WALES – MONMOUTH 30, Charity shops och SPANIEN – CÁDIZ

Som vanligt när jag är i Spanien så kommer ett avsnitt från Wales och ett från Spanien, så även idag.  Det blir en stadsvandring i den spanska staden Cádiz och om second handaffärer i Monmouth i Wales.

Wales – Monmouth 30, Charity Shops

I min lilla hemstad Monmouth med drygt 10  000 invånare har vi 9 Charity Shops, välgörenhetsaffär, alltså second hand affärer.

Välgörenhet inom landet är mycket viktigt i Wales och hela UK. Staten står inte för allt här och frivilliga krafter och donationer är ett måste för att få allt att fungera.

Red Cross – Röda korset

Röda korset är väl känt för alla i Sverige.

Cancer Research – Cancer forskning

Är en brittisk organisation för forskning inom cancer.

Oxfam

Samlar in pengar för fattiga länder.

Blue Cross – Blå korset

En brittisk organisation som hjälper sjuka, skadade och hemlösa djur. Grundat i slutet av 1800-talet.

British Heart Foundation – Brittiska Hjärt sftitelsen

Brittisk organisation som stöder hjärtforskning.

Mind

En walesisk-engelsk organisation som hjälper personer med mental ohälsa.

Bridges Community Shop

Bridges Community Centre är en organisation som arbetar lokalt genom att ha ett slags dagcentra för pensionärer, handikappade m m. De drive café, har samlingslokaler för möten, musik, lättare gymnastik o s v . De hyr även ut lokaler kvällstid.

Age Cymru – Äldre i Wales

Arbetar med att hjälpa äldre i deras vardag och propagerar för mer hjälp till äldre.

St David’s Foundation

St David är ju Wales skyddshelgon, så detta är en walesisk organisation. De hjälper med omsorg för människor med livshotande sjukdomar och deras familjer.

En mycket bra organisation som även jag jobbat för som frivillig i affären. Tyvärr har jag för tillfället inte tid för detta, men skulle gärna komma tillbaka.

Spanien – Cádiz

photo0715

Cádiz är en stad med drygt 120 000 invånare i sydvästra Andalucia. Den ligger på en halvö ut i Atlanten och består egentligen av två delar, på halvöns spets den gamla stadsdelen och längre in den moderna stadsdelen.

Säjs vara den äldsta fortfarande levande staden i Spanien och en av de äldsta i Västeuropa.

Grundad av fenicierna och har sedan tillhört grekerna, romarna, västgoterna, morerna (muslimer från Nordafrika) och andra olika kulturer genom dess långa historia.

Den är också en hamnstad och hemmahamn för den spanska flottan sedan 1700-talet.

Columbus reste på sin andra och fjärde resa till Amerika från Cádiz.

Britterna har vid flera tillfällen intagit eller försökt inta stadens betydelsefulla hamn.

Tidigare var Sevilla den stora hamnen, men sedan floden dit upp slammat igen allt mer, fick Cádiz ta över dess roll. Så Amerikahandeln blev baserad där och Cádiz kom in en guldålder på 1700-talet…

photo0699

…längs havet i den gamla stadsdelen finns mycket av den gamla stadsmuren kvar. Men vad skådar mitt öga? Den där fjantiga tanten igen! Jag tror hon förföljer mig med sina dumma upptåg…

photo0724

…under guldåldern hade Cádiz drygt 160 torn, de flesta tillhörande handelshusen så de kunde ha utkik över havet när handelsskeppen kom in. I ett av dessa torn finns Camera Obscura, ordet kommer från latin och betyder mörkt rum, och detta är något mycket speciellt. Camera Obscura är ett ljustätt rum med ett litet hål i väggen som fungerar som ett ljusobjektiv. Om det i ett mörkt rum faller in ljus genom ett hål i väggen kan det på motsatta sidan av rummet uppstå en uppochnedvänd bild av det som finns utanför hålet. Här har man sedan en convex lins som gör att man ser vad som händer på stan just då. En otrolig upplevelse!…

photo0695

…det finns många vackert dekorerade hus och…

photo0725

…vackra patios i husen och…

photo0711

…torgen är många. På detta lilla säljs blommor…

photo0706

…här finns också en stor inomhus- och utomhusmarknad för frukt, grönsaker, kött, fisk m m…

photo0713

…gatorna har ett rakt gatumönster och de flesta i den gamla staden är begränsade för motorfordon. Det är bara skönt att vandra längs gatorna och titta upp på de vackra inglasade balkongerna, de fina dörrarna och även titta ner ibland och beundra gatubeläggningen och även för att undvika hundspillning…

photo0696

…det finns också flera parker med gamla träd, som detta. Otroligt vackra grenar och rötter. Ett naturens konstverk! Det verkar som förföljaren även här kommer mitt i bilden,hi,hi!…

…denna tapas är riktigt god, Tortillitas de Camarones, räkomelett. Som egentligen inte är någon omelett. De består av små räkor, ibland med skal, lite mjöl, salladslök, persilja, paprika som tillsammans friteras till en liten ”kaka”. Denna delikatess har sitt ursprung i den andalusiska staden Cádiz, men serveras på vissa andra ställen längs med Medelhavskusten.

