Lördag, bloggdags! Idag fortsättning från Uppsala domkyrka, även om jag kanske befinner mig någon annanstans, kanske hemma, om detta kommer att berätta om på onsdag!
Uppsala domkyrka 2
Läs gärna del 1,inlägg i onsdag, om Uppsala domkyrka, om du missat det.

Gustav Vasa har en pampig grav tillsammans med sina drottningar Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock…




…längs väggarna finns flera målningar av Gustav Vasa äventyr i Dalarna.
Längst ner i detta inlägg kan du läsa mer om Gustav Vasa…

…monument av Johan III.
Han levde 1537-1592 och var son till Gustav Vasa och hans 2:a hustru Margareta Leijonhufvud.
Han regerade 1569-1592 och kom till makten genom att fängsla sin halvbror, som var kung före honom. Han efterträddes av sin son Sigismund.
Johan var först gift med Katarina Jagellonica och efter hennes bortgång med Gunilla Bielke. Han fick 4 barn inom äktenskap, samt x antal utom äktenskap med sina frillor, minst 4…

…Katarina Jagillonicas grav
Hon var Johan III:s första hustru och drottning fram till sin död. Hon var dotter till kung Sigismund I av Polen och hon var katolik.
Tillsammans fick de 3 barn, bl a sonen Sigismund…

…Sankt Lars, Sankt Erik och Sankt Olof är kyrkans skyddspatroner.
Sankt Lars föddes år 225 i Valencia i Spanien och led martyrdöden 258 i Rom där han var verksam. Han är skyddshelgon för kockar, bagare, och brandmän och skyddar också kyrkornas böcker och kärl och är bibliotekens skyddshelgon.
Det finns många kyrkor i Sverige som är helgade till Lars.
Sankt Olof, också kallad Olof den helige föddes 955 och dog 1030. Han var kung av Norge och är landets nationalhelgon. Han är också Nordens mest populäre helgon och finns lite överallt i svenska kyrkor. Det finns också en pilgrimsled med hans namn.
Han var en viking som plundrade lite här och var, men när han kom till Normandie i Frankrike blev han kristen…

…Eriks skrin innehåller kung Erik den heliges reliker, ben, bronskrona och en vävnad från 1300-talet. Sveriges nationalhelgon Erik den helige föddes c a1125 och dog 1160. Det finns väldigt få säkra källor om honom…

