BRITTISK JULFIRANDE och JULMAT med Kalkon, Christmas pudding, Crackers, Christmas Cake och Mince pie m m och CHRISTMAS CAROLS

Julen kommer närmare och närmare och vi börjar mer och mer tänka på firande och julmaten. Hur firas jul i Storbritannien och vad äter man?

Ni som följt mig länge har redan läst om detta tidigare, men för er som är nya på min blogg eller helt enkelt glömt det ni läst, så kommer en rejäl genomgång i detta inlägg! Välj de bitar ni är intresserade av och skippa det andra.

Brittiskt julfirande

Juldagen

Juldagen är den stora julfirardagen i Storbritannien…

…julstrumpan hänger beredd sedan dagen innan vid spisen, så Father Christmas kan komma ner genom skorstenen med alla sina klappar. Här bankar han inte på dörren den 24:de och frågar om det finns några snälla barn. Mången barn har frågat sig hur den lätt korpulente mannen kan tränga sig ner genom den smala skorstenen, ungefär lika bra fråga som svenska barn ställer när pappa alltid ska gå ut och köpa kvällstidningen på julafton och alltid därmed missar tomten!!! Så när man vaknar på juldagens morgon ligger klapparna där beredda att öppnas. En del öppnar sina direkt, andra gör det tillsammans lite senare. Olika familjer, olika traditioner…

…julgran förekommer också, men oftast som en liten plastgran med kulörta lampor som ofta är blinkande.

Royal Christmas Message = Drottningens Tal sänds på juldagen kl 15.00 brittisk tid i TV och radio. Talet innehåller reflektioner om händelser som hänt under året både i världen och på det privata planet. Det sänds över hela Brittiska Samväldet och är en tradition sedan 1932.

Annandagen

Annandagen, Boxing Day på engelska. Varför heter det Boxing Day? Jo, det var då bl a anställda i hushåll, av sina arbetsgivare, fick sina presenter i en s k Christmas Box…

…annandagen spenderar många på puben.

Just denna pub hade fått besök av Morris Dancers.

Julafton

I UK är det en halvt vanlig dag, dagen innan den stora dagen. Normalt jobbar man halva dagen och många spenderar sedan eftermiddagen och/eller kvällen på puben.

Julkort

Att sända julkort är en gammal tradition och flera miljoner sänds fortfarande varje år. Korten är alltid dubbelvikta och i kuvert, inte som många svenska typ vykort. De ser mer ut som typ våra födelsedagskort. Korten placeras vid ankomst på spiselhyllan eller hängs över den för allmänt beskådande.

Juldekorationer finns naturligtvis också. Vissa familjer har knappt några, medan andra alltför många!

Brittisk julmat

Kalkon

En klassisk juldagsmiddag med kalkon, rostad potatis, brysselkål, palsternackor, morötter och sås. Mycket gott!..

…här finns både stuffing och korv inlindat i bacon också…

…kalkonen har alltid varit det stora bekymret och något som kan diskuteras om i timtal. Hur många timmar ska den vara i ugnen för att var klar i rätt tid? Är ugnen tillräckligt stor? Många husmödrar har gått upp i ottan, satt in kalkonen i ugnen, glömt sätta på värmen och juldagen är förstörd. Många har glömt tina upp kalkonen dagen innan. Ja, historierna är många.
Idag köper många mindre familjer bara en del av en stor kalkon och slipper på så sätt den svarta ytan och det råa innehållet.
Däremot är stuffing, inkrom eller fyllning, viktig, även om man inte har en hel kalkon, gör man stuffing vid sidan om. Stuffing består till största delen av brödsmulor, kryddor, ev lök, ev äpple. Varianterna är många.
Så ska då all mat vara klar samtidigt! Kalkonen inte för torr eller rå, grönsakerna inte överkokta, potatisen inte mosig, såsen varm o s v och elen och gasen ska fungera! Hur många historier finns det inte om elavbrott på juldagen och ingen mat!!!!!!

