RESA I WALES, LLANDUDNO

Ja, då var jag faktiskt tillbaka i Wales. Nu med en svensk grupp som bor i Llandudno och gör dagsturer därifrån.

Llandudno

Detta är en mixad repris.

Llandudno, uttalas ung Schlandidnå, är en stad på ca 20 000 invånare i norra Wales.

Promenaden

Llandudno är en typisk Victorian seaside resort, havssemesterort. Staden blev populär när järnvägen kom hit i mitten av 1800-talet. År 1847 hade staden ca 1 000 invånare som levde på koppargruvor, men så kom turismen och allt ändrades.

Llandudno ligger i en bukt av havet med en 3 km lång Promenad mellan uddarna The Great Orme och The Little Orme…

…längs Promenaden och havet, en ca 50 m bred bilfri gata, en trafikerad gata och sedan bara hotell hela vägen. Man kan lätt förnimma sig dess storhetstid när man kom med tåget hit för en sommarsemester under den Victorianska tiden i slutet av 1800-talet. På den tiden var det bara de rika som hade möjlighet att ta in på hotel och fröjda sig.

Nedgången för Llandudno och liknande seaside resorts i hela GB kom när de billiga charterresorna ner till Medelhavet kom, framför allt på 60-talet. Vem ville tillbringa sin semester i ett kyligt och kanske regnigt klimat, när man billigt kunde komma ner till solen och dessutom dricka hur mycket alkohol som helst för nästan ingenting?

Många av hotellen fick slå igen och inga pengar fanns för reparationer, så standarden blev bara sämre och sämre. Idag har man börjat komma igen sig. Det finns idag många unga pensionärer som gärna vill komma bort över helgen eller för en vecka antingen med egen bil eller med bussresor. Man har börjat att reparera många av hotellen, men så kom covid, så det kommer att dröja ett bra tag innan man kommer upp i övriga Västeuropas standard med hissar, parkeringar, rumstandard m m, men de är på gång. Generellt är standarden på många hotell i UK sämre än vad många svenskar är vana vid.

Piren

Här syns hotellet vi ska bo på och piren alldesle intill.

Piren byggdes 1877 och är 700 meter lång och därmed den längsta piren i Wales och 5:te längsta i England-Wales. Själva konstruktionen är gjort i stål och cement. Den är idag k-märkt.

Det finns två ingångar till piren, en från Promenaden och en, den gamla huvudingången, från vägen längs the Great Orme. Mellan ingångarna ligger Grand Hotel, där bl a flera avsnitt av Forsyth Sagan spelades in. Många av er yngre har troligen inte en aning om vad jag talar om, men vi med lite fler lärorika år på nacken kommer ihåg TV-serien från slutet av 1960-talet med Fleur, Soames, Irene. Kanske den första brittiska serien i svensk TV?…

…i ändan av piren finns en paviljong och kaj, där båtarna tidigare lade till.

Denna pir har används i många filmer.

Detta är den andra piren byggd i Llandudno. Den första var betydligt kortare, bara 74 m lång och av trä, byggd 1858. Den förstördes i en storm bara 11 år senare. En storm som kostade 800 människor livet längs den brittiska kusten och 223 fartyg förstördes. Piren reparerades hjälpligt och användes till den nya piren kom till…

…vid entrén till piren finns en Amusement Arcade. Detta så viktiga inslag i en brittisk seaside resort. Inne i lokalen finns div spel som enarmade banditer, datorstyrda racerbanor, pilkastning. Jag kan inte namnen på de alla. Vidare en bit ut på piren finns affärer med div tingel tangel.

Alice i Underlandet

Men vem är denna man i hatten som jag ser ut att beundra så? Jo, det är The Mad Hatter från sagan om Alice i Underlandet. Denna träskulptur finns längs Promenaden i Llandudno…

…och denna finns inne staden vid ett torg. Vem föreställer denna då? Jo, Kaninen i Alice i Underlandet.

Varför alla dessa Alice i Underlandetstatyer runt omkring i staden?