…skrinet är från 1580, tidigare fanns ett annat skrin. De ser nästan ut som ett litet hus. Det är av silver med förgyllda figurer.
Skrinet öppnades senast 2014 för DNA analys och konservering av kronan.
Gustav Vasa
Alla har vi väl läst en del om Gustav Vasa, det finns ju hyllmeter skrivit om honom, och hört om hans äventyr, men när jag började läsa om honom inför detta inlägg, insåg jag att det var mycket jag glömt och mycket som förändrats i historiebeskrivningen. Så här har jag valt ut några bitar som intresserade mig.
Gustav Eriksson föddes 12 maj 1496 och dog 29 september 1560. Han var kung mellan 1523 och till sin död.
Han föddes troligen på Lindholmens gård i Stockholms län. Byggnaden finns inte kvar, utan har ersatts av en byggnad från slutet av 1800-talet. Strax bredvid detta hus finns den s k Vasa kullen där den gamla gården från slutet av 1400-talet stod. Han kan också ha fötts på faders sätesgård Rydboholm, också i Stockholms län. Härom tvistar de lärde.
Han var son till riksrådet och riddaren Erik Johanson av ätten Vasa.
Gustav studerade i Uppsala, troligen i 2 år. Det har senare diskuterats hur länge han verkligen studerade eftersom hans kunskaper i latin var ganska knapphändiga och alla undervisning skedde på latin i Uppsala. Efter sina studier skickades han till en släkting för att lära sig hovseder, hovetiketter, fäktning och få någon form av militärutbildning.
Efter ett slag mellan svenskar och danskar var han gisslan hos Kristian II av Danmark, känd som Kristian Tyrann i Sverige. Som många av oss säkert lärt hette han Kristian den gode i Danmark, detta lär vara en myt och kan avskrivas. Där hölls han i fångenskap, men flydde därifrån till Lubeck i Tyskland.
När han kom tillbaka till Sverige höll Kristian II på att ta över Sverige och kröntes till Sveriges kung i november 1520 och några dagar senare utbröt Stockholms blodbad där Gustavs far och flera släktingar dödades. Hans gods hade också konfiskerats och han var efterlyst i hela landet. Det var då han beslöt sig för att ta sig till Dalarna för att be om hjälp.
Jag älskade som barn att höra om hans äventyr. Troligen är det inte mycket sanning i dem, men bra historier är de.
6 juni 1523 valdes han av riksdagen i Strängnäs till kung. Sedan 1916 är detta svenska flaggans och dag sedan 1983 nationaldag. Alltså fick Sverige en nationaldag väldigt sent jämför med många andra länder.
Först 12 januari 1528 kröntes han i Uppsala domkyrka.
Man tror att Sveriges befolkning under Gustav Vasas tid var ca 500 000 och ca 200 000 i Finland. Ungefär 5 % levde i städer.
Gustav Vasa beskrevs länge som en rekorderlig landsfader. Så tycker jag mig känna igen honom från skoltiden. På senare tid har forskningar visat mer och mer på att han var en hänsynslös och maktlysten person. Vår historia har ju på senare tid mer och mer ifrågasatts, så vi med några vackra vårar bakom oss kanske ibland lever kvar i den gamla beskrivningen. Detta var lite av anledningen till att jag helt fastnade på Gustav Vasa ett tag.
Gustav Vasas fruar och barn
Gustav Vasa hade 3 fruar.
Katarina av Sachsen-Lauenburg, med vilken han hade ett barn, sonen Erik, sedemera Erik XIV.
Margareta Leijonhufvud, hade han 9 barn med, varav två blev kungar, Johan III och Karl IX.
Katarina Stenbock blev hans tredje hustru. Hon var nästan 40 år yngre än honom och var systerdotter till hans andra hustru. Hon var alltså kusin till kungens nio barn med hennes moster. Så hon blev extramamma till sina kusiner. Jag har väldigt svårt för dessa typ av förbindelser, men vi lever idag i en annan tid. Hon kom från Torpa stenhus, inte långt från Ulricehamn. Ett ställe jag besökt med min väninna som är guide där. Jag har faktiskt varit där flera gånger.
Trevligt veckoslut!
En rejäl historielektion denna kalla vintermorgon minus 10 grader och snö. Gustav Vasa finns det väl olika tankar om, men mäktiga män på den tiden var väl inte trevliga. Sonen har åkt Vasaloppet, och nu ska han i väg och paddla kajak
oj, de var kallt för där du är.
Bra gjort av sonen att köra vasaloppet. Paddla kajak skulle jag inte vilja göra ivntertid, dock.
Kungar som jag har haft anledning att undervisa om, på grund av deras koppling till reformationen. Eriks hustru Karin Månsdotter ligger begraven i domkyrkan i Åbo, hon fick en stor förläning, Lauritsala gård, närmare Tammerfors när hon blev änka och utsparkad. Sonen togs ifrån henne (han kunde ju ha blivit tronpretendent!), dottern Sigrid bodde, vad jag minns, på gårdar i Sjundeå och i Lojo, genom sitt (sina?) äktenskap. -4,7, halvmulet.
