SPANIEN – MAT, serranoskinka, kryddor, torkad frukt och saffran

Ja, det var här jag hamnade, i Spanien. Inte ovanligt att jag är här, men ovanligt vid denna årstid, egentligen för varmt, men familjen ville gärna komma hit vid denna tid, så vi samlas nu här.

Idag om lite spansk mat. På onsdag kommer ett inlägg från Wales igen.

Serranoskinka

Denna spanska lufttorkade skinkan är sååååå god…

…först läggs hela skinkorna i salt under några veckor. Det ser ut som en sandlåda i ett förråd, men det är faktiskt salt…

…sedan hängs de upp för att torka, två års lagring innan de kan säljas. Denna bilden blev inte speciellt bra, men fotoförhållandena var svåra.

Denna tillverkning av serranoskina kan inte göras varsomhelst. Det krävs vissa väder- och luftförhållanden. I Andalucía görs mycket i staden Trevelez i bergsområdet Alpujarras på dryga 1 400 m höjd…

…skinkorna kan säljas hela som på första bilden eller skivad bitar i vakuumförpackning.

De finns alla olika prisklasser och det är alltid svårt att välja, men jag har hittat min favorit, på Lidl förstås…

…gott att äta på en skiva bröd…

…eller som tapas…

…kanske tillsammans med lite god ost…

…i vissa större affärer eller i saluhallar finns en hel avdelning med bara olika serranoskinkor.

Kryddor

Jag fullkomligt älskar att gå i saluhallar här i Spanien!

Alla denna goda mat och dessa kryddor…

…billiga är kryddorna också. 1 Euro för en stor förpackning med oregano eller basilika…

…ibland köper man kryddor i lösvikt också…

…ibland säljs också te i lösvikt tillsammans med kryddorna.

Torkad frukt

Jag älska också torkad frukt, nötter och oliver.

Torkad frukt är kanske inte alltid det mest hälsosamma, mycket fruktsocker på en gång, men lite då och då förgyller tillvaron.

I saluhallarna finns så mycket att välja på och man köper dem i lösvikt. I livsmedelsaffärerna är de ofta packeterade och inte lika attraktiva…

…torkade fikon finns ju också mycket i Sverige, främst till jul, men de ser inte allas samma ut här som de pressade och förpackade i Sverige och smaken är också helt annorlunda.

Saffran

Det behövs minst 100 000 – 150 000 krokusar för att få 1 kg torkad saffran. Så det är inte konstigt att det är dyrt, ca 3 500 Euro för 1 kg.

Den spanska saffran kommer främst från La Mancha och Alicante (mellersta och östra Spanien), men man importerar också från bl a Mellanöstern och Marocko…

…saffran är känd för att användas i den spanska paellan och i Sverige för krydda i lussekatter, men har mer och mer börjat användas i andra produkter såsom t ex i te, honung, gin, likörer och såser. Dessa produkter säljs inte bara längre i Spanien, utan mycket går också på export.

Saffran är inte bara gott, utan säjs också vara bra för hälsan, innehåller antioxidanter och kan vara smärtlindrande. Allt detta med det hälsosamma diskuteras naturligtvis mycket.

På spanska heter saffran azafrán.

Saffranskrokusen, Crocus sativus, är en höstblomma och blommar bara några dagar. Det är en mångårig växt, ca 10 till 15 cm hög. Den har en röd lök som vissnar efter blomning och den nya löken bildas under den gamla. Blomman är lila eller blålila. Det är de röda pistillerna som blir kryddan saffran. Blommorna plockas för hand och rensas, alltså pistillerna plockas ut, för hand. Trådarna (pistillerna) torkas sedan i en speciell ugn.

Troligen kommer saffran från Mindre Asien eller från Grekland. Saffran har odlats som medicin-, färg- och kryddväxt under många 1 000 år.

Önskar er alla en trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till SPANIEN – MAT, serranoskinka, kryddor, torkad frukt och saffran

  1. torkad frukt är gott, engelska fruktkakor, scones, gillar gammaldags fruktsoppa till jul till risgrynsgröten.

  2. Tänk, jag har aldrig ätit Serrano-skinka!? Konstigt! Måste nog åtgärda det nästa gång vi kommer till Visby genom att handla nån god sort där i delikatessaffären. Ska bli spännande…..
    kram/Susie

  3. färska fikon köper jag i Sverige, gott till ost ❤️ dadlar också gott.

  4. Åke skriver:

    Kryddor och oliver går bort… men torkad frukt och nötter o lala! Men Du!!! Skinkan!!! Kommer man närmare himmelriket? Två års lagring, helt fantastiskt. Vilken lycka!!

  5. ÅkeÅke skriver:

    Saffran ja, inte undra på att de är dyrt…

  6. Ingrid skriver:

    Så trevligt med ett matreportage från Spanien!
    Saffran odlas faktiskt här på Gotlad. På Stafva har den dyrbara kryddan odlats sedan 2009 och Idag är odlingen en av Sveriges största. Vi använder mycket saffran här på ön och saffransbullar bakas året runt när det är helg eller ska det firas någonting speciellt, alltså inte bara till jul.
    Ha en fin helg Lena!
    Kram, Ingrid

    • Lena i Wales skriver:

      Wow, visste inte att saffran odlades på Gotland, men har för mig att ni äter
      en del saffranspannkakor på ön. Så kanske naturligt att det odlas där också.
      Kram!

