SVERIGE – GÄLLIVARE och GÄLLIVAREVISAN

Lördag igen! Idag om Gällivare och Gällivarevisan.

Jag befinner mig också i ett vinterlandskap utanför Göteborg. Tyvärr kan jag fortfarande inte få in nya bilder på bloggen, men ska få hjälp snart.

Gällivare och Gällivarevisan

Gällivare besökt jag på Min resa till Lapland, februari 2023.

Vi bodde i Gällivare två nätter och första kvällen tog vi oss en liten tur ut i samhället. Var det kallt? Ja, det vill jag lova att det var, ca -25 grader. Något jag inte riktigt tänkt på var att det är så svårt att fota i kylan. Jag var tvungen att ta av mig vantarna och så var jag iskall om fingrarna efter bara några sekunder, men några bilder blev det trots allt.

På den öppna platsen vid gågatan lyste det vacker i träden och…

…det fanns iskulpturer lite här och…

…där. Denna kreativitet gillar jag!…

…så var det en ren med snö på ryggen…

…kulturhuset mitt i centrum är spektakulärt.

Gällivare är en stor kommun, drygt 150 kvadratmil, men inte många invånare. I tätorten bor ca 11 000 människor…

…statyn Den tänkande samen väl insönöad, kunde inte komma närmare…

…Gällivare kyrka från 1880-talet ligger centralt i orten.

Staten tyckte att dessa delar av Sverige var dåligt kristna så man byggde i mitten av 1700-talet en kyrka i Gällivare, Gällivare Gamla Kyrka, också kallat ”Ettöreskyrkan”. Namnet kommer från finansieringen av kyrkobyggandet. Varje hushåll i Sverige skulle bidrag med 1 öre under 4 år. Denna har jag tyvärr ingen bild av, det var för kallt…

…Gällivare station ligger längs Malmbanan och Inlandsbanans norra station.

Stationsbyggnaden är i fornnordisk stil och byggd på 1890-talet.

Gällivares historia går tillbaka till slutet av 1600-talet, då järnmalmen hittades. Fyndigheterna finns i Malmberget, som idag i stort sett är sammanbyggt med Gällivare. Återkommer till Malmberget senare, en mycket intressant ort. Till en början var området nästan bara bebott av samer…

…mitt emot stationen ligger Grand Hotel och där bodde vi och…

…åt vi bland det godaste jag ätit på länge. En renskavsgryta med potatismos och lingon. Så himla gott!

Strax utanför Gällivare ligger skidanläggningen Dundret med 9 nedfarter och flera längdskidspår. Därifrån harjag tyvärr inga bilder.

Gällivarevisan

Många av er kanske redan känner till denna visa, jag gillar den.

I min lite mer vilda ungdom hade jag en vän som brukade sjunga denna på fester och efter ett tag kunde vi alla sjunga med. Han kan sjunga okej, men framför allt kan han texta, vilket gjorde framförandet till något extra. Så denna sång har länge funnits med mig. Tack P för detta!

Gällivarevisan handlar om supandet i och kring Gällivare. Vem som har skrivit texten har det tvistats om. Jag har alltid hört att det var Liikavaara-Frans, men troligen är det Helmer Andersson från Kiruna som gjort den. Det är han som är upphovsman enl STIM.

Sista brevet har jag hört tidigare någon gång, men den har inte funnits med i mitt liv som Gällivarevisan har. Den handlar om Frans och hans kamrater. Värd att lyssna till denna också:

Balladen om Liikavaara/Frans också värd att lyssna på.

Vem var Liikavaara-Frans?

Frans Gustav Nilsson föddes 1880 i Liikavaara i Gällivare socken och dog 1967 på okänd ort.

Han var bohem som det berättats många historier om. Han är för mig en sådan person som är intressant och påhittig, en sällskapsmänniska med massor av historier, men en sådan person som man inte skulle vilja ha alltför nära in på livet, för mycket superi, slagsmål, kvinnoaffärer och många lögner. Han kunde inte skriva svenska, men talade språket hjälpligt. Modersmålet var finska.

