WALES – VÄGAR, CAT’S EYES, VÄNSTERTRAFIK, HASTIGHETSBEGRÄNSNING och POLIS i STORBRITANNIEN

Onsdag, mitt i veckan igen! Dagens blogginlägg handlar om trafiken här i UK. Tänk så annorlunda det är här. Först lite aktuella bilder…

…frosten borde vara över, så nu har krukorna kommit ut igen!

Vädret har varit minsta sagt blandat, sol, moln och häftiga skurar dessemellan. Temperaturen har legat runt 15 grader, men…

…i måndags eftermiddag sken solen och det blev en varm och fin kväll. Så det blev grillning, nästan, för vi har en slags stekplatta som går på el. Det blev korv, potatis (överbliven från gårdagen…

…samt vegetarisk korv, stekt lök, stekta rödbetor (också dessa kokta dagen innan), sallad, saltgurka och lite god såser. Till detta ett glas gott vitt vin. En skön kväll.

Vad är detta?

Cats eyes = kattögon, är en slags reflexer som finns inbyggda i mitten av många vägar i UK. De ser ut som kattögon vid mörker. Ibland kan det kännas som om bilen skakar när man är ute och åker på mindre vägar och kommer över mitten (speciellt med bussar som ofta är för breda för sina resp vägbanor), men det är bara bra att man åker över dessa ,för de åker då ner i marken , kommer upp igen och är pustade! Finurligt!
En helt fantastik uppfinning! När man kör i mörker ser man hela tiden hur vägen går, rak eller slingrande.
Dessa kattögon uppfanns av Persy Shaw från Yorkshire i England. Han tog patent 1934 och öppnad sin fabrik för produktion 1935. Därefter infördes de på asfalterade vägar utan gatubelysning och fungerar fortfarande.

Jag har hört att de tyvärr inte fungerar att ha i Sverige p g a snöplogning.

Vänstertrafik

Att komma till Storbritannien är som att komma tillbaka till Sverige innan september 1967, i alla fall vad gäller att köra bil.  I Europa är länder med vänstertrafik en minoritet. Ratten har vi dock på höger sida, vilket aldrig slog igenom i Sverige. Eftersom jag pendlar mellan vänster- och högertrafik är det skönt att ratten i alla fall också ändrar sida!

Däremot måste jag erkänna att jag vid flera tillfällen letat med höger hand efter växelspaken och istället börjat krafsa vid dörren! Flera gånger har det också hänt att jag har gått in på fel sida när jag ska köra, satt mig ner och tänkt: Hjälp, någon har stulit ratten! Är man ensam gör det ju inget, men är det andra människor med känns det lite pinsamt. Vid ett tillfälle var ett annat par och vi uté och åt söndagslunch och eftersom jag druckit minst skulle jag köra hem. Det var lite trångt mellan de parkerade bilarna och jag ber de andra vänta med att gå in tills jag backat ut. Då händer det förstås, jag går in och sätter mig på fel sida. I backspegeln ser jag tre personer gapskratta. Det är bara att spänstigt kliva över till förarsätet och backa ut.

-Det var litet trångt vid förarsidan, blev min kommentar med ett leende som avslöjade att jag inte hade en aning om vad jag pysslade med.

Vilket är då ursprunget, vänster- eller högertrafik?

Vad är naturligast?

Om vi går tillbaka till hästarnas tid så är det naturliga, för de flesta, att stiga på hästen från vänster sida, och då också givet att man gör det från vägrenen eller trottoaren och inte från mitten av vägen. Alltså blir vänstertrafik  det naturliga. Eller hur? Pröva själva!

De flesta människor är högerhänta  (ursäkta  alla vänsterhänta!). Om man var ute och red och mötte sin fiende hade han svärdet i höger hand, beredd för fight. Då var det också naturligt att man möttes med sina högra sidor mot varandra. Alltså var vänstertrafik det naturliga!

Ja, förstås är teorierna många. Hur som helst gäller vänstertrafik här fortfarande och det verkar inte heller bli någon ändring på detta.