Christmas Pudding 

Så är det dags för Christmas Pudding, ofta benämnt av svenskar vid dess gammaldags namn Plum Pudding. En pudding-kaka med torkade frukter och fett och gärna lite sprit i för smakens skull. Olika recept från region till region och familj till familj. Enligt traditionen kokas den i tyg, idag oftast i kastrull. Detta sker flera veckor innan jul och ångas upp strax innan den ska ätas. Serveras antingen med vaniljsås eller så flamberas den i brandy. Mycket gott, men otroligt mättande!!!

Christmas Crackers

Naturligtvis har man också Christmas Crackers = smällkarameller i samband med maten. Och visst smäller de! Två personer drar i var sin ända av smällkaramellen och puff, så smäller knallpulvertråden…

…inuti finns alltid en liten färgglad ”krona” av silkespapper att sätta på huvudet, en leksak och en gåta…

…några exempel på Christmas Crackers Jokes. Betänk att jag valt ut de bästa, tänk er då hur de övriga är!

1. What does Santa Claus suffer if he gets stuck in a chimney?
2. What do you call a sick crocodile?
3. What kind of motorbike does Santa ride?
4. Why are Christmas trees so bad at sewing?
5. What athlete is warmest in Winter?
6. What do you call Father Christmas at the beach?
7. What vegetable needs a plumber?
8. Why don’t Penguins fly?
Svar: 1. Claustrophobia 2. An illigator 3. A Holly Davidson 4. They always drop their needles 5. A long jumper 6. Sandy Claus 7. A leek 8. Because they’re not tall enough to be pilots.

Crackers betyder också tokig, galen på ett positiv sätt.

Christmas Cake

Innan jul ska man ju också äta lite gott, som t ex denna Christmas Cake, inte samma som Christmas Pudding. Det är en mörk kaka bestående av mycket torkad frukt och glasyr på toppen. Jag har faktiskt själv aldrig bakat någon, för detta gör Lidl så bra! En liten skiva kan se lite futtigt ut, men den är mycket mastig och mycket god dessutom, så okej, en liten bit till kan ju alltid slinka ner.

Mince pies

Mince pies äts innan och under jul. De består av pajdeg i en liten form, fyllning och ett pajskal på toppen. Fyllningen består av kokade fruktbitar, talg, socker, kryddor och brandy. Fyllningen kan också köpas färdig i glasburk om man inte vill göra den själv. Man kan även köpa färdiga små pajer och bara värma upp dem innan man äter dem. Mycket gott!

Fyllningen kallas mincemeat.
Förväxla inte med minced meat, som är köttfärs.

Christmas Carols från Wales

Här kommer några Youtube med Christmas Carols, julpsalmer eller julsånger.

Välj vilka du vill lyssna på!

En ung Tom Jones läser och sjunger tillsammans med en Welsh Mail Choir:

10 min.

Cwmbach Male Choir sjunger O Holy Night, Oh helga natt:

3,20 min.

Stilla natt på walesiska med walesisk manskör:

3 min.

Anfonaf Angel, Jag sänder en ängel. Manskör på walesiska:

4.30 min.

Gad hi fynd, Let it go. Från Frost på walesiska:

3,30 min.

Barnjulsång från Wales. Pwy sy’n dwad dros y bryn? Vem kommer över kullen?

2 min.

Lär dig en julsång på walesiska!:

1,20 min.

 Trevlig 3dje advent!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till BRITTISK JULFIRANDE och JULMAT med Kalkon, Christmas pudding, Crackers, Christmas Cake och Mince pie m m och CHRISTMAS CAROLS

 1. Vilket trevligt inlägg, tack för länkarna! Christmas pudding har vi ätit nu många jular, även tysk Stollen och italiensk Pauettue, hittade en liten på Lidl i går, ibland gör jag finska Joulutorttu 😀