Trevligt veckoslut!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till SVERIGE – GÄLLIVARE och GÄLLIVAREVISAN

 1. Inte varit i Gällivare. Minus här också, inte isskulpturer men islyktor kunde man göra, ibland stoppat halvvissna blommor i spannen, och ljusslingor under färdiga lyktor. En natt så isigt efter tö, snöstorm och minusgrader igen att alla bussar inställda, så maken fick ta en rejäl promenad hem efter afterwork ☃️

 2. Anita skriver:

  Burr så kallt, förstår att fingrarna blev kalla när du skulle fotografera. Det syns nästan att det är riktigt kallt när jag tittar på bilderna. Undrar hur länge isskulpturerna står sig. Det har ju pratats om att det varit milt i Norrland den här vintern men det kanske inte är så långt norrut.

  Jo jag minns Gällivarevisan men har inte kunnat mer än första textraden … ”Tänk att på lördag kvällen fara in till Gällivare etc”. Lät kul med din vän från din vilda ungdom 🙂 Annars när jag tänker på Gällivare så poppar en annan sång upp i minnet … ”I Gällivare trakter, jag knogat mången gång …”

  Tack för ett kul inlägg Lena som fick mig att småsjunga lite …

  Kram och fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var kallt, men det var delvis därför jag ville dit, för att uppleva kylan och det fick jag verkligen också.
   Är det plus alltför många dagar smälter de säkert, men hoppas de står kvar. Veckan efter jag var där var det runt 0, så det varierar även där.
   Min vän var en stor underhållare i det privata.
   Den andra låten du minns, känner jag inte till.
   Vi har ju annars samma ”lustighet” att lägga sångtexter på minnet.
   Jag sitter själv här och sjunger Gällivarevisan nu.
   Söndagskramar!

 3. Anna i Portugal skriver:

  Jag har inte varit i Gällivare, så tack för titten. Snö och kyla känns så fel nu, ni borde få vår! Önskar dig en skön helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Marken är vit här nu och det har varit stora, stora störningar i lokaltrafiken under denna vecka. Så är det i Göteborgstrakten i mars, inte första gången och troligen inte sista heller.

 4. Blomsterbönan skriver:

  Jag blev väldigt fnissig nu, på mitt första jobb i slutet på 80-talet jobbade jag ihop med en man som vi kallade Lappen. Han var från norr och varje gång vi hade fest ( ja annars också, helt apropå) så sjöng han dessa sånger hellre än bra!

  Många år senare när jag väntade sonen så lärde jag känna en tjej i föräldragruppen som visade sig vara Lappens dotter. Jag visste om att han hade en dotter några år yngre än jag men hade aldrig träffat henne.

  Lappen är borta sen tio år tillbaka men dottern är fortfarande en av mina bästa vänner och ibland får vi för oss att lyssna på dessa låtar på Youtube. Tack för att du påminde mig!

 5. Ingrid skriver:

  Du fick verkligen se otroligt mycket vackert på din Lapplandsresa.
  Åke hade en kusin som var gift med en Ångermanlänning. Då är man ju inte så hemskt långt norr ut, men inte desto mindre gick han under namnet Lappen.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 6. yfronten skriver:

  Det var länge sedan jag var med om -25 grader. Visst är det svårt att fota när det är kallt, regn eller snö, även fast jag har vantar med touchfunktion.

 7. motionochfritid skriver:

  Kallt och vackert men kylan är ingenting man längtar efter. Handskarna får nog helst sitta på vintertid, fingrarna blir snabbt kalla och frusna det har jag fått lär mig.
  Trevligt helg!

 8. Ditte skriver:

  Trevligt med resan till norr och väldigt annorlunda nu mot hur det är sommartider. Har varit i Gällivare och då med fokus på Skidåkning på Dundret.
  Kul med de gamla visorna och lite bakgrund till dem.
  Kände till Gällivarevisan. Var ju lite ”kult” i studentkretsar på 60 och 70-talet.
  Tack för besöket med en del igenkänning.
  Trevlig helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har varit där sommartid också, inte detsamma.
   Vi var studenter på samma tid ungefär och har säkert många liknande upplevelser. Kul med vilka saker som blev kult i vissa kretsar.
   Skön söndag!

 9. Jossu skriver:

  Bara tanken på att vistas ute i -25 grader får mig att rysa. Men med tanke på allt vackert du fick se var det säkert värt kylan.
  Renskavsgrytan lät riktigt god. Den hade jag gärna provat på.

