WALES – PONTCYSYLLTE AQUEDUCT

Då var det lördag igen! Idag blir det ett inlägg enbart från Wales, trot att jag befinner mig i Spanien.

Pontcysyllte Aqueduct

Pontcysyllte akvedukt ligger i nord-östra Wales, nära den lilla fina staden Llangollen och är en del i Llangollen kanal, som ni kan läsa om här

…längden är 307 m och den är 3.7 m bred. Sedan går det också en gångbana längs vattnet. Både att åka kanalbåt och att promenera där är lite kusligt. Och som ni kan se av bilderna ovan är det inget räcke alls på en sidan, kanalsidan…

…konstruktionen är gjord av gjutjärn och sten och den ser riktigt maffig ut underifrån också. Höjden är 38 m över floden Dee i dalen…

…vid ena ändan av kanalen finns också en liten hamn med caféer, några affärer och…

…ett Visitor Centre med denna härliga skulptur, ett får med akvedukten målad på…

…det är denna typ av narrow boats som trafikerar kanalen, idag för turister, för med gods…

…denna typ av målade föremål fanns förr på många båtar. Denna bild tog jag på en utställning om kanalbåtar.

Akvedukten öppnade 1805 och den tog 10 år att rita och bygga. Arkitekten var Thomas Telford, en av de stora arkitekterna i UK.

Tillhör idag UNESCO:s världsarv.

Kort kanalhistorik (repris)

Kanalerna spelade  en stor roll i den industriella revolutionen i UK, mellan ca 1760 och 1840. Vägnätet vid denna tid var mycket dåligt och den enda transporten av varor skedde med hästar med packning, långsamt och inte mycket kunde fraktas på en gång.

Kanalsystemen kom att växa snabbt, främst i södra Wales och mellersta England. Inte så många i Skottland, men de finns. Det finns också några på Irland. Man byggde tunnlar, akvedukter, slussar, hamnar m m.

”De gyllene åren” för kanalerna anses vara 1770 till 1830, alltså en mycket kort tid, historiskt sett. Anledningen till nedgången var järnvägarnas tillkomst.

Som mest fanns det ca 640 mil av kanaler i UK.

Från början var det bara män som jobbade på båtarna medan familjerna bodde i stugor längs vattnet. Sedan flyttade hela familjerna ombord och på så sätt sparade man in hyra för ett hus. Man blev ett resandefolk av sin tid.

Det fanns t o m isbrytare på vissa kanaler!

Vill önska er en trevlig weekend och på onsdag kommer lite från Spanien här på bloggen!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till WALES – PONTCYSYLLTE AQUEDUCT

 1. Läskigt, vågade inte gå över…. men vackert.

 2. Karin Eklund skriver:

  Ett så spännande och vackert inlägg. Jag skulle gärna åka kanalbåt över viadukten och på alla kanaler. Man kommer säkert väldigt nära naturen på det sättet också. Ha en trevlig helg Lena!

 3. torrebloggen skriver:

  Häftigt inlägg om akvedukten och kanalerna.
  Vi är också nere i Spanien nu.
  Ha en trevlig helg!
  Kram!

 4. I verkligheten kanske det är kusligt, på bild ser det helt gemytligt ut. Säger jag som får svindel för minsta lilla höjder, skulle inte klara det.

 5. åsa i åsele skriver:

  Jag trodde det målade fåret var en ko 😀

 6. Geddfish skriver:

  Jag vågar! 😀 Jag gillar allt med kanal, vatten, båtar. Skulle gärna vilja åka kanalbåt. Det verkar vara inne nu också. Hörde en väninna som åkt kanalbåt i Skottland och en annan åkte mellan S:t Petersburg och Moskva på olika floder och sjöar.
  Fina och intressanta bilder, som alltid! Ha det gott 😀

 7. Märtha skriver:

  Det finns en akvedukt i Göta kanal… Har stått där länge och siktat, lyckades få båt under och bil ovanpå på samma bild! Men har inte varit uppe på akvedukten. Men i vår trädgård är vi värre. Vi har en hortodukt! Skriver kanske något om den vid tillfälle… Ha det gott!

 8. Åke skriver:

  Åh vad spännande info om kanalerna… 640 mil är ju som dubbla Svedala. Isbrytare med, helt otroligt. Läckert reportage du bjuder på 👍 Imorse hade vi lite frost här på gräsmattan… +5 nu i alla fall… dagen vart mycket kylig (assisterade vid en båtupptagning i havet) Det hela gick bra till slut och jag behövde inte bada 😉 Bada gjorde jag i badkaret så jag fick tillbaka temersturen på kvällen. En fortsatt trevlig helg till dig och jag antar du har 30 grader varmare 😊

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Åke!
   Här i Marbella är det ca 25 grader i vår pool, så inte helt fel och ca 30 grader i luften. Svårt att tänka mig frost, men det verkar vara tidig frost i Sverige i år.
   Ha en bra söndag!

