ST DAVID’S DAY 1 MARS, SHROVE TUESDAY, VÅREN I WALES och INSTAGRAM

Idag blir det lite blandat från Wales igen. Bl a om St David’s Day som infaller idag.

dscn1886

Igår var det kallt här, runt 0 på morgonen och frost på bilrutorna och lite snö på topparna av kullarna runt omkring. Fotot är tagit från vårt sovrumsfönster igår vid 7.30-tiden på morgonen, men redan en halv timma senare fanns ingen snö att se. Underbart är kort!…

dscn1890

…några små påskliljor har kommit upp i trädgården lagom till St David’s Day!

Shrove Tuesday

Igår var det också Shrove Tuesday eller som det allmänt kallas Pancake Day eller Pancake Tuesday, motsvarande Fettisdag i Sverige, den sista dagen innan fastan. Men hos oss blev det varken pannkakor eller semlor, var frestad att göra semlor, men hade ju några när jag var i Sverige och besöt att gå på den slanka linjen.

St David’s Day 1 mars

Detta har jag skrivit om tidigare år 1 mars, men kan ju inte undvika just denna dagen!

Photo2296 small

De olika länderna på öarna här har sin egna skyddshelgon: St David för Wales, St Andrew för Skottland, St Patrick för Ireland och St George för England.
Idag är det 1 mars och St David´s Day, Wales nationaldag, ingen helgdag men uppmärksammad i bl a media.
I affärerna skyltar man i rött och grönt.
Varför är det påsklilljor och en purjolök på bilden? Jo, dessa är Wales nationalsymboler

Så dagen till ära blir det naturligtvis purlolökssoppa.

Recept purjolökssoppa

Photo5510

3 potatisar

3 purjolökar

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 l vatten, kokande

Buljong  efter smak (vanligast är att använda kycklingbuljong, men jag använder grönsaks)

Photo5513  Photo5517

-Skiva löken och hacka vitlöken, stek lätt i en kastrull i lite olja.

-Tillsätt det kokande vattnet.

– Skala och skär potatisen i kuber, skär purjolöken i skivor. Häll i dem i soppan.

– Tillsätt buljongen.

– Koka ca 15 min.

– Mixa med stavmix eller annan köksmaskin.

– Ev lite skivad, rå purjolök som dekoration vid servering.

Denna soppa finns det många varianter av. Jag har frågat runt bland flera walesare, en del använder lite celleri för att ge mer smak, en del häller i lite grädde på slutet för att göra soppan mustigare, en använder lite senapspulver i soppan, en blandade i lite cheddarost. Välj er egen variant och njut!!!!

??????????

Så blir det naturigtvis också några goda Welsh Cakes till efterrätt…

??????????  ??????????

…och påskliljorna lyser med sin närvaro…

Photo5538

…den vackra hatten och den fina flaggan kommer nog också fram dagen till ära! Fick ju inte chansen att bära detta efter rugbymatchen i lördags där skottarna gjorde bra ifrån sig och vann med 29 mot 13. Fast det gör inte så mycket, för skottarna är ju också trevliga och Skottland är vackert det också! Kunde varit värre om de förlorat mot……Skriver inget mer nu!

Dagen till ära gör jag en bildbomb av tidigare publicerade foton som har med St David’s Day att göra:

Photo3054

Staden St David’s…

Photo2382

…påskliljor…

Photo3841

…tillverkninga av Welsh Cakes…

DSCF6807

…härliga Welsh Cakes…

Photo5522

….skyltfönster för St David’s Day…

Photo5924

…vacker drake gjort av barn…

DSCN8087

…walesisk folkdräkt…

DSCF6811

…blomsterarrangemang för St David’s  Day.

Instagram

Jag har uppdaterat mig enorm och tagit ett stort steg framåt. Jag har nämnligen, med hjälp av min son, fått Instagram installerat. Har väl inte riktigt förstått allt ännu, men jag är i alla fall på väg från den svart-vita TVns tid in i det 21:a århundradet omän i en snigels fart!

Här hittar ni mig : @lena_i_wales

Våren i Wales

Här kommer några bilder från förra helgen.

dscn1839

Vårblommor har börjat sättas ut längs gator och..

dscn1804

…i parker…

dscn1811

…snödropparna har varit ut ganska länge nu…

dscn1844

…så även krokusen…

dscn1843

…och många påskliljor är redan ute.

Advertisements
Det här inlägget postades i årstider m m, Om Wales, Socialt. Bokmärk permalänken.

