SPANIEN – MIJAS 1, en bergsby och Coronaviruset i Spanien

Då är det lördag och bloggdags igen och det skulle egentligen inte alls handla om byn Mijas i Andalucía, men allt blir inte som man tänkt sig här i livet…

…egentligen skulle det handlat om att jag var i Sverige och om…

…att jag äntligen ska få äta massor av semlor.

Men så kom förbaskade Corona emellan. Jag skulle flugit till Stockholm igår och efter några dagar fortsatt till Göteborg. Främst för att få träffa barnbarnen som jag längtar efter så enormt mycket, t o m mycket, mycket mer än längtan efter semlor. Jag vågade helt enkelt inte åka under de omständigheter som nu gäller. Framför allt vet jag inte hur svenskar skulle reagera när de fick veta att jag kommit från Spanien och vad jag har förstått vill man inte att man ska förflytta sig för mycket inom landet heller.

Spanien hade igår drygt 3 000 coronafall, men dessa siffror ändras för varje timma. Landet har nu också estado de alarma, alarmstatus (tror det kan betyda undantagstillstånd). Museer, monument, barer, restauranger stänger, men det är olika i olika regioner. Imorgon kommer mer information från presidenten. Jag har en orolig tid framför mig.

Så nu sitter jag faktiskt här och är lite nedstämd och ledsen och det tror jag många förstår. Jag känner för alla er som tillhör den utsatta gruppen. Mig går det egentligen ingen nöd på här. Jag har gott om toarullar och köpte mig ett wienerbröd som tröst igår. Jag kan i alla fall trösta mig med bra väder. Det har varit 28 grader på terrassen de senaste dagarna, fast lite molnigt igår. Fast det kanske också finns de som är glada över min situation, jag flyger ju inte och inga utsläpp blir det av mig, även om planet går, med eller utan mig.

När jag bestämt mig för att inte resa till Sverige så gick jag för att handla på Lidl, frys och kyl gapade tomma hemma för att jag skulle ju iväg och mannen hade redan bestämt att vara borta när jag ändå skulle iväg. Nu blev jag kvar hemma och behövde bunkra upp lite med mat och toarullar. Lidl hade mat, men inget toapapper, så jag gick till en annan stor matvaruaffär bredvid, Mercadona. Där var det helt bisarrt. I kundvagnarna där man normalt ser mat, fanns denna dag mängder av vattenflaskor och toarullar (för Mercadona hade toapapper) och så lite mat in emellan.

Ja, så idag får det bli ett inlägg om bergsbyn Mijas i Spanien istället.

Mijas Pueblo

Det finns två olika Mijas, dels kommunen Mijas och dels byn Mijas.

Byn Mijas, Mijas Pueblo, ligger uppe i bergen på ca 430 m höjd över havet, ca 10 min bilväg norr om Fuengirola. Kommunen Mijas sträcker sig ner till kusten och innehåller bl a delar av Fuengirola. Av de ca 80 000 invånare i kommunen är ca 11 000 britter…

…det jag kommer att skriva om här och i följande inlägg är byn Mijas med sina ca 4 000 invånare. Det är en stor turistort med 1 000-tals turister som besöker orten dagligen. De kommer från jordens alla hörn, inte minst från Asien. Bl a erbjuder många kryssningsfartyg som lägger till i Málaga utflykter till Mijas.

Under sommaren 3-dubblas antalet människor på Costa del Sol. Detta innebär också att sophämtningen 3-dubblas, vattenförbrukningen 3-dubblas, elförbrukningen ökar, trafiken ökar, akutmottagningarnas besökare ökar m m…

…också stor andel av utlänningar som bor i byn, mest britter, men också en hel del svenskar…

…bilder av Mijas tagit uppifrån…

…turisterna får möjlighet att ta sig en tur…

…i vagnar dragna av åsnor. Detta var det enda färdmedlet för många för inte mer än 60 år sedan. Spanien har utvecklats snabbt, på gott och ont…

…burros betyder åsnor och uttalas med rullande r med betoning på u som blir mer ett o…

