KING ARTHUR OCH RIDDARNA KRING DET RUNDA BORDET

King Arthur var en legendarisk brittisk ledare som enligt medeltida historia och äventyrsberättelser ledde försvaret mot saxernas invasion i början av 500-talet.

Photo5059

Det mesta runt hans liv är folksägen och mer eller mindre uppdiktade historier. Många har skrivit om King Arthur och hans liv, så varianterna är många och har väldigt lite med sanningen att göra. Numera debatteras det även kring hans existens.

De äldsta källorna som nämner King Arthur är från 800-talet. Där beskrivs det hur han ledde kelterna till seger i tolv olika slag mot saxerna.

I Geoffrey of Monmouths verk  De brittiska kungarnas historia från 1100-talet skrivs mycket om King Arthur. Denna beskrivning utgjorde sedan grunden för Arthurhistorierna som sedan kom att spridas över hela världen. Ur de gamla berättelserna har man lagt till och dragit ifrån lite som man vill.

Photo5461    Photo5467

Photo5465

Träskulptur av King Arthur vid Tintern Station. Se mer om Tintern Station 18 maj 2013!

Photo5060              Photo5063

Broderi i Monmouth Priory.

Riddarna kring det runda bordet

Riddarna är King Arthurs medhjälpare som försökte skänka lycka och hitta den heliga graalen.  Bland de mest kända riddarna finns  Sir Lancelot, Sir Galahead och Sir Tistan.

Fortfarande idag finns det en Riddarna av Runda Bordet klubb som säjs vara den äldsta sällskapsklubben i världen.

Det runda bordet som kan ses hängande på väggen i slottet Winchester i England är en bordskiva med namn på riddarna i King Arthurs hov. Denna tillkom troligen inför en medeltida Round Table fest. Dessa fester förekom under medeltiden över hela Europa. Här hade man tornerspel, dans och musik. Bordet är alltså inte det bord som användes av King Arthur och riddarna. Detta vet man inte var det finns eller om det överhuvudtaget har existerat.

Riddarna kring det runda bordet har också filmatiserats 1953 i USA med bl a Robert Taylor, Mel Ferrer och Ava Gardner. Ett typiskt kostymdrama med förvecklingar och glorifieringar.

Trollkarlen Merlin

Enligt legenden var han född i Carmarthen i Wales och var son till en nunna och en demon. Han anställdes vid hovet och använde bl a sina trollkonster till att ge råd och sia om framtiden.

Excalibur

Är svärdet i Arthurlegenden. Varianterna är många på hur Arthur fick tag i det. En är historian om sväret i stenen, där Excalibur sitter fast i en sten och kan bara dras bort av den rättmätige kungen, d v s Arthur. En annan är att Arthur får svärdet av Lady of the Lake när hans första svärd var trasigt. Ytterligare varianter är en kombination av dessa båda historier.

The Holy Graal

Den heliga graalen är en skål eller tallrik i Arthurlegenderna. Den är enl  medeltida kristen tro bägaren ur vilken Jesus och lärljungarna drack vinet vid den sista måltiden. Det finns fortfarande folk som ägnar sig åt  att leta efter den.

Guenever

Guenever var King Arthurs hustru. I vissa historier finns det tre olika Guenever. Hon var antingen dotter till några jättar eller till en kung. Hon blir invecklad i ett trinangeldrama där hon bedrar kungen med en av hans riddare. Hon framställs som en mycket värdig kvinna på samma gång som hon inte är helt oskuldsfull.

Detta inlägg publicerades i Kända walesare. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till KING ARTHUR OCH RIDDARNA KRING DET RUNDA BORDET

  1. barabrittiskt skriver:

    Du får ta dig till Glastonbury och fortsätta berättelsen vid hans grav. Eller Tintagel med Merlins grotta fast själva slottsruinen av idag är mer dramatisk än arthuriansk för den är från senare tid men vansinnigt vackert är det där. Nu blev jag sugen på att blogga om Tintagel snart. 🙂 Åh så jag läste Stewarts böcker och Mists of Avalon som yngre, haha.

  2. Britt skriver:

    Synd man inte kommer ihåg allt man läser. Ska dock försöka komma ihåg var jag läste det. Intressant!

    • lenadyche skriver:

      Det där med minnet är knepigt, men ibland kan man se det som njutning för stunden och det som finns kvar efteråt är bonus. Roligt att du fann det intressant!

  3. Isas Trädgård skriver:

    Spännande historia !
    Själv har jag blivit intresserad av skotsk historia sedan det visat sig efter min mors död att det finns kopplingar till familjen Stewart på 1300-talet. Tänk om man kunde resa tillbaka i tiden och få vara en liten fluga och få vara med !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    • lenadyche skriver:

      Vilken härlig upptäckt! Jag har alltid varit intresserad av historia, fick det troligen från min käre far. Visst skulle det vara spännande att kunna gå tillbaka i tiden ,fast komma tillbaka till nutid ganska snart. Tack för din kommentar och välkommen till min värld!

  4. anjahill skriver:

    Tv-serien om Merlin fascinerar mig, gamla människan men med barnsligheten oförstörd ;-)))!
    Själv kan jag inget alls om skotsk historia, men njuter mycket av dina kunniga, historiska inlägg.