 2. Maken har bestämt sig för att fylla år den 19:e december, jag har lyckats skaffa biljetter till julkonsert, vi får ta med oss vaccinpass, tänkte beställa mat på Konserthuset innan konsert (hans mormor hade köpt EN fin engelsk julkopp, kunglig porslin, med åren har det blivit mer julig brittisk porslin 🙂

 3. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant detta med julmat (och traditioner!) i olika kulturer! Vi är inte så traditionella, men idag ska vi göra julfint och fixa julnat. Vi får nämligen besök av gäster som inte bott så länge i Sverige, så ska visa upp lite svenska traditioner (minus fläskköttet ;)). Ska bli trevligt!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det intressant med olika traditioner och mat i olika länder och dessutom på alla de olika dagar man firar, 6, 24 och 25 december och 6 januari.
   Trevligt med besök och roligt att visa upp svenska traditioner.
   Trevlig helg!

 4. Tack för allt! Minnena från våra härliga resor till Gr.Britain kom flödande. Jag har tidigare beställt hem en massa roliga rätter på nätet – bl.a. både Christmas pudding och mince pay. Men men nu var det många år sen. I år har det istället blivit Chatka krabba till nyår, det går inte att få tag på här på ön. Försökte beställa från ett svensk ställe, men dom sålde inte till Gotland. Men allt löste sig när jag kom ihåg stället jag köpt från tidigare…..fast det blir förmodligen väldans dyrt nu när ni inte är med i EU längre. Men nått ska man väl ändå unna sig!
  KRAM/Susie

 5. åsa skriver:

  Så medan vi svenskar bänkar oss framför teven på julafton kl 15 och ser på Kalle Anka är det Drottningen som är huvudattraktion i England kl 15 på juldagen 😃
  Vi äter faktiskt kalkon på julafton, det har vi gjort senaste fyra åren… sedan det blev jag som skulle fixa julafton 😅 när vi firade julafton hos mina föräldrar var det traditionellt med vanlig svensk julmat.
  Ha en fin lördag 🤗

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, men visst är det roligare med Kalle Anka än den trista drottningen.
   Kalkon är gott, men jag älskar också den svenska traditionella julmaten. Äta gott ska man göra på jul.
   Trevlig lördagskväll!

 6. Åke skriver:

  Så trevligt inlägg du bjuder på. Jag har läst om det förut men behöver påminnas om hur det firas. Smällkarameller var min mor förtjusta i. De sattes upp i granen och fick inte röras förens vid julgransplundring. Så var ju du också med på bild, trevligt Lena! Du får ha en trevlig helg 🙂

 7. Geddfish skriver:

  Vilket trevligt inlägg! Kan läsas om och om igen. Kul med körerna också. Tänk så olika traditioner. Men detta med smällkarameller är jag uppväxt med. Dessa skulle frossas i på julgransplundringen. Tider, det!
  Trevlig lördag och helg, Lena!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Gerd!
   Ja, så olika det är i olika länder med mat och firande.
   Smällkarameller hade vi också i min barndom med det var inget knallpulver i dem, men godis istället, gillade jag.
   Fortsatt trevlig helg och lördagskramar!

 8. yfronten skriver:

  Baconlindad korv ser gott ut! Min engelska svärmor är inte så intresserad av julen, så hon brukar inte göra så mycket mat, men hon gillar christmas pudding. Ha det bra!

 9. Ingrid skriver:

  Tack för allt jag fått lära mig om brittiskt julfirande. Och Stilla Natt var väldigt vacker på walesiska.
  Ha en fin lördag och tredje advent!
  Kram, Ingrid

 10. skogsnuvan skriver:

  Vad det var kul att läsa det här inlägget med all mat och så annorlunda mot här. Sedan har jag suttit och lyssnat på dom fina körsångarna och faktiskt fått lite julstämning. Annars har det varit en förfärlig vecka. Jag hade planerat att åka på julmarknad men snön har vräkt ner, bilen har däck som är fastfrusna i bilunderedet och värmepumpen har blivit full med blötsnö så det dundrar i hela huset när den går igång. Jag skottar och är jättesur och vägen är oplogad så här sitter jag instängd i skogen. Roligt då att läsa din roliga blogg. Jag vet att det är massor med julfilmer på tv den här tiden men dom är bara från USA och lite fåniga alla. Gör man inga julfilmer i England? Jag brukar gilla engelska filmer mycket mer än amerikanska.