…vill man inte varken gå eller åka åsna kan men ta en liten tuk tuk…

…nära åsnorna finns ett stort tog med en del restauranger och caféer och…

…flera affärer med produkter för turister. Det finns fortfarande många affärer som saluför skinnprodukter, såsom väskor, jackor, plånböcker m m…

…denna staty står vid torget och visar verkligen vilket slit det en gång var att bo här. Bära tynga bördor när vägarna var dåliga…

…är man sugen på något sött kan man med fördel besöka denna butik…

…här finns sötsaker i långa rader. Framför allt turron, en slags nougat, men också mandlar, nötter m m som är kanderade. Mums för munnen, men illa för tänderna och hälsan…

…precis bredvid åsnorna finns denna vackra lilla park…

…där man också har vacker utsikt mot de höga bergen bakom byn och…

…ett litet kapell i klippan, Ermita de la Virgen de la Pena, också skyddshelgon för Mijas (ordet pena ska stavas med en liten krumelur ovanpå n:et och uttals nj, men hittar inte detta tecken på min dator)…

…kapellet är delvis uppbyggt och delvis som en naturlig grotta. Byggd i mitten av 1600-talet…

…blir man lite trött på att strosa runt kan man slå sig ner på någon av dessa vackra stenbänkar eller…

…låta mannen sitta på bänken medan man själv tittar in i keramikaffären.

Här finns massor av denna typiska andalusiska keramik med glada färger och stora mönster…

…bara några 100 meter från torget finns den gamla stadskärnan med massor av restauranger, caféer och affärer.

Bakom byn ser man de höga bergen…

…här kommer en caballero, en man till eller med häst. Caballo betyder häst. Caballero har också försvenskats till kavaljer, en man med häst. Ofta står det caballero vid de manliga toaletterna.

Numera ser man inte så många hästar inne i byn, men i vissa byar använder man fortfarande hästar för leveranser, gatorna är ibland så branta att de har trappsten, vilket gör det svårt för fordon att ta sig fram på…

…ytterligare gatubilder från Mijas…

…ytterligare ett litet torg…

…en vacker liten brunn med dricksvatten, bra idé, men frågan är om man ska dricka vattnet eller inte. Tror att detta kommer från en bra källa, men visst vatten i Spanien smakar inte bra och många köper vatten på flaskor, oftast 5 eller 8 liter…

…ytterligare några fontäner…

…en gata med vackra blomkrukor…

…här är både krukor och stolar och bord blå. Passar mig perfekt!…

…från en restaurang med utsikt över Medelhavet…

…vacker bougainvillea.

Var ligger Mijas?

Fortsättning följer från Mijas!

Är byn värt ett besök? Ja, om man inte har något emot en turistort. När vi är där brukar vi mest gå i utkanten av byn och beundra utsikten, där är heller knappt några människor.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

58 kommentarer till SPANIEN – MIJAS 1, en bergsby och Coronaviruset i Spanien

 1. Marit skriver:

  Huff ja, dette coronaviruset er skremmende. Vi må passe på oss selv og andre og følge nasjonale råd. Her er nesten hele landet ”lukket” ned. Skoler og barnehager, og hoteller, puber, kinoer, kort sagt alt av uteliv er stengt for øyeblikket. Pass godt på deg selv!

  God helg!

 2. fin mosaikfåtölj, sett att det börjar sina i spanska affärer också… vi har bokat två resor till London i sommar, återstår att se om vi förlorar pengarna… ville resa med äldsta barnbarnet.

 3. motionochfritid skriver:

  Har du sett framemot att träffa dina barnbarn blev det självkart en besvikelse. Coronaviruset ställer till det i hela världen. Nu har det nått min hemstad Vasa, första fallet där är konstaterat. Vi får bara hoppas att inta själva bli smittad och att allt har sin gilla gång och snart ska bli bra. Du har ändå värm nven, här blåser det kalla vindar. Håll ut.
  Kram Rose

