A NICE CUP OF TEA, inte bara en kopp te
Put the kettle on! (Sätt på den elektriska vattenkokaren!). Kan ofta höras i filmer o s v. Ständiga frasen här i UK. Så fort något upprörande eller katastrofalt har hänt så kommer denna fras och alla problem är därmed lösta. Te ger moral och identitet! En kopp te gör under!
Varför betyder då tedrickande så mycket här? BBC har nu en serie program om te och tedrickande. Bara detta ger väl svaret.
Man säjer;” a cup of coffee”, men ”a pot of tea”. Te är något att dela, något att göra tillsammans, en ritual. Kanske som substitut för ”small talk”, som man kanske inte är så bra på här.
Te koppen här är liten och kaffekoppen stor, tvärtemot i Sverige.
Ofta när man köper a pot of tea, får man också en liten kanna med varmt vatten till, om man vill ha svagare te.
Det finns 8 st proffestionella teavsmakare i UK. De gör precis som vinavsmakare, sörplar, spottar och beskriver te, t ex fruktigt.
Örtteer är är inte så vanliga här som i Sverige. Vanligast är svart te med mjölk och ibland socker. Viktigt är också att först hälla i mjölken i koppen, sedan te. Därför är också tekannan viktig. Att göra te i mugg och sedan hälla på mjölken är lite fusk. Jag är en riktig fuskare!
Tedanser var länge populära och exiterar fortfarande.
Tea rooms är en fin variant av café. Mer liknande konditori. Ofta vacker inredning, vackert porslin, kanske t om en servitris och dukar av textil.
Cream teas är te (eller faktiskt också kaffe) med en scone med tillbehör,d v s smör, sylt och grädde. Gärna clotted cream, tjock grädde.
Afternoon tea startades av en hertiginna som tyckte att det var långt mellan lunch och middag. Hon var ofta lite hungrig vid 5-tiden. Idag kan man få Afternoon tea på många hotell. På det fashionabla Claridges Hotel i London kostar det ca £ 40 och är flera månaders väntetid. Vanliga hotell serverar det för ca en tredjedel av detta pris. Vad ingår då i afternoon tea? Så klart te eller kaffe, sandwishes, (utan skalkar, viktigt), scones med tillbehör, några sorters mjuka kakor, biscuits (som inte betyder bara kex, utan också betyder småkakor). Ofta i form av buffe, så man kan äta så mycket man vill!!!!
Att gå till någon här ”for tea” eller ”at teatime” innebär inte att komma för enkopp te, utan för en middag på kvällen!!!! Lika tokigt som i Sverige att äta middag (=mitt på dagen) på kvällen!!!!
Löste eller påste? Idag är nio och en halv av tio koppar te serverade från tepåsar. Påste tillkom på 1930-talet. Det är också viktigt med färskt vatten och te smakar olika beroende på vattnet.
Vanliga tesorter är bl a Typhoo, PG Tips, Tetley,Twining. Min favorit är den walesiska teblandningen Glengettie. På ena sidan av kartongen står texten på engelska och på andra sidan walesiska!
Te odlas ju inte här, utan kommer främst från Indien, Kina och Sri Lanka. Till Europa kom det på 1600-talet till det portugisiska hovet och genom giftemål in i det brittiska hovet hit. Det var dyrt och endast överklassen (se tidigare artikel om klassfrågor) hade råd att dricka det. Tedrickande och teritualer ingår också i många kända författares böcker, t ex Jane Austin och systrarna Bronte.
Det påstås också att Hitler aldrig kunde inta UK under andra världskriget p g a te! När kriget bröt ut sa Winston Churchill:” Te är viktigare än ammunition”. Med te kan allt övervinnas! Te värmde också soldaterna på havet och i luften.
I UK dricks det 160 miljoner koppar te / dag.
Te har en lugnade inverkan! Ja, kanske är det sant när ni läst detta. Nu till det viktigste ”Put the kettle on”!!!!
Uppdatering: Fick en sådan härlig kommentar från en av mina svensk-engelska väninnor. Det första barnmorskan frågade efter att hon fött barn var om hon ville ha ”A nice cup of tea”!
Spännande! Kommer du förbi Nyköping någon gång så måste du titta in så lovar jag att jag skall Put the cattle on!