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att du tyckte om att läsa om firandet av jul i UK och musiken.
   Tråkigt att du haft en så hemsk vecka. Inte roligt att vara totalt insnöad.
   Många av de filmer som kommer till Sverige är tyvärr från USA. Det görs filmer i UK också, men inte alls så många som i USA, tyvärr.
   Sköt om dig och vi hoppas på en bättre vecka för dig!

 11. Blomsterbönan skriver:

  Jag har lite svårt för de här lite stabbiga efterrätterna men det är alltid roligt att prova andra länders traditioner.
  Jag har haft lite problem att komma ut på din blogg och kommentera men jag tror problemet är hos mig nånstans. Den nittonåriga sonen jobbar på det, tur att jag har en tonåring i huset 😂

  • Lena i Wales skriver:

   Ibland kan det bli lite för stabbig, men gott är det.
   Vad tråkigt med datorproblem. Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan en av mina söner och en svärdotter. De är fantastiska och hjälper mig så mycket.

 12. Ditte skriver:

  Alltid trevligt med en repris och roligt är det att läsa om brittiskt julfirande och tradditioner. Min tanke nu som tidigare är att det är ganska kraftig mat men det är ju så olika i olika kulturer vad man äter. Och jag tycker ju också den svenska ”julbordsvarianten” har för många blandningar och är alltför kraftig. Hemma har vi några få rätter men satsar på en del skaldjur som vi tycker om. Färsk hummer är alltid ett säkert kort.
  Önskar dig en fin helg här i Sverige.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar inlägget, även om det är repris, man kan ju välja de bitar man känner för.
   Jag älskar den svenska julmaten. Fast jag älskar skaldjur också.
   Trevlig adventssöndag!

 13. Märtha skriver:

  Lite julmatstraditioner håller vi kvar, men oftast är jag inte så förtjust i att ”vara tvungen att” äta si och göra så, bara för att… och så vidare. Traditionella finländska lådor, förstås. Och visst diskuteras det kvinnor emellan om vad som är rätt, sillsalladen är ett givet diskussionsämne – och jag äter den helt utan sill, om jag äter!### Däremot hör julkonserter till. Bernts ena kör har serverat en sydamerikansk konsert (Navidad Nuestra, Aríel Ramirez), underbar! Och en gång sjöng han solot i O helga natt med ”sin” manskör. Jag filmade med telefonen och var supernervös för den höga tonen i slutet, men han ”kastade upp” den riktigt elegant, och var förvånad själv också! Kompet bestod av kyrkorgel och kören, det är så jag vill höra den julsången. Och telefonen jag bandade med har jag satt nånstans så att jag inte hittar den… En julkonsert återstår, Camille Saint-Saëns juloratorium, rent ut i riddarhuset i Helsingfors, om en vecka. Mitt i natten, +0,7 grader…

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också de finska lådorna. Hade en gång en svåger från Finland och han brukade göra dessa. Så har en av mina svärdöttrar finskt påbrå, så då blir det också lådor. Jag har gjort god morotslåda, men efter jul. Gillar den.
   Visst är det fint med dessa julkonserter, men i år blir det nog ingen för mig.
   Runt 0 här runt Göteborg idag.
   Trevlig 3dje advent!