 4. Märtha skriver:

  Coronaviruset tänker jag inte skriva om… Det ändrar inte på mitt liv i mycket – men gubben är den kommande tiden hemma från sina körövningar, och det kommer att kännas underligt och göra att vi inte riktigt vet vilken dag som är vilken! Bilderna från Mijas ser ju både finska och grekiska ut med blått och vitt – tror vi har kört genom där nån gång. I varje fall har jag undrat över hur hög ålder människorna når upp till, åtminstone får de ju motion under sitt liv. Här brassar solen på och nattens minusgrader har ändrats till lite, lite lite plus. I Finland har vi 155 konstaterade coronafall, allt stänger ner, människorna är hysteriska och tömmer butikerna. Även här på toapapper! Gör det bästa av din situation, du kan inte annat just nu… Virtuell kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hade inte heller tänkt att skriva om viruset, men nu när jag själv blev drabbad av situationen kunde jag inte undgå det.
   Mijas är fint.
   Det verkar som viruset också nått Finland, hemskt.
   Kram!

 5. Berit skriver:

  Ja, just nu får vi alla dra vårt strå till stacken genom att inte resa runt för mycket, så att smittspridningen går så långsamt som möjligt. En fördel där du bor nu är ju att ni kan umgås mer utomhus, vilket är en fördel.
  Kramar från kusin Berit

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vi får alla hjälpa till och därför reste jag inte till Sverige, även om jag gärna ville.
   Ja, utomhus är lättare att undvika smittan, vilket är skönt.
   Stora kramar till dig!

 6. Violen skriver:

  Coronaviruset sätter käppar i hjulen för många av oss men vi får göra vårt bästa för att inte sprida det. Hos oss är det fortfarande ganska lugnt men det kan ju ändra sig snabbt.
  Skönt att få komma till byn Mijas och få lite omväxling till vardagslivet. Tack för alla inspirerande bilder!
  Ha det gott!

 7. Så himla ledsamt för dig att du inte åkte till familjen. Men jag tycker det är rätt beslut, alla måste vi nog försöka göra vårt i den här situationen. Det är lite skrämmande med de tomma hyllorna men de verkar ju fyllas på igen. Allt stannar ju inte upp men jag hoppas att alla faktiskt håller sig hemma hos sig själva dessa två veckorna så att det lugnar ned sig. 5232 fall i skrivande stund och just nu har de första dödsfallen registrerats i Andalusien. Ledsamt. Vad som gör mig förbannad är att höra att folk utnyttjar situationen, att de luras genom att utge sig för att komma från Röda Korset när de knackar på hemma hos äldre och handikappade. De frågar om de kan få göra ett test för att se om de är smittade och under tiden så blir de rånade i sitt hem. Fy fan för dem!

  Mijas Pueblo har jag varit i några få gånger, det är väldigt vackert men vi valde helt fel dag, så otroligt mycket människor. Men vi åkte ju dit för att se flamencoshowen vid det stora och vackra torget så vi fick väl skylla oss själva, vi var liksom inte ensamma. En annan gång körde jag bil efter åsnekärra också, ingen höjdare. Haha! Men vackert är det.

  (Tips! Ett annat sätt att få tilde på n är att hålla Alt-knappen nere och samtidigt slå in 164 för ñ och Alt+165 för Ñ.)

  Ha en härlig helg! Njut av vädret, det kanske ska bli lite sämre nästa vecka. Men regn behövs, förstås … Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, tråkigt att inte kunna komma hem till familjen, men så blev det.
   Hemskt att det kan finnas människor som utnyttjar en sådan situation, fruktansvärt.
   Jag tycker att Mijas är värt ett besök, men helst inte under högsäsong.
   Tack för tipset, men fick det inte att fungera. Kommer till Youtube hela tiden, Ska försöka igen.
   Har suttit på terrassen och njutit ett tag nu. Hoppas vädret håller i sig!
   Kram!