Jo, det var i Llandudno som Alice Liddell (Alice i Underlandet) tillbringade sina långa sommarsemestrar i sin barndom 1862-71. Alice Liddell var flickan som inspirerade Lewis Carroll till boken om Alice i Underlandet. Som kring alla historier som denna finns mycket och ibland kanske också lite fakta. Legenden säjer att de möttes i Llandudno, vilket troligen inte är sant…

DSCF6085

(bilden är från en Alice i Underlandetföreställning från 2014)

…Alice i Underlandet är en barnbok skriven av den brittiske författaren Lewis Carroll, pseudonym för Charles Lutwidge Dodgson, utgiven 1865. Boken handlar om den lilla flickan Alice som sitter och har tråkigt då en vit kanin dyker upp för att strax skutta iväg mot ett kaninhål. Alice blir nyfiken, tittar ner i hålet och faller ner. Efter det är ingenting sig likt och äventyren är i full gång…

DSCF6083

(bild från samma föreställning som ovan)

…Lewis Carroll, 1832 – 1898, var författare, matematiker, logiker och amatörfotograf. Han var tredje barnet i en skara av 11 barn. Fadern var präst. Han studerade i Oxford. Han gifte sig aldrig och redan under hans livstid spekulerades det runt hans sexuella läggning och om han t o m var pedofil. Många har forskat i dessa påståenden och det finns många argument för och emot.

Great Orme

Great Orme är den stora kullen på ena sidan av Promenaden.

Namnet härstammar från vikingatiden och kommer av skandinaviskans orm. De tyckte att kullen såg ut som fören på vikingarnas skepp. Jag tycker det ser ut som en krokodil.

Kullen är av kalksten.

Toppen kan man nå antingen med bil, promenera eller…

…ta linbanan eller…

…spårvagnen eller som den kallas här Tram. Den öppnades 1903 då den var ångmaskinseldad med koks, numera är den eldriven. Till toppen är det ca 1,6 km och tar ung 20 min. Banan är enkelspårig med mötesplatser. Mycket vackra vyer längs vägen och naturligtvis från toppen.

Bilvägen till The Great Orme slingrar sig längs kanten och är enkelriktad, 6,4 km. Längs denna väg kan man också se en gammal nedlagd koppargruva.

Nära toppen finns kyrkan Saint Tudno från 1100-talet. Idag används den som sommarkyrka. Det finns också en f d semaforstation, där man sände meddelanden med flaggor. Denna kom senare att användas som telegrafstation. Det finns också en nedlagd fyr som idag är Guest House.

Stora delar av kullen är idag naturreservat med vandringsleder och rik på både flora och fauna med bl a 100 kashmirgetter.

Det finns också en konstgjord skidbacke.

The Little Orme

Little Orme ligger på andra sidan av promenaden och är 141 m ö h. Här fanns förr kalkstensgruvor. Idag är den populär bland klippklättrare och det finns också flera vandringsleder.

Mer från resan kommer på lördag!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till RESA I WALES, LLANDUDNO

  1. Karin skriver:

    Wow vilken spännande plats! Och att allt inte är tiptop och senaste standard tycker jag inte gör något. Jag hörde för ett tag sedan en intervju med någon hotellutvecklare som förfasade sig över att det fortfarande fanns små ”fristående” hotell. Först när alla ingår i de stora hotellkedjorna kan det bli ordning och reda och ”igenkännbarhet”, dvs likriktning. Hoppas Llandudno får behålla riktigt många unika och inte alltför topprenoverade hotell!

  2. Anita skriver:

    Så du är tillbaka i Wales. Llandudno har jag ju besökt så det var ett kärt återseende även för mig. En plats jag gärna skulle besöka igen. Minns att jag och en kompis satt vid stranden och åt F & C … innan middagen, bara för vi var så sugna. Helt galet! Men middagen gick ner ändå … om än i lite mindre portioner.

    Kram och fortsatt fin resa!

  3. gillade piren i Llandudno och hälsa på C.S. Lewis, han har skrivit ganska blandat, inte bara om Alice.

