IRLAND och NORDIRLAND och BREXIT

På resande fot igen!

Denna gång som reseledare på Irland. Dessa Irlandsresor har jag gjort ganska många av i olika varianter. Irland är en fantastisk ö och människorna trevliga. Lite mer gammaldags och lugnt än andra ställen. Det där med tidsbegrepp har man man inte riktigt kommit på ännu, det blir som det blir och man är lika glada ändå. Detta kan vara lite problematiskt i samband med punktliga och korrekta svenskar för vilka allt ska fungera på pricken och exakt. Känner ni igen det? Kanske inte, men med min erfarenhet av turism vet jag att så fungerar många svenskar. Helst ska det fungera som hemma, men ändå vara exotiskt och annorlunda, lite svårt att kombinera. Service går också ibland lite saktare och lugnare än i Sverige och det är också för många svårt att förstå, så där blir också lite problem ibland. På Irland tar man det som det kommer och är fortfarande lika glada.

Nordirland och Belfast (en liten repris och lite nytt)

Photo0163.jpgorig

De allra flesta resebyråer med resor till Irland innehåller inte en tur till Nordirland. Denna resa som jag lagt upp och är unik, eftersom vi gör en dagsutflykt till Belfast i Nordirland. Det är bara 16 svenska mil mellan Dublin och Belfast.

Nordirland tillhör UK och är en sjättedel av ön Irland, har ung 2 miljoner invånare och huvudstaden är Belfast. Resten av ön är den självständiga staten Republic of Ireland och huvudstaden där är Dublin.

United Kingdom finns ingen översättning för i svenskan. Great Britain blir Storbritannien. Storbritannien består av England, Wales och Skottland, alltså hela brittiska ön. UK är Storbritannien plus Nordirland.

På brittiska pass står det United Kingdom of Great Britain and Northen Ireland.

UK och GB blandas ihop, även här. GB på bilar i UK. Inom idrott är det ibland UK och ibland GB.

Eftersom jag översatter från vår lokalguide under hela rundturen i Belfast blev det inte så många foton tagna, så här blandar jag nya och gamla foton.

10052011191

Nordirlands historia är kaotisk och blodig.

Ända sedan britterna ockuperade den starkt katolska ön Irland under medeltiden har de försökt att plantera in protestanter för att stärka sin position på ön. Speciellt under 1600-talet gjordes stora planteringar av protestanter på norra delen av ön. Protestantiska britter gavs stora landområden och andra finansiella förmåner. Något som kom att få blodiga konsekvenser under 1900-talet. Irländarna trycktes ner och fick t ex inte medverka i parlamentet, trots att de var ca 90 % av befolkningen. Det var en liten minoritet av brittiska protestanter som styrde med hård hand över en majoritet av katoliker på ön. Rika britter, boende i London, kom också att bli stora landägare på Irland och den fattiga irländska befolkningen svalt.

DSCN8869

Nordirlands parlament, Stormont i Belfast. Känt från mediabilder.

När Republiken Irland blev fritt från brittiskt styre i början av 1920-talet bestämdes att man skulle lämna den norra delen av ön som del i UK.

Hela tiden jäste det uppe i Nordirland och det eskalerade mer och mer och ledde till det som brukar kallas The Troubles mellan slutet av 1960-talet och början av 2000-talet. Det är detta som vi följt i svensk media och mycket har handlat om IRA:s inblandning. De allra flesta har nog hört talas om detta som en konflikt mellan protestanter och katoliker, men det är långt ifrån hela sanningen. Detta gäller långt ifrån hela Nordirland och inte heller hela Belfast. Religionen är bara en liten del av problemen, lika mycket handlar det om sociala frågor. Oroligheterna har till stor del varit i de fattiga delarna av Belfast, medan man i medel- och överklassområdena levet sida vid sida i fred mellan katoliker och protestanter. Något jag tror att de flesta svenskar är helt omedvetna om. Informationen från media har varit ganska enkelriktad, milt uttryckt.

Photo0150 Photo0147

Väggmålningar i Belfast. Dessa väggmålningar började göras när man inte kunde få ut sitt budskap genom media från den katolska sidan. På något sätt måste man berätta hur läget var och då målade man helt enkelt detta på husen istället.

Att det går en mur, liknande den gamla Berlinmuren, mellan fattiga katolska och protestantiska områden i Belfast är det heller kanske inte många som är medvetna om. Vilken sida om muren man är på råder det heller ingen tvekan om, på den katolska sidan vajar mängder av Republiken Irlands flagg och i den protestantiska sidan vajar Union Jack. Provokation från båda sidor.

För att ta reda på om någon är protestant eller katolik är alltid första frågan förnamnet. Heter man t ex Liam eller Seamus är man definitivt katolik, typiska katolska förnamn. Dess motsvarighet bland protestanterna är William och James. Sedan avslöjar också ofta efternamnet vilken religion man tillhör. Om inte detta skulle räcka blir nästa fråga vilken skola man gått i. Och nu bör man veta vilken religionen personen har.

Detta var bara lite om det intressanta Nordirland och Belfast. Det finns så mycket mer att berätta om, bl a byggandet av skeppet Titanic, en arbetsplats för protestanter. Så om ni nu är intresserade av att få veta mer, så får ni åka dit!

Nordirland och Brexit

Det har ju varit lugnt i Nordirland under några år, men hur kommer det att bli efter Brexit? Ja, detta är något som jag är mycket bekymrad över.

Nordirland tillhör ju UK, som jag förklarat ovan, medan Republiken Irland är ett självständigt land. Så efter Brexit kommer Nordirland att vara utanför EU och Republiken Irland i EU.