58 kommentarer till ST DAVID’S DAY 1 MARS, SHROVE TUESDAY, VÅREN I WALES och INSTAGRAM

  1. Anita skriver:

    Godmorgon Lena! Tänk att få vakna till en sådan utsikt! Sagolik! Så ni har också ”semmeldag” fast pannkakor då förstås. Här blev det semla till eftermiddagskaffet. Inte hembakad, då hade det blivit alldeles för många. Och nu kom jag dessutom på att det är evigheter sedan jag gjorde potatis och purjolöksoppa. Måste bli av snart. Jag gör nästan som du men jag har i creme fraiche på slutet och så river jag parmesan över.

    Hoppas du får en riktigt härlig St David’s Day!

    /Anita

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, här är vackert! Njuter varje dag!
      LIte av problemet med semla för mej, jag måste baka den själv och det är inget problem, men det blir så många och grädden får ju heller inte förgås, så visste hur det skulle bli om jag bakade semlor, bara äta och äta!
      Tack för purjolövssoppereceptet!
      Ha en fin första vårmånadsdag!

  2. Lisbeth skriver:

    Så underbara vårbilder. Förstår att du gillar när det är olika festsalar med blommor, flaggor o mat🌞. Är hos barnbarnen för att skjutsa till skolan. Fullt snöoväder, stora vita flingor, 2 cm snö på backen. Kram

  3. åsa i åsele skriver:

    Kommer ihåg den här dagen, purjolökssoppa-dagen 🙂 jag gjorde ju soppa förra året då Du berättade 🙂
    Jag lägger till Dig på Instagram, jag ”heter” naltabblovers… så Du vet vem jag är 🙂

  4. Karin Eklund skriver:

    God morgon på St David´s Day!
    Vi ska äta purjolökssoppa idag och firar vi också
    på sätt och vis.
    Njut av dagen!

  5. Kul folkdräkt, jag mixar aldrig mina soppor… blev sugen på fransk löksoppa, fint med ljusare dagar.

  6. skåningen skriver:

    Har aldrig ätit Welsh Cake!
    Självklart är hälsan viktigast!
    Ha en bra dag! Kram!

  7. Marit Sønstebø skriver:

    Vakker utsikt! Søte små påskeliljer. Det ser helt annerledes ut her, for her er det fortsatt snø på bakken. Ha det fint!

  8. Tove Olberg skriver:

    Glad första mars med allt det goda! Dina bilder på påskliljorna i kannan är helt underbar, liljorna och kannan. Så även det dukade bordet med tekopp och kanna är också. Vårskönt hos dig, vi får nu i dagarna mycket snö här, men det är som det brukar kan en säga 🙂

  9. Nu blev jag sugen på purjulökssoppa igen, för inte så länge sedan hade jag den i tankarna.
    Härlig årstid ni har och som vi snart får!
    Ha en bra nationaldag!

  10. Trevligt med recept! Hade gärna även sett ett på Welsh Cake men jag kan kolla själv.
    Kollat. Verkar verkligen mumsigt! Lite åt scones möter amerikanska pannkakor, va?
    Så vackra vårbilder du bjuder på.

    • Lena i Wales skriver:

      Jag har faktiskt aldrig gjort welsh cakes själv, bara köpt. De är snöriga, men också torra, svårt att beskriva.
      Våren har verkligen gjort sitt intrång här nu.
      Ha det bra!

  11. Hurra, hurra till Wales på Nationaldagen! Purjolökssoppan provade jag förra året, den var riktigt god! Skönt att du bjuder på vårblommor, här finns nog en del krokus och snödroppar men knappast några påskliljor!
    Kul att du är med på Instagram nu, jag har redan letat upp dig. Jag finns under @violensbild om du vill titta in hos mig!
    Ha det bra!

    • Lena i Wales skriver:

      Stort tack å Wales vägnar!
      Kul att du provade soppa och gillade den. Det gör jag också, så längtar till kvällen.
      Wow, gick in på Instagram och fann dej, alldeles själv. Lär mej hela tiden. Tyckte på följ.
      Ha det bra!

