WALES – SWANSEA 1 och GUY FAWKES

Jag är kvar i Spanien, i alla fall ett tag till. Det har blivit lite kallare här de senaste dagarna, ca 22 grader på terrassen, fast solen har vi kvar varje dag, så det är ganska behagligt nu.

Swansea 1

Här börjar en serie av fyra inlägg från den walesiska staden Swansea.

Stadens walesiska namn är Abertawe, vilket den fått av floden Tawe som rinner genom staden. Belägen på den walesiska sydkusten, ca 1 timma väster om huvudstaden Cardiff.

Det är en city.

Den är Wales 2:a största stad med ca 462 000 invånare.

Ca 13 % är walesisktalande.

Historia

Här finns fynd från stenåldern och romartiden. Själva staden tros ha grundats av vikingarna och man tror att namnet kommer från Sveins ö. Troligen grundad av Sveinn Haraldson, mer känd som Sven Tveskägg, kung av Danmark och senare också kung av England på 900-och 1000-talen. Han var troligen oäkta son till Harald Blåtand.

Från tidigt 1700-tal till sent 1800-tal var Swansea världsledande inom kopparframställning. Så till den grad att staden fick smeknamnet Copperopolis.

Det låg många kopparindustrier längs floden Tawe. Kopparen kom främst från Cornwall och Devon, två grevskap i södra England, men också från Amerika, Afrika och Australien. Idag finns inga av dessa industrier kvar.

Swanseas hamn handlade till en början med vin, hudar, ull, textiler och kol.

På 1600-talet kom en ny tillverkningsprocess för framställning av koppar genom att använda kol. Swansea blev då det perfekta stället för kopparframställning, kol i gruvdalarna nord-ost om staden och närheten till kopparbrytningen i Cornwall. Det behövdes 1 ton koppar och 3 ton kol vid framställningen, Därför var det bättre att frakta kopparen än kolet.

1850 fanns 600 kopparsmältverk i Swansea och 500 oceangående skepp fraktade ut walesiskt  kol runt till hela världen och kom tillbaka med metaller.

I Swansea smältes också annat, t ex arsenik, zink och tenn.

Befolkningsutvecklingen gick snabbt på 1700- och 1800-talen. Från slutet av 1700-talet ill 1801 växte befolkningen med 500%. Många flyttade in från andra delar av Wales och strax under 25 % kom från utanför Wales.

På 1900-talet minskade den tunga industrin, kvar blev övergivna byggnader och restprodukter av den tidigare produktionen. Många av dockorna fylldes igen.

Under 2:a världskriget utsattes Swansea för flera bombningar, Swansea Blitz. Den 19-21 februari 1941 var en stor bombraid av Luftwaffe, kallad Three Nights’ Blitz. Ca 11 00 byggnader skadades, 857 byggnader totalförstördes, 230 människor fick sätta livet till och 397 skadades.

Under 1940-talet var flera mindre raider.

Staden var strategiskt viktig p g a hamnen och oljeraffinaderierna.

Här har hållit 7 Eisteddfod, senast år 2006.

Man har också ett universitet.

Under senare delen av 1900-talet hade Swansea dåligt rykte och man åkte inte dit om man inte behövde. Idag är det helt annorlunda.

På 1970 – 1990-talet var staden känd för sitt fotbollsvåld.

På 1990-talet var brottsligheten hög. 2002 beskrev BBC Swansea som ”black spot for car crime”.

Guildhall

Guild Hall byggdes 1934 och innehåller stadsfullmäktige och kontor.

Vacker byggnad? Ja, det kan diskuteras…

…framför huvudingången vajar den vackra walesiska flaggen med den röda draken på en äng av blommor…

…det är inte den vackra svenska flaggen som vajar, utan den fula walesiska flaggan. Vi har två, en vacker och en ful. Den svenska flaggan har en vacker blå färg, denna är så mörkblå att den nästa är svart, ful!…

Court

Mitt emot Guild Hall ligger Swansea Crown Court, rättssalar…

…och i närheten denna bro över ingenting, lite lustigt.

Guy Fawkes Day, 5 november (repris)

Också kallat Bonfire Night eller Firework Night.

Firas den 5 november med en stor brasa, liknande valborgsmässoeld eller påskbrasa. En docka symboliserande Guy Fawkes bränns på toppen och man avslutar med fyrverkerier. Naturligtvis med brandkår och ambulans närvarande, allt i bästa Health och Safety anda!!!!

Detta är ingen helgdag i UK, men firas lite framåt kvällen.

Vem var då Guy Fawkes?

Han levde i slutet av 1500- och början av 1600-talet. Var en katolsk konspiratör som försökte lönnmörda kung James I av England genom att spränga det brittiska överhuset i luften. Man hade lyckats hyra en källare under parlamentet där man förvarade sprängämnena. Genom ett anonymt brev blev myndigheterna varskodda och tillfångatog Guy Fawkes på bar gärning med sprängämnen. Han tortyrförhördes och dömdes för högförräderi. När han skulle hängas valde han att hoppa ner från galgen och bröt nacken och avled direkt.

Guy Fawkes arresterades 5 november 1605.

Trevlig Allhelgonahelg!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till WALES – SWANSEA 1 och GUY FAWKES

  1. Nästan som läsa en spansk historiebok i morgonkvisten, vi göteborgare ska äta Gustav Adolfsbakelser i dag, ha det gott i värmen.