 8. Biggeros skriver:

  Under värsta turusttider skulle jag undvika att besöka Mijas men däremot nu skulle man passa på när det är någorlunda folktomt. Jag vill absolut besöka denna bergsby när jag har vägarna förbi. Så roligt att vi har ett utbyte av varandra Lena.
  Dock är det tråkigt i dessa virustider som kan ställa till många förändringar i länder. Tråkigt att att du inte kunde åka till Sverige och dina barnbarn. Hoppas att man får bukt på spridning av Corona inom kort. Visst måste det göras åtgärder genom att stänga och begränsa offentliga. Ta hand om dig Lena ❤

 9. Ingrid skriver:

  Vi får hoppas att det här coronaeländet har ett slut inom rimlig tid, för det ställer verkligen till det. Man vet nästan inte om man ska våga sig utanför dörren. Och du som inte fick träffa dina barnbarn! Jag förstår att det var en stor besvikelse.
  Ha en skön helg och njut av solen och värmen. Här har vi ju helt plötsligt fått snö!!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst, ställer det till för så många, hemskt.
   Besvikelsen var stor att jag inte kunde komma iväg, men vet att jag gjorde rätt beslut att inte åka dit.
   Snö, nej, inte kul!
   Kram!

 10. skåningen skriver:

  Det är bäst att vara försiktig !
  Så bra att jag kan göra dig glad!
  Ha en bra helg!
  Kram!

 11. iamittilivet skriver:

  Det mesta här i Grekland är stängt. Vi får helt enkelt hjälpas åt att bromsa så riskgrupper skyddas och sjukvården inte klappar ihop. Jag var och handlade idag och lite fler människor i butiken och de handlade lite mer än vanligt, men ingen panik. Och jag förstår definitivt inte varför man bunkrar toapapper – var är kopplingen mellan Corvid-19 och toapapper? Vi har en fin helg efter hård vind så imorgon ska jag ut och vandra – där ute i naturen håller inte viruset till! 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Vi sitter i karantän här i Spanien, bara ta sig ut för att handla är tillåtet.
   Ingen panik, vad jag märker, men de flesta handlade naturligtvis mycket, bl a toapapper, för att undvika att gå ut under karantänen. Så toapapper har inte med Corona att göra, utan att undvika att gå ut och handla under karantänen. Ju fler som håller sig hemma dessdo bättre.
   Vi får inte ens gå ut på promenader här.
   En svår tid för många.

   • iamittilivet skriver:

    Jo, det är tufft, men värre att bli sjuk eller att smitta någon. Svårt läge! Kan ni få hemlevererat varor? Här har Take away och Home delivery öppet så vill man inte laga mat en dag kan man få hemkört.
    Ha det så gott du kan!

   • Lena i Wales skriver:

    Jag har mat för minst två veckor hemma, så på så sätt klarar jag mig bra. Hoppas bara inte jag blir sjuk, för då blir det besvärligare. Ingen kan komma och hjälpa mig p g a smittorisken.
    Sköt om dig!

 12. Ditte skriver:

  Verkligen trist för dig att inte kunna resa men det känns som om allt i resväg nu är klart begränsat. Och idag så blev det ju på eftermiddagen än mer begränsat i Spanien. Har svårt att förstå denna rädsla att bli utan saker. Här i Stockholm verkar folk ha köpt upp sig på toapapper, pasta, ris, frysvaror och alvedon för en hel livstid. Men ute i landet verkar man vara mer sansat.
  Kul att läsa om Mijas och följa med hit. Har varit här ganska många gånger, dock länge sen, men mycket verkar vara sig likt.
  Ha det så bra du kan.

  • Lena i Wales skriver:

   Tråkigt att inte komma i väg, men ändå ett bar beslut att stanna.
   Jag köpte på mig en hel del för att slippa gå ut under karantänen, ju fler som håller sig hemma, dessdo bättre. Vi får inte ens gå ut på promenader här.
   Mijas är sig likt!
   Jag försöker att hålla humöret upp, men inte lätt.

 13. Karin Eklund skriver:

  Tack för att du tar oss med till Mijas på en vandring mellan de vita husen.
  Dit var vi aldrig på det sättet du tar med oss utan bara i utkanten.
  Coronan slår hårt nu och jag förstår besvikelsen över att du missar barnbarnen.
  Men förhoppningsvis hjälper det att alla ”tumskruvar” dras åt på alla håll o kanter just nu.
  Vi drabbas alla på något sätt men värst är det för dem som har smittats.
  Var rädd om dig Lena!
  Hälsar Karin från Madeira, t.v virusfritt, precis som hemön Åland är

  • Lena i Wales skriver:

   Mijas är en fin by och med underbar utsikt.
   Ja, tråkigt att inte få träffa familjen.
   Här sitter vi karantän,inte ens en promenad är tillåtet. Så jag håller mig undan alla.
   Skönt att ni ännu inte fått viruset, njut!