  12. wiolettan skriver:

    Härlig utsikt du har ifrån sovrumsfönstret, vida vidder, riktigt vackert.
    Jaha, ni kan både fira semlan och pannkakan, det var något nytt för mig, men låter inte alls fel. Måste kanske bli antingen eller, för mig, båda är gott, men en i taget.
    Första mars, en dag att fira i Wales. Festligt att affärerna skyltar i rött och grönt som flaggan.
    Purjolökssoppan låter riktigt god.
    Vackra påskliljor både ute och inne. Fina bilder med olika blomster.
    Fin folkdräkt. Ser ut som en cape över axlarna.
    Ha det bra och kram från mig.

    • Lena i Wales skriver:

      Verkligen vackert här!
      Här firas det faktiskt ganska mycket, bl i skolorna.
      Ikväll blir det purjolökssoppa, gott!
      Ja, folkdräkten är fin och det är en röd cape.
      Ha det bra!

  13. Biggeros skriver:

    Härligt med dessa vårtecken såsom vårlökar. Härligt med olika arrangemang att fira. Här firades Andalusiska Dagen den 28/2. Dagen innan brukar släkt och vänner träffas för mat och dryck. Även musik och uppträdande på olika platser. En god och uppskattad purjolök soppa som är lätt att tillaga. Tack för tips och recept. Blev lite sugen nu på det. Vi äter helst någon soppa eller sallad till kvällsmat imd att mannen kommer hem sent
    Trevlig St: Davids Day!!!

  14. Ama de casa skriver:

    Oj vad tidigt våren kommer till er ändå. Minns att jag en gång plockade dom första påskliljorna i Sollentuna när vi skulle fira min fasters födelsedag, och hon fyller år 14:e april. 1,5 månader senare, alltså.

    Så härligt att våren är så starkt på gång! 🙂

  15. Monica skriver:

    Vad det svänger i vädret, ja stämmer med allt annat kanske … Purjolökssoppa är en riktig delikatess, så gott det är. Har också grönsaksbuljong i som du och alltid några lagerblad, tror mamma gjorde så och det bli gott. Ibland lite riven ost över vid servering men god som den är med gott bröd till. Härligt med dina vårblommor, det är så fint hos er. Allt kommer så tidigt och så dessa mängder som finns. Så underbart vackert det är. Ha det så fint Lena!

  16. Heléna skriver:

    Så fina bilder och intressant läsning 😀 Roligt att få lära sig lite om S:t David´s Day 😀 Hoppas du får en fin fortsättning på veckan!

  17. Märtha skriver:

    Tack igen för ”nyheter” om Wales! S:t David´s day har jag inte hört om, inte medvetet i varje fall. Vi får minsann vänta länge än innan vi har påskliljor här. Trots att det har regnat idag – och gjord gårdsplanen glashal igen. Men vi fick guld i skid-VM i Lahtis! Något som knappast är så stort i Wales… Welsh Cake låter intressant… Plus 0,6 just nu…

  18. Eva Trillian skriver:

    Kul att du har Instagram – det är lättare att hitta några minuter för Instagram när dagarna är fulla av annat – än för bloggar 🙂
    Tar till mig receptet på soppan – och med ädelost låter det ju extra gott!

  19. Ylva skriver:

    Åh, Welsh cakes ser jättegoda ut! Jag skulle hellre ha pannkaksdag än fettisdag eftersom jag inte gillar semlor men vi får ju nya ägg varje dag så det blir ganska ofta pannkaka ändå. 🙂

  20. GladiGrönt skriver:

    Vacker vy från ditt fönster. Ofta är det som finast på morgonen. Och vad härligt med alla dina vårblommor. Det behövs för en frusen norrlänning!. Ha det så gott!/Monica

  21. Kattis skriver:

    Så mycket härliga bilder….önskar att våren kommit lika långt här i Sverige! Så Welsh cake, verkar intressant…vad exakt är det!?:P
    Så kul att du skaffat instagram då letar jag på dig ikväll där, själv heter jag @stellaefoto

    • Lena i Wales skriver:

      Våren är snart hos er också! Vi ligger ca 4-5 veckor före Göteborgstrakten.
      Welch cakes är jättegoda. Har inte gjort några själv ,men de steks.
      Jag börjar lära mej Instagram nu, men förstår inte allt ännu. Ska försöka leta upp dej!