 10. Geddfish skriver:

  Jag åkte ju Inlandsbanan all inklusive den 4 juli 2013. Hoppa av, utflykt, hoppa på, hoppa av, ny utflykt hela vägen till Gällivare där jag övernattade två nätter på samma hotell som du låg.
  Jag var till Dundret också och fick se midnattssolen, fascinerande.
  Kul att se dina bilder men svårt med kylan nu, förstår jag.
  Kramar!

  • Lena i Wales skriver:

   Inlandsbanan skulle jag gärna vilja åka, står på min önskelista.
   Kul att vi bott på samma hotell. Det har vi gjort i Wales också.
   Många har haft en tuff vecka i våra trakter, kaos lite överallt.
   Kramar!

 11. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Brrr blir alldeles kall, då jag tänker på det -25. Det var längesedan vintrarna var så kalla. Minns riktigt kalla vintrar från barndomen. Nu fryser man om det är -10 då blev man van med kallare temperaturer. Renskav med lingon och potatismos, ser så gott ut . Förr kunde man köpa renskav i frysdisken, kanske finns fortfarande, fast jag inte sett det. Riktigt trevligt att få följa med på din resa norrut.
  Ha en skön söndag /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en upplevelse att få vara i denna temperatur, något jag ville känna på igen.
   Så god mat!!!!
   Jag har köpt fryst förut och tänkte jag skulle titta i frysdiskarna igen.
   Fortsatt trevlig söndag!

 12. Märtha skriver:

  I Studentbyn i Åbo bodde jag i den äldsta delen, där vi var tolv personer som delade på ett kök med två spisar. En av de tio pojkarna där var från Pello, han lärde mig att både göra och äta renskav. I våra större matvaruaffärer finns nästan alltid renskav i frysdisken, nu blev jag sugen! För mig är faktiskt ”Sista brevet” en mera bekant visa. När jag var liten tyckte jag att svenskar inte kan stava alls, orten heter ju Jellivaara! Prepositioner är svåra i alla språk, och i finskan saknas ju sådana, och man låter bli att lära sig dem i vardagsspråket. Kirja = bok, kirjassa = i boken.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag ska också titta i frysdiskarna här.
   Roligt att du känner igen den låten som jag inte kände till så väl.
   Så kul att jämföra språk, blir mer och mer nyfiken på finskan.

 13. farfar hebbe skriver:

  Tack för att jag fick hänga med dig i Gällivare.Gällivarevisan har jag hört många gånger..Klart att barnbarnets födelsedag är viktig.kommande helg ska jag fira mina barnbarns födelsedag i Uppsala,Moa den 13:e och Loke den 18:e.vi slår ihop och firar dom på söndag..Haé Kram.

 14. skåningen skriver:

  Det blev bra foton trots iskalla fingrar!
  Ha en skön söndag!
  Kram

 15. Titti skriver:

  Ja då kan jag inte gnälla på att det är kallt här 🙂 Härliga bilder som vanligt Lena…
  Söndag igen, hur fort går inte en helg?
  Kram från Titti

 16. Berit skriver:

  Tror mig minnas att Frans tillbringade en viss tid antigen på Furunäsets mentalsjukhus eller på sjukhemmet i Öjebyn. Kanske till och med slutade sina dagar där ?
  Jo ” Gällivarevisan ” gillades när jag gick på seminariet på 70-talet . Minns att vi gärna sjöng den och vår lärare i musik var ej alltför trakterad .
  Mycket fina bilder du visar oss från din resa.

  • Lena i Wales skriver:

   Intressant ang Frans. Jag har inte hittat så mycket information om honom.
   Vi verkar vare några stycken som minns denna visa från studietiden på 70-talet, blev lite av kult då.
   Kul att ha med dig på min resa!

 17. Znogge skriver:

  Gällivare – kallt men vackert skulle jag vilja säga. Kulturhuset är verkligen en byggnad som sticker ut får man säga.
  ”Gällivarevisan” hade jag aldrig hört tidigare!

  Önskar en god söndag!