 14. Annika i Spanien skriver:

  Och nu har vi blivit satta i karantän i minst 15 dagar… Ha det så bra du kan, Lena! Hoppas att du har böcker och filmer och annat att fördriva tiden med! Jag har ju två små och lär inte få tråkigt trots att vi inte kan gå ut 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu är vi i karantän. Tack för omtanken om mig, den värmer.
   Jag brukar kunna spendera mycket tid med mig själv, men just nu känns det lite ensamt och svårt att se slutet.
   Sköt om dig och din fina familj!

 15. GladiGrönt skriver:

  Fin by, och turron blir jag sugen på förstås! Tråkigt och egentligen förskräckligt med Corona. Bättre att vara för försiktig än tvärt emot. Sköt om dig! /Monica

 16. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Tack för alla fina bilder av Mijas! Har varit nyfiken för jag har haft en vän boende där för några år sen. Vackra miljöer och hus med blommor! Torgen fina osv…
  Ja Corona…min samboende el vad jag ska kalla honom…inneboende hahaha.,.har lite abstinens redan. Inget kafé och tidning på morgonen, ingen lång pirpromenad, 3 km framochtillbaka…
  Inget gaggande med gubbs på torget el parkbänken…Det får gå.
  Tror Torre har fått de 2 första fallen nu…Madridborna störtade ju hit i tron att dom fick semester. Räknade väl inte med stängda playor, lekparker och annat kul. inte heller gå ut… Hoppas dom åker tillbaka nu. Tur att jag nu har stor terrass i sydväst…känns inte så instängt då.
  Ha det bra, semla hade varit gott, finn frysta i norsken bredvid…goda om man kan vänta på upptining 🙂 Ja om dom nu får leveranser…
  Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du har en väninna som bott där, nu vet du lite mer hur det ser ut där och fortsättning från Mijas följer.
   Ja, inte är det lätt att sitta i karantän. Saknar promenaderna, ett glas vin i en bar m m.
   Samma med Madridborna sm också kommer hit. De har ju så många fall där.
   Sköt om dig och njut på terrassen om solen vill titta fram!
   Kram!

 17. Ama de casa skriver:

  Ja nog är det hysteriskt här när det kommer till hamstring. Främst av toapapper…

  Mijas är en himla söt liten stad (by?), men man ska nog undvika den under högsäsong om man inte gillar trängsel 🙂

 18. Vad fina bilder! Tråkigt dock med aktuellt läge…och sen blir jag lite förvirrad, du bor väl i Wales? Trodde bara att du reste till Spanien lite då och då? eller är det så att ni bor halva året i Wales och halva i Spanien som många gör? Oavsett så får vi göra det bästa av situationen som den är just nu. Det här är en ovanlig situation, tur då att man kan socialisera via nätet.

  Ta väl hand om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag bor i både Wales och Spanien. Delar av hösten, vinter och delar av våren i Spanien, resten i Wales. Inte riktigt lätt att hålla reda på mig och var jag är. Ibland vet jag knappt själv, hi,hi.
   Jobbigt här i Spanien nu, vi får inte gå ut, måste stanna hemma, fast det är nog bra att hålla oss i karantän i några veckor för att hjälpa den svåra situationen.
   Tack gode gud för internet, annars hade det känts mycket värre.
   Ta hand om dig också!

 19. Åke skriver:

  Vilken härlig utsikt. Sötsakerna i långa rader föll jag för, nougat är en slags favorit. Mandlar och nötter som är kanderade vart jag nu riktigt sugen på… hälsan tar vi en annan gång 😉 Vackra bilder du bjuder på.

 20. Linda skriver:

  Hej!

  Så trist att du går miste om att få träffa barnbarnen den här gången. Hoppas att det blir dubbelt upp en annan gång – och att du då får tag i massor av semlor.