Bensinpriser

Hur mycket kostar en liter bensin i Wales? Priser från början av januari 2021.
Ja, kanske kan du läsa vad det står på skylten! Men vilka konstiga nummer! Vad betyder 119.9? Det kan ju inte kosta £ 119 för en liter, riktigt så dyrt är det inte. Kan det vara pence? Men det är ju en decimal efter och det finns ju inget lägre värde än pence.
Jo, det är faktiskt pence, £ 1 + 19 pence. Men komma 9. Vad betyder det? Egentligen finns det inte, men kan göra skillnad på slutsumman. Jämför med Sverige! En sak kostar 14.95. Går ju inte eftersom det ju inte längre finns ören! Samma sak!

Hastighetsbegränsningar

Hastighetsbegränsningarna här är lite komplicerat.

Förr var det så enkelt i Sverige när vi hade 50 km i städer och samhällen, 30 vid vissa ställen, 70 och 90 på landsvägar och 110 på motorvägar. Man kände liksom på sig vilken hastighetsbegränsning det var. Idag tycker jag det är komplicerat i Sverige, troligen för att jag kör så lite där och inte är van vid 40, 60, 80 och 100 också.

I UK om inte annat anges har vi 60 miles, ca 95 km. Vi har alltså skyltat med hastighetsbegränsning upphör, vilket inte finns i Sverige, där skyltarna alltid visar en ny hastighet. I övrigt anges med skyltar, i städer och samhällen 30 miles, på vissa vägar 50 miles och på motorvägar och dual carriageways (dubbelfiliga vägar med korsningar, mycket vanligt här) står det aldrig någon hastighet, utan man ska veta att det är 70 miles där.

Det är många här som inte har en aning om hastigheten på dual carriageways, motorvägar och andra omarkerade vägar. Jag har haft diskussioner vid flera tillfällen med britter om detta. Tillslut blev jag trött på dessa diskussioner och gick in på polisstationen och frågade. Jo, jag hade rätt 70 miles på båda motorvägar och dual carriageways. Jag undrade då som ordningsam svensk om logiken att har samma hastighet på vägar med så olika standard. Farbror polisen tittade på den konstiga svenska och sa att det finns ingen logik i det hela och välkomnade mig till UK! Lite gullig var han faktiskt, han kan ju inte hjälpa att vi lever till stora delar i en ologisk röra här. Detta får mig att tänka på det stora B (rexit) och jag tror att ni alla har insett röran här och bristen på logiskt tänkande!

Hur kontrollerar man fortkörning här?

-Fixed speed cameras, Gula boxar längs vägkanten. De tar foto av bilens nummer skylt bakifrån. Alltså inte så att man ser föraren. Många gånger kommer man undan att betala dessa böter genom att säja att det var t ex John Smith som körde och man uppger någon adress någonstans. Polisen har inte resurser att utreda detta, så man slipper ofta undan.

-Radar speed guns, Vans med kameror riktade mot bilen som kommer. Dessa böter är svårare att komma undan eftersom de kanske har en bild på föraren.

-Average speed camera, Medelhastighetskamera. En kamera i början av en vägsträcka och en i slutet. Är sträckan t ex 2 miles och hastigheten 50 miles så blir medelhastigheten något och denna summa får då inte överstigas. Dessa funkar ganska bra, men tror det är liknande problem med detta som första exemplet.

Att ständigt komma undan, vad det är gäller, verkar vara en folksport här och många briljerar med att det kommit undan fortkörningsböter, betala skatt eller betala för barn man är far till eller så att det bara så att jag har en massa fifflare runt mig. En mycket konstig sport i mina svenska ögon, men ofta förekommande här.

