CHELTENHAM 3 och GOTT NYTT ÅR och DEKLARATION

Gott nytt år, kanske låter lite konstigt för de flesta, men förklaringen finns efter inlägget om Cheltenham!

Vår i Wales

Det har varit en mycket bra påskhelg med trevliga besök och god mat.

Cheltenham 3

Här kan du läsa de tidigare två inläggen : Cheltenham 1 och Cheltenham 2.

Det här inlägget skulle vara publicerat för ett tag sedan, men så kom Sverigebesök och påsk emellan, men nu är det här!

Som jag skrivit i de tidigare inläggen är Cheltenham en mycket fashionabel spastad i grevskapet Gloustershire i England med många vackra byggnader och intressant historia.

I en stor park i utkanten av staden ligger…

…Pittville Pump Room.

I Cheltenham fanns flera olika spa där man drack brunn. Detta hus var det sista och största av de olika spabyggnaderna. Huset är byggt mellan 1825 och 1830. Idag är det k-märkt…

…det innehåller en stor bankettsal, en dom där man höll konserter, biljardrum, bibliotek och läsrum. Tyvärr var det inte öppet när jag var där, så jag lyckades bara ta en bild genom ett fönster där någon glömt dra för gardinen.

Själva pumpen såg jag aldrig, men har sett den på bild. Den är original från byggandet av huset, fast är idag eldriven. Gjord i marmor och stucco lustro, en puts- och målarteknik som ger en glansig yta. Vacker!

Det var viktigt med andra aktiviteter i en spastad, det räckte inte med att bara dricka brunn. Många stannade i staden flera dagar och umgicks med de övriga i societeten, promenerade, lyssnade till musik, sökte lämpliga partner till sin barn, skaffade affärsbekanta m m.

Stadens motto är : Hälsa och utbildning. Hälsan stod brunnsdrickandet för och här fanns/finns också många olika skolor.

University of Gloustershire delas mellan Cheltenham och den närbelägna staden Gloucester. Tillsammans har man drygt 7 000 studeranden…

…det finns också flera gamla public schools (privatskolor) både för flickor och för pojkar och statligt skolor. Den äldsta är Pate’s grammar school grundad 1574. Cheltenham College är en privatskola från mitten av 1800-talet. Den är både dagskola och boarding och specialiserad i militära övningar och sport. Har ca 600 elever. Cheltenham Ladies’ College med mycket gott anseende.

Ja, vad man kan säja är att tänkandet kring utbildning är mycket annorlunda mot i Sverige!

Staden har flera museer bl a The Wilson Art Gallery and Museum, grundat 1899. Förutom stadens historia visas möbler, textilier, keramik, silver m m. Museet har fri entré…

…förutom många små individuella affärer finns också större köpcentrum både centralt och i utkanten av staden. I Regent Shopping Centre mitt i staden…

 

…finns denna märkliga, 14 m höga, mekaniska klocka, installerad 1987. Gillar den skarpt! Hur den fungerar? Ingen aning!

Cheltenham är också känt för sina hästkapplöpningar vilka började redan i början av 1800-talet och har sedan dess varit populära och besökts av 10 000-tals människor under kapplöpningsdagarna. Här gäller galopp och inte trav som är vanligt i Sverige.

I Cheltenham hålls också många festivaler varje år.

Naturligtvis kommer det många kända personer från Cheltenham. Den för svenskar troligen mest kände var Brian Jones, musiker och grundare av Rolling Stones. Han fick ett mycket kort liv, gick bort redan 1969, endast 27 år gammal under mystiska omständigheter.

Gott nytt år! Ja, då var det dags för nytt skatteår!

Detta har jag skrivit om tidigare, men nu är det ju dags igen så här kommer en modifierad text med nya siffror.

Va? tänker ni. Inte är det nyår redan, för det är ju då det nya året, också skatteåret börjar. Men si, det vet de inte om här i landet. Här går skatteåret från, det ena året 6 april – 5 april nästa år. Komplicerat? Ja, men inte ska det vara lätt heller.

Inkomster under £ 11 850 ca 137.000 SEK, betalas ej skatt på. För nästa skatteår blir det troligen en höjning av detta beloppet. Det brukar höjas varje år.