Under tiden för The Troubles, som jag skrivit om ovan, var gränsen definitiv mellan de två länderna och mycket tungt beväpnad med barska gränsvakter. Idag är gränsen öppen. Det enda man ser när man åker motorvägen mellan Dublin och Belfast är en lite skylt där det står välkommen till Nordirland, så liten att man lätt kan missa den. Hur man kan se vilket land man är i, är att fartbegränsningarna går från kilometer, som används i Republiken Irland, till miles, som används i UK och att priserna på bensin ändras från Euro, som används i Republiken Irland, till Pund, som används i Nordirland.

Men hur kommer det att bli efter Brexit? En gräns med passkontroll igen? Beväpnade gränsvakter? Ja, ingen vet. Det där hade man liksom glömt bort i diskussionerna ang Brexit!!!!

Eller kommer det att bli så att passkontrollen kommer att bli inom UK, mellan Nordirland och Storbritannien? Detta vore ju också helknasigt att ha en passkontroll inom ett land!

Som ni redan vet är jag stor motståndare till Brexit och har undvikit att skriva alltför mycket kring detta, för att jag helt enkelt tycker att det är så jobbigt och inte orkat, men i detta sammanhand kan man liksom inte undvika detta.

Hur man än vänder och vrider på det kommer det att bli stora problem. Bara framtiden kan utvisa hur det blir!

Detta inlägg publicerades i Irland. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till IRLAND och NORDIRLAND och BREXIT

  1. seniorvinklat skriver:

    Detta tycker jag är så intressant. Mycket av den information du ger kan man inte få på annat sätt. Irland liksom Shetlandsöarna och Hebriderna har alltid fascinerat mig och jag har också skrivit lite om det. Irland. Tack för det inlägget.

  2. åsa i åsele skriver:

    Att England lämnar EU måste vara ett dumt beslut.
    Gränskontroller inom det egna landet… ja vem vet 😉
    Här har det ibland pratas om att Norrland är ett eget land…

  3. intressant, vi ska till Belfast i höst

  4. (i Norden har man inte haft passkontroll mellan länderna)

  5. Ingrid skriver:

    Det här var ett mycket intressant inlägg Lena! Nu fick jag en hel del frågetecken uträtade.
    Kram, Ingrid

  6. Piedra skriver:

    Bra att du tar upp det här med problemen på Nordirland. Media framställde det väldigt mycket som en konflikt mellan protestanter och katoliker, men det är aldrig så enkelt som att det enbart är religionen som ställer till det. Sociala faktorer är oftare triggers.
    Kram

  7. Znogge skriver:

    Intressant och läsvärt inlägg. Irland uppskattade jag mycket och skulle gärna återvända dit någon gång.

  8. Monica skriver:

    Så bra och intressant allt du beskriver, behövs verkligen. Och om Brexit, ja, tänker på det varje dag men man har inte ork att prata om det. Men så mycket ovisst och oklart men hela världen är ju så, men onödigt att förstöra så mycket som görs och gjorts redan i och med detta med Brexit.

    Vill önska dig en bra resa och lite kul det du skriver att allt ska va´ som hemma, då är det ju inte en resa ut i världen:-), börjar mer och mer tycka att det är skönt om allt inte är som hemma:-), allt gott Lena på denna tur!

  9. barabrittiskt skriver:

    Ja jag är också oroad över vad Brexit ska göra med Nordirland och speciellt nu när Davis inte ens kan förhandla utträdet. Fast ibland undrar jag om det ens kan bli något Brexit eller om de tänker låta det rinna ut i sanden medvetet.

  10. Ingrid Runesjö skriver:

    Verkligen intressant att få reda på lita mer om de oroligheter som varit i Nordirland, Här i Sverige har ju media bara rapporterat det som oenigheter mellan katoliker o protestanter. Men som alltid myntet har 2 sidor brukar man ju säga. Ja hur ska det gå när Brexit är verklighet?

  11. Karin Eklund skriver:

    Tack Lena för åter igen ett intressant inlägg! Irland hägrar och vi var snudd på på väg men annat kom i vägen. Men man vet ju aldrig…
    Jag har inte varit inne hos dig på ett tag, egentligen inte hos någon men nu börjar det finnas tid igen. Nu ska jag bläddra bakåt i tiden, läsa läsa.
    Ha det gott!

  12. Märtha skriver:

    Intressant igen. Jag har alltid undrat över om det verkligen går sååå starka gränser mellan anglikanskt och katolskt i Nordirland. Fd religionsläraren är ju noggrann med att påpeka att det handlar om samma religion, olika ”fraktioner”. Det är alltid så lätt att skylla på ”religion” för alla krig och oegentligheter, när orsaken oftast är nån form av makthunger.

  13. Är det inte alltid så, att medier – särskilt i Sverige – bara visar från en sida. Hur ofta ser man inte på nyheterna där de tar in någon sk kunnig som berättar den ena sidan men den andra sidan är det ingen som företräder.

    Sverige är med i EU, Norge är det inte. Det är väl inte så mycket till passkontroll där emellan heller, om jag minns rätt.

  14. Eva Trillian skriver:

    Tack för upplysande och intressant inlägg. Många bra kommentarer läste jag mig igenom också 🙂 Tänker som Emma, sol som sol? att Sveriges nyhets-coverage många gånger är väldigt ensidigt. Men det att det inte är passkontroll mellan Sverige och Norge och att det skulle kunna vara en indikator på läget i Irland efter Brexit … nej, jag förstår din oro.
    Svenskar som turister. Ett helt kapitel för sig. Jag har jobbat med dem på Cypern. Ett rätt gnälligt folk som inte förstår att svensk standard inte kan appliceras på resten av världen – vi är inte normen (vem är det)! Ändå påstår vi oss vara så upplysta 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s