I Cádiz är också en stor karneval i februari.

 

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Spanien. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till WALES – MONMOUTH 30, Charity shops och SPANIEN – CÁDIZ

 1. hittar alltid intressanta billiga böcker på charity shops! 🤓

 2. Märtha skriver:

  Jag tror vi har två second hand – affärer i Borgå, båda med kristna förtecken. Fler finns, men med rent privat vinstintresse. Annars, snygg kjol på den första ”förföljaren”! Hälsningar från klar sol, +7,6 klockan 13. Snön smälter och tvätten torkar ute!

 3. åsa i åsele skriver:

  I Sverige tror vi att staten ska ta hand om oss, vilket icke är sant.

 4. wiolettan skriver:

  Det var många organisationer och många som hjälper de som behöver på ena eller andra sättet. Mycket bra. 9 välgörenhetsaffärer.
  Röda korset känner jag till, men inte Blå korset.
  Roligt att se alla fina bilder och få information. Bra där med raka gator, utan biltrafik, kan jag tycka.
  Märkligt träd och mycket vackert.
  Ha det bra.
  Varm kram till dig.

 5. sockenvagenssota skriver:

  Blåa korset var nytt för mig, tycker det likt röda korset borde vara även det i Sverige? Och den där räktapasen såg ljuvlig ut, här blir det istället en variant med omelett och rökt lax i kväll. Kram och ha en fortsatt fin vecka!

 6. Gillar second hand- idén! Vi har några affärer här i staden och de tar emot det mesta. Jag köper kanske inte så mycket men jag lämnar gärna in sådant som vi inte längre har användning av!
  Ha det gott! Här har vi vårväder och blommorna börjar titta upp ur marken!

 7. Fint med så många olika organisationer, inte minst för djuren som är oskyldiga. Röda korset är också välbekant i Finland.
  Gamla trädet tycks ändå trivas trots att rötterna kommit så högt upp.
  Ha det bra!

 8. Anita skriver:

  Fantastiskt att ni har så många charity shops. Jag har faktiskt handlat en del second hand när jag varit på trädgårdsresa i UK. Försöker handla här också för vi har en del butiker.
  Trädet var härligt och jag gillar hon som förföljer dig. Hon verkar trevlig tycker jag 🙂

 9. iamittilivet skriver:

  Synd att ”välgörenhet” ofta ses som något negativt i Sverige. Det behövs alternativ och det kan fylla de luckor som ”staten” inte kan (inget system är 100 %-igt!) och ett samhälle behöver engagerade människor.

 10. Karin Eklund skriver:

  Välgörenhetsorganisationer är nödvändigt för att alla ska kunna ha det bättre. Staterna prioriterar på så olika sätt, många gånger utan vanligt folkvett ( det där sista bara för att det rimmar lite grann på sätt ;). Men allvarligt menat är det. Klyftorna i samhället blir större hela tiden, också här på vår lilla rika ö. Många behöver stöd i form av mat och kläder här så Matbanken har bildats. Blå korset har inte vi. Däremot Röda Korset förstås, Rädda barnen och många andra.
  Cadiz hörde vi mycket om i tv-nyheterna när vi var i Malaga. De fick ta emot Emma med allt vad det innebar.
  Ha det gott Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst behövs välgörenhet även inom våra rika länder, bara alla vill inse detta också.
   Regionala andaluciska nyheter pratar ofta om Cadiz, speciellt vad gäller väder. Det ligger ju vid Atlantkusten, så lite annorlunda mot Medelhavskusten på många sätt.
   Ha det bra du också!

 11. Ditte skriver:

  Intressant att läsa om dessa välgörenhetsbutiker i din hemstad. Många är det med tanke på antalet invånare i staden och jag är säker på att de behövs men tanke på att det sociala inte är så utbyggt. Några av välgörenhetsbutikerna i Stockholm besöker jag, när jag är hemma varje vecka. Men Röda Korset har jag skippat. Tycker de har alltför stora administrativa kostnader som går bort och har lokaler på prestigefyllda adresser, Men andra besöker jag gärna.
  Riligt att läsa mer om Cadiz. Har varit här för så där en 35 år sedan så det är nog dags för ett nytt besök här.
  Ha det fortsatt bra.

  • Lena i Wales skriver:

   Tråkigt när pengar man tror går till välgörenhet och det istället går till administration och dyra hyror. Så ska det inte vara.
   Cadiz har nog inte ändrats så mycket, men om du är som mig så har minnet försämrats.
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s