WALES – GOD och KUL MAT och HÄNT i VECKORNA

Onsdag och helgerna är över!

Idag om god och kul brittisk mat, men först lite om de gångna tiden…

…några dagar innan nyår var sonen från Stockholm här med mina barnbarn, 4 och 7 år gamla. Det blev mycket bus och lek. Speciellt intressant var farmors julstad för det yngsta barnbarnet, klädd i sin finaste känning, en julgran i tyll.

Några dagar ledig och trevligt nyårsfirande och så kom det yngsta barnbarnet själv till mig och vi hade fina dagar tillsammans med mys och lek, massor av lek. Hon var alltid storasyster och jag lillasyster, för då fick hon bestämma…

…lite snö kom 3 januari, men försvann snabbt…

…så redan 4 januari kunde vi går ner till Nääs fabriker för för en gofika med våfflor…

…så bytte jag barnbarn 5 januari och 7-åringen kom hit till farmor och stannade till 9 januari. Barnbarnen, och även jag, tycker det är härligt att ha ett barnbarn i taget och de kan få full uppmärksamhet och få sina egna behov tillfredsställda. Med 7-åringen blev det virkning, lära sig fasta maskor, gå igenom alla farmors tygbitar och sy kuddar, klippa och klistra och massor av kreativ tid och naturligtvis också fika med våfflor för henne också. Kvällsmys med Pippi Långstrump på Svt-play tillsammans på kvällarna. Allt i farmorstakt, d v s lugnt och stilla.

6 januari kom snöstorm och…

… när stormen lagt sig byggde vi snögubbar och igloo.

Så det har varit en underbar start på det nya året!

Nu har alla lämnat och det är väldigt lugnt och stilla här.

Jag har inte kunna visa några nya bilder den senaste veckan, gjorde något tekniskt dumt, men fick hjälp av sonen att rätt till det, så nu hoppas jag det fungerar igen.

Wales – God och kul mat

En liten samling av god och kul mat från Wales

Smörgås

Eftersom man inte har osthyvlar i UK så ser ofta en ostsmörgås ut så här.

Osthyvlar tror jag är något typiskt nordiskt. Här ursäktar man sig med att osten är smuligare än den svenska och därmed svårt att använda osthyvel. Kanske delvis sant, men troligen också att det känns, nytt, ovanligt och därmed skrämmande.

Detta är inte en sandwich, vilket är brödskivor på varandra. Detta är en rolls, en småfranska, fralla eller vad ni vill kalla det, beroende på var ni kommer från.

Full English Breakfast

Full English består oftast av en korv, lite bacon, vita bönor i tomatsås, grillad tomat, lite svamp ibland, äggröra eller stekt ägg, black pudding (liknande blodpudding, fast oftast grynigare) och en hashbrown (en slags potatiskaka).

Beaked beans on toast

Många britter undrar hur man kan leva utan vita bönor i tomatsås!

Detta är vanligt som en frukost eller lunch. En skiva rostat bröd, vita bönor i tomatsås och som lite extra lyx lite riven ost över.

Welsh rarebit

Ja, himla gott! Receptet finns här!

Ploughman’s

En härlig lunch!

Recept finns här!

Pork Pie

Pressat kött inuti ett hårt pajskal. Ganska starkt kryddat, gott, tycker jag.

Pastries

En slags paj/pirog med olika fyllningar.

Fish and chips

Med maltvinäger över potatisen, tycker en del att det ska vara. Jag kan vara utan, men mushy pies vill jag gärna ha, så gott.

Hunter’s chicken

Kyckling med bacon och ost ovanpå och bbq sås.

Pie

En gryta med någon slags kött eller grönsaker och ovanpå detta ett frasigt pajskal.

Det svenskar kallar paj kallas quiche i UK.

A curry

En indisk gryta, behöver inte innehålla curry och behöver inte var så stark heller. Ris och naanbröd till.

Lamb shank

Lammlägg med god sås.

Faggots

Stora köttbullar med inälvor som ger smak. Ofta inlindat i bacon.

Recept finns här!

Cream Tea

Scone, sylt och clotted cream.

Toasted Teacake

Mellan bröd och bulle. Rostad med smör på, så gott!

Welsh cakes

Goda walesiska kakor!

Mer om dem finns här!

Glass

UK var länge inget stort glassland, men det har blivit bättre utbud och kvalité under de senaste åren.

Mjukglass har dock länge varit populärt.

Rock

Liknande polkagrisar, fast i olika smaker, vanligt vid seaside resorts.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till WALES – GOD och KUL MAT och HÄNT i VECKORNA

  1. Anita skriver:

    Oj du Lena … det var ett riktigt matigt inlägg 🙂 Men först, så mysig tid tillsammans med barnbarnen. Smart att dela upp så att varje barnbarn får mysa med sina intressen tillsammans med farmor.
    Känner igen många av maträtterna som jag ätit när jag varit på resor i UK. Min stora favorit är Fish & Chips som jag brukar göra själv. En annan är Ploughman’s. Och så Cream Tea förstås … mmmmm!