 18. ingridkafling skriver:

  Roligt att se dina bilder från Gällivare där jag var någon gång som reseledare för ca 50 år sen. Kommer inte ihåg något från själva orten med såg midnattssolen från Dundret tillsammans med en grupp bussresenärer. Kul att lyssna till visorna – gillade i synnerhet den sista. Härlig textning också – fick lite Frödingskänsla.
  Ingrid

 19. Elisabet skriver:

  Tack för underhållningen!

 20. wiolettan skriver:

  Gällivare, där har jag aldrig varit men skulle gärna vilja men kanske inte om det är över minus 20 grader. Förstår att du hade svårt för att fota, fingrarna blir som isbitar så de nästan värker.
  Men, du har fått med fina och originella bilder som är trevliga att få se.
  Intressant och givande inlägg. Tack för det.
  Hoppas att du får en finfin vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Förstår att du inte vill dit vintertid, du har haft tillräckligt med kyla. För mig var det just att få känna på kylan som drog mig dit.
   Så roligt att du gillar inlägget.
   Kram

 21. Fy 17 för -25! Jag har varit med om det några gånger, en när jag sent en natt skulle åka från Rolle (som bodde hemma hos föräldrarna på söder i Stockholm) och tog bilen hem. Rolle stod i fönstret och kollade när jag åkte iväg.
  Ett kvarter senare slutade bilen att fungera mitt på en liten gata ner mot Hornsgatan. Där stod jag och det var så kallt att jag inte kunde låsa den utifrån, utan jag fick låsa den inifrån och sen klättra ut genom högerdörren som fick vara upplåst. Rolle kunde jag inte ringa, på den tiden fanns ju inga mobiler.
  Sen började jag gå – i kjol och nylonstrumpor – mot Hornsplan och hann väl halvvägs när det äntligen kom en taxi. Väl hemma ringde jag Rolle så han fick ge sig ut på morgonkulan och bärga bilen…..Konstigt nog förfrös jag inte benen! Tror dock att såna här upplevelser bidragit till att jag hatar snö och is!
  KRAM-Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Vet att du inte gillar kyla och det gör egentligen inte jag heller, men vill uppleva riktig kyla och känna vad det egentligen är.
   Många år sedan jag upplevt det och då var det -28 som mest. Så jag slog mitt rekord!!!
   Fy, vilken hemsk upplevelse för dig.
   Kram!

 22. Bara brittiskt skriver:

  Jag har också bott på Grand och ätit väldigt god renytterfilé. Foton har jag från Dundret där vi lufsade runt i snön men ja, det var kallt att fota.

 23. Karin skriver:

  Och här har jag just ätit hjortskavsgryta – gott det också!

  Vilka läckra bilder och tappert av dig att fota så mycket i kylan. Dessutom lägger ju mobilen (eller kameran, om det är det du fotograferar med) snabbt av i kylan. Konstruktörerna verkar inte ha tänkt på att det kan bli minusgrader här och där i världen.

  Fin järnvägsstation; den påminner lite om min ”hemstation”, den i Krylbo. Mycket pampig den med.

  • Lena i Wales skriver:

   Hjortskavsgryta, sååå gott det låter.
   Mi mobil klarade sig, men vet att andra hade problem med kylan.
   Visst är stationsbyggnaden vacker. Krylbo är ju känt som en järnvägsknut, men vet inte om jag varit där.

 24. Anni skriver:

  Lena, jag har varit här och läst förut men tydligen inte kommenterat. Sådant händer ibland – att något kommer emellan och man (jag) reser mig från datorn för att sedan glömma att jag inte gjort klart.
  Renskavsgryta är supergott, en återkommande rätt här hemma. Minus 25 är tackolov inte lika återkommande! Hu! Inte bara fingrarna som fryser, batteriet i mobilen/kameran tar slut mycket fortare dessutom!
  Stationshuset gillar jag, så vackert! Undrar hur det ser ut inuti?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gör samma sak som du, går ifrån eller skriver och sedan glömmer att trycka på sändknappen.
   Det var längesedan jag gjorde renskavsgryta, måste komma ihåg att köpa fruset kött.
   Det var flera i gruppen vars kamera slutade fungera p g a kylan. Jag är glad att det inte hände mig.
   Tyvärr besökte jag inte stationen inomhus. Vad dumt när jag var så nära, men det blev helt enkelt inte av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s