  22. Sussi skriver:

    Vad jag längtar tills påskliljorna börjar blomma här i trädgården. Det är inte tillräckligt varmt än men det är nära nu 🙂

  23. Ditte skriver:

    Vilket vackert landskap du är omgiven av! Absolut njutbart!
    Roligt att höra om St. David`s day och få en liten repetition.
    Klart att jag ska prova din purjolökssoppa, var länge sedan jag gjorde den. Och trevligt med lite influencer från Wales. Ska nog köpa lite påskliljor också.
    Kul med Instagram! Har hittat dig!
    Önskar dig en fortsatt fin vecka.
    Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja,här är verkligen vackert!
      Vi firade St David i går och det var både gott och trevligt.
      Ja trevar mej fram i Instagramvärlden. Har hittat dej också!
      Ha det bra!

  24. Veiken skriver:

    Jag kunde alla helgon utom S:t David. Skämskudden på! Purjolökssoppa med ostkex är en höjdare!
    Nu är det riktigt vackert hos er. Snart börjar det väl i Sverige också. Ljuset är i alla fall på g. Här är det kolsvart strax efter 18.00. Varmt och skönt dessutom! Kram

    • Lena i Wales skriver:

      3 av 4 var inte dåligt det heller, men nu kan du alla och det är viktigast.
      Låter gott med ostkex till.
      Det är så härligt med våren och den kommer till Sverige också, bara lite senare.
      Ha det bra!

  25. Anne-Marie skriver:

    Ni bor så fint uppe på höjden tycker jag.
    Facebook svämmade över av semlor häromdagen. 🙂 Tror nog att jag föredrar pannkakor.
    Din berömda purjolökssoppa minns jag från tidigare inlägg.
    Våren har verkligen kommit till Wales.
    Kul att du finns hos Insta! Jag har ett konto och kan kommentera och “lajka” men kan inte lägga upp bilder eftersom jag inte har någon smartphone.
    Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, här är så vackert!
      Jag älskar semlor!!!!
      Det blir samma soppa varje år.
      Det är kul med Instagram, håller på att lära mej så smått.
      Ha det gott du också!

  26. Gilla skriver:

    Smaken är som baken: Delad. Jag älskar både semlor och pannkakor. Pannkakor kan jag få året runt. Men det blir ju sämre med semlorna.
    Min Gubbe Bert är specialist på pannkakor. Vi blev bjudna på det hemma hos hans dotter för några år sen. Bert sa till henne: Du tål ju inte mjölk, så du kan väl inte äta pannkakor. Jo sa hon: Jag gör dem på vatten. Det går jättebra. Sen dess har han bakat dem med hjälp av SodaStreamern och de andra vanliga ingredienserna. De blir så goda och frasiga. Och Gilla b och jag ärlir nöjd med hallonsylt och vispgrädde till.
    Han är fena på att laga mat och jag är bortskämd. Så jag ska ge honom ditt recept på Purjolökssoppan. Den verkar smaka gott.
    Jag är nog lite avis på att våren har kommit så långt hos er, Vi får nog vAaänta lite till.

    Kram/Gilla

  27. Wow vad långt våren kommit till er! Avis, här ligger snötäcket djupt… Och vad smaskigt de där Welsh Cakes ser ut 🙂 Jag undrar också vad de består av? Ja tekniken går framåt, jag tycker att bloggandet mest gått över till insta numera. Lite tråkigt på sätt och vis, blogginläggen säger ju lite mer tycker jag. Men även jag har startat ett instakonto, det är ju onekligen mycket enklare och snabbare att posta ett inlägg. Ska kika om jag hittar dig där 🙂

    Helgkramar aka

    • Lena i Wales skriver:

      Vi ligger ca 4-5 veckor före med våren i jämföresle med Göteborgstrakten.
      Älskar welsh cakes!
      En bild säjer mucket, men inte lika mycket som ord.
      Hoppas du hittar mej på Instagram, så jag hittar dej!

  28. steel city anna skriver:

    Visste inte att det var nationaldag for er darborta i vaster i onsdags 🙂 kul att se walesisk folkdrakt!

    Jag ler nar jag ser the daffodils are out pa svenska. Sa sager jag ocksa, och folk fattar inte vad jag menar ibland! Jag har glomt vad man sager. Star i blom? Borjat blomma? Kommit upp? Slagit ut?

    Ni har helt fantastisk utsikt, jag har sagt det forrut men det kan sagas igen 🙂

    Ar Welsh cakes typ som Eccles cakes?

    • Lena i Wales skriver:

      Ha, ha, hade jag inte tänkt på, är ute. Det är nog lite svengelska det, ja!!! Slagit ut, kanske? Kul att du upptäckte det!
      Nej, inte som eccles cakes, svåra att beskriva. Ska försöka på bloggen någon gång, annars får du komma hit och prova. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s