SVERIGE – GAMMELSTAD KYRKSTAD VID LULEÅ och HÄNT i VECKAN

Lördag och bloggdags! Idag med fortsättning från min resa till norra Sverige, men först lite hänt i veckan.

Jag har haft barnbarnsbesök några dagar denna vecka när det är sportlov i min del av landet.

Favoritfrukost, massor av blåbär från skogen bakom mitt hus och ett underlägg från Liseberg…

…så var det ju Alla Hjärtans Dag och det tyckte barnbarnet skulle firas. Så vi skulle göra kort till varandra, eftersom vi älskar varandra, som hon uttryckte det. Jag fick t o m två kort av henne, mycket kärlek.

Vi gick också ner till Nääs Fabriker för en fika och där anordnade man, dagen till ära, Drop in bröllop, något nytt för mig. Mitt barnbarn var överlycklig för hon fick se hela 4 brudpar på en dag! Wow…

…vilken tur att det var Alla Hjärtans dag på en tisdag i år. Då fick man godis mitt i veckan! Något som normalt sett inte händer.

Vi hade underbara dagar med pyssel, lek, spel, promenader och fika m m.

Gammelstad Kyrkstad vid Luleå

Gammelstads Kyrkstad ligger väster om dagens Luleå i Norrbotten.

Detta ställe var en av höjdpunkterna på min Resa till Lappland! Jag är så lycklig över att ha fått se detta. Jag har läst en del om stället och sett bilder, tills nu fattades bara att få se det i verkliga livet också…

…1996 kom Gammelstads Kyrkstad med på UNESCO:s världsarvlista över för mänskligheten omistliga kultur-och naturmiljöer. En helt unik miljö.

Om Gammelstads och Luleå historia kan du läsa längst ner i detta inlägg…

..i Sverige fanns 71 kyrkstäder, men bara 16 finns kvar.

Gammelstad är den största och bäst bevarade med 405 stugor…

…hur har kyrkstaden uppstått?

Långa avstånd, handelsmännens behov av lager- och övernattningsbodar vid marknadsplatsen, kyrkstallar och lagar om att man var tvungen att gå i kyrkan bidrog till uppkomsten. Om man bodde upp till 1 mil bort var man tvungen att gå i kyrkan 1 gång/vecka, 2 mil bort varannan vecka, 3 mil bort o s v…

…troligen byggdes de första stugorna i mitten av 1500-talet. De kom till lite efterhand, utan någon större planering. Därför står de ibland lite oregelbundet.

Från början hade de från samma by stugor nära varandra. Så byggdes fler och fler hus och då tillkom alla små gränder…

…som tur är har det aldrig varit någon större brand här, så alla hus har kommit till efterhand…

…det är en blandning av större vägar och små gränder, där hus står i raka led eller…

…lite huller om buller…

…Kyrkstaden var en bra mötesplats för sockenborna. Här fick man möjlighet att träffas i samband med högmässor, marknader, sockenstämmor och ting. Här kanske man t om kunde träffa sin tillkommande maka/make.

Stugorna är fortfarande i privat ägo och får ej hyras ut. Och mycket snö vad det, hurra!

Kyrkan mitt byn…

…Nederluleå kyrka är Norrlands största medeltida kyrka, från 1400-talet och tillbyggd under årens lopp.

Vid orostider kunde också kyrkan användas som befästning.

Det vitputsade klocktornet tillkom 1851 och ersatte då en äldre klockstapel av trä.

Vi går in i kyrkan…

…koret har senmedeltida kalkmålningar av Albertus Pictor. De var länge överkalkade, men togs fram i början av 1900-talet.

Altarskåpet har massor av träfigurer som berättar om Kristi lidande. Det är från början av 1500-talet och kommer från Antwerpen…

…predikstolen från början av 1700-talet…

…det var inte bara vi som ville besöka kyrkan, grupp efter grupp droppad in.

Orgeln är relativt ny, från 1971. Den består av 55 stämmor och 4 200 pipor mellan 5 mm och 6 m och är tillverkad av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad…

…snöhögen utanför kyrkan heter duga…

…så stod dessa sparkar där vid turistbyrån och de kickade igång mina barndomsminnen. Då åkte man spark mycket. Nostalgi!

Luleå och Gammelstads historia

För 1 000 år sedan var Lulebygden en skärgård och havet stod 10 m över dagens nivå och kyrkberget i nuvarande Gammelstad var bara en liten ö i Luleälven.

På 1300-talet var gränsdragningarna inte klara i norr. Skulle det tillhöra Sverige eller Ryssland? Då ger svenska staten Lule älvdal till stormän från Mellansverige. Det byggdes en träkyrka och härifrån kunde man ha gudstjänster ”i den rätta läran”, ta in skatter och utöva svensk lagstiftning.