    /Anja

    • lenadyche skriver:

      Jag är glad att du uppskattar mina historiska inlägg. Tycker själv att historia är mycket intressant och är därför glad att andra också tycker det. Ha det bra!

  5. Jag är imponerad över hur påläst du är.
    Vilken fin resa du gjort.
    Kramar
    AnnaMaria

    • lenadyche skriver:

      Tack Anna-Maria! Historia är ett av mina verkliga favoritämnen. tror jag fått det från min far. Alltid roligt att få trevliga kommentarer från dej! Kramar

  6. Britt skriver:

    Jönköping är kommunen

  7. Linda skriver:

    Jag älskar Arthursagan! Plöjde T H Whites böcker när jag var yngre och för några år sedan besökte vi Tintagel. Attans – nu blev jag sugen på att åka till Cornwall. Älskar det stället. Och Skottland. Skulle säkerligen älska Wales också. Har varit kär i Storbritannien sedan tonåren.

    Hoppas att du får en finfin helg!
    //Linda

    • lenadyche skriver:

      Vad roligt att du gillar mitt inlägg. Om du varit förtjust i GB sedan tonåren tror jag att du skulle älska Wales. Som du ser i min blogg finns det så många vackra och intressanta platser att besöka. Croeso! Välkommen!

  8. Åse skriver:

    Av en händelse hittade jag hit till din blogg, intressant läsning så jag återkommer. Åse

  9. Marit skriver:

    Det er artig det du skriver om, og jeg synes som barn at det var en spennende historie. Englang er full av historie, så det er mye du kan skrive om her 🙂

    Ha en fin dag! Her er det bare 3 grader, men det blir skikkelig varmt ut på dagen med masse sol 🙂

    • lenadyche skriver:

      Tack Marit! Trevligt att du också är intresserad av historia, ett av mina favoritämnen. Här är det regnigt, dimmigt och nu på morgonen 11 grader. Väntar på värmen.

  10. Anne-Marie skriver:

    Tycker att de här berättelserna är fascinerande.
    Ser att Glastonbury nämns i kommenterarna. Den staden är verkligen värd ett besökt.
    Jag och några till reste runt för många år sedan till en del gamla, historiska platser som hade med det att göra som du skriver om. Vi besökte även Stonehenge en kväll och då gick det att hyra den platsen vilket våra guider hade gjort. Helt fantastiskt att ha Stongehenge för oss själva under ett par timmar.

    • lenadyche skriver:

      Ja, här finns många historiska platser att besöka och jag har flera kvar att se. Spännande med Stonehenge alldesles sjävla. Idag är där folk hela tiden, och verkligen många människor.

  11. Katta skriver:

    Åh vad spännande! Undra hur de var i verkligheten såna spår som de satt i historien i alla år sen dess. Intressant det där med Merlin att han var son till en nunna och en demon, undra just vem demonen kan ha varit? (kanske en mindre trevlig man helt enkelt) 🙂 Kram Katta

    • lenadyche skriver:

      Javisst är det intressant och på något sätt gillar jag att man inte riktigt vet. För om man visste allt skulle livet inte vara lika spännande. Ha det bra

  12. Äppelblom skriver:

    Så trevligt att du tittade in hos mig, annars hade jag inte hittat till din intressanta blogg.
    Jag kommer att titta in fler gånger hos dig.
    Vår Londonresa var trevlig och det var roligt att komma dit igen.
    Må så gott!

    • lenadyche skriver:

      Du är välkommen till mej också! Croeso (välkommen på walesiska)! Jag har nya inlägg varje onsdag och lördag. London är alltid speciellt, även om jag inte är där så ofta, tyvärr. Ha det bra!

  13. Veiken skriver:

    Det kittlar fantasin med dessa gamla myter, sanningar eller skrönor! Generationerna gör det allt intressantare allt eftersom tiden går!
    Sant eller inte. Det är otroligt intressant att läsa och försöka föreställa sig hur det var då! Tack för lektionen! 🙂

  14. Ditte skriver:

    Tack för denna historiska tillbakablick. Väldigt intressant! Jag är verkligen historieintresserad med har glömt mycket, märker att det behöver fyllas på. Och dryckesvisan ” Riddarna kring det runda bordet drickom ut ty vårt vin är gott…” Även den franska versionen ”Chevaliers de la table ronde….
    Inser att även Skottland bör besökas.
    Önskar dig en fin helg.

    • lenadyche skriver:

      Hej Ditte! Alltid roligt med historieintresserade människor. Jag älskar historia, ju mer man lär sej, ju mindre vet man och ju mer vill man lära sej.

  15. Ninette skriver:

    Vad kul att se speciellt bilderna och broderiet! Jag brukar sluka allt såm har med Arthur att göra sen jag var liten, men ju mer man läser desto mindre finns kvar av den där mytiska personen – fast samtidigt blir det mer spännande på nåt sätt också. Kevin Stroud & History of English gjorde en podcast som bland annat handlade om Arthur-legenden och var jätteintressant! http://historyofenglishpodcast.com/2013/09/06/episode-30-the-celtic-legacy/

    • lenadyche skriver:

      Ninette, roligt att du tycker om inlägget. Tänker på dej när jag skriver om historia och vet ju nu att det är ditt intresse. Ska kolla in poden. Ha det bra!

  16. Pingback: SPANIEN 6, ARTHURS STONE och BRITTISKA BILAR – MINI (hundkoja) | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s