Och Johan III var väl också i Åbo?!
Betydligt kallar där jag är just nu, hemlig ort än så länge.
Äsch, Liuksiala gård. om jag inte minns fel ytterligare en gång.
Du har säkert rätt, kommer inte ihåg namnen på gårdarna.
Så bra skrivet om Gustav Vasa! Lättläst och intressant. Ja vi är nog många som, sedan barndomen, lever med en annan bild av honom. Men snart är det dags för Vasaloppet.
Hoppas du har det bra … var du än befinner dig. Det får vi veta på onsdag 🙂
Lördagskram
Tack Anita, din kommentar gör mig glad.
Ja, det verkar var Vasaloppet imorgon, då jag är på resande fot.
Lördagskramar!
Jag är otroligt värdelös på historia… så tack för lektionen!
Kul att du gillar den!
Ha en riktigt skön helg!
Kram, Ingrid
Tack detsamma!
Kram!
Tack för den historialektionen.
Carin
Roligt att du gillar den!
Jag har undervisat i historia i många år och mina elever har varit i den åldern att vi läst om Vasa. Det brukar vara mycket spännande just med tanke på hans äventyr. Sedan att allt kanske inte stämmer är en annan femma men lite spänning tilltalar eleverna.
Vår kyrka heter både Skanörs kyrka och Sankt Olofs kyrka. Dock är vår kyrka som sagt inte ensam om namnet.
Önskar en god lördag nu!
Jag tror dessa historier om G V kan ge ett intresse för historia, spelar ingen roll om de är sanna eller inte, så länge man säjer att det kanske är legender.
Ha det bra!
Intressant och väl genomarbetat! Har varit i Uppsala Domkyrka för många år sedan så nu fick mina kunskaper en välbehövlig uppfräschning! Tack!
Ha det gott!
Tack för din fina kommentar!
Ha det fint!
Så intressant och vilken historia! Uppsala är en fantastisk stad!
Kram Titti
Roligt att du tycker det är intressant.
Visst är Uppsala en intressant stad på många sätt.
Tack för den uppdateringen om Uppsala domkyrka och Gustav Vasa. Det är en hel del som förändrats sedan vi gick i skolan och läste om Gustav Vasa. Mycket intressant läsning!
Man kan tro att historia är konstant, men det är den definitivt inte.
Roligt att du gillar inlägget!
Intressant med Gustav Vasa. Vi som är från Dalarna har såklart hört mycket om Vasas äventyr där och i Hedemora finns det mycket som är döpt efter honom. Jag gick på Vasaskolan på högstadiet och i närheten finns en plats där det påstås att han präglade mynt.
https://www.visitdalarna.se/myntparken-i-hedemora
Intressant om myntverket.
Jag kan gissa att mycket är uppkallat efter G V i dina gamla hemtrakter.
Uppsala domkyrka är alltid trevlig att besöka. Och mycket historia finns här i kyrkan. Nu finns också sedan några dagar tillbaka denna fantastiska utställning om förintelsens offer där. https://www.svenskakyrkan.se/uppsaladomkyrka/nyheter/ta-del-av-forintelsens-overlevares-berattelser-i-bild-och-text Kanske hann du se den. Väldigt bra och ständigt aktuell.
Tack för länken. Den har jag inte sett, tyvärr.
Tack för trevlig historierepetition! Eftersom jag är född och uppväxt i Dalarna fick höra mycket om Gustav Vasas äventyr i Dalarna under skolåren. Jag tror det var lite som med tomten, man ville inte riktigt förstöra storyn genom att berätta att det kanske inte var sant, det där med alla hans äventyr.
En vacker och spännande katedral är det i alla fall, liksom Trefaldighetskyrkan intill, där jag var på bröllop nyligen.
Jämförelsen med tomten är bra, varför förstöra en bra historia med sanningen.
Jag har också besökt den mycket mindre, men vackra, Trefaldighetskyrkan.
Vad mycket information om de som är begravda i Uppsala Domkyrka! Tack för fin läsning//Lena
Kul att ni gillar inlägget!
Undrar om inte sankt olovleden är den led som går mellan Sundsvall och Trondheim och går förbi inte så långt hårifrån. har tänkt gå en bit på den men det har inte blivit av ännu. Jag har varit till Uppsala kyrka en gång men minns inte mycket av det så det var intressant att läsa om det och se bilderna. Du är en fantastisk berättar som får allt att vara intressant. Idag blir det nog en sparktur på eftermiddagen för det är bara 5 grader kallt och blåser inte.
Ja, troligen är det St Olofsleden som går nära dig.
Tack för din fina kommentar.
Kolla in bloggen idag, jag har också varit i kyla.
Nog tycker man att Midsommarafton hade passat bättre som Nationaldag än att hedra en skitstövel till karl, så kung har var?
Det kan jag hålla med om!
Han var länge en hjälte, men inställningen har reviderats.