På 1400-talet byggdes stenkyrkan här.

På 1600-talet kom strängare regler om att handel bara skulle förekomma i städerna, så de kunde beskattas. Så 1621 grundades staden Luleå vid den gamla marknadsplatsen, (grundat samma år som Göteborg och Borås). I mitten av 1600-talet var hamnen för grund p g a landhöjningen och staden flyttades mot kusten. På så sätt fick man Luleå nya stad och Luleås gamla stad, Gammelstad.

Trevligt veckoslut!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till SVERIGE – GAMMELSTAD KYRKSTAD VID LULEÅ och HÄNT i VECKAN

 1. Så fint med barnbarnsbesök, jag simmade med elvaåringen, shoppade med fjortonåringen, myste med ett- och tvååringen 💕 Det var nog för femtio år sedan jag åkte spark, har nog aldrig varit i Luleå.

 2. Blomsterbönan skriver:

  Vilken fin plats! Måste läsa lite mer om Gammelstad. Väldigt fin kyrka!

  Ja vilken tur att det var i tisdags det var Alla ❤Dag så godis var lagligt! Vilken rolig upplevelse för barnbarnet med alla brudpar.

 3. Du fick en härlig hjärtlig dag med barnbarnet, kan det bli bättre? Ni som älskar varandra och så hjärtan som ritas. Underbart.
  Tack för Gammelstads Kyrkstaden! Ett sånt ställe, vilken historia och bara det att allt finns kvar är ju det bästa av allt. Jag kände inte alls till det här tidigare, så tack Lena för att du berättar och visar härliga foton. Kyrkan är underbart vacker både utvändigt och invändigt. Predikstolen är som ett smycke, ett konstverk. Mycket konstfullt finns i den kyrkan och tack och lov att de har tagit fram Albertus Pictors kalkmålningar igen.
  Sparkstöttingarna ger givetvis mig härliga minnen från den tiden då man sparkade kälke också i Mariehamn.
  En trevlig helg önskas dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Så fina kort från henne och kommentaren var nog bäst, för vi älskar varandra, underbart.
   Jag har lästa om och sett bilder från Gammelstad tidigare och blev så fascinerad. Nu har jag äntligen fått se det också, en sådan upplevelse.
   Sparken används en del fortfarande i norr, men här i söder är det3 sandat eller saltat, så det är lite svårare för detta fordon.
   Önskar dig en fin helg!

 4. farfar hebbe skriver:

  Gammelstad och kyrkstaden fint att det är så väl bevarat,kyrkan är vacker…
  Nä den serien är det inte dagens stjärna var med i..Men han blev gift med en som var med i den serien..Påt igen..Haé Kram.

 5. Sån vacker gammal stad, det är – tyvärr – många sevärdheter man missat i norra Sverige (och nu lär vi ju inte åka dit).
  KRAM-Susie

 6. Marit skriver:

  Norge og Sverige har mye lik historie bakover i tiden. Her var det også mange kirker, bedehus og lignende steder. Den gangen hadde kirken veldig mye makt, og du måtte gå i kirken minst en gang i uken. Godt at det ikke er sånn mer 😉
  God helg!

 7. Ingrid skriver:

  Så trevligt att få fira alla hjärtans dag med barnbarnen. Jag hade ju ena sonen här i söndags, så det fanns minsann ett hjärta med gott innehåll på mitt soffbord i tisdags och jag köpte mig faktiskt ett hjärta med geléhjärtan på rea i torsdags.
  Tack för det fina reportaget och alla vackra bilder från Gammelstad.
  Kram, Ingrid

 8. åsa skriver:

  Luleå är en mysig stad, lite lagom stor… men dessutom på nått vis är Luleå finare än Umeå.
  Även om Luleå nu har förändrats från det jag var liten till jag var vuxen.
  En annan norrländsk stad jag tycker är värt ett besök är Piteå.

  I min blogg idag har jag lagt ut bilder från en liten Iskyrka, själv har jag icke varit dit i år utan det är Elin som tagit bilderna, Iskyrkan byggs upp varje år till VVV i Vilhelmina och bland annat så vigs ett bröllopspar i denna lilla kyrka.

  • Lena i Wales skriver:

   Intressant det du skriver ang Umeå och Luleå. Jag hade inte varit i någon av dem tidigare, så svårt att bedöma förut, men det låter lite som jag kände efter mina besök.
   Piteå passerade jag bara.
   Tittade in hos dig igen, vilken fin liten kyrka!!!