Polisen

Det som kanske till största delen skiljer den brittiska polisen från övriga i Europa är att de inte är beväpnade, förutom specialstyrkor.
Det finns ingen riktig rikspolis, utan är indelat i distrikt.
I Wales finns 4 polisdistrikt, samt en specialstyrka. På walesiska heter polis HEDDLU, vilket det också står på polisbilarna.
Namnet Scotland Yard kommer sig av namnet på kvarteret i London där Londonpolisen först hade sitt högkvarter. När man flyttade till nya byggnader fick kåren namnet New Scotland Yard. Det har alltså inget med landet Scotland att göra.
De patrullerade poliserna kallas Bobbies. Smeknamnet är tagit från grundaren av Metropolitan Police Force, Scotland Yards, grundare Robert Peel (Bobby är smeknamn för Robert)…


…de gamla höga hjälmarna alla patrullerande poliser hade tidigare blev opraktiska när man började använda bilar och många har nu bytts ut mot kepsliknade mössor.
Många har säkert följt brittiska polisserier i svensk TV, såsom Midsomer Murders, Inspector Morse, Lewis, Rebus m fl. Som ni kanske märkt är att titlar betyder mycket här liksom att det är en väldig hierarki.

Om nya Covidregler och smittoläget i Wales kommer på lördag!

Trevlig fortsatt vecka och hoppas solen tittar fram hos er!

Detta inlägg publicerades i Om Wales. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till WALES – VÄGAR, CAT’S EYES, VÄNSTERTRAFIK, HASTIGHETSBEGRÄNSNING och POLIS i STORBRITANNIEN

 1. Madame skriver:

  Godmorgen Lena
  Hvor er det hyggeligt, at I spiste ude i haven. Det er vel nok smart med katteøjnene i midten af mange af jeres veje. De er geniale, hvor der ikke er gadebelysning. Spændende at læse om hastigheder, venstrekørsel, politiet osv. Jeg mindes hvor svært det er at køre i venstre side, når man er vant til højre.
  Ha’ det godt

  • Lena i Wales skriver:

   God förmiddag!
   Man får ta chansen när den ges att äta utomhus. Den kvällen hade vi tur med vädret.
   Cat’s eyes fungerar så bra.
   Det är svårt att byta sida, men man vänjer sig ganska snart.
   Ha det bra!

 2. åsa skriver:

  Märkliga trafikregler… gillar lamporna i vägen 🙂
  Nu är det sommar i Wales nr Dina blå krukor kommit ut 🙂

 3. Vad kul och intressant det var att läsa detta blogginlägg. 🙂 Fast trist folksport – komman undan.
  Taskigt att de stal ratten för dig. 😉
  Undra om det skulle vara möjligt att ha Cat eyes på Gotland. Jag skulle vilja ha det. För mig liknade de snälla spöken.
  I Sverige har det verkligen blivit krångligare med de ”nya” hastigheterna. Ofta har jag ingen aning om det är 30/40, 50/60, 70/80 när jag kör igenom flera olika socknar inom kort tid.
  Efter mina Cypernresor brukade jag ha problem att köra på rätt sida i Sverige. Därnere var det inga problem.
  Älskar dina blå krukor och den blå kannan.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, mycket konstig mentalitet, tycker jag också.
   Ja, inte kommer man långt utan ratt, inte😊.
   Tyvärr tror jag inte de funkar hos er, eftersom ni har snöplogning och då funkar det inte så
   bra, men visst är de lite gulliga.
   Skönt att det inte bara är jag som förvirras av alla olika hastigheter i Sverige.
   Det tar ett tag att byta sida att köra på.
   Blått är flott!
   Kram

 4. Underbart när man kan äta ute igen… vissa dagar i alla fall. Bensinpriset har varierat mycket under detta år. Bra att polisen där håller ordning på dig 🙂

 5. Lotten skriver:

  Vilken smart uppfinning med kattögonen! Annars är det ju lite vanskligt att skifta mellan höger- och vänstertrafik. Men det finns andra skillnader mellan Sverige och UK. Första gången vi skulle bila genom Storbritannien så skaffade vi oss en utvikbar bilkarta och la upp rutter, vi skulle hinna besöka både Skottland och så bila hela vägen till Dover fvb Frankrike. Det tog oss faktiskt ett par dagar innan vi knäckte koden varför vi inte alls hann så långt som vi trodde på varje dagsetapp. Kartan var engelsk och alltså var avstånden angivna i miles och inte i km. Det är skillnad när man planerat att köra en dagsetapp på 40 mil men som visar sig vara nästan 65 mil istället. Idag är det dags för spruta nr 2 – härligt! Ha en bra vecka!
  Anonyma Lotten
  franskafikom.blogspot.com

  • Lena i Wales skriver:

   Cat’s eyes fungerar så bra, gillar dem.
   Den var bra med miles och km 😊. Jag har gjort något liknande på en brittisk karta och
   detta gällde meter och inches, hur högt ett berg var. Oj, oj, så högt det blev!!!!
   Fick min andra igår, är trött och öm i kroppen idag.
   Ha det bra!