    Onsdagskram

  2. Anna i Portugal skriver:

    Det är ju tur det finns glass i Wales, för maten kan jag inte äta. Massor av gluten och/eller kött. Är de bra på vegetariska alternativ i Wales?

  3. Marit skriver:

    Det høres ut som du har hatt det veldig hyggelig sammen med barnebarna dine. Ja, det er best å ha en av gangen av de, for da får en bedre tid til å gi de fullmoppmerksomhet. Flotte snømenn!
    Ha det godt!

  4. Märtha skriver:

    Jag tycker om att stiga upp på morgonen, syssla men något smått, skriva, läsa – allt på tom mage, i några timmar. Så också idag. Har inte satt något i magen ännu, och blev ”mätt” av dina bilder! Känns alldeles för mastigt för mig. Men nu smakar det med lite müsli, en kopp te och ett kokt ägg. Klarar inte av kött som första måltid… dina stunder med barnbarnen känns underbara – och vilken klänning!

    • Lena i Wales skriver:

      Jag tycker om att gå upp när det är mörkt ute och bara mysa inne.
      Jag har inte heller ätit något ännu, men snart blir det havregrynsgröt för min del.
      Ja, vilken underbar julgransklänning och hon tyckte också hon var så fin.

  5. Violen skriver:

    Mysigt med barnbarnen! Kul att du får vara lillasyster och väntas hänga med på lekarna.
    Så många olika maträtter du visar! Engelsk frukost är inte min grej annars är jag öppen för det mesta. Man måste ju provsmaka innan man gillar eller inte gillar en maträtt, Här har vi busväder med regn och hårda vindar. Julen kastades ut i söndags så nu har vardagslivet kommit igång.
    Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Vi hade så mysigt. Jag har aldrig varit lillasyster i verkligheten, inte storasyster heller för den delen, enda barnet. Ja, det var bara att hänga med.
      English breakfast gillar jag, men inte på morgonen, men till lunch är det gott.
      Regn och rusk här också och snart åker julen ut här också.
      Ha det bra!

  6. Du verkar ha haft otroligt kul och trevligt med dina barnbarn!?
    Det finns en massa roliga rätter i UK och en del kanske inte faller oss svenskar på läppen direkt. Ploughman’s är min favorit, men den du visade på bilden med en massa på tallriken är nog i mesta laget. Det räcker så bra med ett gott nybakt bröd, god chutney och en stor bit Stilton (som vi alltid har på julafton). Sallad är ju Ok, men i alla fall kunde man gärna hoppa över potatisen…
    Men maltvinäger (på fisken) är jag tokig i och använder det alltid istället för röd-eller vitvinsvinäger i salladsdressingar. Just nu har den tagit slut och vi kan bara köpa den i Visby men snart måste nog Rolle dit och då får han köpa några flaskor…
    KRAM-Susie

  7. har alltid ätit god glass i England (i höstas i Skottland åt vi lite dyrare glass med Edeadour Highland Single Malt- glass ur en vanlig glasskiosk! 🙂 Mycket gott du hittar, vi har ju skapligt utbud av det brittiska i Göteborg, både i indiska affärer, Lidl har engelska veckor, och The British Shop Västra Hamngatan.

    • Lena i Wales skriver:

      Glassutbudet och kvalitén blir bättre och bättre.
      I storstäder får man tag i bra produkter från andra länder. Har inte besökt The British Shop i Göteborg, får bli mitt nästa mål.

  8. Znogge skriver:

    Här sitter jag och blir riktigt hungrig trots att jag precis ätit lunch. Så mycket gott du visar.
    Det är så mysigt att umgås med barnbarnen och det är inte fel att träffa dem ett och ett. Det ger en helt annan egentid och man hinner prata på ett helt annat vis. Lilla I kräver mycket tillsyn så lilla S får stå tillbaka lite tycker jag…

    Ha en fin onsdag!

  9. farfar hebbe skriver:

    Skitkul att du delar på barnmyset,då får ju båda 100% av Farmor..Snacka om att det var ett fullmatat inlägg,fanns mycket där som såg gott ut..Jag har bara ätit Fish&Chips,har provat att göra det själv några gånger,då med Remouladsås..Haé Kram.

  10. Mamma C skriver:

    Vita bönor i tomatsås använde jag förr när jag skulle göra chili con carne, aldrig annars.
    Vilket supermys du haft med dina barnbarn.
    Carin

    • Lena i Wales skriver:

      I chili con carne är nog vita bönor i tomatsås det vanligaste, men prova gärna på rostat bröd också. Gott.
      Ja, verkligen supermys, jag och är glad för att få vara med dem.

  11. Blomsterbönan skriver:

    Jag tror barnbarnen uppskattar egna dagar, speciellt om man hade intressen som går lite åt olika håll.

