul med sånger på walesiska, det ska jag lyssna mera på. Ha en fin tredje advent!

 13. Hej Lena!

  Kul att få lite inblick i brittiskt julfirande!

  Trevlig tredje advent!

  Hälsningar
  Anders

 14. skåningen skriver:

  Trevlig läsning!
  Svar..man sparar sin energi till äkta vänner!
  Kram!

 15. farfar hebbe skriver:

  Tack,nu fick man lära sig en hel del om hur man firar jul i England och Vales..Det skiljer ju en hel del mot hur vi firar här hemma…Jag firar julen i Uppsala,Sunnersta,med familjen har gjort så i många år..Haé Kram.

 16. Vi firade jul och nyår hos våra vänner i La ett år och trots stor ”svensk” julafton med varianter på riktig jul samt amerikansk juldag så var just julen inte så kul. Det värsta med BEths frihetsberövande var att dom redan i maj sa att hon skulle FÅ komma hem – men att dom inte hade personal till det!!! KRAM Susie

 17. åsa skriver:

  Intressant läsning med tanke på min engelska vännina som är från Wales.
  Kalkon äter vi varje julafton sedan ungefär fem, sex år tillbaka.
  Nu ska jag gå och spela upp Frost hälsning på walesiska för Cai.
  Tack för ett bra inlägg 👍

 18. Lena i Wales skriver:

  Kul att du har så nära kontakt med Wales.
  Kalkon är gott, fast vi åt den på juldagen.
  Roligt att du delar med dig av den walesiska musiken.
  Ha det fint!

 19. Violen skriver:

  Intressant och lärorikt inlägg! Alltid kul att få en inblick i olika länders julfirande.
  Ha det gott i vinterkylan!

 20. wiolettan skriver:

  Det var mycket och intressant läsning. En del hade jag en hum om sedan förr, annat var helt nytt. Alltid trevligt att få veta hur andra firar jul. Lite olika där med maten än vad vi har, men det ser gott ut, en del.
  Fin bild där du sitter och njuter också.
  Många fina jullåtar.
  Ha det fint.
  Kram!

 21. Har aldrig smakat christmaspudding så den blir jag nyfiken på… är det gott? Kan tänka mig att det är en sådan där rätt som man antingen gillar eller inte alls 🙂

 22. Anni skriver:

  Nu blev jag sugen på Christmas pudding med brandy butter – åh, det var länge sedan! Kanske att någon butik som säljer brittiska artiklar har kvar någon på rea, så här en bit in i januari. Får kolla upp det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s