 6. Marit skriver:

  Det høres herlig ut å kunne spise ute alt nå. Smart å kunne bruke ”kattøyne” midt i veien. Det er veldig mørkt når det ikke er gatelys.
  Du har så mange fine blå krukker 🙂
  Ha det godt.

  • Lena i Wales skriver:

   Så härligt att äta utomhus, fast alla dagar går det ju inte, har regnat en hel del här också.
   Cat’s eyes fungerar så jättebra, gillar dem.
   Jag gillar också mina fina blå krukor.
   Ha det godt!

 7. Biggeros skriver:

  Mycket intressanta saker du tar upp i detta inlägg. Ja att England kör på sitt dvs vänstertrafik och deras engelska mått att räkna är ingen nyhet. Det kommer nog inte heller bli någon ändring än så länge. Jag är fortfarande förvirrad när det gäller pounds, stones, miles etc.
  I Spanien tar även hastighetskamerorna bild bakifrån. Som du vet så kan man få botan halverarad om den betalas inom två veckor. Ha en bra dag Lena ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Här ändrar vi inget så där snabbt som under ett sekel 😊, om det någon gång händer.
   Miles är okej för mig, men inte pounds, inches, foot, stone m m.
   Min man har berättat hur det funkar i Spanien, tror att han har personlig erfarenhet, men
   frågar inte alltför mycket😉.
   Njut av dagen!

 8. Så mycket intressant och rolig läsning!
  Och grillmiddagen…mums, korv är aldrig fel 😉
  Ha en fin onsdag!
  /maria

 9. Märtha skriver:

  Puh! Jag blir nästan trött av att försöka hänga med i alla ”ologiskheter”… Intressant det här med vänster- och högertrafik! Mest logiskt för ryttare till vänster, det håller jag med om, jag som ändå suttit på hästrygg ett stort antal gånger. När vi besökt länder med vänstertrafik har jag ofta fått säga. ”Bernt, andra sidan”, eftersom han kör. När vi kommit hem får jag säga samma sak på nytt, han har blivit van… Jag har aldrig kört i vänstertrafik. Hastighetsbegränsningar och övervakningar av dem, det skulle bli en halv bok, tror jag. Kattögonen finns i många länder, gillar dem, men, som sagt, de går inte ihop med snöplogning… Här är vi nu inne i en regnperiod, regnar endast så mycket att det blir för blött att putsa i rabatterna… Idag har jag semester, oberoende av väder!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, även jag blir trött av att leva i denna ologiskhet.
   Det vill till att tänka till när man kör på olika sidor.
   Jag gillar dessa kattögon, så praktiskt.
   Just nu sol här, men vi har haft mycket skiftande väder.

 10. mamma C skriver:

  Härligt att kunna plocka ut sina krukor igen och veta att sommaren är på G.
  Vi har också en sådan där stekplatta. Som nu var väldigt länge sedan vi använde.
  Kattögonen var en mycket smart grej faktiskt.
  Tycker det ser så konstigt ut när man ser en engelsk bil här.
  Tror de sänkt från 50 till 30 nyligen här i tätbebyggda områden.
  Tack för all info.
  Carin

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, när krukorna kommer ut, finns det hopp om en sommar också.
   Stekplattan är så praktisk, gillar den.
   I högertrafik vill jag inte köra en brittisk bild, har gjort det många gånger, men gillar det inte.
   Jag hörde att man i Spanien sänkt hastigheten i många städer, kan nog vara bra.
   Ha det skönt i värmen!