  7. Thalassa skriver:

    Åh, det vattnas i munnen av allt det goda du visar. Tillvägagångssättet för serranoskinka (mums!) är väldigt likt det sätt man torkar renkött på uppe i nordligast Sverige under mars-april – de torraste månaderna. Läckert även det.
    Ha det gott med familjen trots hettan!

    • Lena i Wales skriver:

      Förstår att det kan vattnas i munnen av detta goda, det gör det i min mun också.
      Har inte tänkt på det torkade renköttet, hur man gör det. Alltid lär man sig något nytt.
      Ha det gott!

  8. Eva skriver:

    Alltså den där Serranoskinkan är som en dröm! Trevligt reportage!

  9. Ditte skriver:

    Visst är det fint att botanisera i de spanska saluhallarna och i de större butikerna. Serranoskinka och manchegoost gillas här också- Kul är ju också de olika marknaderna med kryddor och torkad frukt. Oliver köper jag också gärna och helst i lös vikt. Gärna på marknaden eller i saluhallen. Bra att få provsmaka. I Torrevieja har Carrefour bra manuella diskar så en hel del köps där. Även saluhallen är bra och trevlig att handla i.
    Önskar dig och de dina fina dagar i Spanien. Men jag förstår att ni har det hett.

  10. Karin skriver:

    Mums vad mycket gott! Och vad intressant att få veta hur serranoskinkan kommer till. Jag köper gärna serranoskinka, men har aldrig ägnat dess tillkomsthistoria en tanke. Två års torktid! Nästa gång kommer jag att äta med andakt!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, här finns mycket gott att äta.
      När man känner till tillverkningen, så förstår man bättre priserna, samma gäller vin och andra drycker.
      Ha det bra!

  11. åsa skriver:

    Torkad frukt = never in my life 😉
    Himla tur det behövs så lite saffran när nu saffran är så hutlöst dyrt.
    Serranoskinka har jag nog aldrig smakat.

  12. Tyvärr har vi ingen saluhall i Benalmádena (inte vad jag har hittat i alla fall) utan då är det marknaden på fredagar. Vet att de pratar om att bygga en men jag tror att Tivolit måste flytta på sig då.
    Lidls torkade skinkor är faktiskt riktigt bra! Blev glatt överraskad. Samma sak med deras korvar, de där fuet som är mjölade.

    Vi pratade om att ni skulle komma hit, du får höra av dig om du känner att ni har tid/lust med det. Fast jag måste beredas tid att städa först, f-n vad här ser ut …!

    Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Jag har varit vid marknaden vid tivoli någon gång, men det var ett tag sedan. Oftast blir det La Cala eller Marbella för oss.
      Lidls korvar gillar jag också, bra variationer.
      Jag återkommer till dig om det blir tid!
      Kram!

  13. skogsnuvan skriver:

    Jag förmodar att seranoskinkan påminner om den italienska parmaskinkan som jag älskar .Här finns sådan skinka skuren i tunna skivor och inpackade i plast. Kostar ca 30-40 kr för några små skivor men ibland unnar jag mig det eftersom jag varken röker eller dricker eller handlar kläder Vilken lycka att gå på sådana marknader ni har där och bara titta och lukta.

    • Lena i Wales skriver:

      Serrano och parma är ung samma, bara från olika länder.
      Dessa skinkor är inte billiga i Sverige, men ack så goda och som du säjer, ibland får man unna sig något extra.
      Ha det bra!

  14. torrebloggen skriver:

    Tack för ett intressant inlägg! Visste faktiskt inte att skinkan måste hängas upp och torka i 2 år.
    Så himla gott det är med serranoskinka och lite god ost till!
    Ha det så bra!
    Kram!

  15. FREEDOMtravel skriver:

    Oj vad mycket godsaker! Sån där lufttorkad skinka är ju sååå god! 🙂 Vi fick liknande i Kroatien, god där också!

  16. Mums! Nu vattnas det i munnen! Tur att det snart är middagsdags! Men min middag är mer prosaisk är jag rädd.
    Ha det gott och njut av din Spanienvistelse!

  17. Riktigt läckert utbud av det mesta, från skinka till frukt och kryddor. Så kul att då runt och titta och shoppa. Men varmt i hettan just nu, förstår jag.
    Jag bodde ett år i Frankrike (för mycket länge sedan). En del av tiden i franska alperna. Där torkade vi skinka i små ”fäbodar” på alpsluttningarna.
    Ha det fint
    Helene

    • Lena i Wales skriver:

      Saluhallarna är helt underbara här och det är lätt att förköpa sig.
      Det är varmt nu, men vi gör inga vidare utflykter, bara tar det lugnt här runt omkring.
      Ja, det finns liknande ställen i alperna för lufttorkad skina, så gott!
      Ha det bra i Götet!

  18. Pingback: SPANIEN – MAT, CHURROS och utflykter | Lena i Wales och Spanien

Lämna ett svar till Karin Avbryt svar