Redan ifyllda deklarationer, som i Sverige, där staten vet det mesta (bl a genom personnummer, som vi inte har här) har vi inte. Antingen gör man sin deklaration på efterskickat papper eller så on line. Kollen är betydligt mindre än i Sverige och många struntar helt enkelt i att betala skatt för det är svårt att komma åt dem.

Skatten för inkomst är ca 20 %, men kan bli upp till 45 % vid väldigt höga inkomster ( £ 11 850 – 46 350 = 20% skatt, £ 46 351 -150 000 = 40% och över detta 45 %).  Detta är dock inte hela sanningen. Därtill kommer s k Council Tax, som inte ligger på personen, utan på fastigheten. Ju högre värde huset har, ju högre skatt. Om man hyr ett hus betalar hyresgästen Council Tax, inte ägaren. Detta är motsvarande svensk kommunalskatt. Denna skatt är väldigt svårt att komma undan. För även om man inte är registrerad på en adress här så finns de flesta husen registrerade och om huset är obebott betalar ägaren en lite skatt ändå. Det är alltså inte som i Sverige en fastighetsskatt som straff för att man äger ett hus, utan denna betalar för skola, vägar, gatubelysning m m och går direkt till kommunen. Jag tror att det idag inte heter fastighetsskatt, utan fastighetsavgift. Fast det är väl samma sak men ett annat namn, där inte det negativa ordet skatt finns med? Är inte vi svenskar bra lättlurade och experter på att sätta nya ord på gamla saker och sedan är vi nöjda? Jag har mycket svårt för detta!

Många människor här har aldrig deklarerat, speciellt om du har en fast inkomst och skatten dras direkt från lönen. Då deklarerar man helt enkelt inte, helt lagligt!!!

När någon frågar mig om hur skattesystemet fungerar i UK brukar jag svara:”Om ni förklarar ert skattesystem för mig, så förklarar jag mitt för er”. Då brukar det normalt bli tystnad. Varje land har sina egna system som är mer eller mindre komplicerade och därför är det också svårt att jämföra land för land.

Det man dock snällt kan konstatera är att skattetrycket och kontrollen är betydligt lättare här än i Sverige.

Varför har vi då skatteåret vid just detta konstiga datum?

Ja, svaret är inte enkelt, men jag ska försöka reda ut det. Hoppa över att läsa detta om ni inte är intresserade, för det är komplicerat!

Nyår inträffade sedan år 1155 den 25 mars enl den gamla kyrkliga kalendern, men 1752 gick man över till den Gregorianska kalendern. Den gamla var 11 dagar fel. Så dagen efter 4 september 1752 blev 15 september. Det var stora uppror i landet p g a detta, inte bara för att det något behövde förändras, vilket ju inte brukar vara lätt här, men också för att man missade 11 dagars inkomst denna månad. Nyåret flyttades samtidigt till 1 januari. Men skatteverket ville inte sluta det finansiella året precis efter jul. Så därför skapades ett speciellt finansiellt nytt år.  11 dagar från 25 mars blev 6 april, så de 11 dagarna fanns kvar.

Börjar ni nu räkna dagar, så stämmer det ju ändå inte, 25 mars och 11 dagar framöver blir ju 5 april. Att det istället blev 6 april beror på att ett års skottdag togs bort. Krångligt? Ja, här är inget enkelt! Att man fortfarande har kvar det finansiella året från 6 april beror på att ingen har brytt sig om att ändra detta. Men det har ju bara gått 266 år, så vi får se!!!

Som jag alltid brukar säja : Varför göra något enkelt när man kan göra det komplicerat?

Detta inlägg publicerades i England, Socialt. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till CHELTENHAM 3 och GOTT NYTT ÅR och DEKLARATION

  1. Anita skriver:

    Ja varför göra något enkelt när man kan göra det komplicerat. Men det blir i varje fall enklare efter din eminenta förklaring över skattenyåret den 6 april.Trevligt med dina inlägg från Cheltenham, trevligt motto dom har. Parken ser fin ut och den mekaniska klockan var ju häftig.