 11. Ingrid skriver:

  Vilket trevligt inlägg Lena! Nog är det skillnad mellan UK och Sverige på flera sätt. Jag fick körkort 1963, så jag har kört vänstertrafik jag också. Flera år efter att vi gått över till högertrafik kunde jag helt plötsligt nästan få en panikattack – Herre Gud, kör jag på rätt sidag?!?
  De där kattögonen ser så fina ut, men de skulle nog inte funka här där det plogas så fort det snöat, även om jag tycker att de inte plogar så noga som ”förr i tiden”. Då satte man ner schaktbladet så att slog gnistor efter plogbilen. Nu fyser man mest över snön.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Ingrid, roligt att du gillar mitt inlägg.
   Jag hade inte körkort när vi i Sverige bytte sida, men kan förstå din känsla.
   Tyvärr funkar inte kattögonen i Sverige, men de är väldigt bra när man kör i mörker.
   Kramar!

 12. Karin skriver:

  Mycket smart move, att flytta över till förarsätet, när du gått in på fel sida!

  Jag hann ta körkort i Sverige strax innan omläggningen till högertrafik, så jag lärde mig köra på vänster sida. Sedan blev det att lära om till höger – ett tag. Men så flyttade jag till Östafrika ett par år, där det ju är vänstertrafik. Och så småningom tillbaka till Sverige och högertrafik igen. Mycket förvirrande, men tack vare att jag visste att jag troligen skulle göra fel, var jag extremt uppmärksam. Så hittills har det gått bra …

  Och det där med titlar har alltid föundrat mig i brittiska polisserier. Att dom orkar upprepa hela den där ramsan, hela tiden, tänker jag.

  • Lena i Wales skriver:

   Man får var uppfinningsrik😉.
   Då har du erfarenhet, samma som mig, köra på olika sidor. Inte alltid lätt.
   Titlar är så viktiga här och en hierarki utan dess like.
   Så mycket är annorlunda här mot i Sverige.

 13. Znogge skriver:

  Så smart med ”cats eyes” i vägen och det hade jag uppskattat men visst jag förstår att det inte fungerar när man plogar. Det låter som logiska förklaringar till att vänstertrafik var det vanligaste från början. Sverige var tämligen sena med att ändra men numera verkar högertrafik vara det vanligaste. Kan tänka mig att det kan vara lite förvirrande när du praktiserar båda alternativen. I Sverige kommer man inte undan några böter den saken är säker 😉

  Ha en bra kväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är jättebra med cat’s eyes när man kör kvällstid.
   Högertrafik är vanligast i världen, men många gamla kolonier har fortfarande vänstertrafik,
   men oftast är detta små länder med få fordon och få vägar.
   Lite mer ordning i Sverige där man har bild på föraren och då kan man ju inte komma undan.
   Trevlig torsdag!

 14. Geddfish skriver:

  Jag blev glad när jag såg dina blå krukor! Det är Lena, det 😀 Växterna kommer att ta fart också.
  Intressant det där med vänstertrafik. Jag tog körkort med vänstertrafik juni 1967 och min första bil blev en begagnad brevbärarbil med ratten till höger! Har jag säkert berättat om förut.
  Ja, sicken röra med alla trafikregler och oreda om var alla bor. De här kattögonen har jag hört dig berätta om, originellt 😉 men funkar.
  Idag tackar jag för en solig dag med ca 14 grader.
  Ha det så gott! Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, blått, det är Lena det!
   Jag hade inte körkort 1967, men minns väl när man ändrade.
   Det är en hel sörja här, ibland orkar jag inte med alla dumheter, tyvärr. Men cat’s eyes är
   jättebra.
   Småregn här idag och det ska regna mer och dessutom blåsa.
   Kramar!

 15. farfar hebbe skriver:

  Hej du,Ingen lätt pryl kan jag tro,ingen har varit i närhrten än,ledtråd kommer i morgon..Ja höger eller vänster i trafiken,jag var ju med på vänstertiden,lite krångligt vid övergången -67 var det.Jag är ju ofta på Cypern,där kör man på vänster sida,jag brukar hyra bil,,vet inte hur många gånger jag kört igång vindrutetorkarna när jag ska svänga,hade även lite svårt att växla med vänster hand,men det går över efter en stund..Haé Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, då var det inte bara jag som inte såg vad det var. Får se om ledtråden hjälper.
   Då är du van vid att byta sida att köra på, inte alltid lätt.
   Kram!