 9. Znogge skriver:

  Så intressant att få veta mer om kyrkstaden för mina kunskaper var lite dunkla där faktiskt. Vacker kyrka dessutom med en tilltalande interiör.

  Mysigt med barnbarnsbesök. Vår äldsta dotter är kommunikatör inom kyrkan och de hade också droppinvigsel. Dock kom bara ett brudpar men det blev fint och festligt trots att det var så spontant.

  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Kyrkstaden är så fantastiskt och verkligen intressant. Så glad att jag fått besöka den, äntligen.
   Kul att Svenska kyrkan och anammat detta med drop in vigslar, i tiden, tror jag.
   Ha det bra!

 10. Så himla roligt att du besökte Kyrkbyn, Gammelstad. Roligt också att få se dina bilder, jag vet exakt vart du fotat dem då det snart är 27 år sedan jag flyttade till byn och promenerar runt kyrkstugorna flera gånger i veckan. Synd bara att jag missade dig den här gången. 🙂

 11. yfronten skriver:

  Det ser väldigt fint ut med kyrkbyn. Jag älskar små röda stugor och är stolt över Falu rödfärg och att vara dalkulla. Ha det bra!

 12. mamma C skriver:

  Så mysigt med barnbarnsbesök.
  Och vilka fina bilder från kyrkbyn.
  Carin

 13. Thalassa skriver:

  Vilken fin tur, och vilka fina bilder från Gammelstad Kyrkby. Jag har ju varit i Luleå och även i Gammelsta’n men faktiskt aldrig sett kyrkbyn på vintern. Så vackert!
  Ha det gott!

 14. motionochfritid skriver:

  Det är så bra att ha bär i frysen, kunna ta upp och äta. Alla sorters bär är bra, i morse satte jag svartvinbär på morgongröten. Vackert och idyllyskt i gammelstaden.
  Ha en fin söndag!

 15. Nej men alltså det är ju något av en skam att jag FORTFARANDE aldrig besökt Gammelstad, trots att jag rest så mycket till Luleå och Boden för att hänga med släkten. Måste verkligen ta tag i detta känner jag 🙂

 16. Mysigt med barnbarnsbesök 🙂
  Ser jättefint ut i Gammelstad kyrkstad, gillar verkligen gamla byggnader 🙂 Vackert med all snö också! 😀

 17. Ditte skriver:

  Trevligt med barnbarn på besök några dagar. Härliga dagar. Och visst är det fint att ha hand om ett barn i taget. Då blir det ju fullt fokus.
  Gammelstad är ju så fint och det beskriver du ju också. Fina bilder och ett fint besök.
  Intressant jus att Albertus Pictor gjort målningana i kyrkan för han var ju mest i kyrkorna runt Mälaren och målade. Men vet ju att han även gjort en del norrut.
  Stort tack för detta fina besök. Kände igen det mesta och hit kan en komma många gånger.
  Önskar dig en bra start på veckan.

  • Lena i Wales skriver:

   Så härliga dagar, bara hon och jag.
   Visst är Gammelstad en mycket speciell plats, finns i mitt hjärta.
   Albertus Pictor verkar varit lite överallt, intressant.
   Roligt att du som känner till området, tycker om inlägget.
   Ha det bra!

 18. Märtha skriver:

  Ända sen jag läste om Gammelstad för första gången – och det var lääänge sen – har jag haft lust att se den. Men har inte kommit till skott! I Vasa finns också staden från 1852 och Gamla Vasa några kilometer inåt land. Landhöjning och en brand var orsaken. Längre söderut, i Närpes, finns också en hel del kyrkstallar, som det kallades där. Kan ändå inte på långt när mäta sig med Gammelstad. ”Våra kyrkor är fulla av krigsbyten och skrytverk”, sa en teolog som väckte mitt kyrkintresse och som lärt mig mycket om kyrkors historia och arkitektur och betydelse. Här har vi jullandskap!

 19. wiolettan skriver:

  Fint att ni fick rå om varandra och fint tecknat och härlig kärleksförklaring, av barnbarnet.
  Gammelstad Kyrkstad som vi hade planerat att besöka, för några år sedan, gjort rutter och allt och så kunde det inte bli av. Fint att få se och läsa om det här hos dig om det du inte blir av att jag kommer dit.
  Fint bevarade små stugor och fint också med den myckna snön.
  Spark var ju ett mycket bra och vanligt fortskaffningsmedel då jag var ung och det gick ju fortare än att gå.
  Så vackert inne i kyrkan.
  Tack och ha det fint.
  Kram!

 20. skåningen skriver:

  Det är härligt med barnbarn!
  Tack för att du har hållit tummarna!
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s