  Man kanske inte ska säga så, men jag önskar nästan att jag hade blivit kvarhållen i Indien. Det hade passat mig utmärkt 😉

  Ha en riktigt fin dag!
  Kram
  Linda

 21. Skrev ett jättelång kommentar här för ett par dagar sen – men helt plötsligt så försvann den! Bl.a. skrev jag om hur vackert det var med vita hus och blåa saker till!!
  KRAM/Susie

 22. Therese Bjärstig skriver:

  Trist att det inte blev någon resa, men klokt tänkt och prioriterat av dig. Dock förstår jag inte denna bunkringshysteri som drar över världen, vatten och mat, medicin ok, men toapapper?! Känns iaf inte som världen skulle gå under om det tog slut liksom… Kram och ha en fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Tråkigt att inte komma iväg, men bra att jag inte gjorde det.
   När man väl sitter i karantän förstår man vikten av att ha bunkrat upp. Nu kan jag hålla mig borta i 14 dagar, utan att behöva gå ut och slippa att bli smittad. Varje gång jag går ut kan jag bli smittad och får börja om från 0. Utan toapapper är läget inte bra.
   Kram!

 23. Barbro S skriver:

  Vilken otur att du inte kom iväg till barnbarnen, men ser att du har det hyfsat gott där du ändå är. Jättefina bilder från vackra/mysiga Mijas. Ytterligare att ställe att någon gång besöka, kanske :). Ja, det där med toapapper är jättekonstigt. När jag var på affären idag var det nästan tomt på vetemjöl, det är mera begripligt att man vill ha sånt hemma :). Ha det gott i värmen!

 24. wiolettan skriver:

  Så tråkigt att du inte kunde åka, planerat och allt. Men, nu är det stopp lite varstans för resor och det kanske är bra. Smittan kanske tar längre tid på sig att breda ut sig, vad vet jag.
  Detta med tomma hyllor i affärerna är ju märkligt, jag menar att folk hamstrar. Det har vi sett här också.
  Vilka vita fina hus som ligger där nedanför berget och vilka häftiga vyer, så tjusiga.
  Aha, dom har åsnor och inte hästar. Kanske går det lika bra, jag har ju läst om att åsnor ska vara så envisa, kanske de inte går då de ska.
  En verklig turistplats vad jag kan se av dina vackra bilder.
  Statyn så bra gjord.
  Kapellet, också speciellt och annorlunda, så vackert därinne.
  Ha det bra och var rädd om dig.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Fler och fler stänger sina gränser och nu verkar också det hända saker i Sverige.
   När man är i karantän i 14 dagar måste man innan se till att ha varor hemma, så man måste köpa på sig.
   Från Mijas har man fantastiska vyer över Medelhavet och bergen. Det är en turistplats, men en fin sådan, trots allt.
   Gillar starkt detta kapell, så vackert.
   Kram!

 25. Vad många fina detaljer du fick med. Jag är ju också en blå person så jag gillade det fotot. Bergsbyn ligger vackert. Att det bodde så många britter där hade jag inte gissat på.
  Vilken tur för dig att du lätt semlorna ramla ner till andra plats. 😉
  Det är en mycket osäker tid vi hamnat i och det gick ruskigt snabbt.

 26. skogsnuvan skriver:

  Synd att du inte kom iväg men allt är ju opp och ner nu. Två av mina vänner är fast på Malorca och får inte lämna hotellet mer än för att handla. Dom får inte ens gå vid stranden. Hoppas att dom lyckas komma hem nu i veckan.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är glad att jag inte kom iväg så som det har utvecklat sig, hemskt.
   Inte roligt att sitt instängd på ett hotel, jag är i alla fall hem.
   Vi får heller inte gå utanför huset här.

 27. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020 del 1, januari – juni | Lena i Wales och Spanien

 28. Pingback: SPANIEN – MIJAS 2, TJURFÄKTNINGSARENAN, EN PARK och ETT MUSEUM | Lena i Wales och Spanien

 29. Pingback: SPANIEN -MIJAS 3, hembygdsmuseum | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s