 16. Violen skriver:

  En guldkant på vardagen, det ska man passa på att göra när tillfälle bjuds!
  Intressant med inblickar i livet i Wales. Det finns alltid något att lära sig i dina blogginlägg!
  Ha det gott! Det är så vackert nu, våren är i full gång och vi har haft flera fina dagar.

 17. Monica skriver:

  Härligt med den blommande våren nu och så bra du är kompis med farbror Blå fast de är svarta kanske men du har rätta klädseln😊här idag var det bikiniväder fast vi hade lite mer på oss när vi grävde och planterade, sen på hemvägen kom otroliga skyfall i några mil och kyla. Väldigt överraskande, vi får se hur det blir men fint att se all blomning, såg att syrener var på väg. Ha det fortsatt fint Lena och hoppas sprutreaktionen blir mild.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad skönt att ni fått lite värme, det behöver ni efter denna långa väntan. Regnet är troligen
   också bra för naturen, fast inte roligt att vara ute i.
   Reaktionen blev häftig i går, men bättre idag.

 18. skåningen skriver:

  Intressanta saker du hittar!
  Kram!

 19. motionochfritid skriver:

  Vackert med blåa krukorna i en samling! Tänker alltid, så borde jag också laga, ännu har jag inte kommit till skott. Blått är också min favoritfärg. Minns i tiderna då vi från Finland skulle åka till Sverige, så var det mest spännande att chauffören skulle komma ihåg vänstertrafiken 😊 Nu har regnet kommit hit också som är så välbehövligt.
  Må bra!

 20. Therese Bjärstig skriver:

  Här har vi nu haft ett par dagar med värme och sol, så nu spirar grönskan och det börjar knoppas på träden, härligt! Dock frost och snö på söndag så att sätta ut blommor kommer inte på frågan än, men så vackert med dina matchande krukor! Kattögonen var smarta, men skulle inte fungera här med tanke på all snö och is vintertid skulle jag gissa… Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Oh, vad härligt att ni också har vår hos er! Fast inte roligt med frost in emellan. Nog bästa
   att vänta med att sätta ut krukorna.
   Cat’s eyes är mycket praktiska när man kör kvällstid.
   Ha det bra!

 21. iamittilivet skriver:

  Här på Kreta har vi en sorts reflexer i mitten av en del vägar – toppen när det är mörkt!
  Skyltar är en konstant bristvara i Grekland…och ofta sätts en skylt upp från ett håll så om man kommer från andra hållet så…ja, då missar man avtagsvägen.

 22. Ditte skriver:

  Skönt både för er och krukorna med lite varmare väder och fint att kunna sitta utomhus och äta. Älskar din samling av blå krukor och har för egen del en mindre samling.
  Vi har suttit ute en del vid lunchtid under april och maj, både hemma och på restaurang.Och nu i maj även suttit ute hemma på balkongen några kvällar och ätit middag. Bra så!

  Intressant att få veta mer om trafiken. Jag minns ju när det var vänstertrafik i Sverige men hade då inget körkort så jag har inte testat det här.Men på Nya Zeeland var det vänstertrafik och det fungerade bra. Vet att vi då hyrde an automatväxlad bil för säkerhets skull.
  kattögonen är jättebra och här finns liknande på en del smala vägar i mitten. Men de är alltid där och åker inte ner.
  Önskar dig en fortsatt bra vecka.
  Ha de!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det behövs lite värme och sol för växtligheten, så även regn och idag öser det ner och
   dessutom blåser det kraftigt.
   Blått är flott!
   Så skönt att ni får det varmare och varmare, det behöver ni.
   Många av de gamla kolonierna har fortfarande vänstertrafik. Fast de flesta människor i
   världen kör på höger sida.
   Ha det bra!