  2. Marit skriver:

    Jeg synes det er så spennende at de danske vikingene grunnla byen. Jeg leser akkurat nå en bok om den tiden, og det er en spesiell tid historisk sett.
    God helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Vikingarna gjorde inte bara illa, de anlade många städer och satte upp handelsstationer.
      Tidigare tyckte jag inte vikingatiden alls var intressant, men numera ser jag det som en spännande historisk tid.
      God helg!

  3. Märtha skriver:

    Trevlig svenska dagen! Den firar vi här, alltså finlandssvenskarnas dag. I många städer arrangeras svenska veckan, med extra program varje dag på svenska. Den stora finska dagstidningen brukar ibland också ha artiklar på svenska idag. Ett sätt för oss att höja vår profil, en profil som ofta blir nedtrampad av majoriteten. Här i huset sker inget speciellt… Ett ovanligt inlägg från dig, med lång sammanhängande text och inte så många bilder! Stadens namn är bekant, har tyvärr mest hört om den i nyhetssändningar förr i tiden. Intressant kommande avsnitt, antar jag… +4,8 grader, lite sol efter två gråa och blöta och råkalla dagar… Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Svenska dagen, intressant.
      Ja, upptäckte det själv att det blev mer text och mindre bilder än vanligt. Hade inte tillräckligt med bilder, tyvärr, men fortsättning följer.
      Ha det bra på denna speciella dag!

  4. Blomsterbönan skriver:

    Alltid lika intressant att läsa om Wales historia, stort som smått.

    Fint väder men kallt i Närke idag. Inget planerat, såna helger älskar jag. Bara ta det som det kommer.

    Trevlig lördag!

  5. Ingrid skriver:

    Jag har just kommit hem efter att ha varit på gravarna och tänt ljus. Vi har en blek novembersol i dag och det blåser, men jag lyckades få eld på ljusen i alla fall.
    Så roligt att läsa om Swansea och om Guy Fawkes.
    Ha en fin helg du också!
    Kram, Ingrid

  6. Elisabet skriver:

    ”Remember remember the 5th of November with gunpowder treason and plot” och så vidare. Den dikten måste jag ha lärt mig någon gång för länge sedan på engelskan i skolan.

  7. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Hade en engelsk lärare som gjorde lektionerna extra intressanta, med att lära om annat än bara grammatik och glosor. Guy Fawkes bland annat. Intressant läsning. Igår den 6.11 var det Svenska dagen i Finland, den firade vi i skolan med sång och musik. Igår tände jag ljus för mina nära och kära, på distans.
    Ha det gott /Marika

  8. Titti skriver:

    Alltid lika kul och intressant att kika in till dig och lära sig lite nytt 🙂 Det är nästan som att resa litegrann…se nya vyer! Hoppas vi kan få resa lite mer framöver, Wales står högt på önskelistan…
    Kram från Titti

  9. Karin skriver:

    Vilket folkbildade inlägg. Intressant med kopplingarna till vikingarna. Och spännande med Guy Fowkes! Det är ju en figur som man tror att man vet vem det var, men som, när man tänker efter, man har mycket svävande begrepp om.

    Och en blågul flagga dessutom! Men jag håller med dig att det inte alls är lika snyggt med mörkblått.

    • Lena i Wales skriver:

      Det finns mänga kopplingar till vikingarna i Wales och ännu mer på Irland, intressant.
      Många har nog hört om Guy, men kanske inte riktigt vet varför han är känd.
      Jag föredrar flaggan med draken på.

  10. Ja nog var flaggan med draken bra mycket vackrare än den andra. Spännande att få läsa om Guy Fawkes öde.

  11. Ditte skriver:

    Vad trevligt och intressant att få komma med dig till Swansea. Fina bilder! Detta är en stad jag har hört talas om men inte vet mycket om.
    Lite om Guy Fawk känner jag till.
    Ha det gott.

  12. åsa skriver:

    Intressant att få veta mer om Guy Fawkkes😊
    Jag gillar den Wales drake 🐉

  13. skogsnuvan skriver:

    22 grader det vore mumma det. Här är fem grader kallt och har snöat och snöat. Jag fick ställa in min progrej idag och stanna hemma. Det varnas för halka och jag väntar tills imorgon när vattengympan börjar. Det känns viktigare och man ska inte åka ut i onödan när det är oväder.

    • Lena i Wales skriver:

      Oj, har det kommit snö. Det kunde gott ha väntat lite.
      Jag har kört mycket i snö och halka, men det var längesedan, så nu skulle jag inte vilja göra det. Ta det varligt!

  14. Anni skriver:

    Här har det varit första frosten inatt, så dina ”kalla” 22 grader tar jag gärna emot! 🙂
    Är helt fascinerad av Swanseas Guild Hall med sin betong-art-deco och så Dinham House med sin otroliga interiör – vilka kontraster! Lite som dina 22 grader mot min frost …
    Intressant med två flaggor! Varför då? Den fula har jag aldrig sett förut!
    Malaga, så roligt att man satsar och fräschar upp den fina staden. Strandpromenaden ser verkligen fin ut.

    • Lena i Wales skriver:

      Frost, oj,oj.
      Kontrast både i byggnader och i grader var det verkligen.
      Den fula är inte så vanlig, som tur är. Den är äldre och mer klassisk, men används inte ofta.
      Ha det bra!

  15. iamittilivet skriver:

    Varför två flaggor??

Lämna en kommentar