 14. mamma C skriver:

  Ett trevligt och intressant inlägg.
  Alltid skoj att veta hur andra firar sina traditioner.
  Carin

 15. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Det behövs en påminnelse, det var riktigt intressant läsning. När jag ser maten blir jag påmind om Vicar of Dibley som var tvungen att besöka flera hem för att äta jullunch. Till sist var hon så proppmätt, stackarn. Vi firar med traditionell julmat, och finsk potatislåda och kålrotslåda. Brukar inte baka men de finska jultårtorna som ser ut som stjärnor med en klick plommon i mitten, brukar jag få till. Körsång och Christmas carols hör till. Tyvärr kom det ett meddelande i veckan att konserten med makens kör, är inställd på grund av covid. Restriktionerna blev ändrade men trodde inte det skulle påverka. Kyrkan brukar vara fullsatt vid konserten, kanske ville man inte räkna antal personer och stänga dörren för besökare. Får lyssna på dina sångare här istället.
  Ha en fin tredje advent /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Vicar of Dibley, ha,ha, gillar den serien och speciellt julepisoden.
   Bra kombination av svenskt och finskt. Hade en finsk svåger förr i tiden och han gjorde både kålrots- och morotslåda. Har däremot inte ätit den finska jultårtan.
   Tyvärr är det nog många evenemang som behöver ställas in eller reduceras, så tråkigt.
   Fortsatt trevlig kväll!

 16. Karin skriver:

  Härligt juligt inlägg! Kul med olika traditioner. Vi har plockat från lite olika håll i min familj. Gärna något kryddstarkt indiskt på julbordet och Christmas pudding till efterrätt. EN julklapp på morgonen men resten på kvällen. Vi planerar ofta att besöka julottan, men vär det väl är morgon orkar ingen upp så tidigt. Kanske i år …

 17. Titti skriver:

  Kul att läsa om brittiska jultraditioner! Lite annorlunda…äter man inte sill i England?
  Härligt inlägg som vanligt!
  Vinterkram från Titti

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, inte inlagd sill som vi gör. Man har roll mops som lite liknar inlagd sill, men det är inte särskilt vanligt.
   Så roligt att du gillade att läsa om detta.
   Vinterkram härifrån också.

 18. Tack för ett trevligt, roande och intressant inlägg om julfirande! =)
  Ha nu en fin söndag och 3:e advent! (Och tack för fina ord om min sömnad! )
  /Maria

 19. Inger Hansson skriver:

  Kul att läsa om alla brittiska jultraditioner! 🙂

 20. motionochfritid skriver:

  Tur jag just ätit före, hade annars blivit snål av all god mat. Puddingen ser också god ut, är svag för efterrätter 😊 ska googla kanske jag hittar.
  Trevlig kväll!

 21. Här lärde man sig mycket om traditioner – de där kakorna med små texter är kul!
  Annars är jag inte så mycket för kalkon och potatis och sånt 🙂
  Trevlig tredje advent!

 22. Elisabet skriver:

  Kul att höra om julmat i England! Lite koll hade jag innan.

 23. farfar hebbe skriver:

  Jaghade dålig koll på jultraditionerna i England,kul att ta del av dom,det skiljer ju en hel del mot våra..Lucia firar jag i Uppsala,kollar på Tv..Ska lämna bilen på service idag,sedan kör jag hem de 10 milen mot norr,till Skutskär..Haé Kram.

 24. Znogge skriver:

  Så trevligt att få veta mer om era traditioner. Kalkon tycker jag är mycket gott och det händer att vi har det på julafton, mycket beroende på att jag inte tycker om traditionell julmat.

  Ha en fin Lucia!

 25. skåningen skriver:

  Ha en bra vecka!
  Kram!

 26. Ama de casa skriver:

  Vi ser och upplever ganska mycket av dom brittiska jultraditionerna här nere eftersom det är väldigt många britter i och runt Torrevieja 🙂

  Ha en fin Luciadag!

 27. Anni skriver:

  Brandy butter vill jag ha till Christmas pudding! Mums!
  Gjorde mince pie härom dagen, med burkfyllning, men det blev inte alls gott … Tror att det var alldeles för mycket fyllning och då blev det väldigt smakstarkt.

 28. iamittilivet skriver:

  Tack för julsånger! Några vänner från England hävdar att det där med kalkon egentligen är amerikanskt. Kanske är som hönan och ägget – svårt att veta vem som var först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s