  4. Geddfish skriver:

    Kul med en återblick av Wales. Jag var ju tvungen att bläddra tillbaka till vår resa och första natten sov vi på ett hotell i Llandudno.
    Fint med de gamla hotellen, tycker då jag, de andas historia.
    Kram, Gerd

  5. Ingrid skriver:

    Tänk så bra Forsytesagan var! Den lever ännu kvar i mitt minne och speciellt Fleur Forsyte.
    Ha en fin onsdag!
    Kram, Ingrid

  6. Ett superinlägg om Llandudno!
    Hoppas att de styrande där inte får det vanliga vansinnet att allt ska vara lika utan att de behåller allt det gamla som det är och har varit. Det gör ju att utflyktsmålet blir mycket intressantare och dessutom passar bättre ihop med Alice i Underlandet. Träskulpturer är ovanliga men väldigt fina.
    Impregnerade får man hoppas på också 🙂
    Forsytesagan går nog aldrig ur skulle jag tro. Jag minns också en hel del från den serien, bl.a. Jon. Min son fick det namnet när jag väl födde honom många år senare .
    Ha en fin onsdag Lena! ❤

  7. motionochfritid skriver:

    Vips så var du tillbaka i Wales. Trevlig att vara ut på resa. Kullen ser nog ut som en krokodil bara den gapar.
    Ha det bra!

  8. Helena skriver:

    Nästan så att jag får lust att resa igen efter ditt inlägg från Wales. Nöjespirar är så charmiga tycker jag. Jag var i Brighton på den tiden det fanns två där. Ha det så fint!

  9. Violen skriver:

    Kärt återseende! Där bodde vi också när vi reste i Wales. Det är ganska skönt att bo på ett ställe och slippa packa och släpa runt på sitt bagage.
    Tack för jättetrevlig återblick!
    Ha det gott!

  10. Ditte skriver:

    Vad trevligt att du är tillbaka i Wales och nu som reseledare för en grupp. Tack för den fina guidningen och besöket här i Llandudno. Och visst är det praktiskt att bo på ett ställe, om så är möjligt och göra utflykter därifrån-
    Önskar dig en bra resa.

  11. Bara brittiskt skriver:

    Forsythesagan går att se på BritBox/Cmore här i Sverige just nu.
    Minns att det var någon visning av en del av koppargruvan även på Great Orme när vi var där.

  12. Märtha skriver:

    Jag blev nyfiken på alla dessa pirar när jag läste en Agatha Christie-bok där det obligatoriska mordet skedde på en pir, på nöjesfältet (eller vad man nu skall kalla det). Helt okänt för mig innan dess, skulle gärna vilja veta varför det blev så. Endast av en händelse, eller…? Finns sådant system på andra håll i världen? Hälsar den som tillbringat sina dagar krypande. I morgon blir det eventuellt paus, eftersom det utlovas regn. Få se. Det behövs. Regnet alltså. En artikel skall färdigställas i morgon, oberoende av väder. Datorjobb. Ha det gott! +13,7, klockan 22.

  13. Visserligen har vi varit i Llandudno, eller rättare sagt åkt förbi, men det var alldeles för ”turistiskt” för oss så vi tog oss snabbt vidare. Så jag har inga direkta minnen därifrån tyvärr…..
    KRAM OCH TREVLIG HELG/ Susie

  14. Elisabet skriver:

    Till Wales skulle jag gärna åka och gärna med en kunnig guide!

  15. Så många fina bilder och vyer

  16. Thalassa skriver:

    Tack för ytterligare en fin guidad tur. Det är häftigt och intressant med dessa brittiska pirar. Jag har ju aldrig varit i Wales, men pluggade och jobbade i Brighton i min ungdom. Det var första gången jag stiftade bekantskap med en sådan nöjespir. Ha det gott!

  17. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Vackra vyer med berg och dalar. Älskar strandpromenaderna och de ljuvliga pirerna. Har inte varit i Wales men sett pirerna i både Brighton, Hastings och Eastbourne.
    Ha det gott /Marika

  18. Anni skriver:

    Fleur har nog en stor plats i många minnen hos oss som har åldern inne.
    Jag blir nostalgisk när jag läser ditt inlägg, tänker på hur mycket som fortfarande finns kvar och förhoppningsvis bevaras – som husfasaderna längs promenaden och spelhallarna på pirerna. Så gammaldags och alldeles underbara. Då kan jag blunda för förfulningen av London med alla opersonliga skyskrapor som smälls upp. Åker till kusten istället!

Lämna en kommentar