    Våra släktingar i England har köpt med osthyvlar som riktigt exotiska presenter. Vet inte dess öden, om de ligger och skramlar i kökslådorna eller om de används

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, barnen gillar att få var ensamma med farmor, speciellt storasyster som ofta annars få stå tillbaka för lillasyster.
      Tyvärr tror jag osthyveln ligger kvar i lådan, den erfarenheten har jag. Fast dina släktingar kanske inte är lika konservativa som mina släktingar och vänner.

  12. Geddfish skriver:

    Oj så mycket läcker och inbjudande mat!
    Men roligast var det att läsa om dina barnbarn och alla trevligheter!
    Kram!

  13. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Så härligt både för dig och dina barnbarn att få egen tid. Minns fortfarande med ett varmt hjärta hur kul farmor och jag hade det. Tillbringade många somrar hos henne.
    Våfflorna såg så goda ut. Av maträtterna väljer jag Fish and chips , pajerna eller pirogerna såg goda ut. Såna godis rocks har jag smakat i Brighton och Eastbourne. De tog aldrig slut, väldigt hårda, som polkagrisarna.
    Ha det gott /Marika

  14. Ingrid skriver:

    Det är verkligen ingen ordning på vädret i år. Just nu har vi helt snöfritt. Man får väl se hur länge det varar.
    Osthyvlar är nog typiskt nordiskt, i alla fall har jag aldrig sett någon i Italien eller i de andra länderna söderöver där jag varit.
    För många år sedan var Åke och jag i London och bodde på ett hotell där man serverade Full English Breakfast. Jag måste säga att jag tyckte det var en ganska jobbig frukost. Jag måste säga att jag inte är helt imponerad av det engelska köket, men vi hittade en bra italiensk restaurang och där blev vi stammisar!
    Kram, Ingrid

    • Lena i Wales skriver:

      Snabba växlingar i vädret, man vet inte hur det ser ut nästa dag.
      Det finns en hel del god brittisk mat och det har blivit bättre med åren.
      Full English breakfast är mastig och jag föredrar det till lunch istället.
      Kramar!

  15. Våfflorna ser härliga ut – blir riktigt sugen!
    Och klart att barnen gillar julverkstäder ❤

  16. yfronten skriver:

    När vi bor på hotell i England brukar jag tacka nej till black pudding och den lilla bleka korven som följer med ibland, annars jättegott och man klarar sig i flera timmar.

  17. motionochfritid skriver:

    Så roligt ni har haft tillsammans, givande stunder. Så gör vi också ofta, ett barnbarn kommer ensam och får mycket tid och uppmärksamhet.
    Trevlig torsdagskväll!

  18. Jossu skriver:

    Vad hungrig jag blev av alla maträtter med tillhörande bilder. Jag hade ingen aning om att dom inte har osthyvlar i UK. Jag har bara tagit för givet att det är något som alla länder har. Tänk vad man lär sig.

  19. wiolettan skriver:

    Det verkar som om du också har haft en hel del med snö. Snöstorm är mindre angenämt. Roligt för dina barnbarn att få bygga snögubbar och igloo och leka i snön. Fint att kunna umgås så där. Otroligt vacker klänning, ovanlig måste jag säga.
    Många olika och aptitretande maträtter.
    Att det inte finns osthyvlar i England, det hade jag ingen aning om, det måste ju vara en stor brist. Och varför?
    Ha det fint.
    Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Snö och regn har vi haft mycket av.
      Vi hade det så fint tillsammans.
      Hon älskar sin fina klänning och det gör jag också.
      Osthyvlar är typiskt för norra Europa. Britterna skyller på att deras ost är smuligare än våran, men jag håller inte riktigt med.
      Kramar!

  20. Ditte skriver:

    Vad trevligt med besök av de ”dina” och i olika omgångar. Fina dagar förstår jag och fina bilder
    Roligt att få veta mer om maten från Wales. En hel del rätter känner jag igen. Men sedan skulle andra maträtter för mig kanske bli väl mäktiga. Men en kan ju plocka bort och måste ju inte äta allt . En del av ett land är ju just maten. Osthyvelb är norsk men jag har sedan länge sett dem i Europa Kanske är den på g även till Wales.
    Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Jättefina dagar, vi njöt av att få vara tillsammans.
      Många rätter är mastiga och det är oftast stora portioner.
      Vi får se hur det går med osthyvelns framfart.
      Ha det fint!

  21. Anni skriver:

    Jag vill också ha en julgransklänning i tyll! Nu när det är poppis med fula jultröjor kan det väl också göras ljuva julklänningar med humor?
    Men vita bönor i tomatsås, näe det kommer jag aldrig att begripa mig på. Black pudding och haggis är däremot helt okej.

    • Lena i Wales skriver:

      Jag vill också ha en!!!!
      Jag hoppar gärna över black pudding, men kan äta det om det ligger på min tallrik, men skulle inte välja det. Däremot gillar jag visa böner i tomatsås på toast och lite ost på toppen.

Lämna ett svar till Lena i Wales Avbryt svar