 9. skåningen skriver:

  Jag avstår från att gå där!
  S…Tack det var ett bra råd att lyssna på datorn.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 10. Härliga bilder från Wales! Gångvägen vid akvedukten var riktigt läskig! Jag gick över men det var med stor självövervinnelse.
  Nyckeln på min blogg för tankarna till Nyköpings Gästabud där en nyckel hade en central roll!
  Ha det gott!

 11. Ingrid skriver:

  Nu följder jag din blogg lite extra uppmärksamt, för jag ser en serie på Netflix som heter Hinterland och den utspelar sig i Wales i kuststaden Aberystwyth. Jag tycker namnet på serien – Hinterland – är så underligt, det låter tyskt.
  Önskar dig en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har också set några avsnitt, gillar den. Den är mörk, men bra och så talar de julite walesiska emellanåt också, så roligt.
   Jag tycker också namnet är konstigt.
   Ha de en bra dag igår. Trevlig ny vecka till dej!

 12. Ditte skriver:

  Kanalbåt i UK har jag inte testat, däremot i Frankerike. Men jag skulle gärna testa i Wales. Och kanaler är spännande och har ju sin speciella historia. Thomas Telford känner jag till Minns att du berättade om honom och Caledonian Canal i Skottland och han var ju också inblandad i byggandet av Göta kanal i Sverige. Så roligt att få veta mer om Wales och nu är det bara att själv ta mig en tur dit. Är i alla fall bra förberedd.
  Ha det gott!

 13. Veiken skriver:

  Vatten och vattenvägar är människans bästa vänner. utan det fanns vi inte. Åka båt sakta på en kanal är finfint det! 🙂

 14. Ama de casa skriver:

  Ja du… Jag hade nog hoppat av båten och gått vid sidan på den där akvedukten. Vi har åkt över akvedukter i Frankrike men dom har varit betydligt bredare.

 15. Biggeros skriver:

  När vi bodde i England så bodde vi precis vid kanalen och hejade på människor som passerade. Gillar verkligen det ombonade fåret och bron ser lite vansklig ut.
  Trevlig dag Lena🤗

 16. Anni skriver:

  Jaaaa, där har jag både gått och åkt båt över! Oj, så du får mig att längta tillbaka 🙂 TUR att jag ska få åka kanalbåt igen i vår, det är ett så otroligt avkopplande och skönt sätt att färdas. Nu behöver jag nog se på mina foton och inlägg från kanalbåtsresorna jag gjort … Åh, så mysigt inlägg, tack för det!

 17. Minnet av vår kanalbåtsresa i England från Napton Junction till Coventry fram och tillbaka med en kompis och mina föräldrar triggades igång av ditt inlägg. Det var en underbar vecka och gjorde att Rolle och jag också hyrde en båt på Themsen några år senare.
  Det var dock inte fullt så kul, båten var visserligen enormt stor och väldigt lyxig men den hade ett roder som var helt sönderkört, så vi som var vana med båt (hade en kabinbåt i Stockholm) hade ett helsicke att framföra den. Speciellt när det var högt vattenstånd och därför väldans strömt i floden….. Men vilka minnen det blev!
  KRAM/Susie

 18. Så härliga foton, och både fåret och kannan får mina tankar att gå till Amsterdam, finns inte liknande målningar där typ på träskor och liknande? Eller är jag helt ute och cyklar… Hur som, ha en underbar vecka! KRAM

 19. Vilken vacker akvedukt, och vilket professionellt ingenjörsarbete. En resa med kanalbåt är verkligen lockande. Lagom fort!
  Ha det gott
  Helene

 20. Anette skriver:

  Intressant, jag visste inte att det finns/funnits så mycket kanaler i UK.
  Här i Bangkok fraktades förr allt på kanaler, klonger, numera är många igenbyggda.

 21. Anja C. Hill skriver:

  Hej Lena! Vilken fantastisk botanisk trädgård. Jag inser att jag borde få ett dubbelt så långt liv för att hinna se allt fantastiskt folk berättar om – trots att jag hunnit se en del själv. Men, jag får nog nöja mig med andras bilder/berättelser . Du är dessutom exceptionellt duktig förmedlare av platser och upplevelser.
  Ha det alldeles supergott!
  /Anja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s