 23. Ama de casa skriver:

  Det där med vänstertrafik kan verkligen vara knepigt. Speciellt efter att man stannat nånstans och sen ska köra vidare. Minns en gång på Irland när vi hade stannat och tankat och skulle vidare. Anders hoppade i på passagerarsidan, han skämdes lite och låtsades leta efter nåt i handskfacket innan han gick ut och bytte sida. Själv var jag snäppet värre, jag var på väg att hoppa in i fel bil. Föraren såg väldigt förvånad ut 😀 Men vad tusan, alla bilar ser ju nästan likadana ut allihopa nuförtiden så det är lätt hänt när man har en hyrbil 😉

  Ha en fin start på helgen!

 24. TravelAnna skriver:

  Så underbart med grillkväll i er underbara trädgård!

  Tack för intressant och matnyttig info om trafiken. Kattögonen var en smart uppfinning! Jag kände inte till detta med att vänstertrafik borde vara det mest naturliga. Mycket riktigt hade vi ju dock faktiskt vänstertrafik i Sverige till en början.

  Det där med att skryta om fortkörning, hu! Det är just fartgalningar som gör mig livrädd för trafiken. Glad att jag inte kör själv!

  Haha, kul att du delar med dig om förvirringen kring vilken sida man ska sitta på som förare. Förstår att det är lätt att bli förvirrad.

  Jag önskar dig en fin helg.

  Kram!

 25. Lena i Wales skriver:

  Ja, det är sannerligen inte varje kväll an kan sitta ute och njuta, så man får ta varje tillfälle i akt.
  Cat’s eyes är otroligt bra när man kör i mörker, hjälper mycket.
  Jag kan också erkänna att jag kört för fort när det inte varit någon trafik alls runt mig, men skryter inte
  om det.
  Ibland kan det vara väldigt förvirrande, minst sagt.
  Kram!

 26. Thalassa skriver:

  Trevligt o intressant inlägg – igen! Kul att läsa om såväl trafiken som polisen. Fnissade igenkännande när jag läste om att du satt dig på fel sida i framsätet. Det har hänt mig flera gånger när jag hoppat in i min väninnas bil i England. ”Ja, OK, du får gärna köra”, brukar hon skrattande säga. Trevlig helg!

 27. Ja vänstertrafik kan verkligen ställa till det för den som inte är van. Minns på en resa i ett land med vänstertrafik när jag skulle ta taxi. Chauffören öppnade dörren till höger framsäte och då antog jag att öppnade dörren åt mig så jag gick fram för att sätta mig. Men när jag såg ratten insåg jag mitt misstag.
  Cats-eyes hade jag aldrig hört talas om, vilken smart uppfinning.

 28. Ser så mumsigt ute med grillet. Här har vi inte grillat sen i vintras. Verkligen dags igen. Man kan minsann ta fel sida/säte även om man inte växlar mellan höger- och vänstertrafik, Har hänt mig flera gånger och visst känns det lite pinsamt. Cats-eyes kommer jag ihåg att jag sett i England.
  Allt gott och önskar dig fin pingsthelg
  /Anette

  • Lena i Wales skriver:

   Det var god mat och en härlig kväll.
   Skönt att det är fler än jag som är ”pinsam”😊.
   Cat’s eyes är så praktiska när man kör i mörker, gillar dem.
   Fin pingst!

 29. Anni skriver:

  Äntligen kommer de blå krukorna på plats igen 🙂 Härligt!
  Cat eyes har jag upplevt många när vi bilat i UK. Anar att det inte bra är vid plogning utan redan när snön faller som de blir obrukbara i Sverige. (Men vi har ju snökäpparna med reflexer som visar var vägen slutar 😉 ) Tycker att kattögonen är supersmarta!
  Funderar på riddare och vänstertrafik. De har svärdet/lansen i höger hand och skölden i vänster – alltså skyddet mot motståndaren och måste då rida högertrafik för att inte blotta sig! Kikar på bilder från turnespel och då rider alla högertrafik …

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu är det på plats, blå och vackra.
   Gillar dessa cat’s eyes, så bra när man kör i mörker.
   Ska fundera med på det där med riddarna och sköldarna. Har inte tänkt i dessa spår. Tack
   för påpekandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s