WALES – VAD ÄR EN PANTOMIME?

Julafton, men också lördag. Så det blir trots allt ett inlägg som ni kanske vill läsa någon gång under julhelgen. En repris.

Pantomime

Vad är pantomime? Kanske gissar ni på pantomim, men det är helt fel, i alla fall runt jul i UK.

Nedan kan ni läsa om vad pantomime är eller så kan ni gå vidare till första videon och också få reda på det!

Pantomime, också kallad Panto, är en typisk brittisk musikteater som uppförs i de flesta brittiska städer kring jul och nyår. Föreställningen är alltid baserad på en klassisk saga, t ex Aladdin eller Snövit.

Den har inget att göra med en svenska pantomim, har bara namnet gemensamt.

Jag skulle nästan vilja påstå att alla britter någon gång har varit på en Pantomime. I större städer är det vanligt att man har med någon kändis, som drar publik. Behöver inte var någon skådespelare, utan t ex en idrottsman, TV-personlighet eller liknande.

Föreställningarna är för hela familjen och skådespelarna engagerar hela publiken i föreställningen. Detta gäller alla föreställningar över hela landet.

Det finns alltid en häxa och en Dame, en man utklädd till kvinna, i alla föreställningar. Häxan står för det onda och så fort hon kommer in på scenen buar hela publiken. The Dame är alltid humoristisk och ofta lite vulgär och sticker in små vuxenskämt här och där.

I alla föreställningar kommer någon och ställer sig bakom Dame och hon letar efter denna person. Hela publiken ropar: He is behind you! Hon vänder sig om och där är naturligtvis ingen bakom eftersom han samtidigt flyttar efter henne. Dame säjer då: Oh, no he isn’t. Och publiken ropar: Oh, yes he is. Detta upprepas flera gånger. Jag har upplevt barn som blir så upprörda över att hon inte ser honom att de ställer sig upp och bara skriker ut i högan sky. Detta blir som en del av föreställningen. När barnen blir lite äldre och kommer ihåg tidigare föreställningar, sitter de och väntar på att få ropa ut.

Ibland avslutas föreställningen med att de tar upp några barn på scenen och ibland kastar de också ut karameller till publiken.

Ibland lägger man också in lite lokala skämt om något som hänt under året.

Allt som allt, jättekul för barn och också för vuxna! Jag har sett flera föreställningar genom åren.

Här kommer några Youtubefilmer. Det finns många fler att hitta på Youtube. Jag har valt de som inte är för långa. En hel föreställning tar mellan en och en halv timma och  två och en halv timma. Välj de ni vill titta på!

What is a pantomime? Vad är en pantomime?

Ca 4,40 min. Bra berättelse om vad en pantomine är.

Pantomime Dame Trott

Ca 2,40 min

Jack and the Beanstalk

Ca 6,20 min

Cinderella

Ca 11 min

History of Pantomime. Pantomimens historia

Ca 1,45 min

Fortsatt trevlig julhelg🎄🎅🤶☃️!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till WALES – VAD ÄR EN PANTOMIME?

 1. Blomsterbönan skriver:

  Tittade in för att önska en God Jul, ska roa mig med panto när jag tar igen mig efter för mycket mat!

 2. Lokala nyårsrevyn har vi! God jul! 🎄⭐️💕

 3. Eva skriver:

  Jättekul inlägg! God Jul!

 4. Mamma C skriver:

  Nu vet jag vad det är 😉.
  God Jul.
  Carin

 5. Jag fick inte upp filmerna! Testar senare under julhelgen – hade ingen aning om den engelska varianten av pantomime aldrig hört talas om – kul att lära sig något nytt!
  God Jul!
  //Lena

 6. Märtha skriver:

  Jag hade inte alls hört om pantomime förrän jag läste det här när du publicerade det för en tid sedan. Först tyckte jag att det verkar rörigt, men när man har vuxit upp med systemet så är det väl nästan som ”dopp i grytan” (tänker på Svensson, Svensson), lutfisk och annat speciellt som bara hör julen till, utan att vi ifrågasätter det! Min jul det här året går till hävderna som helgen med hosta och urdålig sömn… -9,1 just nu. Hoppas din jul har varit frisk och glad och också sömnrik!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag blev mycket överraskad första gången jag var på en pantomime, fattade först inget, men när jag kom in i det tyckte jag det var jätteroligt.
   Vad tråkigt att du inte mår bra, krya på dig!
   Jag har haft det toppen.

 7. åsa skriver:

  Minns Du berättar om detta tidigare och jag blir lika förundrad varje gång att något sådant är populärt 🤔 har engelsmännen en helt annan humor än svenskar?
  Har svårt att tro det vore gångbart i Sverige… Vad tror Du?

  Ha en go fortsättning och en bra vecka 👋

  • Lena i Wales skriver:

   Britterna och göteborgarna har ganska lika humor, tror jag. Så jag kanske känner igen mig mer än du gör. Om vi nu kan tala om humor varken i Göteborg eller UK, lite annorlunda är det i alla fall.
   Kanske gångbart i Göteborgstraken, men vet inte om övriga landet skulle uppskatta det.
   God fortsättning!

 8. Titti skriver:

  Ja här är det nyårsrevyer som gäller! Kul det också!
  Julkram från Titti

 9. yfronten skriver:

  Det har jag inte hört talas om, vilken rolig tradition! Måste fråga engelska svärmor om det. God fortsättning!

 10. Anni skriver:

  Det här känner jag igen, tur att du skrev att det var en repris så att jag inte bara inbillade mig något. Visst gick det ett tv-program när vi var barn som inte var pantomine utan allsångsföreställning från någon gammal brittisk teater? Det ringer en liten klocka någonstans långt bak i huvudet …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s