    Önskar dig en fin vecka! Här vaknade jag till plusgrader för första gången på länge. Nu regnar det och regnet är välkommet. Hoppas det ska hjälpa till att ta bort snön.

    • Lena i Wales skriver:

      Cheltenham är en fin och trevlig stad och har en rik historia.
      Vi gör det inte alltid lätt för oss här, inte!
      Nu småregnar det här också, men bara för 5 min sedan regnade det inte och för 3 min sedan ösregnade det.Sånt är livet!
      Skönt med plusgrader för er!
      Ha det bra!

  2. intressant, jag satt på ett trevligt bibliotek i Cheltenham när det ösregnade 🙂

  3. Märtha skriver:

    Jag satt och mumlade medan jag läste: Cheltenham, varför bekant, varför… Så kom det . Hästkapplöpningar, alltså från mitt förra liv som innebar en hel del hästsportsföljande. De små grå irrar omkring utan att hitta så bra, men lite verkar vara kvar ändå. Det där med siffror och skatter är inte min specialitet, men fastighetsskatt har vi i Finland, just med det namnet. Plus andra skatter… Solen jobbar på, men snö finns nästan överallt… +1, i natt var det betydligt fler med minus framför. Suck.

    • Lena i Wales skriver:

      Vad roligt att du kom på hur du kände igen staden!
      Skatter är komplicerat i alla länder.
      Min man klippte gräset här igår för första gången i år, ca 2-3 veckor senare än vänligt, sa han. Så är det, sen vår här också.
      Ha det bra!

  4. Åh så vårigt i bilderna! Här är fortfarande så mycket vinter kvar!!

    Ha en fortsatt fin vecka!

    Kram Jenny

  5. Ingrid skriver:

    Jag satt just och fyllde i lite deklarationsblanketter för sonen. Han räknas som enskild företagare i och med att han äger jordbruksfastighet. Nu var det bara hjälpblanketter som skulle fyllas i, sedan deklarerar vi on-line.

    Fastighetsskatten, som vi hade förut, var en statlig skatt. Numera heter det, precis som du skriver Fastighetsavgift och den är en kommunal skatt.

    Det var väldigt intressant att få läsa om hur det fungerar hos er och jämföra med vårt system.
    Ha det så gott!
    Kram, Ingrid

    • Lena i Wales skriver:

      Det är alltid jobbigt att deklarera, förutom de blanketter som redan är ifyllda och bara att signera.
      Tack för hjälpen att reda ut fastighetsavgift.
      Alla länder har sitt speciella system och väldigt olika. På så sätt är det säkert ocks bra för makthavarna, att vi inte kan jämföra och klaga!
      Ha det bra!

  6. torrebloggen skriver:

    Hej Lena! Tänkte faktiskt på dig igår när vi tittade på TV programmet ”En plats i solen – vintersol. Det handlade om en pappa och hans äldsta dotter som letade efter ett ställe i Marbella, dom var även upp till Coin och kollade på ett hus där.
    Ha det så bra!
    Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Vad kul att du kände igen platserna genom mig! Vi tänker allt på varandra vid olika platser vi är på. Jag tänkte ju också på dej nyss i Sverige. Härligt med sådana kontakter.
      Ha det bra!

  7. åsa i åsele skriver:

    Tänker helt osökt på Harry Potter och Hogwarts skola för häxkonster och trolldom när Du skriver om skola, utbildning i England 😀

    • Lena i Wales skriver:

      Stämmer säkert in. Jag tillhör väl de få som varken läst böckerna eller sett filmerna, men man kan ju inte undgå att se reklamen o s v för dem och också komma till ställen där de spelat in o s v.

  8. Marina skriver:

    Ja, liite komplicerat var det…! Så härligt med vitsippor – vill ha vår nu!!

  9. iamittilivet skriver:

    Fastighetsavgiften i Sverige går till den kommun där fastigheten ligger. Det ändrades efter mycket protester från kommuner med stort antal fritidshus. De skulle ändå upprätthålla service som fick deras ekonomi att gå baklänges.

  10. Anni skriver:

    Älskar din förklaring till nyåret 😀

Lämna en kommentar